Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 19:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 537 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wiosna 2024
PostNapisane: wtorek, 14 maja 2024, 13:43 
Ekspert
Ekspert

mazmaciek napisał(a):
To może się ktoś pochwali kto przymrozków nie miał? U mnie mimo okrywania są straty. Ale odziwo orzechy włoskie przetrwały, u teściowej pod Stalową nawet liści nie mają.
Sadząc pierwsze krzaki myślałem że trudniejszej uprawy niż truskawki nie ma, jednak jest, mamy klimat na piwo i gorzałkę a nie winorośle

U mnie były dwa przymrozki w kwietniu, ale nic nie zniszczyły.
Są ślady gdzieniegdzie na liściach, ale to bez większego znaczenia.
Teraz w maju nie było.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: wtorek, 14 maja 2024, 13:44 
nowicjusz
nowicjusz

mazmaciek napisał(a):
To może się ktoś pochwali kto przymrozków nie miał? U mnie mimo okrywania są straty. Ale odziwo orzechy włoskie przetrwały, u teściowej pod Stalową nawet liści nie mają.
Sadząc pierwsze krzaki myślałem że trudniejszej uprawy niż truskawki nie ma, jednak jest, mamy klimat na piwo i gorzałkę a nie winorośle
U mnie bez strat w tym dziwnym roku. Zarówno przy ścianach bez okrycia jak i szpalery pod samą geowłókniną bez żadnego dogrzewania. Przymrozki były bodajże 2 razy, ale minimalne i krótkie.

Wysłane z mojego 2112123AG przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: wtorek, 14 maja 2024, 17:36 
Ekspert
Ekspert

U mnie nie było dużych mrozów - rekord to -2C chyba, ale sumie lałem wodę chyba z 10 nocy.
Mam nadzieję, że dzisiaj i jutro już nie będę musiał, ale alarm na wszelki wypadek ustawię...

Jak jakaś inna zaraza się nie trafi to szykuje mi się najlepszy rok z dotychczasowych kilku - większość krzewów Solarisa powinna w pełni owocować, Swenson, Leon - wiadomo, Muscat Bleu ma sporo kwiatostanów w odróżnieniu od zeszłego roku kiedy to miał tylko na jednej latorośli... Deserówki rosną jedna szybciej druga wolniej.

Miałem z tyłu działki po dwa krzewy Monarcha Pawłowskiego i Krasotki. Monarch właściwie do tej pory jeszcze ani razu nie zdążył dojrzeć w pełni. Krasotka też bez szaleństw. W zeszłym roku wykopałem po jednym krzewie i przesadziłem przed dom zaraz przy betonowym tarasie gdzie raz mają więcej światła dwa chyba histereza temperatury się spłaszczyła - rosną wyraź nie lepiej. W tym roku postaram się wyprowadzić po dwie latorośle, formowanie za rok...

Jak grad nie skosi wszystkiego to powinno być dobrze :)

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: wtorek, 14 maja 2024, 18:15 
mistrz
mistrz

green90000 napisał(a):
Na warszawskich działkach niedaleko Wisły od połowy kwietnia nie było przymrozku - miejska wyspa ciepła, która niemal co rok ratuje sytuację, bo już 10 km dalej jest -3.

Potwierdzam na Bielanach praktycznie przy Wiśle było - 1. Trochę zniszczyło i to wyżej. Pewnie mróz przechodził góra przez ekran. Obok leci trasa. Niżej nie liznął.

PostNapisane: wtorek, 14 maja 2024, 18:32 
przedszkolak
przedszkolak

U mnie miałem tylko jedną noc z przymrozkami z 22 kwietnia na 23 jak w chyba całym świętokrzyskim. Minimalnie było -4,5*C. Całą winnicę deserową miałem okrytą 3 warstowo (włóknina - folia - szmaty i co tam jeszcze było) plus palone wkłady zniczy pod krzakami (jeden wkład na dwa krzaki) i ogniska (paliłem pochodnie szwedzkie) :lol: . W sumie fajna była noc prawie cała w winnicy :). Jak sprawdzałem o 5 rano to cegły przymarzły do folii i włókniny ale te namioty, które miały znicze i 3 warstwy ocalały praktycznie bez uszkodzeń. Na dwa krzaki brakło wkładów i oberwały do łysa. Co ciekawe na winnicy przerobowej (kilkaset metrów dalej między zagajnikami gdzie nic nie okrywam) skosiło wszystko ale ocalał LM i młode sadzonki Dublańskiego okryte doniczkami i wiadrami :). Ostatnie dni to miałem najniżej 0,0*C ale już nie okrywałem bo się nie dało. Na szczęście wszystko ocalało. Jedyna większa strata to Krasień, który dostał pod włókniną gdzie brakło drugiej warstwy folii i wkładów i teraz puszcza z zapasowych ale każda latorośl z kwiatem, niesamowicie się regeneruje. U mnie szykuje się jeden z lepszych sezonów jak nie będzie znów jakiejś katastrofy.

Załączniki:
1.JPG
1.JPG [ 46.62 KiB | Przeglądane 1174 razy ]

PostNapisane: wtorek, 14 maja 2024, 22:30 
Kiper
Kiper

U mnie w kwietniu była jedną noc z przymrozkiem rzędu max -2oC, oberwały mocno Dublański i Muscaris króre mocno rosną teraz z zapasowych i C. Dorsa całkiem, prowadzony na guyota nie będzie miał owoców. Bez uszkodzeń Solaris, Regent, Marquette, Johanniter, Fleurtai i Sauvitage (będzie miał pierwsze normalne owocowanie ale znowu ciężko będzie określić termin dojrzewania bo wegetacja ruszyła dużo wcześniej).

Wysłane z mojego Redmi Note 9S przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: środa, 15 maja 2024, 22:37 
Kiper
Kiper

mazmaciek napisał(a):

To ja się pochwalę :) Miałem w kwietniu minimalny przymrozek bez wpływu na winorośl (bez ochrony). Dlaczego bez wpływu na winorośl? Dlatego, iż mam gliniastą glebę i mam krzaki na wschodzie kraju i u mnie start winorośli jest bardzo opóźniony. Gdy w większości kraju pod koniec kwietnia były przymrozki u mnie Regent był w fazie wełnistego pąka, a Solaris w fazie pękania pąków.

PostNapisane: czwartek, 16 maja 2024, 19:33 
przedszkolak
przedszkolak

Już po zimnych ogrodnikach i po zimnej Zośce więc prawdopodobieństwo przymrozków jest już niewielkie. Można więc podsumować, poziom wegetacji w stosunku do 2018 roku, na podstawie zdjęć można ocenić na + tydzień na korzyść 2024, mimo iż nie było u mnie takich upałów jak na południu i zachodzie kraju, szczęśliwie praktycznie od pierwszych dni kwietnia nie było znaczących przymrozków, uszkodzone jedynie kilka pojedynczych liści również grad nie wyrządził praktycznie żadnych szkód.
W tym roku wsadziłem kilka sztuk i największe przyrosty (tak ok. 15+ cm) ma Kosmopolita, pozostałe to Panonia, Johanniter, Gyongyrizling.
Tak, że u mnie początek sezonu bardzo dobry, oby tak dalej :)

PostNapisane: piątek, 17 maja 2024, 08:25 
mistrz
mistrz

Potwierdzam wegetacja jest bardziej rozwinięta niż w 2018. Dla okolic Warszawy. Widać rónież jak w Gdańsku ok. 1 tyg różnicy do 2018, a w stosunku do 2023 czy 2022 to jest ok. 3 tyg. na korzyść 2024. O przymrozkach nie piszę bo każdy chyba oberwał ;(((. Jedni mniej inni więcej.

PostNapisane: sobota, 18 maja 2024, 06:10 
Ekspert
Ekspert

gbed napisał(a):
castleman napisał(a):
Monika1 napisał(a):
Co teraz robić z latoroślami które zmarzły, obrywać je czy jeszcze zostawić, by nie uszkodzić łozy przed kolejnymi mrozami?

Nauczony doświadczeniami zacząłem obcinać. Kupa roboty z tym.
Nie ma sensu tego zostawiać.
Po obcięciu przynajmniej wybiją z zapasowych pąków, a nie z pasierbów.
Tak drastycznie mam pierwszy raz. Do tej pory flippery dawały radę. Pytanie czy usuwać też te pojedyncze przypadki latorośli, które jakimś cudem przetrwały (jedna lub dwie na łozie). Czy jak je zostawię to będę miał duże różnice w gotowości do zbioru jesienią? Te z pąków zapasowych pewnie dojrzeją później?

Wysłane z mojego SM-G996B przy użyciu Tapatalka

Zostawiłem te pojedyncze co przetrwały zazwyczaj na końcach łozy i teraz pewnie będę miał podwójne zbiory (oba mocno ograniczone) Różnica jest kosmiczna: te pozostawione zaraz zakwitną, a te nowe mają po 2-5cm. Zapytałem AI co w takiej sytuacji czynić i uzyskałem odpowiedź, żeby delikatnie przyciąć na czubkach te zaawansowane łozy (powyżej kwiatostanów), co z powoduje ich chwilowe opóźnienie. Ktoś coś takiego testował? Może by to powtarzać co kilka tygodni?

PostNapisane: sobota, 18 maja 2024, 09:01 
mistrz
mistrz

To raczej chodzi ze wyriwnasz wielkość latorośli. Ale przy cięcie tych zaawansowanych spowoduje że więcej substancji trafi do kwiatostanów czy gron które i tak są już zaawansowane względem tych zapasowych, więc w kategorii czasu zbiorów jeszcze podpasiesz te pierwsze.

PostNapisane: sobota, 18 maja 2024, 09:15 
mistrz
mistrz

Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
Wyjątkowy rok na przyspieszenie kwitnienia. Wyrywny Triumf Alzacki.

PostNapisane: sobota, 18 maja 2024, 12:30 
Ekspert
Ekspert

Tegoroczne zbiory będą w Polsce dużo niższe niż w dwóch poprzednich latach - artykuł

PostNapisane: sobota, 18 maja 2024, 15:40 
mistrz
mistrz

Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
U mnie zbiory po 3 dniowych przymrozkach z temperaturą -3 -4,5 nie będą niższe. Po wymrożeniu latorośli z paków głównych wybiły latorośle z pąków bocznych, które wymagają redukcji kwiatostanów. Będą niskie, albo wcale po gradobiciu.

PostNapisane: sobota, 18 maja 2024, 15:54 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):

Zastanawiam się co właściwie ekspert miał na myśli: "Kluczowe pytanie brzmiało: czy "wystartują" tzw. pąki zapasowe, pozostawanie przez winiarzy na krzewach właśnie jako rezerwa w przypadku nieprzewidzianych okoliczności." :roll:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 537 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1