Andrzej_z_Wolki pisze
Cytuj:
Wabisz w ten sposób DRAPIEŻCÓW nie zaobserwowałaś tego?
jokaer napisał(a):
Bo ja mieszkam na przysiółku Sikornica.
Parę razy widziałam mazurka jak sypnęłam słonecznik sikorkom.
Bo zimą wykładam głównie smalec i zlatują się sikorki i dzięcioły wszelkiej maści i mnie bardzo ten mazurek zaskoczył jak przyleciał na ziarenka.
Sikorki są bardzo wojownicze, szczególnie modraszki. Respekt to czują przed dziobem dzięcioła.
Przede wszystkim , wróble występują głównie tam gdzie jest dużo ziarna,
a najchętniej kręcą się w towarzystwie koni.
U mnie nie ma ani jednego, ani drugiego.
Ptactwo jakie u mnie występuje, głównie : na stałe sikorki wszelkiej maści, dzięcioły wszelkiej maści, sójki,
myszołowy, sowy, puszczyki, ziemby rzadziej
sezonowo: rudziki, kopciuszki, pleszki, pliszki, kowaliki, paszkoty, kosy- choć mam wrażenie, że ostatnio całorocznie
przelotnie- raniuszki, gile, szpaki- jakoś u mnie miejsca zagrzać nie mogą.
No i zapewne mnóstwo innych ptaszków. Dwa razy widziałam dudka, ale słyszę go co roku.
Wróble wg mnie to ptaszki bardziej otwartych przestrzeni, las chyba raczej nie jest ich środowiskiem:
Cytuj:
Wróbel domowy (Passer domesticus) nie zawsze był naszym rodzimym gatunkiem, kilkaset lat temu przywędrował z Azji Mniejszej i Półwyspu Arabskiego. Związany jest ściśle z człowiekiem i z rolnictwem, do lasu zagląda sporadycznie, no chyba że do śródleśnych osad. Bardzo chętnie zażywa kąpieli, zarówno w wodzie jak i w piasku. Wije gniazda kuliste z daszkiem i otworem wejściowym z boku. Chętnie umieszcza je w gniazdach bocianów lub w strzechach. Takie zachowania (kąpiele i budowa gniazd) przypominają afrykańskich wikłaczy i są potwierdzeniem jego pochodzenia.
Mazurek już prędzej w lesie może się pojawić:
Cytuj:
naczej sprawa przedstawia się u jego kuzyna – mazurka (Passer montanus). Ten preferuje obrzeża lasów, aleje, śródpolne laski, parki, ogródki działkowe i miedze. Gniazda zakłada w dziuplach, choć chętnie adoptuje też budki lęgowe. Jego łacińska nazwa montanus mylnie sugeruje powiązanie z górami i bardziej adekwatna byłaby arboreus czyli „drzewny”