Teraz jest wtorek, 30 września 2025, 17:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 461 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 31  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wiosna 2021
PostNapisane: czwartek, 11 marca 2021, 20:29 
mistrz
mistrz

tupisac napisał(a):
U mnie zim nie ma. Po lecie zaczyna się jesień, która się ciągnie i ciągnie i trwa i nie chce odpuścić aż tu nagle bęc i jest znowu lato.

A u mnie właśnie druga się zaczęła, wszystko na biało. Czyli statystycznie liczba pór roku się zgadza

PostNapisane: piątek, 12 marca 2021, 04:37 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
U mnie deszczowo i nie będzie znowu wielu owoców na agreście. Wiele razy wspominałem o nim jako o wyznaczniku ruszania soków w krzewach owocowych. Od 2017 r. startuje on z wegetacją już w początkach, połowie lutego. Problem z nim jest taki, że kwitnie w marcu, a wtedy są jeszcze mrozy do -5,-7 st. C. W efekcie marzną kwiaty, a owocowanie jest mizerne. Tak wyglądały moje agresty wczoraj w deszczu: https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35094 , https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35095 .

PostNapisane: piątek, 12 marca 2021, 11:42 
Kiper
Kiper

Winnica w 1/3 przycięta,tutaj większość na pnie i ramiona.
Z resztą, czyli cięciem na 2 pąki wstrzymuję się jeszcze.

Ostatnie trzy noce z temp.ok -9,to skutecznie hamuje start winorośli.

Prócz jednego krzewu z oznakami płaczu,narazie susza i przy domu i w polu.Oby tak dalej!

PostNapisane: piątek, 12 marca 2021, 12:59 
Kiper
Kiper

Dormant napisał(a):
tupisac napisał(a):
U mnie zim nie ma. Po lecie zaczyna się jesień, która się ciągnie i ciągnie i trwa i nie chce odpuścić aż tu nagle bęc i jest znowu lato.

A u mnie właśnie druga się zaczęła, wszystko na biało. Czyli statystycznie liczba pór roku się zgadza

Zima jest wtedy, gdy da się wejść bez strachu na okoliczne jeziora. W tym roku było tuż-tuż, ale zabrakło kilku dni.
Teraz mamy wciąż listopad, czyli nocne przymrozki i okazyjny opad kilku garści krupy śnieżnej.

vanKlomp napisał(a):
Miałem wrażenie, że Toskania jest w całkiem innym kierunku. :mrgreen:

Mamy w okolicach kilka hoteli, restauracji i domów weselnych o tej nazwie. Znajdzie się też chyba osiedle szeregowców. Musisz powiedzieć, o którą Toskanię ci chodzi, bo są w zupełnie różnych kierunkach ;)

Kwitną derenie i pigwowce. Żeby było coś o winorośli, to ciachnąłem na gotowo ostatniego dnia lutego. Łozy płaczą od pierwszego marca.

PostNapisane: piątek, 12 marca 2021, 14:35 
Kiper
Kiper

Teraz Przedwiośnie - na pewno nie mamy listopada- bo słoneczny +10C dzień ma prawie 12h ("jak koniec września") - kwitną krokusy , przebiśniegi, wychodzą narcyzy, czosnek no i kapie lekko z niektórych winorośli , już ładnie przyciętych i/lub przesadzonych.

PostNapisane: sobota, 13 marca 2021, 06:12 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Mcin napisał(a):
Teraz Przedwiośnie - na pewno nie mamy listopada- bo słoneczny +10C dzień ma prawie 12h ("jak koniec września") - kwitną krokusy , przebiśniegi, wychodzą narcyzy, czosnek no i kapie lekko z niektórych winorośli , już ładnie przyciętych i/lub przesadzonych.

Zgadza się, z tą różnicą, że żonkile zaraz będą kwitnąć. Typowe przedwiośnie pełną gębą. W ciągu dnia temperatury miedzy +6 a +10, w noce przymrozki (w tygodniu dwie noce z ca. -5 i -6) lub jak ostatnie noce +6,+7. Najważniejsze, że rzeki opadają, choć jak spojrzałem rano z drogi niedaleko domu na Sudety Wschodnie, jadąc do szkoły, to na Biskupiej Kopie, Keprniku, Pradziadzie i Śnieżniku masa śniegu zalega, co świetnie widać w porannym słońcu. No, ale Śnieżnik (dawniej Glatzer Schneeberg), stąd ma swoją nazwę, ponieważ nawet do maja leży śnieg na północnej stronie. W tygodniu, skończyłem ciąć wszystkie krzewy.

PostNapisane: poniedziałek, 15 marca 2021, 18:37 
Kiper
Kiper

Dziś pierwsze łzy na PNP...chyba wiosna..!

PostNapisane: poniedziałek, 15 marca 2021, 20:21 
Kiper
Kiper

A niech pada...
Mróz pewnie też zawita, jak to u mnie bywa,w kwietniu a później w maju...Choć majowych niechciałbym...

PostNapisane: sobota, 20 marca 2021, 06:02 
Ekspert
Ekspert

jawormcz11 napisał(a):
Zima trzyma do samego końca, nocami przymrozki w granicach -3 do -7 *C. Bardzo dobrze, u mnie jeszcze wszystko śpi i nic ne płacze.
Winorośl była cięta na początku marca, końcówki pozasychane nie widać ani trochę łez. Podejrzewam że wytrzyma tak ze dwa tygodnie, później wszystko ruszy.
Wiosna da o sobie znać, ale nie liczę na tak wczesny start jak zeszłego roku.

Jaka zima? Typowe, marcowe przedwiośnie, przynajmniej nad Odrą. Noce z przymrozkiem lub mrozem do -4,-5 st. C, jak dzisiaj, dni z temperaturą w okolicach +6. Widać ruch w przyrodzie i co z tego, że wczoraj spał nam śnieg od Wrocławia po Opole. W marcu jak w garncu. W przyszłym tygodniu nadejdzie solidne ocieplenie.
Wczoraj zakwitły irysy, jak to mają w zwyczaju od 8 lat. Późne brzoskwinie Kernnechter szykują się do kwitnienia.
https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35102 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35101 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35103
A Chasselas na glinie ma tak: https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35098 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35099 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35100

PostNapisane: sobota, 20 marca 2021, 08:34 
Ekspert
Ekspert

U mnie spadł i leży śnieg, czyli bez zaskoczeń :wink: , bo od kilku lat to on zwiastuje zbliżające się Święta wielkanocne. To jest u mnie zmiana klimatu: kiedyś śnieg był na Boże Narodzenie a teraz pojawia się przed Wielkanocą. :crazy:

PostNapisane: sobota, 20 marca 2021, 09:54 
Ekspert
Ekspert

U mnie to samo. Wczoraj spadł śnieg i leży. Teraz -2 jest. Najzimniej nad ranem było -5,6. Godne powitanie wiosny. :mrgreen:

Załączniki:
processed.jpeg
processed.jpeg [ 65.48 KiB | Przeglądane 848 razy ]

PostNapisane: sobota, 20 marca 2021, 14:13 
Kiper
Kiper

Normalna, listopadowa pogoda :D

I tak się będzie jesiennie wrzesień z listopadem przeplatał aż do pierwszych upałów.

PostNapisane: sobota, 20 marca 2021, 18:51 
mistrz
mistrz

W Warszawie ruszyły soki. Pierwsze jak zwykle wystartowały klony, ale i tak o 2-3 tygodnie później niż w ostatnie lata .

Wczoraj przy wycinaniu klonów na działce sąsiadki dostałem po oczach mocno tryskającym sokiem.

Wiosna dla mnie zaczyna się od wypicia klonowego soku dlatego w poniedziałek zakładam rurki (od wędek-składaków z jednej strony spiłowane dla łatwiejszego wbicia).

Krzewy śpią, nawet kamczatki i agrest jeszcze bez liści.

PostNapisane: sobota, 20 marca 2021, 21:35 
Kiper
Kiper

Zakładacz tego wątku nie skomentuje pierwszego dnia wiosny? :D

PostNapisane: niedziela, 21 marca 2021, 09:51 
Ekspert
Ekspert

Pytaczowi z krainy rządzonej przez bestię ze wschodu niech odpowiedzą zdjęcia przeze mnie zamieszczone.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 461 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 31  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1