Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 19:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 537 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 36  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wiosna 2024
PostNapisane: niedziela, 21 kwietnia 2024, 18:39 
Ekspert
Ekspert

Ten człowiek, metereolg, klimatolog :
Chabibułło Abdusamatow już dobrych kilka lat temu przewidywał tego typu ekscesy jakie nam obecnie funduje kwiecień.

Dziś była u mnie solidna mgła to i brak przymrozku. Liczę jutro nad ranem na tę mgłę.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: niedziela, 21 kwietnia 2024, 19:10 
Ekspert
Ekspert

Co do zraszania. Ciekawe ile kubików wody schodzi przez te parę nocy ? Mam w tej chwili ok. 280 krzewów. Ile to by wyszło ? Mam to w dwóch kawałkach, łącznie ok. 560m2.

PostNapisane: niedziela, 21 kwietnia 2024, 19:17 
mistrz
mistrz

DW napisał(a):
Co do zraszania. Ciekawe ile kubików wody schodzi przez te parę nocy ? Mam w tej chwili ok. 280 krzewów. Ile to by wyszło ? Mam to w dwóch kawałkach, łącznie ok. 560m2.

Po mrozach policzę... Myślę że do przełknięcia. Mam około 200 krzewów w 3 grupach. Dwie noce już lałem. Dzisiaj będzie spokój. Jutro koło 21 trzeba będzie włączyć na całą noc

PostNapisane: niedziela, 21 kwietnia 2024, 19:25 
Ekspert
Ekspert

DW napisał(a):

<> 50-60 krzewów, 13 flipperów. Dwie noce w tym sezonie to <> 10m3 i 10kWh prądu.
Własna studnia wywiercona rok temu. Obie noce lałem po 10-11h.

Ps. O ciekawie - wychodzi około 42l/h / flippera. Nominalnie dają 40l więc gra :)

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

Ostatnio edytowano poniedziałek, 22 kwietnia 2024, 03:42 przez RolnikSam, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: niedziela, 21 kwietnia 2024, 22:17 
mistrz
mistrz

Na północy wegetacja jest nieco opóźniona, więc większość krzewów mam (miałem) w fazach 9-12 BBCH. Pierwszy przymrozek przyszedł u mnie dopiero w nocy z 17 na 18 kwietnia. O północy, a później o piątej i o szóstej loger zanotował po -0,3* C. Mierzę co godzinę, na standardowej wysokości 2 m. Co ciekawe, ANI JEDEN pąk czy liść nie ucierpiał! "Latający dywan" przeszedł na wysokości powyżej 1,5 metra! :D Niewątpliwie pomogła bardzo mokra, a jednocześnie stosunkowo ciepła ziemia. Radość jednak nie trwała długo... Wczoraj, widząc prognozy, z których większość przewidywała w moim rejonie -1*C, pojechałem ratować, co się da. Kilkaset sadzonek, które całą zimę spędziły bez żadnego zabezpieczenia na zewnątrz, w doniczkach, przykryłem szczelnie grubymi plandekami - część pojedynczo, część podwójnie. Kilka krzewów zdjąłem z drutów, położyłem na ziemi i przykryłem kilkucentymetrową warstwą bardzo mokrego siana. Kilka sadzonek doniczkowych przykryłem na próbę elastycznym, plandekowym wiadrem, kładąc dodatkowo na jego "dach" mokre siano. Reszta krzewów pozostała bez zabezpieczenia. Przy okazji owinąłem dwiema warstwami folii - bąbelkową i zwykłą drzewko pigwy, której kwiaty zawsze przemarzały.
Wieczorem niebo rozpogodziło się, a temperatura zaczęła spadać jak szalona...
Rano pojechałem zobaczyć efekty moich zabiegów i sczytać dane z logera. Okazało się, że przymrozek trwał bez przerwy przez 10 godzin, osiągając o godz. szóstej swe minimum: -4,3*C. Tyle samo, ile wyniósł rekord tej nocy, zanotowany przez IMGW w Lęborku! Wszystkie nieokryte krzewy zostały doszczętnie spalone. Ucierpiały też jesiony, robinie i sumaki, przyklapnięte wydają się być nawet kwiaty bzu...
Za kilka dni usunę na pozostałych krzewach zabezpieczenia i zobaczę, jak sprawdziły się w tych warunkach.
Dzisiejsza noc zapowiada się równie ciekawie. Jest przejmująco zimno, a ventusky znów wieszczy minimalną -1*C... :wink:

Pozdrawiam.
Mariusz

PostNapisane: poniedziałek, 22 kwietnia 2024, 07:24 
mistrz
mistrz

Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
Mariusz, u mnie podobnie. O godz. 5.15 na wysokości 1,2 metra temperatura -4,5, a teraz 8.15 -1 stopień. Straty 100%. Nareszcie będę uwolniony od zbiorów, odpędzania się od os :lol: ale już planuję produkcję wina zastępczego z owoców leśnych.

PostNapisane: poniedziałek, 22 kwietnia 2024, 07:26 
Ekspert
Ekspert

RolnikSam napisał(a):
DW napisał(a):

<> 50-60 krzewów, 13 flipperów. Dwie noce w tym sezonie to <> 10m3 i 10kWh prądu.
Własna studnia wywiercona rok temu. Obie noce lałem po 10-11h.

Ps. O ciekawie - wychodzi około 42l/h / flippera. Nominalnie dają 40l więc gra :)
Czyli u mnie wyszłoby ok. 50m3. Za dużo.
W tej chwili mam śnieg. Temp. ok +1. Winnica jeszcze się obroniła tym razem (sama). Ale wygląda na to że najbliższej nocy jednak polegnie. Pierwszy raz od założenia w 2005 roku.

PostNapisane: poniedziałek, 22 kwietnia 2024, 07:40 
Ekspert
Ekspert

Współczuję wszystkim strat.
Mnie dzisiejszej nocy uratował deszcz, chmury są b.nisko
I niech tak zostanie aż w końcu zmieni się ta pogoda na lepszą.

Co do innych upraw to chyba deszcze i zimno nie ułatwią zapylenia jabłonek. Mam mały sadek przy samym lesie i ciut później zaczyna on kwitnąć niż reszta drzewek. Z ich kwiatów to chyba nic już nie będzie.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: poniedziałek, 22 kwietnia 2024, 09:31 
Ekspert
Ekspert

DW napisał(a):
W tej chwili mam śnieg. Temp. ok +1. Winnica jeszcze się obroniła tym ra

Masz więcej krzewów więc pompa pracowałaby bardziej optymalnie i koszt prądu byłby niższy.
Podstawa to własna studnia. Polecam wszystkim.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: poniedziałek, 22 kwietnia 2024, 09:48 
Ekspert
Ekspert

RolnikSam napisał(a):
DW napisał(a):
W tej chwili mam śnieg. Temp. ok +1. Winnica jeszcze się obroniła tym ra

Masz więcej krzewów więc pompa pracowałaby bardziej optymalnie i koszt prądu byłby niższy.
Podstawa to własna studnia. Polecam wszystkim.

Prąd to nie problem. Mam na dachu 10kW fotowoltaiki na starych zasadach.
Co do wody to mam zbiornik 10m3 na deszczówkę. Pewnie na jeden raz by wystarczył.
Rozumiem, że w Kopance do wody nie masz daleko. Ja mam ca.80m. Ile by mnie kosztowała taka studnia ?

PostNapisane: poniedziałek, 22 kwietnia 2024, 10:05 
przedszkolak
przedszkolak

beny napisał(a):
Sąsiedzi powiadają, że było -2, -3'C...
Cały czas się zastanawiałem, czy montować termometry na winnicy, zraszacze, wprowadzać automatykę etc... I do tej pory nic z tego nie zrealizowałem, bo to przecież tylko hobby...
I teraz ponownie zacząłem się zastanawiać...
Mam nadzieję, że wszystkie roślinki odbiją z zapasowych pąków i zbiór znów będzie taki, że rok do roku nie zdołam wypić tego wina, które z niego wytworzę...
Przynajmniej nie straszne mi najbliższe, kolejne przymrozki, bo już nie ma co wymrozić więc będę spał spokojnie...

Jak obejrzałem Twoje zdjęcie, to miałem taki schemat myślowy:
1. Spokojnie, przecież sobie obiecałem, że się tym nie będę martwił, przecież to tylko hobby.
Po dwóch dniach:
2. Dobra, kurde, przejdę się, w końcu beny'emu ścięło wszystko w drobny mak.
Poszedłem, zobaczyłem i jakoś się uspokoiłem, bo już wiem, że u mnie podobnie. Od tej pory zaglądam do pogody, dziś najgorsza noc się szykuje, -3 nad ranem, potem koniec mrozów. Tak jest u mnie:

Obrazek

Jako ciekawostkę dodam, że gatunek lokalnego dzikusa nieznanego pochodzenia nic sobie nie robi z przymrozków, pędy zieleniutkie, tylko że on rośnie tuż przy domu, ma zero wiatru i do tego jest skierowany na wschód (owoce kwaśne i zerowa wartość spożywcza).

PostNapisane: poniedziałek, 22 kwietnia 2024, 10:11 
Ekspert
Ekspert

U mnie o 10 rano.

Załączniki:
10 rano.22.04.2024.jpg
10 rano.22.04.2024.jpg [ 151.81 KiB | Przeglądane 392 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 22 kwietnia 2024, 10:14 
przedszkolak
przedszkolak

vanKlomp napisał(a):
U mnie o 10 rano.

O rany boskie!

PostNapisane: poniedziałek, 22 kwietnia 2024, 11:46 
nowicjusz
nowicjusz

Lokalizacja: Wsch Mazowsza, geogr. i hist. Podlasie, okol. Siedlec
[quote="sailor"] Kilkaset sadzonek, które całą zimę spędziły bez żadnego zabezpieczenia na zewnątrz, w doniczkach, przykryłem szczelnie grubymi plandekami - część pojedynczo, część podwójnie.

Też tak robię - Ppodwójna warstwa zimowej agro i na to sztywna lub gruba plandeka plandeka pocięta w pasy o szerokości 90 cm. Dla mnie to najwygodniejsza opcja bo ciężkiej plandeki wiatr nie zwiewa, a okrycie 40 krzewów dla 2 osób to ok. 20-30 minut. Takie okrycie stosuję na jednoroczniakach pierwszy mój sezon już od jesieni i wg. planów aż do maja. Raz je odkryłem na początku kwietnia na okres 2 tygodni b. ciepłej pogody, żeby nie wywołać efektu szklarniowego, a potem znów zakryłem.
Na działce bywam rzadko, więc dla mnie to najlepsze rozwiązanie. Wybiórcze sprawdzanie pokazało, że jest to w miarę skuteczna metoda. Latorośle nie są białe, ale jest (był) problem z wilgotnością. Co do 100%-owej skuteczności wypowiem się w weekend, bo wtedy planuję odkrycie i podwiązanie, jeśli nie będzie prognoz przymrozków to pewnie tak pozostanie.

PostNapisane: poniedziałek, 22 kwietnia 2024, 12:34 
czeladnik
czeladnik

Zdjęcie z 21.IV.
Temp -5,5 st.C.
Niestety przy takim mrozie nawet deszczownia nie uchroniła całkowicie przed armagedonem.

Załączniki:
20240421_074955.jpg
20240421_074955.jpg [ 69.99 KiB | Przeglądane 322 razy ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 537 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 36  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1