Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 04:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 461 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 31  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wiosna 2021
PostNapisane: czwartek, 29 kwietnia 2021, 20:37 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Chasselas Napoleon (Bicane) rosnący na glinie ma już zielone. https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35190 W fazie różowego pąka są też między innymi Pinot Noir i nawet Cabernet Sauvignon, a reszta odmian w ciągu paru dni dołączy do nich.
ArturK79 napisał(a):
Wniosek wypływa dla mnie oczywisty. Wschód bywa opóźniony o ok. 10 dni od najlepszych lokalizacji na zachodzie.(...)

Podaję Koledze link do opracowania klimatologicznego i zestawienia długości wegetacji w Polsce w latach 1971-2000 i 1981-2010: http://www.ecoeet.com/ZMIANY-CZASU-TRWA ... 4,0,2.html . Są tu mapy, tabele. Warto poczytać. Pozwolę sobie na wycinek z opracowania.
Wschód kraju reprezentować będą Warszawa i Rzeszów (Tarnów ma ledwie 3-5 dni opóźnienia do zachodu, ale kontynentalizm jest tu groźny zimą, latem oczywiście sprzyjający), a zachodnie tereny, moje najbliższe miasta opolsko-wrocławskiego obszaru ciepła, czyli Wrocław i Opole.
I tak:
lata 1971-2000 lata 1981-2010
Warszawa 218 dni 221 dnii
Rzeszów 219 dni 219 dni
Opole 230 dni 234 dni
Wrocław 228 dni 232 dni

PostNapisane: czwartek, 29 kwietnia 2021, 21:39 
nowicjusz
nowicjusz

waldekpodkarpacie napisał(a):
Lampy na podczerwień, zasilane panelem fotowoltaicznym, umieszczone co dwa metry rozprawiają się z przymrozkiem bez litości. 50 tys. Euro to niedużo, gdy stawkâ jest rocznik wina komercyjnego.

Nie wiesz przypadkiem jak działają panele fotowoltaiczne?

1. Panel efektywnie w zimie dziala w 20% swojej wydajności wiosną max 50% ze względu na zachmurzenie i długość dnia. Dopiero w pełni sezonu maj-wrzesień osiąga efektywność 90-100%.
2. Jeśli myślisz o wiośnie to przymrozek masz w nocy a panel produkuje energię w dzień.
3. Magazynowanie energii w akumulatorach jest totalnie nieefetywne i nieopłacalne. Nie zgromadzisz w dzień tyle energii by na noc starczyło zasilania dla lampy na podczerwień. Są to urządzenia prądożerne.

Co oznacza ze musisz cały rok oddawać wyprodukowany prąd do sieci energetycznej aby odzyskać max 70% tego co oddaleś

Za 50 tys EUR w przyblizeniu w PL postawisz instalacje fotowoltaiczną na 36 tys kWh. A odzyskasz 26 tys kWh. Nie wliczam już do tego tych grzejniczków, nawet nie chce mi się myśleć ile ich trzeba powiesić i ile prądu pociągną przez te kilkanaście kilkadziesiąt godzin w roku. Inna sprawa czy zakład energetyczny da Ci takie przyłącze co wytrzyma takie obciążenie jednorazowe.

Budowanie takiej instalcji wymaga zezwoleń. Budowa tego na kilka dni w roku? Hmm brzmi trochę jak fikcja albo materiał promujący fotowoltaikę.

Wysłane z mojego SM-G985F przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: czwartek, 29 kwietnia 2021, 23:02 
mistrz
mistrz

DanielPomidor napisał(a):
Lampy na podczerwień, zasilane panelem fotowoltaicznym, umieszczone co dwa metry rozprawiają się z przymrozkiem bez litości. 50 tys. Euro to niedużo, gdy stawkâ jest rocznik wina komercyjnego.

Nie wiesz przypadkiem jak działają panele fotowoltaiczne?

1. Panel efektywnie w zimie dziala w 20% swojej wydajności wiosną max 50% ze względu na zachmurzenie i długość dnia. Dopiero w pełni sezonu maj-wrzesień osiąga efektywność 90-100%.
2. Jeśli myślisz o wiośnie to przymrozek masz w nocy a panel produkuje energię w dzień.
3. Magazynowanie energii w akumulatorach jest totalnie nieefetywne i nieopłacalne. Nie zgromadzisz w dzień tyle energii by na noc starczyło zasilania dla lampy na podczerwień. Są to urządzenia prądożerne.

Co oznacza ze musisz cały rok oddawać wyprodukowany prąd do sieci energetycznej aby odzyskać max 70% tego co oddaleś

Za 50 tys EUR w przyblizeniu w PL postawisz instalacje fotowoltaiczną na 36 tys kWh. A odzyskasz 26 tys kWh. Nie wliczam już do tego tych grzejniczków, nawet nie chce mi się myśleć ile ich trzeba powiesić i ile prądu pociągną przez te kilkanaście kilkadziesiąt godzin w roku. Inna sprawa czy zakład energetyczny da Ci takie przyłącze co wytrzyma takie obciążenie jednorazowe.

Budowanie takiej instalcji wymaga zezwoleń. Budowa tego na kilka dni w roku? Hmm brzmi trochę jak fikcja albo materiał promujący fotowoltaikę.

Widzisz, ja tylko zainteresowany rzuconym przede moje oczy na forum problemem poszukalem we francuskiej prasie artykułu iprzeczytałem go, a streszczenie zamieściłem na forum. Widocznie rolnik, który zainwestował 50 tys euro w te instalacje tez nie wiedział jak to działa, bo twierdzi, ze zmagazynowana w lampach energia wystarcza na 5 godzin grzania.

PostNapisane: czwartek, 29 kwietnia 2021, 23:09 
nowicjusz
nowicjusz

A to ciekawe. Jeszcze nie widziałem lamply magazynującej prąd ;) ale wiesz jak to jest z dziennikarzami. Liczy się klikalność nie merytoryka.

PostNapisane: czwartek, 29 kwietnia 2021, 23:14 
mistrz
mistrz

A to ciekawe. Jeszcze nie widziałem lamply magazynującej prąd ;) ale wiesz jak to jest z dziennikarzami. Liczy się klikalność nie merytoryka.

Ok. Na szybko znalazłem artykuł o startupie, który to wprowadza. Lampy magazynuja energie na 5 godzin grzania.
https://www.vitisphere.com/actualite-93 ... e-gel-.htm

PostNapisane: czwartek, 29 kwietnia 2021, 23:29 
nowicjusz
nowicjusz

Projekt fajny bo lubię innowacje. Ale strona opisuje firmy dojące jakiś program dotacji na badania.

Start up zbierający na testy to znaczy że nie mają potwierdzonych badań a nawet działających urządzeń a szkoda bo w naszym klimacie by się przydało.

To 50 tys. EUR "mamy nadzieję zebrać" to chcą zebrać na testy prototypów a nie koszt instalacji. Czyli nawet nie mają działającego urządzenia.

Jak to z każdą innowacja różnie może być. Trzymam kciuki. Oby nie było jak w walce o kosmos. 4 firmy wydały miliardy na prototypy a wygrał space x bo używa starej prostej i taniej technologii - kupa stali i jeszcze więcej paliwa.

PostNapisane: piątek, 30 kwietnia 2021, 09:00 
Ekspert
Ekspert

Jeszcze nie widziałem lamply magazynującej prąd ;)

A lampy solarne? Przecież nie świecą w dzień tylko w nocy. Prąd magazynowany jest w akumulatorach.

PostNapisane: piątek, 30 kwietnia 2021, 09:00 
nowicjusz
nowicjusz

Absolutnie nie rozważam wyłącznie jednego. Dyskutujemy sobie akurat o tym rozwiązaniu przywołanym pod wcześniejszym linkiem.

Dobrze że szuka się nowych rozwiązań to napędza postęp.

PostNapisane: piątek, 30 kwietnia 2021, 09:19 
Ekspert
Ekspert

Wczoraj, podczas koszenia trawy na winnicy odkryłem krzewy delikatnych odmian i o dziwo :shock: , zdziwienie, pąki już wyszły z wełny, bardziej niż nieokryte. Bardziej niż LM, który u mnie bardzo wcześnie puszcza pąki.

PostNapisane: piątek, 30 kwietnia 2021, 09:32 
Kiper
Kiper

Rozwiązanie fajne, z kilkoma uwagami:
muszą być rozstawione bardzo gęsto, bo energia promieniowania spada z kwadratem odległości od źródła niestety...wydaje mi się, że potrzeba 1 ogrzewacz / krzew
panel musi mieć odpowiednią moc, aby mógł naładować akumulator w następującym niesprzyjającym scenariuszu:
- przymrozek > wyładowanie akumulatora
- pochmurny dzień > ograniczona wydajność panela
- kolejna noc z przymrozkiem > i tu pytanie czy pochmurny dzień wystarczył na uzupełnienie energii.

PostNapisane: piątek, 30 kwietnia 2021, 09:59 
Ekspert
Ekspert

...
Ok. Na szybko znalazłem artykuł o startupie, który to wprowadza. Lampy magazynuja energie na 5 godzin grzania.
https://www.vitisphere.com/actualite-93 ... e-gel-.htm

Startup? Trzeba było tak od razu :) Świetny pomysł na zebranie kasy od frajerów.
A winorośl jak marzła tak marzła będzie...

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: piątek, 30 kwietnia 2021, 10:33 
mistrz
mistrz

Dolnoslonzok napisał(a):
Warszawa 221 dni
Rzeszów 219 dni
Opole 234 dni
Wrocław 232 dni

Czyli zgodnie z moimi obserwacjami i lekturami widać różnicę ok. 10 dni. Gdy mówimy o różnicy między Opolem a Kosowem, jest nieco więcej, koło 15 dni, ale dziś nie widać istotnej różnicy między wschodnim Mazowszem a Ziemią Sandomierską, a przecież tam robią naprawdę niezłe wina.

Należy założyć, że w okresie od 2011 do 2020 okres wegetacji wydłużył się o kolejne 3-4 dni, więc można uznać, że wegetacja wynosi u mnie dziś ok. 220 dni, czyli tyle, ile w latach 1971-2000 było w Wielkopolsce. I dobrze, i źle, bo wydłużenie wegetacji w mojej okolicy oznacza większe ryzyko strat przymrozkowych. W latach bez przymrozków po 20 kwietnia, powinno być nieźle :)

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437

Ostatnio edytowano piątek, 30 kwietnia 2021, 11:25 przez ArturK79, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: piątek, 30 kwietnia 2021, 11:09 
Kiper
Kiper

ArturK79 napisał(a):
Dolnoslonzok napisał(a):
Warszawa 221 dni
Rzeszów 219 dni
Opole 234 dni
Wrocław 232 dni

Czyli zgodnie z moimi obserwacjami i lekturami widać różnicę ok. 10 dni. Gdy mówimy o różnicy między Opolem a Kosowem jest nieco więcej, koło 15 C, ale dziś nie widać istotnej różnicy między wschodnim Mazowszem a Ziemią Sandomierską, a przecież tam robią naprawdę niezłe wina.

Należy założyć, że w okresie od 2011 do 2020 okres wegetacji wydłużył się o kolejne 3-4 dni, więc można uznać, że wegetacja wynosi u mnie dziś ok. 220 dni, czyli tyle, ile w latach 1971-2000 było w Wielkopolsce. I dobrze, i źle, bo wydłużenie wegetacji w mojej okolicy oznacza większe ryzyko strat przymrozkowych. W latach bez przymrozków po 20 kwietnia, powinno być nieźle :)
Wszystko super. Tylko teraz wyobraź sobie, że jesteś pod Rzeszowem czy Sandomierzem na pięknym południowym zboczu z lekką glebą i spokojnie możesz sobie dodać kilkanaście dni. Albo, że jesteś na dnie doliny jakiejś rzeczki pod Wrocławiem, na glinie i spokojnie możesz sobie odjąć kilkanaście dni. Także całe to teoretyzowanie, to można o kant d...

Ja na przykład uprawiam winorośl pod Poznaniem i pod Łodzią, ale w zupełnie innych warunkach siedliska. I zgadnij gdzie wszystko startuje wcześniej i mam dłuższy sezon.

PostNapisane: piątek, 30 kwietnia 2021, 11:23 
mistrz
mistrz

PiotrSz, pełna zgoda.

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437

PostNapisane: piątek, 30 kwietnia 2021, 20:44 
Kiper
Kiper

Jako człowiek nieco z branży powiem jedno: akumulatory są drogie. Używane są w miejscach gdzie nie ma możliwości podpięcia do sieci energetycznej. A jeżeli ma się do niej dostęp, to traktuje się ją jako taki "akumulator". W Polsce dla odbiorcy prywatnego wymiana energii oddanej i pobranej do sieci wynosi 80%.
Podejrzewam, że tam we Francji z cała pewnością działa to jako elektrownia fotowoltaiczna. Produkuje w większości prąd do sieci z niewielką ilością pobieranej w przypadku koniecznością ogrzewania w nocy.

W Polsce mamy zwrot 80% produkcji, ale w Niemczech już jest o wiele mniej. Nie wiem jak we Francji, ale w DE dużo bardziej opłaca się zużyć wyprodukowaną energię na bieżąco niż oddać do sieci. Bez akumulatorów albo kombinowania ze zużyciem (np. pierzemy gdy świeci słońce) robi się ciężko. Dlatego tam się robią bardzo modne urządzenia typu Powerwall.

Zresztą jest inny problem. Załóżmy że mamy 5000 krzewów na hektarze i po jednej lampce 10 W na krzew. Robi się 50 kW. Ok, jeszcze spoko, 4 standardowe domki albo górna granica prosumenta B2B. Ale jak ktoś ma 5 hektarów? Albo 20? Tu już można łatwo dojść do megawatów, a średnio widzę dedykowane podstacje gdzieś na zboczach gór. Dodatkowo skoro zasilamy z sieci to do każdej lampki trzeba doprowadzić przewody...

Tutaj jest pomysł na urządzenia w pełni autonomiczne, przenośne i niezależne od mocy przyłącza.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 461 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 31  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1