Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 01:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 355 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 24  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: WIOSNA 2023
PostNapisane: piątek, 5 maja 2023, 23:13 
przedszkolak
przedszkolak

zbyszekB napisał(a):
Koło Nasielska było :
22/04 -1
28/04 -3,7
04/05 -1,8

Dzięki Zbyszek za dane. U mnie 30 km na południe od Ciebie przymrozek 28/04 upalił jakieś 15% pąków i połowę orzecha włoskiego. Oby to już koniec :roll:

PostNapisane: sobota, 6 maja 2023, 06:48 
przedszkolak
przedszkolak

zbyszekB napisał(a):
pjetrof napisał(a):
.......

No to i Tobie Grzesiek współczuję bo z tego xo pamietam to w zeszłym roku też cię mróz nie oszczedził. Jq własnie ja zaczynam patrzeć na ten temat za radą Grześka (Gbed). Flippery już obczaiłem ale z tej elektro-automqtyki to będę musiał jakąś habiltację robić... spróbuję w przyszlym roku z nawadnianiem. Ale ten to już w dużej części stracony. Mize jeszcze coś na marszalku wysoko prowadzonym się uda, ale regent o roesler to raczej na straty. I znów Zbyszka zdanie na wierzchu - jak sie mieszka na polnocy to trzeba sie z tymi "marszałkami" zaprzyjaźnić. A, no i to co u mnie wyszło, że jednak na ramionach wieloletnich rośliny radzą sobie lepiej.

Koło Nasielska było :
22/04 -1
28/04 -3,7
04/05 -1,8
Na razie jak do tej pory nie widać przemrożenia pąków
Ziemia gliniasta , winniczka całkowicie zadarniona, susza, krzewy dopiero zaczynam ciąć, duże opóźnienie wegetacji.
Ma to wszystko jak powyżej, zarówno zalety jak i wady.
Zalety - w kwietniu jeszcze nic mi nigdy nie przemarzło; gdy w maju (ogrodnicy) coś tam jednak czasami przemarznie to krzewy
sobie jeszcze z tym radzą (mało zaawansowana wegetacja)
Wady - nie zawsze dojrzewają późne odmiany; więc trzeba sadzić te najwcześniejsze.
PS
I oby do zbiorów, jak mawiali starożytni Polacy; bez zraszaczy ,flipperów itp :wink:
A odmiany też mają znaczenie - "marszałki" plonują dobrze z pąków zapasowych :!: :idea:
Zbyszku u mnie wegetacja już wygląda na wielu odmianach o tak
Obrazek

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: sobota, 6 maja 2023, 20:03 
Kiper
Kiper

McGr3gor napisał(a):
Wyrazy współczucia i dobrze wiem co czujesz bo jestem w takiej samej sytuacji. Wykosiło mi wszystko do wysokości 0,5m. Przerobówki ocalały wszystkie bo były powyżej ale deserówki dostały że mało co pokazuje jakieś oznaki życia.

pjetrof napisał(a):
No to i Tobie Grzesiek współczuję bo z tego xo pamietam to w zeszłym roku też cię mróz nie oszczedził.

Też pamiętam jak pisałeś o stratach i rok w rok to już masakra z punktu widzenia winoogrodnika.
Jesteś Grzegorz przykładem prawdziwego hobbysty co pomimo przeciwności się nie poddaje.
Szacun :clap:

PostNapisane: sobota, 6 maja 2023, 21:57 
mistrz
mistrz

Jeżeli jest dostęp do wody to nawet przy braku dostępu do prądu 230V można zrobić bardzo prostą, a jednocześnie bardzo skuteczna instalacje zraszania poniżej 100 zł (nie licząc akumulatora)
U mnie działa bez zarzutu od kilku lat. (mam dostęp do 230 V wiec prościej) Jeden zraszacz bijakowy zabezpiecza obszar 16x 10 m. Niewątpliwym atutem jest w pełni zautomatyzowany system tak, że nie leje się woda bez potrzeby.

PostNapisane: niedziela, 7 maja 2023, 00:01 
przedszkolak
przedszkolak

march napisał(a):
Jeżeli jest dostęp do wody to nawet przy braku dostępu do prądu 230V można zrobić bardzo prostą, a jednocześnie bardzo skuteczna instalacje zraszania poniżej 100 zł (nie licząc akumulatora)
U mnie działa bez zarzutu od kilku lat. (mam dostęp do 230 V wiec prościej) Jeden zraszacz bijakowy zabezpiecza obszar 16x 10 m. Niewątpliwym atutem jest w pełni zautomatyzowany system tak, że nie leje się woda bez potrzeby.

podpowiesz cos wiecej w temacie ?

PostNapisane: niedziela, 7 maja 2023, 06:55 
mistrz
mistrz

szukasz:
1. termostat elektroniczny 12V względnie 230 V
2. elektrozawór wody 12V lub 230 V
3. zraszacz bijakowy
oczywiście zakładam, że masz kawałek węża, złączki, ew jakiś akumulator w przypadku, gdy instalacja ma działać na 12 V (zawsze żonie z samochodu można wymontować na te parę dni w roku :) )
Elektrozawór podłączam na wylocie kranu ( kran zostaje w pozycji otwartej) ważne tez jest, aby kupić elektrozawór, który standardowo jest zamknięty, a po podaniu prądu się otwierał.
Termostat ustawiam włączenie 0,5 st wyłączenie 0,8 st.

Ten sam termostat świetnie utrzymuje temperaturę ukorzeniarki
Ja używam termostatu xh-w3001 od 16,90 zł wiadomo gdzie.

PostNapisane: niedziela, 7 maja 2023, 10:21 
mistrz
mistrz

march napisał(a):
2. elektrozawór wody 12V lub 230 V

Patrzyłem na te elektrozawory i zastanawiam się, jak to wytrzymuje np. 4 godz. lania wody, gdy o opisie produktu jest napisane aby jeden cykl nie trwał dłużej niż 45 min. aby się cewka nie przegrzała. Chyba, że nie tą ofertę patrzyłem?

PostNapisane: niedziela, 7 maja 2023, 11:13 
Kiper
Kiper

wolq napisał(a):
Jesteś Grzegorz przykładem prawdziwego hobbysty co pomimo przeciwności się nie poddaje.

A co najlepsze dopiero przed nami. Ogrodnicy jednak zawitają i będą u nas już jutro w nocy. Piękne bezchmurne niebo i wiatr ze wschodu sygnalizują jedno i wiem jak to się skończy. Niestety trzeba znowu pozakładać namioty i zapalić o 2:00 znicze.

gillan napisał(a):
Nie wiem, czy zastanawiałeś się nad bezprzewodowymi czujnikami temperatury nadającymi na częstotliwości 433/868 MHz. Potrzebują o wiele mniej prądu niż wifi.

Generalnie ten zestaw wybierałem bo sam moduł zbierający pomiary ma wyjście stykowe i zasilanie 230VAC a takie właśnie mi było potrzebne do załączenia grzejnika w piwnicy. Tak że mniej mi zależało na oszczędności a bardziej na pewności zasilania, no i wiadomo bateryjką grzejnika nie zasilę ;).
Ale na działkę już warte zastanowienia.

PostNapisane: niedziela, 7 maja 2023, 11:23 
Ekspert
Ekspert

grzesio764 napisał(a):
Patrzyłem na te elektrozawory i zastanawiam się, jak to wytrzymuje np. 4 godz. lania wody, gdy o opisie produktu jest napisane aby jeden cykl nie trwał dłużej niż 45 min. aby się cewka nie przegrzała. Chyba, że nie tą ofertę patrzyłem?

Tak, na zły patrzyłeś:
https://allegro.pl/oferta/elektrozawor- ... 57b3b565fb

Albo:
https://allegro.pl/oferta/elektrozawor- ... 3576428958

Ja jednak skłaniam się do tego, że te kilka nocy w roku mogę popilnować winnicy osobiście.
Jakby coś zawiodło to mogę interweniować a nie dowiedzieć się rano, że jednak zbiorów nie będzie
bo coś się rozłączyło ;) Przy okazji można gwiazdy pooglądać bo mróz to czyste niebo i dobra widoczność...

Zrobię chyba inną inwestycję - wywiercę studnię. Już sobie wyobrażam rachunek za wodę w tym sezonie :(

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: niedziela, 7 maja 2023, 11:52 
nowicjusz
nowicjusz

Ten zawór z pierwszego linku ok, natomiast z drugiego to nie.

PostNapisane: niedziela, 7 maja 2023, 11:59 
czeladnik
czeladnik

Jeden jest na 230V a z drugiego linku na 12/24V typowo pod akumulator.

PostNapisane: niedziela, 7 maja 2023, 14:07 
przedszkolak
przedszkolak

ehh patrząc na to ja wygląda obecnie pogoda zaczynam żałować ze wystartowałem tak wcześnie na lubelszczyznie dzisiaj kolo 2 rano 1 stopień, ciekawy jestem co z tych 1000 sztuk przeżyje

PostNapisane: niedziela, 7 maja 2023, 16:39 
mistrz
mistrz

Moja metoda na małe przymrozki. Trzymam pionowo lozy, potem doginam do docelowej formy i niskie pąki gonią te najwyższe.

Załączniki:
20230507_173228.jpg
20230507_173228.jpg [ 173.1 KiB | Przeglądane 837 razy ]

PostNapisane: niedziela, 7 maja 2023, 18:44 
mistrz
mistrz

RolnikSam napisał(a):
grzesio764 napisał(a):

Tak, na zły patrzyłeś:
https://allegro.pl/oferta/elektrozawor- ... 57b3b565fb

Albo:
https://allegro.pl/oferta/elektrozawor- ... 3576428958

Ja jednak skłaniam się do tego, że te kilka nocy w roku mogę popilnować winnicy osobiście.
Jakby coś zawiodło to mogę interweniować a nie dowiedzieć się rano, że jednak zbiorów nie będzie
bo coś się rozłączyło ;) Przy okazji można gwiazdy pooglądać bo mróz to czyste niebo i dobra widoczność...

Zrobię chyba inną inwestycję - wywiercę studnię. Już sobie wyobrażam rachunek za wodę w tym sezonie :(

March pisał że cała instalacja wyniesie koło 100zł więc skłaniałem się ku temu
https://allegro.pl/oferta/elektrozawor- ... 2145988951
Ale mniejsza z tym, tak tylko pytałem.
Z racji tego iż na działce nie posiadam prądu, zakupiłem takie ustrojstwo
Obrazek
Obrazek
Jak na razie spisuje się znakomicie od dwóch lat.

PostNapisane: poniedziałek, 8 maja 2023, 17:52 
czeladnik
czeladnik

No, faktycznie nawodnienie ważna rzecz. Moje winogrona w zeszłym, katastrofalnie suchym w wielkopolsce roku bez nawodnienie słabo porosły... Rok stracony, ale teraz mam więcej sprzętu i jestem znacznie lepiej przygotowany i tym razem nie popuszczę i ogarnę książkowo. U mnie mrozów mało, ale faktycznie lepiej zraszacze przygotować. Czy możecie wstawić link, czego używacie? Mam 6 szpalerów po 120 krzaków - wymiar całości to około 13,5m x 110m. Czym to pokryć??

Przymierzam się do automatyki na raspberry pi, ale narazie przejście z teoretycznego programowanie na praktyczne działanie nie jest proste, szczególnie, że czasu mało.

Pozdro z Poznania.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 355 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1