Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 01:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 537 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 36  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wiosna 2024
PostNapisane: niedziela, 28 kwietnia 2024, 23:08 
Kiper
Kiper

DW napisał(a):
9-10 maja. Ventusky widzi to mocno na niebiesko. U mnie przy gruncie -3 i -2.
Już mu przeszło, przestał widzieć na niebiesko.

Wysłane z mojego Redmi Note 9S przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: poniedziałek, 29 kwietnia 2024, 13:46 
Ekspert
Ekspert

arki4 napisał(a):
DW napisał(a):
9-10 maja. Ventusky widzi to mocno na niebiesko. U mnie przy gruncie -3 i -2.
Już mu przeszło, przestał widzieć na niebiesko.
Ventusky co chwilę pokazuje jakieś głupoty. Przed chwilą pokazywał mi -9 na 12 maja a teraz znowu jest w normie.

PostNapisane: poniedziałek, 29 kwietnia 2024, 14:03 
mistrz
mistrz

Co Wy czytacie jakieś bzdury z prognozami. Co to jest Ventusky? Na pewno model prognostyczny nie jest kalibrowany pod PL.
Ja śledzę tylko IMGW i sprawdzało się co do 0,1 stopnia. Nawet z dokłądnością do 100m na mapie prawidłowo pokazywał oraz godziny zmian temperatury pokrywały się praktycznie z dokładnością 15min.

PostNapisane: poniedziałek, 29 kwietnia 2024, 15:07 
przedszkolak
przedszkolak

A propos bzdur.
Ostatnia ,,rewelacja" z netu:
https://kobietawsadzie.pl/niestety-wino ... ec-owocow/

PostNapisane: poniedziałek, 29 kwietnia 2024, 19:03 
Ekspert
Ekspert

Z tego artykułu to tylko zdjęcie jest ciekawe :D
oczywiście nie uwłaczając kobietom w sadzie i prof. Bąblewskiemu ;)

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: wtorek, 30 kwietnia 2024, 05:53 
czeladnik
czeladnik

Cześć! :wave:
no znicze i ogniska były i minęły, ale teraz okazuje się, że niektóre latorośle odbijają. No i co im teraz zaserwować, żeby je odstresować i wzmocnić?
Czy tylko nawozy dolistne + druga dawka azotu pod korzeń, czy coś więcej??
W jabłkach mam dla przykładu stosować gibereliny na wygładzenie postresowe, pomrozowe, a w winogronach czym doprawić, żeby poprawić? :?:

Pozdro.

PostNapisane: wtorek, 30 kwietnia 2024, 11:07 
mistrz
mistrz

Wlod napisał(a):
Ja śledzę tylko IMGW i sprawdzało się co do 0,1 stopnia. Nawet z dokłądnością do 100m na mapie prawidłowo pokazywał oraz godziny zmian temperatury pokrywały się praktycznie z dokładnością 15min.

o jakich danych IMGW mówisz?

Najdokładniejszy model INCA na 8 godzin w przód zmienia im się co godzina. 25 wieczorem podawali, że w mojej okolicy nad ranem będą +4, a za godzinę że będzie -2. W końcu było między 0 a -1.

Może masz jakieś inne źródło.
Ja ostatecznie nie ufam nikomu i zawsze mam nadzieję. No chyba, że pokazuje -28C.

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437

PostNapisane: wtorek, 30 kwietnia 2024, 11:52 
mistrz
mistrz

Są już jakieś pierwsze rokowania co do możliwości startu ponownie krzewów?
U mnie stare krzewy zaczynają dawać oznaki życia na węzłach krzewienia. Najbardziej obawiam się o młode nasadzenia zwłaszcza szczepione.
Krzewy które przetrwały mrozy dzięki zraszaniu powoli odsłaniają liście ale też widać przypalenia.

PostNapisane: wtorek, 30 kwietnia 2024, 12:38 
Ekspert
Ekspert

Zauważyłem,że niektóre młodziaki puszczają nowe pąki, pewnie wtórne. Jednak zależy jaka odmiana.

PostNapisane: wtorek, 30 kwietnia 2024, 14:15 
mistrz
mistrz

Szoalko napisał(a):
Dzień dobry!
no dobra, przegiąłem wczoraj przy lampce wina i napisałem trochę w niewłaściwym kierunku.
Faktycznie można się przychylać do teorii o wpływie człowieka na klimat (choć raczej nie marginalny, a niewielki lub mały bym tu użył słów), czy też niewielkim zużyciu zasobów w tej winnicy.
Niemniej pozostaję, przy swoim, że napracowali się, z czego duża część ich pracy idzie w eter zamiast być ukierunkowana, a rozkręcają zasięgi, bo ludziom podobają się obrazki i klikają bez namysłu.
Żadnej w tym innowacyjności, tylko silna brutalna moc, a do amatorskich i w sumie być może niezłych pomysłów nikt na forum nawet się nie zająknie, nie skrytykuje, a nie wiem, dlaczego mam przeczucie, że mogłoby to być znacznie bardziej skuteczne niż świeczki i zużyje znacznie mniej zasobów (nie licząc miedzi w drutach i kilowatów z elektrowni) niż jaranie się parafiną i znacznie bardziej lokalne działanie tu gdzie trzeba, a nie blanszowanie trawy w międzyrzędziach.

Rozumiem, że chodzi Ci o wydajność, czyli sprawność takiego sposobu ratowania winnicy. Zauważ jednak, że obecnie przechodzimy np. z kotłów węglowych, których sprawność wynosi od ok. 50 do ponoć nawet 90% przy najnowszych konstrukcjach, czy też gazowych o sprawności do 109% (!), na panele słoneczne o sprawności ok. 18%. Ludzie kupują samochody na prąd, które w polskich warunkach potrzebują do przejechania takiej samej odległości spalenia ok. 50% więcej równoważnego paliwa w elektrowni, niż przy spaleniu go bezpośrednio w silniku (i to przy z oczywistych względów nierealistycznym założeniu takiej samej masy pojazdu). Co więc rozumiesz przez innowacyjność?
Sprawność to suma strat, dlaczego więc mamy nie liczyć miedzi w drutach i kilowatów z elektrowni (oraz całej infrastruktury, której zbudowanie i utrzymanie pochłonęło i pochłania cały czas ogromną ilość zasobów, a suma strat "po drodze" jest ogromna)?
Ale, co do zasięgów, to się zgadzam - "świeczki" mają, prócz ratowania plonów, oczywiste działanie promocyjne...

Pozdrawiam.
Mariusz

Ostatnio edytowano wtorek, 30 kwietnia 2024, 17:54 przez sailor, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: wtorek, 30 kwietnia 2024, 15:54 
Ekspert
Ekspert

Kodrianka napisał(a):
Miałam problem ze szpecielami ale chyba już nie mam żadnych problemów :(
Pozdrowienia z tropików
To coś zielonego, co u Ciebie przetrwało, bardzo mnie ubawiło :ROFL:

U mnie nic zielonego, poza trawą, nie przetrwało przymrozków na winniczce.
Obrazek

A co z tym zrobię?
Jak się wysuszy, to się wykruszy. :D

Potem poczekam, aż odbije ze śpiących pąków, ze starego drewna.
Szpadel mam naostrzony, jakby któremuś się żyć odechciało ;)

W tym roku liczę na jakieś jabłka i czarne porzeczki ;)

PostNapisane: wtorek, 30 kwietnia 2024, 18:20 
Kiper
Kiper

W tym roku nie tylko winne krzewy wymroziło, ale także młode pędy świerków, zawiązki wiśni, śliw, czereśni, z agrestem i porzeczką też słabo... Na razie usychają te przemrożone łozy - nowe jeszcze nie widzę...poczekam. Ach te "Tropiki"

PostNapisane: wtorek, 30 kwietnia 2024, 21:47 
przedszkolak
przedszkolak

Mcin napisał(a):
W tym roku nie tylko winne krzewy wymroziło, ale także młode pędy świerków, zawiązki wiśni, śliw, czereśni, z agrestem i porzeczką też słabo... Na razie usychają te przemrożone łozy - nowe jeszcze nie widzę...poczekam. Ach te "Tropiki"

U mnie dziwnie to wygląda.. praktycznie bez strat Prim, trocę dostała mrozem bianca, mocno dostało rondo i chardonnay oraz młode kiszmisze, natomiast o dziwo ocalał też merlot ( chyba późny start go uratował). Mocno dostały też brzoskwinie, morele i ... magnolia. Czereśni za to zatrzęsienie na drzewie - i to różnych gatunków, no ale z tego chyba wina się nie zrobi.. pozostanie pewnie biała i czerwona porzeczka ( która też wygląda na to że bez strat)

A ten prim to dziwna sprawa.. stoi obok chardonnay, wystartował chyba jako pierwszy, spore już miał latorośle, ale nadal zielone, zdrowe i nawet kwiaty widać na wierzchu. NIe wiedziałem że on taki twardy na mrozy

PostNapisane: środa, 1 maja 2024, 07:10 
nowicjusz
nowicjusz

Mam w dwóch miejscach posadzoną winorośl(hybrydy Regent, Solaris, Muscat Bleu, jutrzenka, garantos, MF, LM )i niczym nie zabezpieczyłem przed przymrozkami. Pierwsze to mazowsze wschodnie(Sadowne) i tam przetrwało ok 60% pąków, drugie to w sumie też wschód, pogranicze mazowieckiego i lubelskiego(Stoczek Łukowski) tam o dziwo przetrwało 100% pąków. W obydwu miejscach przyrosty ok 1-3 cm, a niektóre pąki w fazie wełnistej(w czasie przymrozków). Mam nadzieję że nie będzie powtórki z zeszłego roku.

Ostatnio edytowano środa, 1 maja 2024, 08:04 przez Arekk225, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: środa, 1 maja 2024, 08:03 
przedszkolak
przedszkolak

Troche już ochłonąłem po tych przymrozkach..i pora na kilka obserwacji. u mnie w Poznaniu , straty ok 30%, na fotce Solaris przykryty agrowłókniną, co ciekawe w innym miejscu działki, ta sama odmiana przykryta o wiele lepiej..przetrwała tylko jedna latorośl. za to inne nie zakryte, prawie bez strat..Rozmawiałem z kolegą z dużej winnicy koło Żnina, to część na której ma hybrydy Regent i Solaris oberwała najmocniej, za to Vinifery Pinot N. i Rieseling prawie wcale..Mam około 20 krzewów, czy za rok w podobnej sytuacji decydował bym zakrywanie agro ? sam nie wiem pozdro.M.

Załączniki:
new hope.jpg
new hope.jpg [ 124.1 KiB | Przeglądane 264 razy ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 537 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 36  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1