Ekstrema to już były. W mojej lokalizacji w ostatnich 3 latach nie było w porównaniu do paru lat wcześniej zbyt wielu dni powyżej 30 c. Poniżej normy. Teraz w maju będziemy się cieszyć jak termometr przekroczy 20 c, bo o 25 nie ma co marzyć.
A było tak pięknie. Roesler miewał po 25 brix, Negru 26. Jakieś 10 lat wstecz byłem na Dolnym Śląsku w cieniu 40 c, lubię takie temperatury, wczoraj kosiłem trawę w czapce.
Jak zrobię screeny to pokażę jak Accuweather, co zauważyłem już w ub. roku, fałszuje historyczne dane klimatyczne z danych lokalizacji. Idzie to potem w rejestry. Mam stację meteo i widzę różnicę. Na bieżąco dla danego dnia dane ok. najwyżej różnica 1 c a potem po kilku dniach pojawiają się "korekty" w górę. I robi się nawet 8 c różnicy w porównaniu do tego co było. Początkowo myślałem że to przypadkowe pomyłki dot. max. temperatur w dzień dla danej lokalizacji, ale widzę że idą na rympał, jak zobaczyłem dane historyczne za maj i czerwiec 2022 dla mojej lokalizacji to byłem w szoku że miałem tak gorący maj z dniami pod 30 c. i czerwiec po 36-38 c, gdzie tylko sporadycznie termometr przekroczył 30. No chyba że ciężka skleroza mnie ogarnęła, na szczęście Efento pokazał że jeszcze zaników pamięci nie mam i zamiast 38 było 31.
W tym sezonie np dla 10.04 było na stacji 15,3 max a Accuweather podaje 29

12.04 było 9 c a podaje 12 i tak jest praktycznie codziennie gdzie różnice to nie jest akceptowalne 1 c ale codziennie minimum 2-4 c. A co parę dni statystyczny wystrzał na więcej, to i średnia wychodzi "lepsza".
Dane idą do archiwów, statystyk i badań, firma w końcu poważna, a potem piszą robiące wrażenie artykuły z mapami i wykresami w kolorze deep red że giniemy od gorąca.