Teraz jest poniedziałek, 19 maja 2025, 21:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 794 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 53  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 1 kwietnia 2018, 17:14 
Kiper
Kiper

OK moi drodzy, powoli nam się sytuacja klaruje i zmniejsza się ilość stosowanych środków :-)

- wiosną oprysk Promonal 2% (wełniasty pąk)
- przy trzech liściach zielonych oprysk Siarkol 0,3%
- końcówka maja oprysk Ridomil 0,25% (w razie potrzeby powtórzenie)
- początek kwitnienia oprysk AmistarOpti 480 SC 0,1%

W razie potrzeby póżniej opryski Siarkol 0,3% + Miedzian 0,4%

Powiedzcie jeszcze proszę jak to jest z gwarancją takich środków? Trzymać się sztywno wytycznych, czy jednak można używać przeterminowanych bez obaw? Chodzi mi np. o AmistarOpti, który użyłbym pół roku po gwarancji?

PostNapisane: niedziela, 1 kwietnia 2018, 19:52 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):
...Nie ma jedynego słusznego kalendarza oprysków :!: :!: :!: :!: :!: :shock:
Każde siedlisko(winnica) wymaga własnego kalendarza.
Robię to dla siebie i swoich najbliższych :!: Dlatego nie muszę trzymać się standardów winnic komercyjnych którzy z tego żyją :!: :idea:
:thumbup: :wink: Dla naszej równowagi psychicznej dodam: Jak widzę moich kolegów z terenu (co mają krzaczki ode mnie) i jedzą owoce co roku a mnie proszą o oprysk (bo jakiś pojedynczy krzew nieznacznie szwankuje) i raz do roku zdążę podjechać (najczęściej wstępnie z Alkalinem) i porównuję to z napięciem niektórych forumowiczów (z 4-5 opryskami "przed kwitnieniem") to sobie czasami myślę, że to my potrzebujemy oprysku... z wiadra zimnej wody. :crazy: :lol: Receptę dla nas "małoobszarowych hobbystów" mam taką: mądrzej, mniej i celniej. Najwyżej nas życie zweryfikuje albo nauczymy się "celności" albo zweryfikujemy winniczki szpadlem. :thumbup: Ja czasami się już wstydzę przed sąsiadami jak znowu wychodzę z opryskiwaczem (bo też jestem pod wpływem "nakręcania" na forum). Ci to muszą mieć mnie za "prawdziwego ekologa" co znowu z opryskiwaczem "lezie". Pewnie jak ich częstuję to się zastanawiają czy degustację przeżyją :crazy: :lolno:

PostNapisane: niedziela, 1 kwietnia 2018, 20:34 
Kiper
Kiper

Ja przesadziłem w zeszłym roku.Panika + niewiedza.W tym roku postaram się rozważniej podejsć do tematu oprysków.
Zobaczymy co i jak,będzie w tym roku.

PostNapisane: niedziela, 1 kwietnia 2018, 20:37 
Kiper
Kiper

Dorzucę swoje "trzy grosze"
Są odmiany pancerne, są i wrażliwe - np u Teścia rośnie taka labrucha, która nie wie jak wygląda opryskiwacz a ma kilkadziesiąt lat :thumbup:
Bardzo dużo zależy od ogólnej zdrowotności krzewu, jeżeli nie jest przenawożony, przeciążony, a właściwe cięcie zapewnia mu przewietrzanie to w znacznym stopniu broni się sam. Ale z drugiej strony uszkodzony przymrozkami, potem zaatakowany przez roztocza lub inne szkodniki i następnie ostro doprawiony nawozem [bo taki biedny to go trzeba podkarmić], będzie łapał każdą możliwą infekcję bo jest w słabej kondycji.

sajko71 napisał(a):
... to sobie czasami myślę, że to my potrzebujemy oprysku... z wiadra zimnej wody. :crazy: :lol:

Okazja już jutro, śmigus dyngus :ROFL:

PostNapisane: niedziela, 1 kwietnia 2018, 20:58 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
Miedziań w drugiej połowie, bo w pierwszej połowie jest fitotoksyczny

Zbyszku, miedzian w drugiej połowie sezonu też jest fitotoksyczny, a niezalecany jest w pierwszej połowie w okresie silnej wegetacji (głównie osłabia wzrost).
No i w razie potrzeby siarkol z miedzianem można łączyć bez problemu (niektóre odmiany jednak nie "tolerują" miedzi).

PostNapisane: niedziela, 1 kwietnia 2018, 21:09 
Kiper
Kiper

Wiadomo, że im mniej tym lepiej. Z drugiej jednak strony lepiej zapobiegać niż zwalczać, bo na zwalczanie czasami jest już za późno. Stąd pewnie bierze się to dążenie ludzi w tym i mnie, do chęci stosowania nadmiernych ilości - może niekoniecznie potrzebnych oprysków. Jednak czasy mamy takie, że bez żadnych oprysków mało gdzie i cokolwiek chyba urośnie. Nie mówię oczywiście np. o pancernych labruskach...

PostNapisane: niedziela, 1 kwietnia 2018, 21:14 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):
Cytuj:
Miedziań w drugiej połowie, bo w pierwszej połowie jest fitotoksyczny

Zbyszku, miedzian w drugiej połowie sezonu też jest fitotoksyczny, a niezalecany jest w pierwszej połowie w okresie silnej wegetacji (głównie osłabia wzrost).
No i w razie potrzeby siarkol z miedzianem można łączyć bez problemu (niektóre odmiany jednak nie "tolerują" miedzi).

Tak,
jest fitotoksyczny dla młodych przyrostów zawsze, zarówno w pierwszej jak i drugiej połowie wegetacji :!:
Jednak w drugiej połowie ma to mniejsze znaczenie dla rozwoju krzewu i dlatego się wtedy go stosuje , a jest bardzo skuteczny przeciw m.rzek.
Po co go stoswować w pierwswzej połowie wegetacji np czerwcu ? :!:
Ale jeżeli już ktoś musi to moim zdaniem w czerwcu lepiej zastosowaqć ridomil!? niż miedzian.

PostNapisane: niedziela, 1 kwietnia 2018, 21:20 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
Ale jeżeli już ktoś musi to moim zdaniem w czerwcu lepiej zastosowaqć ridomil!? niż miedzian.

To na pewno ,nawet na ten temat odrobinę wcześniej już wspomniałem.
dziadek2 napisał(a):
Cytuj:
Teraz mam spokój, do czasu kiedy będę miał około 10cm zielonego. Wtedy zapobiegawczo daję mieszankę Siarkol (0,3%) + Miedzian (0,2%).

Pomijając to całe lanie, to w tym oprysku więcej dobrego zrobi raczej "jakiś mankozeb" niż miedzian - jeszcze warto doczytać i przemyśleć.

Jednak w drugiej połowie sezonu (myślałem, że to już wyjaśnione) - tak jak wcześniej napisałem
Cytuj:

PostNapisane: niedziela, 1 kwietnia 2018, 22:23 
Kiper
Kiper

A propos mankozebu, w Niemczech prawie całkowicie od niego odeszli, nowe programy ochrony przeciw rzekomemu zarówno Basf jak i Syngenta zawierają folpet jako drugi składnik. Co potwierdza zeszłoroczne obserwacje, że Ridomil działał "tak sobie"
BASF
Obrazek

Syngenta
Obrazek

PostNapisane: poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 05:48 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
sajko71 napisał(a):
Soda co 2 tygodnie to wyjdzie kilka razy a więc za dużo. Lepiej używać wodorowęglanu potasu. Jest on substancją czynną w środkach Armicarb i Karbicure, które są dopuszczone na krzewy owocowe w uprawie ekologicznej.

W porządku. Skorzystam z porady.
Co do wiosny, to wczoraj było zimno, ledwie +4 st. C, noc natomiast pochmurna z temperaturą +3 st. C. Od wczoraj wieje porywisty, zachodni wiatr. Od dziś z kolei ma być już cieplej, a czeski "Ventusky" prognozuje na początek przyszłego tygodnia ok.+24 st. C. Wkrótce zaczną kwitnąć drzewa, choć morele i mirabelki są już spóźnione o tydzień. Jedynie zielenią się krzewy owocowe i kwitną forsycje, a winorośle już prawie wszystkie płaczą.

PostNapisane: poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 08:29 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
A propos mankozebu, .......

http://www.sadnowoczesny.pl/artykuly/re ... -pod-lupe/

PostNapisane: poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 10:05 
Ekspert
Ekspert

Szanowni Państwo! To jest wątek o wiośnie nie o opryskach. Gwoli przypomnienia jak wygląda wiosna w dniu 2.04.2018

Załączniki:
DSC_0299.JPG
DSC_0299.JPG [ 93.86 KiB | Przeglądane 371 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 11:13 
nowicjusz
nowicjusz

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów

Jako, że wiosna nadciąga chciałem poprosić Was o pomoc. Podpowiedzcie mi proszę czy czięcia które oznaczyłem są według Was odpowiednie czy powinienem jakoś inaczej przyciąć tą dwuletnią winorośl?

https://zapodaj.net/e17dc34109d05.jpg.html

https://zapodaj.net/66da9f12bd092.jpg.html

PostNapisane: poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 11:56 
Ekspert
Ekspert

vanKlomp napisał(a):
Szanowni Państwo! To jest wątek o wiośnie nie o opryskach. Gwoli przypomnienia jak wygląda wiosna w dniu 2.04.2018

Oj tam, oj tam, wielkie mi mecyje - kwiecień plecień, bo przeplata... :D
Trzymaj lepiej kciuki, żeby 02.05. tak nie wyglądało, jak pewnej wiosny parę lat temu. Nawet w moich tropikach było biało ;)

PostNapisane: poniedziałek, 2 kwietnia 2018, 15:14 
Kiper
Kiper

U mnie na Johanitterze pąki wyszły z łuski.Na innych odmianach zamnknięte jeszcze.
Załącznik:
20180402_153435-450x580.jpg
20180402_153435-450x580.jpg [ 50.7 KiB | Przeglądane 802 razy ]

Pytanie do kiedy można myjący 3% robić? Czy kilka dni z temp.powyżej 10oC wystarczy?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 794 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 53  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1