Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 23:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 355 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 24  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: WIOSNA 2023
PostNapisane: czwartek, 4 maja 2023, 06:59 
Ekspert
Ekspert

W Nadodrzańskiej DOC zapowiada się już koniec przymrozków... Dzisiaj był chyba ostatni groźny dzień z przygruntowymi przymrozkami :clap:

PostNapisane: czwartek, 4 maja 2023, 07:05 
Ekspert
Ekspert

pjetrof napisał(a):
Problem w tym że ja mam 70 km do winnicy. Nie mieszkam tam. W zeszłym roku wieszałem namiot. W tym roku chciałem w weekend powiesić namiot nad nisko prowadzonymi deserówkami i chyba jeszcze tak zrobię. Gdyby było bardzo zimno to bym w nocy do namiotu wstawił kilka wkładów olejowych od zniczy. Tak sobie kombinowałem. Zawsze to ciut wyższa temperatura u szczytu namiotu.
Nie mam pewności czy woda przy moich spadkach temperatur by wystarczyła. Póki co nie mam tego też aż tyle żeby namiotów nie dało się postawić. Choć przyznać trzeba że zabawy z tym troche jest...

Że masz daleko wiem. Dlatego pytałem czy masz prąd i wodę.
Woda wystarczy do ochrony do -7C (teoretycznie). U mnie działała kilka lat temu przy -5 bez żadnych strat.

Jak podłączysz zawór przez zdalne sterowanie to możesz załączać nawet z drugiej półkuli. A jak jeszcze dodasz do tego czujnik temperatury lub dla pewności kilka, to będzie się załączać samo.
Ja już śpię normalnie, przy +1 (na dowolnym czujniku) włącza mi się automatycznie.
Fakt że jeszcze internet jest potrzebny, ale to można zrobić ustawiając stary telefon jako router (+karta z internetem) gdzieś w zasięgu.

Sprawdź produkty Blebox.

PostNapisane: czwartek, 4 maja 2023, 09:10 
Ekspert
Ekspert

Trochę hydeparkowo :wink:

Po pierwsze oczywiście współczuję tym, którzy mieli skuteczne przymrozki w winnicy.
Ja się oczywiście cieszyłam, że mnie ominęły.
Jednak generalnie stwierdzam, że chyba jestem chora na umyśle,
zabierając się na stare lata do uprawy winorośli.

Jak nie urok to.... .
Co wyprowadzę ładną formę to przyłazi jakaś gadzina, albo przylatuje jakaś .......a ptaszyna
i oskubuje pączki.
No można się załamać, jak te ..... e ptaszki wyskubują mi pączki i to na niektórych pędach 80% pączków
i to takich najpiękniejszych mam wydziobane.
Z powieszonych odstraszaczy te małe .... e ptaszki to sobie nic nie robią tylko przesiadują na nich
i czyszczą sobie piórka.

Nic tylko pasowało by mi założyć siatkę :shock:
Może choć co który rząd zamocować jakoś siatkę od góry?

Jestem autentycznie zgnębiona tym :cry: i wkurzona :twisted:

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: czwartek, 4 maja 2023, 10:03 
przedszkolak
przedszkolak

Lokalizacja: Trochę na zachód od Łowicza. Po "Zośce" też często mrozi.
pjetrof napisał(a):
beny napisał(a):
Piotrek
ja się 5 lat temu wyleczyłem z winnicy oddalonej o 30 km od miejsca zamieszkania. Jeśli miejscówka jest narażona na przymrozki (w tamtej lokalizacji w ciągu 10 lat prowadzenia winnicy tylko 2 lata miałem „normalny” zbiór, bo nie liznęło mrozem) to z perspektywy czasu i odległości mówię zdecydowanie: to nie ma sensu!!! Szkoda czasu, wysiłku i pieniędzy!

Beny,
Masz pewnie rację. Tylko że ja nie mam takich możliwości bo mieszkam w Wawie a na zakup działki w tej chwili najzwyczajniej w świecie mnie nie stać :/ niestety ale to tylko hobby więc inwestycji żadnych poważnych na razie nie planuję. Muszę grać tymi kartami, które mam ;) Plusem tej miejscówki jest to że bywają tam rodzice więc mogą coś włączyć czasami.
Dziś patrzyłem na zniszczenia. Wyglada to słabo. Cały rząd deserówek zniszczony. Wszystko na długim cięciu trafione. Jak coś było na royat to czasem pąk się trzyma i coś zielonego rośnie. Naigorzej że jak wrócą przymrozki to załatwi i paki zapasowe. No i szanse na dojrzenie mają tylko wczesne odmiany. Pożyjemy - zobaczymy.

Teraz takie czasy nastały, że zraszanie można włączyć zdalnie. I tak mam zamiar zrobić. Mało tego, można ustawić automatyczne włączenie w zależności od wskazań termometru. Dla mnie to jedynie hobby ale przyznam, że przez kilka lat więcej porażek niż sukcesów zwłaszcza w lokalizacji wiejskiej (w mieście, między rzędami zabudowy szeregowej jest znacznie korzystniej ale znów znacznie mniej miejsca na nasadzenia)

PostNapisane: czwartek, 4 maja 2023, 10:15 
Ekspert
Ekspert

Próbowałaś zidentyfikować te ptaki. Pierwszy raz się z tym spotykam :shock:
Kota nie masz?

PostNapisane: czwartek, 4 maja 2023, 11:34 
Ekspert
Ekspert

Mietku, no właśnie nie mam kota, bo sobie zawsze myślę, że będzie na te ptaszyny polował,
a to trzeba chromolić- przepraszam.

Na bank są paszkoty i jakieś takie nieduże dziś przyuważyłam typu sikorki.
Może kopciuszki bo tych jest u mnie pełno bo takie ciemne były. Te małe są właśnie najgorsze.

Najgorsze w tym jest to, że jedzenia wszędzie dostatek, pączków wszelakich pełno,
to się czepią winorośli.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: czwartek, 4 maja 2023, 21:58 
mistrz
mistrz

lucyan napisał(a):
Kiedy wykonałeś cięcie i co rozumiesz przez „radykalne”? I rok to chyba n :problem: a pień a nie korzeń? Brak startu pąków może mieć wiele przyczyn... Zamieść jakieś fotki, bo nie bardzo wiadomo w czym tak naprawdę jest problem. Btw, u mnie Solaris też młodość miewał kapryśną, ale zawsze dzielnie startował z korzenia :mrgreen:

Ano, za bardzo wczytałem się w podręczniki :) Tetaz już wiem, że z tak dużych, zeszłorocznych przyrostów w tym roku można było uformować co najmniej pieniek, na właściwej wysokości.

Na tych sztukach, które spisywałem na straty dzisiaj pojawiły się pąki przy drewnie. Także chyba nie jeat aż tak źle.

Kto teraz stawia rusztowania? Ja mam zamiar zabrać się za to z początkiem przyszłego tygodnia.

PostNapisane: piątek, 5 maja 2023, 06:08 
Kiper
Kiper

Solaris jest bardzo żywotny więc z pewnością nic nie stracisz.
I dodam, ze wczoraj wbiłem 42 słupki metalowe przelotowe dwulatkom i paru jednoroczniakom. Najgorzej, jak trafisz na kamienie na 40cm… Jeszcze tylko skrajne, rozciągnięcie drutów, naciągnięcie, słodzenie winnicy, opielenie rzędów, podlanie jednoroczniaków i…
karuzela się kręci

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: piątek, 5 maja 2023, 06:51 
Kiper
Kiper

pjetrof napisał(a):
Dziś patrzyłem na zniszczenia. Wyglada to słabo. Cały rząd deserówek zniszczony.

Wyrazy współczucia i dobrze wiem co czujesz bo jestem w takiej samej sytuacji. Wykosiło mi wszystko do wysokości 0,5m. Przerobówki ocalały wszystkie bo były powyżej ale deserówki dostały że mało co pokazuje jakieś oznaki życia.
Też dlatego że nie dałem rady w tym roku okryć a i niefrasobliwie liczyłem że min. +1C na Ventusky'm jakoś przetrwają. Też już kombinuje co na przyszły rok z tym zrobić.
Co do zdalnego sterowania to właśnie zakupiłem na naszym popularnym protalu coś takiego:
Czujnik temperatury Sonoff BASIC R2 łączność z wifi
Obrazek

To jeden z klocków systemu w dodatku ma wyjście stykowe do bezpośredniego sterowania jakiegoś urządzenia (tyle że wymaga zasilania 230VAC).

PostNapisane: piątek, 5 maja 2023, 08:21 
mistrz
mistrz

jokaer napisał(a):
..... e ptaszki wyskubują mi pączki i to na niektórych pędach 80% pączków
i to takich najpiękniejszych mam wydziobane. :twisted:
A ja się wczoraj dziwiłem że dziurawe pąki mam na jednym krzaku że niby tak dziwnie dostał przymrozkiem. Trzeba się więc zasadzić.

PostNapisane: piątek, 5 maja 2023, 11:58 
mistrz
mistrz

Gazeta Wyborcza:
Prognozy nie przewidują przełomu w pogodzie przynajmniej do połowy maja. Jednak nie przewidują też kolejnego spływu powietrza arktycznego do naszej części Europy.
Dlatego w tym roku prawdopodobnie nie będzie „zimnych ogrodników".

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437

PostNapisane: piątek, 5 maja 2023, 12:52 
Kiper
Kiper

...bo ogrodników mamy właśnie teraz. Można powiedzieć, ze to "święto" ruchome. Dzisiaj pełnia.

PostNapisane: piątek, 5 maja 2023, 20:58 
przedszkolak
przedszkolak

Ja mam układ od trawnika. 5 lat temu zrobiłem sam nawadnianie mojego dużego trawnika około 1500m2. Zraszacze boiskowe o zasięgu 15m - promień. Pompa 3f, 9bar, 180l/min. 3lata temu pojawiły się pierwsze nasadzenia winorośli. Miejscówkę mam taką że jak sa zapowiadane przymrozki w mazowieckim to u mnie na pewno będzie mróz. Lekka nizina.
Teraz wykorzystuje ten układ do winnicy. Nic nie przerabiałem tej instalacji. Włączam i leci do rana. Zasada jest taka że musi lecieć dopóki temp nie wzrośnie powyżej 0st. Jedyny minus że zraszacze sie wynurzają z ziemi i pierwszy krzak przy zraszaczu jest praktycznie nie chroniony bo pułap wody jest jeszcze za niski. Teraz miałem przymrozki do - 4st przy ziemi. Zero strat jak wszystko zrobiłem na czas. W zeszłym tyg się zgapilem bo miało być +2 a u mnie było - 1... No i mam sporo spalonych ale to po tej jednej nocy.
Pozdro Wojtek

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: piątek, 5 maja 2023, 21:34 
przedszkolak
przedszkolak

McGr3gor napisał(a):
Co do zdalnego sterowania to właśnie zakupiłem na naszym popularnym protalu coś takiego:
Czujnik temperatury Sonoff BASIC R2 łączność z wifi
Obrazek

To jeden z klocków systemu w dodatku ma wyjście stykowe do bezpośredniego sterowania jakiegoś urządzenia (tyle że wymaga zasilania 230VAC).

Nie wiem, czy zastanawiałeś się nad bezprzewodowymi czujnikami temperatury nadającymi na częstotliwości 433/868 MHz. Potrzebują o wiele mniej prądu niż wifi.
U mnie działają już 18 miesięcy na dwóch paluszkach AA, a dane wysyłają co 5 sekund Można je wykorzystać do uruchamiania innych procesów/urządzeń poprzez jakąś platformę Smart Home. Słowo klucz - rtl_433, wpisz je w google i wyskoczy Ci pełno informacji na ten temat. W razie czego służę pomocą, chociaż sam jeszcze automatyki na nich nie zbudowałem. Na razie wykorzystuję je jedynie do monitorowania temperatury i wilgotności powietrza.

PostNapisane: piątek, 5 maja 2023, 21:34 
mistrz
mistrz

Ja właśnie stoję przed podciągnięciem nawodnienia do uprawy, na której poza winoroślami wcisnąłem (ku poprzepieniu mojej małżonki) trochę truskawek, warzyw i kilka rzędów szparagów.

Podobnie jak Grzegorz zastanawiam się nad pewną automatyką dołożeniem skrętki i kabla zasilającego, żeby z czasem zamontować flippery sterowane czujnikiem temperatury. Krzaków mam raptem 50-kilka sztuk, ale okrywanie i odkrywanie nastręcza pewnych kłopotów (z kilku obiektywnych powodów).

W kontekście samego nawadniania, chciałbym od ogrodzenia podwórka wkopać rurę ziemną. Przeglądam oferty, są niby te czarne w dobrej cenie, ale narzekają że się załamują i chyba pójdę w stronę PE 25mm ze ścianką 2mm.

Co do rusztowania - skrajne systemowe, będę betonował, natomiast pośrednie narazie wbijane (h=250cm).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 355 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1