Teraz jest środa, 7 maja 2025, 00:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 25 października 2022, 15:55 
Ekspert
Ekspert

Podobne wnioski, tj. zadarnienie międzyrzędzi w 3 roku po posadzeniu winnicy, płyną z upraw w Samotworze pod Wrocławiem - upraw Uniwersytetu Przyrodniczego - lepiej, zdrowiej dla drzew, zdrowiej dla gleby i mikro fauny. Zadarnienie międzyrzędzi w sadzie jabłoniowym (i innych drzew) wskazane jest w 4 roku.

Tak patrzę w notatki, to na ściółkę żywą w uprawach sadowniczych polecana była koniczyna biała i życica trwała. Myślę, że w mieszance by się sprawdziły. Niestety, mam też w notatkach, że koszenie to 7-12 x na rok. :D

Wróciłam również do zdjęć z sadu w Samotworze. W starszych nasadzeniach (winorośl, jabłonie, brzoskwinie, śliwy, i.t.d.) nie ma ugoru w rzędach. Wszystko jest równo zadarnione.

Co do problemów z gryzoniami, to polecany jest nostrzyk, ale on wysoki rośnie...

PostNapisane: wtorek, 25 października 2022, 18:25 
Ekspert
Ekspert

newrom napisał(a):
Na dłuższą metę to sztuczna trawa na czarnej folii by się sprawdziła jeśli nie opryski ;-)
A tak bardziej serio, nie wierzę że poza wyjątkowymi miejscami (piarg, piach) da się bez koszenia uniknąć zarastania przez dziesiątki chwastów.

No dokładnie, ja o tym ciągle mówię, nie da się nie kosić choć trzy razy w sezonie. Minimum.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: wtorek, 25 października 2022, 20:50 
Kiper
Kiper

kuneg napisał(a):
na ściółkę żywą w uprawach sadowniczych polecana była koniczyna biała i życica trwała

Dodać do tego grzebienicę pospolitą, stokrotkę pospolitą, brodawnika jesiennego i mamy z grubsza podstawowy skład gatunkowy najbardziej rozpowszechnionego w Polsce roślinnego zespołu pastwiskowego (Lolio-Cynosuretum). Ma dość ubogi skład gatunkowy, ale zbiorowisko to tworzy trwałe, wieloletnie, "zdrowe" niskie murawy na siedliskach świeżych, pod warunkiem częstego koszenia lub zgryzania przez zwierzęta (bez tego skład gatunkowy zmieni się na korzyść innych, wyższych gatunków łąkowych). Dlatego

kuneg napisał(a):
koszenie to 7-12 x na rok. :D
Natura podpowiada najbardziej optymalne rozwiązanie

PostNapisane: środa, 26 października 2022, 06:47 
Ekspert
Ekspert

https://ourvineyardcottage-com.translat ... r_pto=wapp

Tylko jak oni je tresują, żeby nie jadły winorośli :?: jakoś sobie radzą, ale to nie na żyzne gleby... :(

Kozy - przeglądarki :lol:
Cytuj:
Zwierzęta
Przed użyciem zwierząt do zwalczania chwastów w winnicach należy zapoznać się z federalnymi, stanowymi i lokalnymi przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności i przestrzegać ich.

Owce są często wykorzystywane do zwalczania chwastów w ekologicznych winnicach i mogą być bardzo skuteczne w zwalczaniu chwastów. Ich skuteczność zależy od kilku czynników, między innymi od ilości dostępnej paszy (plon okrywowy i chwasty) oraz zagęszczenia (liczba na akr) wykorzystywanych owiec. Kozy to przeglądarki i są często używane do kontrolowania zarośli wokół winnic. Jeśli w winnicy wykorzystuje się kozy, należy je starannie pielęgnować, aby uniknąć uszkodzenia winorośli. O ile wykorzystywane zwierzęta nie zostały wyszkolone w inny sposób, kozy i owce należy usunąć przed pęknięciem pąków, aby zmniejszyć ryzyko uszkodzenia młodych pędów.

Źródło https://www2-ipm-ucanr-edu.translate.go ... r_pto=wapp

:arrow: Uprawy okrywowe

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: środa, 26 października 2022, 07:35 
Ekspert
Ekspert

Trzeba uważać bo to tłumaczenie jest trochę kulawe. Np. fragment:
Cytuj:
Rośliny okrywowe obniżają wigor wegetatywny winorośli i dlatego są podatne na szarą pleśń i mączniaka rzekomego.

powinien brzmieć raczej tak:
Cytuj:
Uprawa roślin okrywowych zmniejsza wigor wegetatywny winorośli, a tym samym jej podatność na szarą pleśń i mączniaka.

Ale generalnie bardzo interesujący artykuł :thumbup:

PostNapisane: środa, 26 października 2022, 07:48 
Ekspert
Ekspert

Jolu, dziękuję :-) To pierwszy artykuł, który wprost to tak opisuje :clap:

Co do koszenia - nikt się nie miga od koszenia. W międzyrzędziach można zastosować standardowy sprzęt i jest to łatwe do zrobienia.
Ale problem jest z rzędami - można kosić specjalistycznym sprzętem albo kosą spalinową. Co jest bardzo pracochłonne i nie do końca skuteczne, bo przy każdym krzewie i słupku zostaje powiedzmy 10 cm wokoło, które zaraz zarastają trawy, które z kolei rosną wysoko ponad grona. I jest problem z opryskiem, założeniem siatki, nasłonecznieniem i przewiewem.
Dlatego tutaj się zastanawiam, jak "zaszczepić" jakąś florę, która byłaby w stanie zadarnić i utrzymać obszar rzędów, rosnąc nisko bez koszenia...

Ja na dzisiaj widzę to tak:
W międzyrzędziach sieję wiechlinę łąkową + krwawnik pospolity (podobno stosowany na lotniskach ze względu na silną darń)
W rzędach sieję to co się uda kupić w rozsądnej ilości i pieniądzach, zadraniające dwuliścienne, na dzisiaj mam zamówione:
Przetacznik pagórkowy, Stokrotka pospolita, Babka średnia, Brodawnik zwyczajny, Głowienka pospolita, Goździk kropkowany
I w pierwszym roku na pewno o rzędy trzeba będzie jakoś ręcznie zadbać, żeby umożliwić rozrost tym rośliną....

PostNapisane: środa, 26 października 2022, 08:03 
Kiper
Kiper

Osobiście jestem wyznawcą zadarnienia jedynie co drugiego międzyrzędzia i zmiana co trzy lata.
Umożliwia to reagowanie na sytuację "wodną" i nie tylko w danym roku, nawożę te niezadarnione, więc nie karmię chwastów.
Zadarnienie najlepiej roślinami o zróżnicowanym systemie korzeniowym, nigdy trawami.

PostNapisane: środa, 26 października 2022, 09:34 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
W międzyrzędziach sieję wiechlinę łąkową + krwawnik pospolity (podobno stosowany na lotniskach ze względu na silną darń)
W rzędach sieję to co się uda kupić w rozsądnej ilości i pieniądzach, zadraniające dwuliścienne, na dzisiaj mam zamówione:
Przetacznik pagórkowy, Stokrotka pospolita, Babka średnia, Brodawnik zwyczajny, Głowienka pospolita, Goździk kropkowany

Mam u siebie te rośliny nie wszystkie bo goździk naturalnie u mnie nie występuje,
on preferuje gleby wapienne, ale resztę tak.
Głowienka jest świetna bo wcześnie kwitnie i oblatują ją bardzo owady, trzmiele , murarki.
Krwawnik nie tylko tworzy świetną darń, ale jest próchnicotwórczy.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: środa, 26 października 2022, 10:55 
przedszkolak
przedszkolak

A macie namiary na jakieś gotowe mieszanki do niskiego zadarnienia najlepiej na ciężkie wilgotne gleby? Bo jakby się chciało samemu coś takiego skomponować to drogo by wyszło.

PostNapisane: środa, 26 października 2022, 15:26 
Ekspert
Ekspert

Ja nasiona zamawiałem tutaj, chyba największy wybór i przy tym najtaniej. Przy większym zamówieniu, mialowo, dostałem niższe ceny niż na stronie.

https://lakikwietne.pl/kategoria-produktu/gatunki/wieloletnie/

Z mieszankami to wydaje mi się, że jest taki kłopot, że mają dużo najtańszego wypełniacza, a mało drogich dodatków...

PostNapisane: środa, 26 października 2022, 21:46 
Kiper
Kiper

Biocont sprzedaje specjalne mieszanki do zadarnienia międzyrzędzi.

PostNapisane: niedziela, 16 kwietnia 2023, 22:44 
nowicjusz
nowicjusz

Dodam swoje 3grosze: międzyrzędzia zadarniłem zwykła mieszanka traw, w sezonie koszę z mulczowaniem co 2-3 tygodnie, rzędy wysielone agrowłókniną 70tką ale pod spodem wysiałem spora dawkę ziemi okrzemkowej - zapobiega nalotom mrówek i innych robali, ponadto nie lubia jej krety i inne ryjkowce (rani delikatne nosy) i sypnąłem nieco grubego dolomitu w dołkach sadzeniowych (ziemi gliniasta, brunatnoziem i płowe na lessach).
Chorób nie odnotowuję (może dlatego, że na wzniesieniu i odkryte od zachodu, a stamtąd ciągle wieje...), robactwa tez nie ma i ryjówek. I całość przyjaźnie wygląda.
Zadarnianie wg mnie jest ok.

PS.
nie lubię glifosatu, nie wierzę, że się rozkłada i nie przechodzi do roślin...chemii pić nie będę.

PostNapisane: niedziela, 12 maja 2024, 18:25 
Ekspert
Ekspert

Kilka wniosków z zadarnienia.

Bardzo wysusza glebę. Szybko i skutecznie. Teraz sadząc sadzonki, kopiąc dołek, na szpadel jest sucho. Tak wiec jak ktoś szuka rozwiązania na bardziej podmokłe gleby, gdzie ciężko wjechać po deszczu, to na pewno pod tym względem świetne rozwiązanie.

Wiechlina łąkowa gazonowa - niziutka trawa, taka na 10-15 cm (Mowa o kłosach). W zasadzie jakby się udało ją utrzymać w monokulturze to nie trzeba byłoby jej kosić.
Nie to co "trawa uniwersalna" czy "sportowa" która po 3-4 tygodniach rośnie do pasa. A w zasadzie jej składniki, Kostrzewy i Życice rosną tak mocno.
Wiechlina była pieruńsko droga, najdroższa ze wszystkich nasion (prawie 200 pln za 5kg), ale też nasionka miała drobniutkie, więc na kg dużo więcej ich było.
Zdecydowanie polecam.

Załączniki:
Komentarz: Wiechlina łąkowa
wiechlina.jpg
wiechlina.jpg [ 174.58 KiB | Przeglądane 3009 razy ]

PostNapisane: wtorek, 14 maja 2024, 11:10 
mistrz
mistrz

ZbyszekTW napisał(a):
(Mowa o kłosach)..
Zdecydowanie polecam.

Sorki że sie czepiam ale to jest wiecha a nie kłos.
Z roślin upranych wiechę ma też owies a kłos pszenica, można sobie porównać.
Można też posiać wiechlinę roczną, jest niższa w sumie mega chwast :wtf:

PostNapisane: wtorek, 14 maja 2024, 12:10 
Ekspert
Ekspert

ZbyszekTW napisał(a):
Kilka wniosków z zadarnienia.

Bardzo wysusza glebę. Szybko i skutecznie. Teraz sadząc sadzonki, kopiąc dołek, na szpadel jest sucho. Tak wiec jak ktoś szuka rozwiązania na bardziej podmokłe gleby, gdzie ciężko wjechać po deszczu, to na pewno pod tym względem świetne rozwiązanie.

Ja mam drugi rok koniczynę białą i nie zauważyłem, żeby wysuszała glebę. Raczej stabilizuje wilgoć. Poza tym zalety te same. Oczywiście trzeba się liczyć ze wprowadzeniem azotu, więc na urodzajnych glebach raczej nie wskazana. W przyszłym roku plan jest taki by ją zaorać i zasiać mieszankę traw. Do czarnego ugoru już raczej nie wrócę.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1