Teraz jest sobota, 21 czerwca 2025, 11:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 461 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 31  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wiosna 2021
PostNapisane: środa, 31 marca 2021, 06:58 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Wczoraj +22 i słonecznie, a prognoza Radia Wrocław podaje na dzisiaj nawet nieco cieplej.
Zakwitły żonkile: https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35143. Krokusy już przekwitły, podobnie jak u Kolegi Mcin.
Chasselas, Pinot Noir i Riesling na glinie mają się tak: https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35140 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35141 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35142 .
Biotit napisał(a):
U Ciebie prawdziwa wiosna, u mnie tylko krokusy mają kwiaty i do tego o 12 dni później niż w zeszłym roku.
Grożą przymrozkiem z soboty na niedzielę, ale pewno do tego nie dojdzie.

No tak, między Ziemią Brzeską zlokalizowaną w samym środku opolsko-wrocławskiego obszaru ciepła, a Kotliną Warszawską są trzy tygodnie różnicy w wegetacji. Kwiecień to jeszcze normalny czas przymrozków. Do 20-21 kwietnia mamy obowiązkowe przymrozki nad Odrą do -3 st. C. Nie szkodzi to kwitnącym drzewom, jednak jeżeli winorośl nie zwolni, będzie to już zagrożeniem dla pierwszych liści i kwiatostanów, jak to jest w mojej lokalizacji od 2018 r.

PostNapisane: środa, 31 marca 2021, 19:12 
mistrz
mistrz

Kotlina Warszawska (konkretnie mój ogródek) dziś została zlustrowana dokładnie i mamy co następuje - pękają pąki jabłoni, czereśni, borówki. Jeżyna ma już takie zielone pąki długie na 1-1,5cm. Podobnie forsycje, tylko patrzeć kiedy zakwitną.
Winorośl płacze w najlepsze choć niektóre łozy już zaschły. Żonkile pięknie kwitną. W wazonie ;)
Chyba jutro pierwsze wyjście z opryskiem olejowym na robactwo wszelakie.

PostNapisane: czwartek, 1 kwietnia 2021, 10:09 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
No to masz dobrą lokalizację. :)
Środa była najcieplejszym dniem z temperaturą +24 st. C. Pąki grusz niszczą mrówki. Rabarbar ma już niektóre liście zjedzone do połowy. Sezon na starcie, a tu już szkodników pełno.
https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35144

PostNapisane: czwartek, 1 kwietnia 2021, 14:44 
Ekspert
Ekspert

Marzec się skończył.Temperatura średnia u mnie 4,1*C. Poniżej średniej wieloletniej.

Ostatni tydzień podbił średnią, bo do 25.03 było koło 2*C, więc bardzo zimno.

Wegetacja lekko wyhamowana. Ale to dobrze !

Załączniki:
marzec.jpg
marzec.jpg [ 37.5 KiB | Przeglądane 768 razy ]

PostNapisane: czwartek, 1 kwietnia 2021, 14:47 
mistrz
mistrz

Tymczasem pod osłonami czyli na moim balkonie...

Załączniki:
20210401_154339.jpg
20210401_154339.jpg [ 75.91 KiB | Przeglądane 765 razy ]

PostNapisane: piątek, 2 kwietnia 2021, 12:11 
nowicjusz
nowicjusz

Miałeś przymrozek na balkonie ? Jaka dzielnica ?

PostNapisane: piątek, 2 kwietnia 2021, 15:54 
mistrz
mistrz

Mam balkon w 90% zabudowany, od lutego bezprzymrozkowy. Urwałem bo mi wybiło z 2 pąków od razu, a na 1 węźle nawet z 4 ;)

PostNapisane: sobota, 3 kwietnia 2021, 12:47 
Ekspert
Ekspert

Kwiecień plecień...Obrazek

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: sobota, 3 kwietnia 2021, 15:44 
mistrz
mistrz

Andrzej_z_Wolki napisał(a):
Mariusz,
męczysz winorośl w doniczkach zima przy minus 15 niczym nie osłoniętą?

Toż to w korzeniach jedna zmarznięta bryła.
Nie wiem jakie odmiany , ale wiele nie PRZETRZYMUJE -12 st C. w korzeniach .

Robisz tak corocznie ?

Opisz swoje doświadczenia .

Nie przy minus piętnastu, tylko przy minus siedemnastu... Ale po kolei. Otóż cztery lata temu, kiedy zaczynałem całą tę zabawę, wstawiłem jesienią sadzonki do nieogrzewanego pokoju. Przezimowały znakomicie, przy stratach rzędu 3% (to chyba dobry wynik przy sadzonkach?). Niestety wiosną, po wyniesieniu na zewnątrz, padło mi w ciągu tygodnia ok. 30%, najprawdopodobniej przez niespodziewane i gwałtowne ocieplenie. Następnej jesieni postanowiłem więc nie chować sadzonek. Ponieważ zdało to egzamin, uczyniłem tak też w roku następnym. Straty przez te dwie zimy były podobne - w granicach 3 - 5%. Jednak trzeba zauważyć, że najniższa zanotowana u mnie temperatura zimy 2019 wyniosła ok. -7,5*C, a zimy 2020 równe -8*C. Jak więc widzisz, nie mam zbyt wielkiej wiedzy w temacie. Dopiero ta zima, ze swoim minimum -17,3*C i długimi okresami ujemnych temperatur, pozwoli zebrać nieco więcej doświadczeń.
Wybacz, że na temat odmian pisał nie będę, ale mam ich sporo ponad 200...
I jeszcze kilka słów o osłanianiu doniczek. Otóż część doniczek (jakieś 200 sztuk), które powstawiane do skrzynek stoją w sadzie, osłoniłem przed wiatrem metrowej wysokości przegrodą z płyt. Płyty ustawiłem mniej więcej na linii północ - południe. Reszta sadzonek (kolejne kilkaset sztuk) stoi w różnych miejscach na ziemi, na murku czy też na stołach. I te są faktycznie niczym nie osłonięte.
W maju, kiedy już podsumuję straty, postaram się coś o tym napisać. Na straty zimowe mogą się oczywiście nałożyć straty od późnowiosennych przymrozków. W poprzednich latach tych strat nie rozdzielałem. Może w tym roku późnych przymrozków nie będzie? Mam na ten temat pewne przemyślenia, ale te chyba bardziej pasują do wątku o przymrozkach...

Pozdrawiam
Mariusz

Ostatnio edytowano sobota, 3 kwietnia 2021, 15:55 przez sailor, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: sobota, 3 kwietnia 2021, 15:52 
Kiper
Kiper

Bardzo dobra pogoda - przedwiośnie cd: słońce i opad wskazany, łozy cięte 20-02 suche, kilka poprawionych 13-03 płacze. Ziemia z wierzchu przeschła, teraz namaka i ogrzewa się głębiej, bez pośpiechu: BBCH 01 na Kristaly, Galancie i Nero -ochłodzenie je hamuje.

PostNapisane: sobota, 3 kwietnia 2021, 16:30 
mistrz
mistrz

A wracając to głównego tematu wątku pragnę oznajmić, że wiosna przyszła już w moje strony na dobre. Drugi tydzień kwitną fiołki (zdjęcie z 29 marca):

Obrazek

Większość krzewów pokryła się seledynowym woalem liści. Zakwitły forsycje (01.04):

Obrazek

Listnienie zaczęły też pierwsze drzewa, m. in. wierzby płaczące. Kwitną topole. Pąki na czereśniach są wielkie, nabrzmiałe i zielone. Nawet śródziemnomorskie figowce, rosnące u mnie pod blokiem, zdają się wypuszczać zielone pąki. (Ciekaw jestem, jak przezimował na wsi mój figowiec, który, podobnie jak krzewy winorośli, stał na zewnątrz w doniczce). W czwartek zauważyłem pierwsze kwiaty na śliwach, a wczoraj śliwy wyglądały już tak:

Obrazek

Bzy, widoczne na pierwszym planie, pokazują już spomiędzy młodych listków pąki kwiatowe!

Na koniec pragnę wszystkim bez wyjątku forumowiczom złożyć znad zimnego, północnego morza zwanego Bałtykiem życzenia zdrowych i pogodnych Świąt Wielkanocnych.

Obrazek

Wszystkiego dobrego!

Pozdrawiam
Mariusz

PostNapisane: sobota, 3 kwietnia 2021, 20:22 
przedszkolak
przedszkolak

Kurczę, w Szczecinie już wiosna na całego, a w Warszawie ledwo liche początki widać.

PostNapisane: niedziela, 4 kwietnia 2021, 16:28 
Ekspert
Ekspert

U nas, podobnie jak u Kolegi Mariusza, fiołki w pełnym rozkwicie, wierzby zielone, brzozy wypuszczają listki, kasztanowce również pokazały liście. Mirabelki kwitną od wczoraj. Mimo braku nocnych przymrozków, mają parodniowe opóźnienie do zwykłych lat. Poza tym kwitnie agrest, przymierzają się porzeczki, aronie i lilaki: https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35150 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35148 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35146 . Tulipany mają tak: https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35147. A mnóstwo pąków wiśni, czereśni, brzoskwiń i nektaryn, które zaraz zakwitną, wróży dobre owocowanie. Nektaryny: https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35149

PostNapisane: niedziela, 4 kwietnia 2021, 20:10 
Kiper
Kiper

W Wielką Sobotę zakończone cięcie.
Ciąłem od dwóch tygodni popołudniami, jeśli pogoda i czas pozwalał...
Nie sprawdzam, czy jest pełnia, czy nie... :P
Niektóre gatunki płaczą, niektóre nie... :P
Najważniejsze, że wszystkie przeżyły zimę :lol: :lol: :lol:

Załączniki:
IMG_9192res.jpg
IMG_9192res.jpg [ 130.72 KiB | Przeglądane 637 razy ]

PostNapisane: niedziela, 4 kwietnia 2021, 20:15 
Ekspert
Ekspert

beny napisał(a):
Najważniejsze, że wszystkie przeżyły zimę :lol: :lol:

Zima to dopiero może być. Od jutra do piątku w nocy -4, -5. :mrgreen:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 461 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 31  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1