Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 00:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 461 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 31  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wiosna 2021
PostNapisane: czwartek, 22 kwietnia 2021, 03:56 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Wiśnie i czereśnie powinny kwitnąć już ponad tydzień temu. Może dzisiaj zakwitną. Brzoskwinie dopiero zaczynają kwitnienie, a nektaryny już w pełni. Nie pamiętam tak dużego opóźnienia. Na Ziemi Brzeskiej po wsiach kwitną stare jabłonie, przekwitają mirabelki, morele i magnolie (stare, ponad 80 letnie w Brzegu i Lewinie Brzeskim przy starych willach poniemieckich, no i te młodsze w ogrodach). Jest ciepło w ostatnich dniach, w okolicach +20 st. C. Na polach kwitnie rzepak, natomiast od niedzieli kwitnie mniszek lekarski. W poniedziałek przyleciały jaskółki.
W uprawie historycznej na glinie dla porównania dwa krzewy Chardonnay. Jeden (pierwsze zdjęcie z wtorku), krzew własnokorzeniowy, dwuletni. Drugie zdjęcie z wczoraj to krzew jedenastoletni. https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35180 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35181
W fazie wełnistego pąka poza już wspomnianymi lokalnymi Chasselas (Schoenedel) i Elblingami są również Triumph, Triumf Alzacji, Alzatczyk z Brzegu.
W niedzielę odwiedziłem kolegę z niedalekiej winnicy w Krzyżowicach pod Brzegiem, by podpatrzeć sadzenie w dużej, będącej w trakcie rejestracji, uprawie. Od trzech lat, poza 300 krzewami przy domu, m.in. Riesling, Gewurztraminer, powiększa swoją winnicę na gliniastej ziemi, posiadając obecnie po 800 szt. odmian Solaris, Johanniter, i tyleż samo tegorocznych nasadzeń od p. Antesa, czyli Cabernet Cortis i Pinot Noir. No, jest płasko jak u mnie, wzniesienia Wału Łosiowskiego są parę kilometrów dalej, a wszystkie Solarisy ma na tej glinie już w fazie wełnistego pąka.

PostNapisane: czwartek, 22 kwietnia 2021, 14:37 
mistrz
mistrz

ArturK79 napisał(a):
Pierwsze 2 tygodnie kwietnia wyglądają następująco:
Kosów Lacki (Maz/Podl.) 21.2 C min -3.7 C avg 5.9 C
Sandomierz 21.8 C -3.2 C 6.4 C
Rzeszów 23.1 C -2.7 C 6.6 C
Dolny Śląsk 18.3 C -0.9 C 5.7 C
Zielona Góra 23.1 C -1.7 C 5.8 C
Zach.-pomorskie 19.7 C -3.3 C 4.9 C
Sjemniaticze (Podlasie) 20.4 C -1.2 C 5.9 C

Także tego.
...

ArturK79 napisał(a):
ZbyszekTW napisał(a):
A skąd ściągasz te dane? Dużo zależy od samej lokalizacji stacji - czy w mieście, czy w polu...

Nie ściągam, tylko przepisuję - z wundeground.com.
Na mapie są dziesiątki prywatnych i publicznych stacji pogodowych. I w mieście, i w polu. Dokładność pewnie dyskusyjna, ale tendencję można określić. Na podstawie tych danych ustalam wartości dla mojej lokalizacji, jako średnia z najbliższych stacji.

Z zamieszczonego zestawienia widać wyraźnie, że najzimniej było w Zachodniopomorskiem. Oczywiście przekłada się to wprost na stan wegetacji. Skutki działania zimna są u mnie straszne! Zresztą, zobaczcie sami:

Z zimna na wielu bzach ściemniały kwiatostany (15 04):
Obrazek

Mlecze (mniszki) na trawnikach pożółkły (17 04):
Obrazek

Kasztanowcom spuchły pąki kwiatowe oraz zzieleniały zdrętwiałe palce liści (18 04):
Obrazek

Śliwy pokryte są białym szronem (17 04):
Obrazek

A tu jeszcze inne skutki działania zimna w Zachodniopomorskiem (zdjęcia z 18 04):
Obrazek

Obrazek

Obrazek

A teraz na poważnie. Chciałbym pominąć milczeniem absurdalne porównanie temperatur poszczególnych miejscowości z województwami. Gdyby jednak ktoś zasugerował się tym zestawieniem, to zważywszy na stan wegetacji u mnie i różnicę średnich temperatur pomiędzy zachodniopomorskim (najzimniejszym) a Rzeszowem (najcieplejszym), wynoszącą 1,7*C, w Rzeszowie musiały by już co najmniej kwitnąć kasztanowce! Taka różnica temperatur przynosi bowiem opóźnienie wegetacji o ok. 2 tygodnie. Czy ktoś może to zweryfikować?
Nawet dane podawane przez IMGW nie są do końca wiarygodne (jak choćby dane z Tarnowa czy Wrocławia), co więc można powiedzieć o dokładności danych z przypadkowych, amatorskich stacji? Są umieszczone w tak różnych, często przedziwnych miejscach, stosują tak różny sprzęt i tak różną metodykę pomiarów, że każdy może tam znaleźć u siebie zarówno Toskanię, jak i Laponię - zależnie od swoich potrzeb i nastawienia do świata. Lepiej chyba by było, gdybyśmy w tym temacie zamieszczali więcej zdjęć, i to nie tylko winorośli. Najwcześniejsze fazy BBCH nie obrazują bowiem zbytnio tego, co się dzieje wokoło, w przyrodzie.
W mojej części Szczecina pierwsze morele zakwitły siódmego kwietnia, brzoskwinie dwunastego, a czereśnie dziewiętnastego. Winorośl, póki co, nie kwitnie... :)

Pozdrawiam
Mariusz

PostNapisane: czwartek, 22 kwietnia 2021, 14:46 
mistrz
mistrz

Przecież napisałem, że to narzędzie dyskusyjne. Na podstawie przypadkowych danych nie można wyciągać ostatecznych wniosków. Ale można porównać dane z wielu baz i to już da jakiś obraz rzeczy.
Teraz na szybko sprawdziłem kilka baz w okolicach Szczecina i Warszawy. Wynik? Szczecin ma chłodniejszy kwiecień, ale miał cieplejszy marzec. Może to jest odpowiedź na pytanie.
Teraz w Warszawie kwitną mlecze, mirabelki, forsycje oczywiście, inne krzewy żywopłotowe, magnolie. U mnie pod blokiem w cieniu rosnący bez pokazuje swoje mikro kwiatki. To jest kwestia 3-4 cieplejszych dni i wszystko wybucha.
Ja z wunderground korzystam, bo nic lepszego nie mam.

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437

PostNapisane: czwartek, 22 kwietnia 2021, 20:11 
Kiper
Kiper

Najbardziej wiarygodny sprzęt do pomiaru temperatury i SAT, to rośliny, mają go wbudowane w sobie (Fenologia https://pl.wikipedia.org/wiki/Fenologia). Np: u mnie zaczynają powoli kwitnąć brzoskwinie, to 2-3 tyg poźniej niż w 2020, 2019, 2018, 2017 i 2016r. Obserwacje te są proste, długoterminowe, kompleksowe i dokładniejszych nie ma. :)

PostNapisane: czwartek, 22 kwietnia 2021, 21:21 
Kiper
Kiper

Bardzo dobra pogoda! Jest spora szansa na uniknięcie majowych przymrozków. Regent i Solaris zawsze dojrzeją :)

PostNapisane: piątek, 23 kwietnia 2021, 05:33 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Elblingi wchodzą w fazę różowego pąka. Posiadam 25 krzewów, w tym trzy najstarsze z lat 2011-2013. W tym roku planuję z nich jeden, mały nastaw, ewentualnie większy, ale z Rieslingiem. https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35182 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35183
Zimy nie było (bo przecież nie liczymy jednej nocy w styczniu z -16 za mroźną zimę), poza uciążliwym śniegiem w lutym, a winorośl po wczesnym starcie jest bardziej opóźniona niż w 2015 i 2016 r. Zdjęcia sprzed lat z uprawy na ciężkiej glinie w Kościerzycach, skąd przenosiłem krzewy do Oldrzyszowic:
23 kwietnia 2015 Riesling https://www.fotosik.pl/zdjecie/4605f6ce1b062d9c
25 kwietnia 2016 Elbling https://www.fotosik.pl/zdjecie/1436a1839f43bc9c Przedwojenny, zielonogórski Tauberschwarz https://www.fotosik.pl/zdjecie/a3ce9efeb87848c6
Przydają się zapiski ogrodnicze. Tak pisałem 26 kwietnia 2016 r.:"Wczorajsza i dzisiejsza noc to kolejne przymrozki do ca. -1 st. C. Znajomi pod Wrocławiem mieli po -2 . W Niemczech i Czechach podobnie mrozi. W Paryżu chłodniej niż w Moskwie."
Natomiast 23 kwietnia 2017 r. zanotowałem takie uwagi: "Natura skarciła niecierpliwość rocznych krzewów. Przymrozek z czwartku na piątek ( -1 st. C na 1,5 m i -3 st. C przy gruncie ) zważył zielone przyrosty młodych roślin. Stare vinifery, które rozwijają się w swoim tempie - bez strat. Najbardziej zaawansowany z nich, Pinot Noir zwolnił i nie wyprowadził liści, co mnie cieszy. Przymrozek szedł swoimi drogami i np. zważył listki młodych St. Laurent, ale już rosnące 3-4 m dalej krzewy Gewurztraminer nie zostały dotknięte".

PostNapisane: piątek, 23 kwietnia 2021, 07:27 
Ekspert
Ekspert

Jeśli chodzi o portale, to:

https://www.portalmeteo.pl/

Jest to portal dostawcy profesjonalnych stacji pogodowych. Z niego korzysta wiele profesjonalnych winnic. Nie będę wymieniał nazw, ale z okolic Wrocławia jest z 10 albo więcej winnic.

Na dole stronki jest mapa z podglądem. Po kliknięciu na punkt ze stacją widać nazwę oraz aktualną temperaturę (aktualizowana co 1 h zegarową). Po kliknięciu jest nazwa, godzina, dane pogodowe.

Nie ma dostępu do historii danych - ale mozna sobie "skalibrować" aktualny odczyt! :-)

PostNapisane: piątek, 23 kwietnia 2021, 07:44 
nowicjusz
nowicjusz

Jest wiosna. Co widać na zdjęciach niżej z 22-04-2021. Teraz tylko to ochronić przed przymrozkami.
Prieobrażenie, Jubilej Nowoczerkasska i Prima Ukrainy w uprawie gruntowej pod zimową osłoną pianki PE.

Załączniki:
Komentarz: Prieobrażenie 2021
Prieobrażenie 2021.jpg
Prieobrażenie 2021.jpg [ 93.78 KiB | Przeglądane 837 razy ]
Komentarz: Jubilej Nowoczerkasska 2021
Jubilej Nowoczerkasska 2021.jpg
Jubilej Nowoczerkasska 2021.jpg [ 98.67 KiB | Przeglądane 948 razy ]
Komentarz: Prima Ukrainy_2021
Prima Ukrainy_2021.jpg
Prima Ukrainy_2021.jpg [ 78.96 KiB | Przeglądane 950 razy ]

Ostatnio edytowano piątek, 23 kwietnia 2021, 11:28 przez wensimu, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: piątek, 23 kwietnia 2021, 09:01 
mistrz
mistrz

wensimu napisał(a):
Jest wiosna. Co widać na zdjęciach niżej z 22-04-2021. Teraz tylko to ochronić przed przymrozkami.
Jubilej Nowoczerkasska i Prima Ukrainy w uprawie gruntowej pod zimową osłoną pianki PE.

Dzieli nas 10 km odległości, a u mnie dopiero wełna na ścianie i na kilku wyrywniejszych odmianach.
Wydaje się, że na najbliższe przymrozki nie będę musiał okrywać :thumbup:

PostNapisane: piątek, 23 kwietnia 2021, 18:00 
Ekspert
Ekspert

Wiosny nie widać bo została zapeszona, już pod koniec lutego niektórzy ogłaszali start wegetacji winorośli. Dla mnie to i dobrze bo na razie wszystko śpi.
Coś jednak jest na rzeczy bo mlecze zakwitły, ale zaraz poszedł śnieg z gradem i przykrył. Od przyszłego tygodnia rozgarniam kopczyki nad młodzikami.

PostNapisane: sobota, 24 kwietnia 2021, 05:45 
Ekspert
Ekspert

U mnie wczoraj słonecznie i +11 st.C. Noce bez przymrozków. Mimo wszystko, mimo zimnego kwietnia i opóźnienia wegetacji u drzew (dopiero kończą kwitnienie mirabelki) ok. 2 tygodni to kończą kwitnienie agresty, porzeczki, winorośl jest w stanie różowych pąków, czyli jak należy i jak było przed 2015 r. Rzepak żółci pola.
Ubiegłoroczne nasadzenia Chasselas (Schoenedel) na piachu mają różowe pąki. https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35184 Teoria o opóźnieniu przez wysoki pień bierze w łeb, ponieważ lokalny klon Chasselas, prowadzony na cięższej glebie na 1,70m z dwoma ramionami, również ma różowe pąki.
P.S.
I te opisy, różnice regionalne mają w sobie smaczek.

PostNapisane: sobota, 24 kwietnia 2021, 07:14 
mistrz
mistrz

Młode nasadzenia startują dużo wcześniej niż starsze krzewy. U mnie sadzone w 2019 mają już pąki w wełnie. Starsze z 2016 jeszcze łusek nie otworzyły lub dopiero co.

PostNapisane: sobota, 24 kwietnia 2021, 11:07 
mistrz
mistrz

Dolnoslonzok napisał(a):
U mnie wczoraj słonecznie i +11 st.C. Noce bez przymrozków. Mimo wszystko, mimo zimnego kwietnia i opóźnienia wegetacji u drzew (dopiero kończą kwitnienie mirabelki) ok. 2 tygodni to kończą kwitnienie agresty, porzeczki...

Mirabelki, agrest, porzeczki są bardzo dobre na wino:) Jak z winoroślą nie wypali to zawsze coś:)

Krzysztof

PostNapisane: sobota, 24 kwietnia 2021, 17:40 
mistrz
mistrz

Muscaris nabrzmiały, lada chwila będzie pękał. Johanniter mniej wyrywny. Magnolia jakby zwolniła z kwitnieniem, małe brązowe plamki na kwiatach czyli przymrozek był bardzo łagodny co potwierdza stacja pogodowa Okęcie - w ostatnich 48h najmniejsza zarejestrowana to -1st.C, a u mnie jest zawsze ciut cieplej ale jeszcze kilka nocy przymrozków przewidują. Dla winorośli zero ryzyka.

PostNapisane: niedziela, 25 kwietnia 2021, 05:49 
Ekspert
Ekspert

IMGW wydało mapę ostrzeżeń przed przymrozkami od wczoraj do wtorku włącznie: https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35186 . Wczoraj +12, dzisiaj w nocy +6. W ogródku wzeszła marchewka i sałata. :)
dragon99 napisał(a):
Młode nasadzenia startują dużo wcześniej niż starsze krzewy. U mnie sadzone w 2019 mają już pąki w wełnie. Starsze z 2016 jeszcze łusek nie otworzyły lub dopiero co.

Jeszcze parę lat temu też tak miałem, Kubo. Teraz nie ma już reguł. Różowe pąki są na wspomnianym, lokalnym krzewie Chasselas z 2015 r., na glinie w szpalerach ta sama odmiana ma też pąki różowe (roczniki 2017-2019). Chardonnay cały w wełnie z 2010 r. Podobnie Saint Laurent z 2013, a jeden z 2017 już w różowym pąku. Lokalne kultywary Ziemi Brzeskiej (roczniki 2013-2015) w różu. Pomieszaniec z poplątańcem. Nic nie wiadomo, żadnych zasad i reguł.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 461 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 31  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1