Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 16:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 537 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 36  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wiosna 2024
PostNapisane: czwartek, 9 maja 2024, 21:20 
mistrz
mistrz

Też bym nie podlewał ale w ostatnim miesiącu spadło 4 mm deszczu co nawet nie przemoczyło warstwy uprawionej glebogryzarką.

PostNapisane: czwartek, 9 maja 2024, 21:52 
Kiper
Kiper

mazmaciek napisał(a):
Też bym nie podlewał ale w ostatnim miesiącu spadło 4 mm deszczu co nawet nie przemoczyło warstwy uprawionej glebogryzarką.

Jak to sadziłeś?, Podlałes po posadzeniu?, jeśli tak ile litrów pi oko na krzak?

PostNapisane: piątek, 10 maja 2024, 04:59 
mistrz
mistrz

Zawalałem połowę dołka, w to 5 litrów wody, jak wsiąkła zawalałem resztą ziemi.
Ale muszę przyznać że część posadziłem za płytko. naczytałem się o kopczykach itp, a to trzeba było tak aby było na płasko i nic nie wystawało. Te się przyjęły najlepiej
No i ja pierwsze krzaki wsadzałem coś około 2 miesiące temu

PostNapisane: piątek, 10 maja 2024, 06:00 
Ekspert
Ekspert

Dzisiaj +0.4C nad ranem.
Jeszcze tylko kilka dni i będzie można założyć wątek "Wiosna 2024" :)

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: piątek, 10 maja 2024, 06:23 
przedszkolak
przedszkolak

Heniek napisał(a):
Zdjęcie jeszcze jest w necie to będziecie je widzieli. Nikt wtedy nie podjął dyskusji. A chciałbym Wam napisać co to jest? To jest normalny guyot. Ale dlaczego ma dwa ramiona? I jedno pionowe? Otóż jak pewnie wszyscy wiecie winorośl ma skłonność do dominacji apikalnej czyli do szybszego i mocniejszego wzrostu z pąków najwyżej położonych. Te wiosną najszybciej wybijają i się rozwijają . I tu jest pies pogrzebany. Ten obrazek z Ostriz w niemczech pokazuje jak sobie radzić z przymrozkami. Jeden pęd na owocowanie przywiązują normalnie a drugiego nie tną tylko zostawiają w pionie . Na tym drugim oczka zaczynają wcześniej wybijać i przejmują "aktywność" krzewu na wiosnę. Potem przychodzi przymrozek i zmraża to co na górze wybiło a dolny pęd jeszcze śpi. Wtedy po przymrozkach przeważnie po zimnej zośce przycinają ten pęd pionowy na 2 oczka jak normalnie w guyocie na czopek zastępczy a pęd podstawowy dopiero zaczyna puszczać. Ja niestety tej wiosny tego nie zastosowałem ale zaobserwowałem w rzędach gdzie musiałem wymieniać rusztowania i nie przywiązałem pędów do drutów i były luźno pionowe to górne oczka które wybiły padły a dolne 2-3 dopiero teraz wybijają.
Myślę że ta moja przygoda przyda się wszystkim naszym winoroślarzom ale najbardziej tym co mają trochę więcej krzewów bo 2-3 krzewy to łatwo okryć a trochę więcej to już jest kłopot

No i to jest konkret, dzięki! Czy Twoim zdaniem ma znaczenie, czy ten pionowy pęd wychodzi wyżej/niżej niż poziomy?
Spróbuję na pewno w sezonie 2025.

PostNapisane: piątek, 10 maja 2024, 09:03 
Ekspert
Ekspert

Wyżej, najlepiej sporo wyżej. To jest klucz żeby to zadziałało.

PostNapisane: piątek, 10 maja 2024, 09:05 
mistrz
mistrz

Dibua napisał(a):
Heniek napisał(a):
Zdjęcie jeszcze jest w necie to będziecie je widzieli. Nikt wtedy nie podjął dyskusji. A chciałbym Wam napisać co to jest? To jest normalny guyot. Ale dlaczego ma dwa ramiona? I jedno pionowe? Otóż jak pewnie wszyscy wiecie winorośl ma skłonność do dominacji apikalnej czyli do szybszego i mocniejszego wzrostu z pąków najwyżej położonych. Te wiosną najszybciej wybijają i się rozwijają . I tu jest pies pogrzebany. Ten obrazek z Ostriz w niemczech pokazuje jak sobie radzić z przymrozkami. Jeden pęd na owocowanie przywiązują normalnie a drugiego nie tną tylko zostawiają w pionie . Na tym drugim oczka zaczynają wcześniej wybijać i przejmują "aktywność" krzewu na wiosnę. Potem przychodzi przymrozek i zmraża to co na górze wybiło a dolny pęd jeszcze śpi. Wtedy po przymrozkach przeważnie po zimnej zośce przycinają ten pęd pionowy na 2 oczka jak normalnie w guyocie na czopek zastępczy a pęd podstawowy dopiero zaczyna puszczać. Ja niestety tej wiosny tego nie zastosowałem ale zaobserwowałem w rzędach gdzie musiałem wymieniać rusztowania i nie przywiązałem pędów do drutów i były luźno pionowe to górne oczka które wybiły padły a dolne 2-3 dopiero teraz wybijają.
Myślę że ta moja przygoda przyda się wszystkim naszym winoroślarzom ale najbardziej tym co mają trochę więcej krzewów bo 2-3 krzewy to łatwo okryć a trochę więcej to już jest kłopot

No i to jest konkret, dzięki! Czy Twoim zdaniem ma znaczenie, czy ten pionowy pęd wychodzi wyżej/niżej niż poziomy?
Spróbuję na pewno w sezonie 2025.

Ma znaczenie. Roślina pcha soki i one się rozdzielają na węzłach krzewienia. Więc jeśli jest to granicach tego samego węzła to pacha prawie wszytsko do góry. Jeśli rozdział jest niżej to częściowo będzie zasilać też też dugą część niezależnie od tego czy jest ona niżej /wyżej / dalej.

PostNapisane: piątek, 10 maja 2024, 09:31 
nowicjusz
nowicjusz

Dla deserowek lepsza forma royar czy casenave?

PostNapisane: piątek, 10 maja 2024, 10:00 
mistrz
mistrz

sopel napisał(a):
Dla deserowek lepsza forma royar czy casenave?

Royat czy Casenave to jest sposób cięcia nie forma. Ta dalej może być sznurem skośnym, pionowym, wosoko, nisko etc. Sposób cięcia należy dopasować do odmiany. NIektóre nie owocują z pierwszych pąków więc Royat odpada. Wtedy lepiej na Casenave (średnie cięcie) czy Goyot (długie cięcie). Trzeba sparwdzić jak dana odmiana się zachowuje. Na pewno jest to opisane tu na formu lub w opisie odmian.

PostNapisane: piątek, 10 maja 2024, 13:49 
mistrz
mistrz

Próbuję podobnej do tej niemieckiej metody od kilku lat. W ubiegłym roku nawet zadziałała. W tym niestety wegetacja była zbyt zaawansowana i przymrozek zbyt duży.

PostNapisane: piątek, 10 maja 2024, 16:35 
Kiper
Kiper

mazmaciek napisał(a):
Zawalałem połowę dołka, w to 5 litrów wody, jak wsiąkła zawalałem resztą ziemi.
Ale muszę przyznać że część posadziłem za płytko. naczytałem się o kopczykach itp, a to trzeba było tak aby było na płasko i nic nie wystawało. Te się przyjęły najlepiej
No i ja pierwsze krzaki wsadzałem coś około 2 miesiące temu

Na zdjęciach widać, że nia masz raczej piasków, widać jakieś większe bryłki ziemi, wygląda to na jakąś bardziej zwartą, może trochę gliniastą. Jak masz taką ziemię, a nie pisaski czy jakieś inne super przsepuszczalne gleby, to nie podlewaj tych sadzonek !!. Zrobisz sobie i im krzywdę, Po wlaniu 5l wody do takiego dołka, jak jest normalna, albo trochę gliniasta gleba to to wystarczy. Winorośl potrafi wykształcić korzeń na głębokość 6 - 8m. Dlatego pierz pierwsze 2-3 lata trzymamy ją tylko na tych dwóch latoroślach, żeby nie szukała pokarmu do wykarmienia owoców, a tylko szła w głąb po wodę do życia. Podlewając sadzonki roślina nie będzie miała potrzeby isć w głąb, a rozboduje pod powierzchniowy system korzeniowy i będzie kłopot.

PostNapisane: piątek, 10 maja 2024, 20:26 
Ekspert
Ekspert

Widzieliście prognozę z niedzieli na poniedziałek?

Wedle Ventusky - cały wschód i p-wschód mróz do -5C...
Instytut Magii i Głównej Wróżby prognozuje 10 stopni więcej,

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: sobota, 11 maja 2024, 06:29 
mistrz
mistrz

Ktoś ma pomysł jak zabezpieczyć 200 maluszków przed przymrozkiem? Wielkość jest na foto na poprzedniej stronie, u mnie -2 zapowiada Ventusky, 3 na plusie inne ale to pewnie na 2 metrach.
Tak się zastanawiam jak by to bardzo luźno okręcił jakąś folią, nawet sterczem. Paliki są blisko, wiaderek czy też doniczek nie postawię zresztą wszystko będzie stało na pomidorach pewnie

PostNapisane: sobota, 11 maja 2024, 07:03 
mistrz
mistrz

Ja mam mieć dziś -3 ,-4 przy gruncie. Będę palił ogniska w kilku punktach. Na maluszki mam doniczki, ale rozważam jeszcze wsadzenie do środka tea-lightów, albo okopanie i obsypanie siano-kompostem.
Moze jakaś taka kopułka ze streczu i tea-light w odpowiedniej odległości, by nie stopić folii?

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437

Ostatnio edytowano sobota, 11 maja 2024, 07:13 przez ArturK79, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: sobota, 11 maja 2024, 07:12 
mistrz
mistrz

Na największe będzie doniczka z ziemią na wierzch, najmniejsze zakopczykuje, a średnie jakoś włókniną okryję kilka warstw. Jutro będą miały noc bo dopiero pewnie w poniedziałek to pościągam. Roboty na pół dnia

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 537 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 36  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1