Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 19:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 461 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 31  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wiosna 2021
PostNapisane: piątek, 21 maja 2021, 10:00 
Ekspert
Ekspert

Z tym dokarmianiem dolistnym to jak z suplementami diety. Mają dopełnić to,co normalnie pobiera z gleby,ale nie zastąpić poboru z gleby. A czego się nie najesz,tego się nie naliżesz.

PostNapisane: piątek, 21 maja 2021, 11:35 
Ekspert
Ekspert

Kwitnąć zaczął w tunelu Sfinks, choć pozostałe nie wyglądają żeby miały szybko dołączyć. Czyli pod folią wielkich opóźnień nie ma.
Za to w gruncie trudno uwierzyć żeby kwitnienie miałoby się zacząć za miesiąc, bo pąki dopiero się rozwijają i pokazują się pierwsze liście.
Oczywiście są wyjątki. Nadieżna Azos na pierwszy rzut oka wygląda jakby była martwa, a Alvika ma przyrosty prawie jakby w tunelu rosła.
Dobrze że przynajmniej noce ciepłe jak na maj, choć dzisiaj tylko 5*C było.

PostNapisane: piątek, 21 maja 2021, 11:42 
mistrz
mistrz

Chwilunia, chyba ludzkie fekalia się nie nadają pod uprawę!?
Rolnicy wylewają, bo owszem poprawia wzrost roślin, ale chyba te rośliny nie są zbyt zdrowe (czyt. jadalne). Ludzkie g...o z szamba to nie to samo co przemielona w 3 żołądkach trawa.

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437

PostNapisane: piątek, 21 maja 2021, 11:44 
mistrz
mistrz

Z punktu widzenia rośliny azot to azot ;) i zapewniam, że smak i zapach nie przechodzi na roślinę!

PostNapisane: piątek, 21 maja 2021, 12:10 
Ekspert
Ekspert

alkor napisał(a):
Nadieżna Azos na pierwszy rzut oka wygląda jakby była martwa,

Trochę mnie uspokoiłeś. Chodzę koło jednego krzewu, a na nim wszystko ani drgnęło. Wiem, że jest to jedna z najpóźniej ruszających odmian ale żeby aż tak. Przyciąłem kawałek jednej łozy z pąkiem, zrobiłem przekrój i zielony.

PostNapisane: piątek, 21 maja 2021, 12:21 
Ekspert
Ekspert

alkor napisał(a):
Nadieżna Azos na pierwszy rzut oka wygląda jakby była martwa

U mnie to samo. Tak samo wygląda też Kodrianka.

PostNapisane: piątek, 21 maja 2021, 13:13 
nowicjusz
nowicjusz

szprych napisał(a):
Moim zdaniem błędny kierunek z tymi nawozami dolistnymi krystalicznymi. Tam jest wszystkiego po trochu i tak niewielka ilość, że to się nie nadaje do usuwania niedoborów. Świetnie się sprawdzają do takiego swoistego pędzenia roślin. Pracując kiedyś w szkółce sadzonki były traktowane czymś takim 2 razy w tygodniu i faktycznie rosły szybko i wyglądały pięknie, energia życiowa aż je rozsadzała - do momentu gdy trafiły do klienta, tam musiały odchorować zmianę diety - taki roślinny kac... Ale wracając do meritum - załóżmy że masz niedobór cynku. W składzie podanego nawozu masz np. 0,015% cynku. Dawkując przeciętnie 3 kg nawozu na hektar wprowadzasz 45g mikroskładnika. Wybierając np. Mikrovit Cynk masz 112g w litrze, a możesz zastosować śmiało 2l/ha. Masz 45g lub 224g brakującego składnika, wybór należy do Ciebie... Jest to bardzo uproszczony przykład, ale kierunek jest ten sam...
Chcesz zadbać o brak niedoborów to zadbaj o stanowisko - wyregulowanie odczynu, podniesienie próchnicy i zasobności w składniki mineralne, a rośliny same bez odżywek będą wtedy ładnie rosnąć. Nie da się tego zrobić niestety na raz - wymaga to przynajmniej roku.
Ewentualne działanie trochę na skróty - sypnij zdrowo wkoło roślin jakiś nawóz wieloskładnikowy ogrodniczy z górnej półki np. Yara Mila Complex. Tańsze rozwiązania się nie sprawdzą, bo tu chodzi o to żeby taki nawóz szybko się rozłożył i przeszedł do strefy korzeniowej i rośliny z niego mogły skorzystać. Oszczędzając na nawozie kupisz tylko "gruz" który będzie leżał koło roślin a zanim zacznie działać to minie sezon...

Dziękuję bardzo za pomoc. Właśnie zamówiłam Yara Mila. W poniedziałek mam nadzieję już będzie i cala 15 dostanie jeść. Dziękuję za pomoc również Tobie Piotr

PostNapisane: piątek, 21 maja 2021, 13:34 
Ekspert
Ekspert

newrom napisał(a):
Na pola wjeżdża cały obornik z okolicznych hodowli.
A gdzie jedzie mięsko, które urosło z biomasy pobranej z pola? Ano w większości do miast.

Cytuj:

Słomę się przyoruję (poza częścią używaną do chowu ściółkowego) i teraz raczej standardem są kombajny z sieczkarniami. poplony takoż. Do tego nawożenie mineralne. Nie da się z pola w dłuższym okresie pobierać więcej niż się do niego wkłada.
Jednak próchnicy ubywa w glebach w skali całego kraju, bo bilans biomasy w glebie jest ujemny. Ziarno/bulwy wyjechały i nie wróciły. Co parę lat wypadałoby robić przerwy produkcyjne i siać wyłącznie zielony nawóz przez cały sezon...

Cytuj:
Z pola po żniwach wywożone jest ok 4-5t pszenicy, ziemniaków o ile dobrze pamiętam 20-25t (nie wiem ile suchej masy) itd.
Po to się robi badania gleby by wiedzieć czego ubyło i dodać (...)
...ale nie tworzy to próchnicy...

Cytuj:

Fekalia z miast mogą być używane jako nawóz. Dowiedziałem się przypadkiem, nawet ostatnio szukając obornika trafiłem na takie coś
https://www.olx.pl/d/oferta/nawoz-dla-r ... 8e9db23907
Zapewne są jakieś obostrzenia do stosowania, nie interesowałem się.
Istnieje opór społeczny przed takim działaniem.
Cytuj:

Uwierzcie, większość rolników doskonale rozumie potrzeby gleby. To nam, miastowym się wydaje że oni tacy głupi.
Nie twierdzę, że rolnicy są głupi. Twierdzę natomiast, że uzupełnianie próchnicotwórczej biomasy w glebie jest niedostateczne i zemści się to w długim okresie.

PostNapisane: piątek, 21 maja 2021, 14:07 
Ekspert
Ekspert

kuneg napisał(a):

newrom napisał(a):

Uwierzcie, większość rolników doskonale rozumie potrzeby gleby. To nam, miastowym się wydaje że oni tacy głupi.
Nie twierdzę, że rolnicy są głupi. Twierdzę natomiast, że uzupełnianie próchnicotwórczej biomasy w glebie jest niedostateczne i zemści się to w długim okresie.

Ja bym chciał jeszcze skomentować, jako mieszkaniec wsi rolniczej, że większość rolników nic nie rozumie. Ziemię dostali po ojcach, gospodarstwo, budynki, sprzęty, wszystko dostali. A największe zainteresowanie wykazują tym, gdzie się domy budują i gdzie już można pole podzielić i działki sprzedać po 100 tyś.... I tak po kawałku rozprzedają "ojcowiznę".

Może 2, 3 na 10 to doskonale rozumie potrzeby gleby, i poplon posieje, obornika nawiezie, ziemię dokupuje, gospodarstwo rozwija. I można z nimi porozmawiać na temat uprawy, czy szkodników - wiele wiedzą i rozwijają się.

PostNapisane: piątek, 21 maja 2021, 14:19 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
vanKlomp napisał(a):
Dlaczego mieszkasz tak daleko? :problem:
30km od Ciebie
https://www.olx.pl/d/oferta/oddam-oborn ... 75QxN.html

Wysłane z mojego SM-A415F przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: piątek, 21 maja 2021, 15:12 
mistrz
mistrz

maiki95 napisał(a):
Z punktu widzenia rośliny azot to azot ;) i zapewniam, że smak i zapach nie przechodzi na roślinę!

Problem w tym, że w szambie poza azotem masz mikroelementy, których nie chciałbyś mieć na talerzu.

-- piątek, 21 maja 2021, 15:12 --

ZbyszekTW napisał(a):

Ja bym chciał jeszcze skomentować, jako mieszkaniec wsi rolniczej, że większość rolników nic nie rozumie.

I tu się zgodzę, choć mieszkam w Warszawie i z rolnikami mam niewiele wspólnego.
Ale wiecie, w Warszawie mieszka mnóstwo tzw. napływu, mówię to bez złośliwości. I koleżanka z pracy, z pochodzenia spod Końskch (tych Końskich), dziwiła się, że robię badania gleby. Oni - rodzina tej koleżanki - wszyscy dookoła, a wiecie jak to jest na wsi, każdy wie o każdym wszystko, nigdy nie badali gleby, bo "wiedzą" jaką mają. Co więcej oni nawet nie badają zwierząt, które ubijają. Raz mi przyniosła niebadaną baraninę, ale się nie odważyłem. Poszła do śmieci.

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437

PostNapisane: piątek, 21 maja 2021, 15:22 
Ekspert
Ekspert

ZbyszekTW napisał(a):
kuneg napisał(a):

newrom napisał(a):

Ja bym chciał jeszcze skomentować, jako mieszkaniec wsi rolniczej, że większość rolników nic nie rozumie. Ziemię dostali po ojcach, gospodarstwo, budynki, sprzęty, wszystko dostali. A największe zainteresowanie wykazują tym, gdzie się domy budują i gdzie już można pole podzielić i działki sprzedać po 100 tyś.... I tak po kawałku rozprzedają "ojcowiznę".

Może 2, 3 na 10 to doskonale rozumie potrzeby gleby, i poplon posieje, obornika nawiezie, ziemię dokupuje, gospodarstwo rozwija. I można z nimi porozmawiać na temat uprawy, czy szkodników - wiele wiedzą i rozwijają się.

Czyli nie odbiega to od poziomu reszty społeczeństwa. ;)
Wszystko w normie zatem ;)

PostNapisane: piątek, 21 maja 2021, 19:30 
Kiper
Kiper

ZbyszekTW napisał(a):
kuneg napisał(a):

newrom napisał(a):

Od 15lat mieszkam na wsi, po wyprowadzce z centrum Krakowa. Aby uprawiać winorośl z głową odbyłem między innymi dwu letni kurs rolniczy i trochę takich tam innych. Powiem jedno . . . popieram głos Zbyszka, rolnicy nic nie umieją, ale to nic. Panie tak robił dziadek, ojciec i ja tez tak robię. Np. oprócz mnie przez te 15 lat nikt, dosłownie NIKT z okolicznych rolników gospodarujący na około w 3 wsiach nie stosował poplonów. czy przedplonów do przyorania. patrzą na mnie jak na UFO, jak sieję bobik, gorczycę, facelię itp, itd. a potem mulczer i talerzówka. Na miedzach ani jednego kwiatka, opryski bez znaczenia czy są chwasty, czy nie, pryskać trza, a co to panie ten próg zagrożenia. Wyjedzie jeden z opryskiwaczem, zaraz jadą wszyscy. Na grzyba Panie lejemy, a jest pogoda do jego rozwoju, są wskazania do oprysku, no niby sucho, ale zawsze pryskam.
Odechciewa się z nimi gadać.

PostNapisane: piątek, 21 maja 2021, 19:53 
Kiper
Kiper

W moim rejonie , gdzie ziemia jest droga (nawet ponad 60 tys za ha) i jest na nią duże zapotrzebowanie 95% rolników bardzo dba o glebę. Badania gleby, płodozmian, skuteczna walka z chwastami, odkwaszanie to wszystko standard. Zamawiane są całe wywrotki wapna i przywożone z dalekich krańców Polski. Obornik też się zamawia i przyjeżdża z daleka, bo okoliczne kurniki i hodowle bydła mają swoich stałych klientów i trudno się tam dopchać żeby zamówić obornik. Rolnik nie jest głupi i potrafi liczyć- dobre inwestycje w ziemię zwracają się z nawiązką w plonie, a jak ktoś nie dba to ma z tego g.... (ocenzurowano) (i to nie to z obornika).

PostNapisane: piątek, 21 maja 2021, 22:10 
przedszkolak
przedszkolak

Wracając do wiosny :)
Jesienią 2020 / wiosną 2021 posadziłem 25 krzewów winorośli (pierwsze moje nasadzenia). Do wczoraj nie ruszyły dwa - Gałachad i Nadieżda Azos. Wczoraj rozwinęły się pąki na Gałachadzie a Nadieżda wciąż nie ruszyła. Mam nadzieję, że tak jak i u Was po prostu jest w tym roku opóźniona jeszcze bardziej niż zwykle :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 461 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 31  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1