Teraz jest niedziela, 18 maja 2025, 04:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 794 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 53  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 15:53 
Ekspert
Ekspert

Na tym forum zwolennicy totalnej "ochrony" winorośli są w mniejszości.

PostNapisane: poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 22:06 
Kiper
Kiper

Oprysk myjący? Kto to wymyślił? Kto potwierdził jego skuteczność? Kto widział mączniaka prawdziwego przed kwitnieniem?
Miłego lania/mycia :lol:

PostNapisane: poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 22:24 
Kiper
Kiper

Frank1 oprysk myjący siarką,też mnie to zdziwiło,nie ma wpływu na Mp.
Ma zwalczać robactwo(niektóre).
Miałem nadzieję,że kiedy w końcu sezonu zauważyłem Mp.na jednej z odmian(i nie robiłem jyż nic),to siarkowy oprysk wiosenny pomoże mi w walce z nim.Myliłem się.

PostNapisane: poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 23:44 
czeladnik
czeladnik

Witam
Wszystkie pierwszoroczniaki odkryte - a idzie wiosna :) stara winorośl NN już też płacze - u mnie trochę chłodniej niż w tropikach :)
Teraz tylko czekać czy pierwszoroczniaki ruszą... czy kopczyki nie były za liche...

PostNapisane: wtorek, 3 kwietnia 2018, 06:31 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
A u mnie wczoraj +12,+13 st. C i piękna pogoda. Dzisiaj Radio Wrocław prognozuje od południa dzień słoneczny i do 18 st. C, zatem wykonam oprysk myjący 3 % siarką na przędziorki i szpeciele. Wkrótce zacznę używać wrotyczu, ale ze względu na jego silne działanie trujące dla owadów zamierzam opryskiwać nim jedynie krzewy, nie całą uprawę.

PostNapisane: wtorek, 3 kwietnia 2018, 07:39 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
zatem wykonam oprysk myjący 3 % siarką na przędziorki i..................................................

choroby-i-szkodniki/oleje-parafinowe-w-ochronie-winorosli-t6068-210.html?hilit=olej%20siarka#p191829
Cytuj:
W Polsce przędziorek owocowiec występuje na winnicach niezmiernie rzadko. Częściej można spotkać przędziorka chmielowca. Jednak ten zimuje jako samica na opadłych liściach i "wchodzi" na winorośl później kiedy już starzeją się pierwsze liście chyba ze winnica jest zachwaszczona to może pojawić się wcześniej.

Ale co tam - prysnąć może nie zaszkodzi........................................ :wink:

PostNapisane: wtorek, 3 kwietnia 2018, 08:10 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Ano tak, ale na stronie Winnicy "Golesz" piszą o takim postępowaniu w przypadku obydwu szkodników. Hm...

PostNapisane: wtorek, 3 kwietnia 2018, 08:57 
nowicjusz
nowicjusz

Dziś mam zamiar ciąć winorośla, są to krzewy w trzecim roku sadzone wiosną. Formę prowadzenia wybrałem taką, abym mógł je okrywać w zimę. No i właśnie.... Na początku prowadzenia będę trzymał się dokładnych opisów jak ciąć, gdy zdobędę doświadczenie może skuszę się na jakieś modyfikacje :D . Znalazłem dwa opisy prowadzenia winorośli :
http://www.winnicaprzybylowka.pl/171,Sznur_skosny.html i http://www.winnicaprzybylowka.pl/174,Sznur_Casenavea.html Które z nich będzie odpowiednie do moich deserówek takich jak: Aleksa, Ałtaj, Muscat blue, Wiktoria 5, Kesza, 217-40-3-1 ? Z tego co czytałem, domyślam się, że casanavea, ale ono mnie przeraża, jest dużo trudniejsze niż sznur skośny.

PostNapisane: wtorek, 3 kwietnia 2018, 10:12 
Kiper
Kiper

robert40 napisał(a):
Z tego co czytałem, domyślam się, że casanavea, ale ono mnie przeraża, jest dużo trudniejsze niż sznur skośny.

Jak poznacz zasady cięcia a w zasadzie jak zrozumiesz zasady cięcia to gwarantuje że wyprowadzenie obu form nie sprawi Ci trudności. Nie musisz też się trzymać kurczowo zasad. Ja np. na kilku krzewach po prawej stronie prowadziłem winorośl na sznur skośny a z drugiej strony zafundowałem sobie Guyota (tak by sobie właśnie sprawdzić i porównać owocowanie). Sam też prowadzę krzewy w formie niskiego podwójnego Guyota.
Wybór formy zależy głównie od tego czy krzewy chcesz okrywać (w przypadku sznurów jest to łatwiejsze niż w przypadku Guyota), oraz z którego oczka dana odmiana owocuje bo jeśli zostawisz na łozie zbyt mało pąków np. 2 a ona owocuje dopiero z 3 to możesz się nie doczekać owocowania. Nie mam tych wszystkich odmian więc nie będę się w tej materii wypowiadał ale u siebie zauważyłem prawidłowość że dla deserówek im więcej pąków na łozie zostawiałem (standardowo np. 6 do 8 ) tym lepsze było owocowanie. Czyli Guyot lepszy od sznura, a w Twoim przypadku casanavea lepsza od sznura skośnego z czopkami na 2 lub 3 oczka. Deserówki lubią też więcej starego drewna i tu z kolei sznur lepszy od mojego niskiego Guyota.

Ostatnio edytowano wtorek, 3 kwietnia 2018, 10:16 przez McGr3gor, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: wtorek, 3 kwietnia 2018, 10:26 
Ekspert
Ekspert

robert40 napisał(a):
Dziś mam zamiar ciąć winorośla, są to krzewy w trzecim roku sadzone wiosną. Formę prowadzenia wybrałem taką, abym mógł je okrywać w zimę. No i właśnie.... Na początku prowadzenia będę trzymał się dokładnych opisów jak ciąć, gdy zdobędę doświadczenie może skuszę się na jakieś modyfikacje :D . Znalazłem dwa opisy prowadzenia winorośli :
http://www.winnicaprzybylowka.pl/171,Sznur_skosny.html i http://www.winnicaprzybylowka.pl/174,Sznur_Casenavea.html Które z nich będzie odpowiednie do moich deserówek takich jak: Aleksa, Ałtaj, Muscat blue, Wiktoria 5, Kesza, 217-40-3-1 ? Z tego co czytałem, domyślam się, że casanavea, ale ono mnie przeraża, jest dużo trudniejsze niż sznur skośny.

Znalazłeś "wzorce" gdzie pomylone są podstawowe pojęcia formy prowadzenia krzewu i sposobu cięcia łozy.
Nie ma nic takiego jak "Sznur Casenavea"
Sznury to są formy prowadzenia krzewu : poziomy,skośny i pionowy.
Na każdym z nich możemy czopki ciąć krótko na 2 pąki i wtedy jest to cięcie sposobem Royat, lub dłużej niż na 2 pąki ,np 3-6 pąków i wtedy jest to cięcie sposobem Casenave'a.
http://www.winnicaprzybylowka.pl/174,Sz ... navea.html ; np Rys 5 - to nie jest sznur casenavea tylko sznur poziomy cięty sposobem Royat (na 2 pąki)
Jeżeli będziesz ciął czopki np na 3 lub 4 pąki to będzie to sznur poziomy cięty metodą Casenave'a
PS
Czy odmianę ciąć :krótko czy długo znajdziesz dla wielu odmian w opisach tych odmian na stronie głównej
Jeżeli nic tam nie ma na temat sposobu cięcia wtedy pytaj konkretnie o daną odmianę na forum.

Ostatnio edytowano wtorek, 3 kwietnia 2018, 21:16 przez zbyszekB, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: wtorek, 3 kwietnia 2018, 19:27 
mistrz
mistrz

Jak tam u Was z odkrywaniem kopczyków na zeszłorocznych sadzonkach? Jutro u mnie istna wiosna ... 18 stopni :wink:

PostNapisane: wtorek, 3 kwietnia 2018, 20:04 
Kiper
Kiper

Krystek napisał(a):
Jak tam u Was z odkrywaniem kopczyków na zeszłorocznych sadzonkach? Jutro u mnie istna wiosna ... 18 stopni :wink:

Ja odkryłem dzisiaj. Prognoza przez tydzień +20 nie ma sensu ich kisić w ziemi. Łoza już płacze więc soki ruszyły to i pąki ruszą, może nawet w ziemi szybciej bo słońce kopce nagrzeje.
Zostawiłem jeszcze tylko kopczyki na ubiegłorocznych nasadzeniach ale je chyba też odkopię w sobotę.

PostNapisane: środa, 4 kwietnia 2018, 03:17 
Ekspert
Ekspert

Krystek napisał(a):

Wczoraj rozsunąłem kopczyki wokół nasady pni u starych krzewów, ale też odkryłem wszystkie jednoroczne krzewy okryte do 2-3 pąka. Temperatura wyniosła wczoraj +21 st. C. Krzewy z 2010 roku jeszcze śpią, reszta płacze cały czas.

PostNapisane: środa, 4 kwietnia 2018, 11:56 
mistrz
mistrz

U mnie dziś +18 i póki co moja Reliance nie płacze. Swoje zeszłoroczne nasadzenia chyba także odkryję w sobotę.

PostNapisane: środa, 4 kwietnia 2018, 18:41 
nowicjusz
nowicjusz

W zeszłym roku w listopadzie posadziłem sadzonki leona i solarisa. Oczywiście zakopczykowałem je. Wczoraj odkopałem kopczyki i wydaje mi się że sadzonki zdechły. Są zbutwiałe aczkolwiek korzenie trzymają. Czy jest to możliwe żeby zgniły lub przemarzły. Kopczyki ponad 30cm gliniastej ziemi i darni

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 794 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 53  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1