Teraz jest czwartek, 10 lipca 2025, 19:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 849 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 53, 54, 55, 56, 57
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wiosna 2020
PostNapisane: piątek, 19 czerwca 2020, 08:38 
czeladnik
czeladnik

Wroniarz napisał(a):
Wyrośnięte dwulatki (w maju minął rok od posadzenia) przyginam na wiosnę po odkryciu.

Nie widzę przyczyn odkładania tworzenia formy guyota w drugim roku. Dla kilku sztuk wystarczą 2 skrajne słupki z rozpiętymi drutami.

Aktualnie na dwuletnich Dublanskim i A-1704 mam problem z redukcją gron. Obydwa mają po 2 latorośle od dołu z usuniętymi gronami i po 5 latorośli na owocowanie, a na każdej z nich od 2 do 4 kwitnących gronek.

Czy zechcesz doprecyzować, jak prowadzić krzewy w oparciu o te słupki z drutami? Dać im wolność i swobodę? Kiedy przejść do formowania? Na razie latorośle są podwiązane, ale chcę jakoś przygotować je pod przyszłe formowanie. Chcę poprowadzić je nisko, coś w rodzaju sznura poziomego. Czy wiosną przyszłego roku długa łoza da się przygiąć?
Mam kiepskie doświadczenia z początków,10 lat temu puściłam krzaczki na żywioł, z niewiedzy i mam teraz krzaczory, z którymi walczę dzielnie z różnym skutkiem.
Jakim cudem cudem masz tyle latorośli na dwulatkach? Ja zeszłoroczny przyrost przycięłam wiosną na 3 oczka i tyle mi rośnie latorośli, z tym, że najniższa jest mała i cienka.
Pozdrawiam. M

PostNapisane: piątek, 19 czerwca 2020, 10:08 
mistrz
mistrz

W połowie sierpnia 2019 skróciłem około 4 metrowe latorośle do 2m, na zimę po przyszpileniu zasypałem ziemią. W marcu 2020 po zostały przygięte i przywiązane go rusztowania na wysokości 60-70cm i skrócone na 1,7m (przyszły pionowy pień plus 1m na ramię). Potem z górki : oskubywanie pąków z pnia i wyłamywanie zbędnych latorośli z poziomego ramienia.
Stosowałem impregnowane słupki sosnowe 250x4x4cm. Przed naciąganiem drutów usztywniałem słupki 2m listwami tworząc tzw bramki. Ostatnie słupki robiłem z klonów.

Łoza łatwo się daje giąć poza okresem z temperaturą poniżej zera.

Chcąc uzyskać w tym roku kontrolne grona, zostawiłbym poza latoroślami z kwiatostanami jedną lub dwie najniższe latorośle bez kwiatostanów a resztę wyłamał.

Moim zdaniem można także teraz przygiąć, skrócić i pousuwać zbędne latorośle.

Załączniki:
Dublanski 2020 05 24.jpg
Dublanski 2020 05 24.jpg [ 201.04 KiB | Przeglądane 1479 razy ]
A1704 2020 05 24.jpg
A1704 2020 05 24.jpg [ 185.71 KiB | Przeglądane 1479 razy ]

PostNapisane: piątek, 19 czerwca 2020, 12:46 
Ekspert
Ekspert

Wroniarz napisał(a):
W połowie sierpnia 2019 skróciłem około 4 metrowe latorośle do 2m, na zimę po przyszpileniu zasypałem ziemią.

Z tak rosnących krzewów ja już w drugim roku kształtuję docelową formę prowadzenia (pień + ramię) i wypuszczam po 5-6 latorośli z ramienia. Zależnie od odmiany, najczęściej zostawiam po 1 gronie na latorośl. (Mowa o odmianach przerobowych,w 2-gim roku)

PostNapisane: piątek, 19 czerwca 2020, 13:28 
czeladnik
czeladnik

"Wroniarz"]W połowie sierpnia 2019 skróciłem około 4 metrowe latorośle do 2m,

Takie wymiary to dla mnie abstrakcja. Ponad metrowe latorośle miewam tylko na starych krzewach i skracam je po kwitnieniu, od zeszłego roku staram się też wybrać coś na następne łozy. Zaczęłam wówczas czytać porady na blogu, ale idzie mi średnio. Wiosną po raz pierwszy przycinałam wg wskazówek, zamiast "na oko". Ale młode to ciągle wyzwanie. Mam też dwa małe krzaczki na własnych korzeniach, świeżo posadzone jesienią, zastartowały i czekam do następnego sezonu. Daję im swobodę, niech rosną.
Pozdrawiam. M

PostNapisane: piątek, 19 czerwca 2020, 20:50 
Kiper
Kiper

Chyba to zależy jak bardzo korzystne mamy stanowisko- głównie ciepło,słońce i też glebę.
Jak w 2 roku mam 2m łozy, to i małe grono dojrzeje, a jak mają tylko 40cm to czekam rok,dwa na te 1,5-2m dł. (im lepiej korzenie się rozrosną -czego nie widać, tym większe są latorośle- co już dobrze widać) :wink:
.

PostNapisane: sobota, 20 czerwca 2020, 00:12 
mistrz
mistrz

,,Minka'' napisała:
Zeszłoroczne dwulatki mają po dwie dorodne latorośle, idą w górę, będą przywiązane poziomo jako podstawa przyszłego krzewu. Jak długo pozwolić im rosnąć pionowo, kiedy je wygiąć do podpory?
Ja zeszłoroczny przyrost przycięłam wiosną na 3 oczka i tyle mi rośnie latorośli, z tym, że najniższa jest mała i cienka.

Mając trzy latorośle, w tym dwie z kwiatostanami zostawiłbym tylko najsilniejszą i obserwował jej wzrost (pionowy) aby ewentualnie zmniejszać kontrolne gronko. Jest wtedy większa szansa na uzyskanie dłuższej i silniejszej łozy a tym samym pnia i przygięcia ramienia w roku przyszłym.

PostNapisane: sobota, 20 czerwca 2020, 11:52 
Kiper
Kiper

Obok toczy się podobny wątek: viewtopic.php?t=13485#232265 :wink:

Deszcze świętojańskie - tradycja od setek lat, około św. Jana Chrzciciela , wróciły do nas ( dobrze że nie tak jak w 1997roku),
popadało nawet na Pustyni Bełchatowskiej k. Łodzi, a chyba najgorzej jest i będzie jeszcze w Karpatach, jak zwykle.
A i kolegę Dolnoślązaka też nie ominęło Opole 83mm! . :wink: https://www.weatheronline.pl/weather/ma ... L=C&SI=kph

PostNapisane: poniedziałek, 22 czerwca 2020, 00:01 
czeladnik
czeladnik

Dziękuję za rady. Muszę się przyznać, że na jednym z dwulatków (teraz to trzeci sezon) wyrosło grono, ciekawość nie pozwala mi usunąć. Na usprawiedliwienie dodam, że ta akurat latorośl pędzi najszybciej. Drugi krzew nie popisał się, kwiatostanów brak. Przy sadzeniu dołki zaprawiałam obornikiem granulowanym, wiosną nie zasilałam. Czy młode rośliny mam ew. potraktować nawozem dolistnym, czy dać im spokój?
Mam pytanie dot. jednego ze starych krzewów. Ponieważ walczę z nimi o możliwość obniżenia krzewów maksymalnie (jeden pień już wycięłam, zgodnie z sugestią życzliwych forumowiczów), postanowiłam przygiąć do poziomu wyjątkowo długą i silną latorośl z jednym gronem. Szczęśliwie jest na niezbyt wysokim poziomie i pozwoli zbudować mi sensownie fragment krzewu. Czy poziome położenie wpłynie na dalszy wzrost latorośli , a grono normalnie urośnie i dojrzeje? Dość łatwo się dała przywiązać, mam nadzieję, że się nie złamie.
Czy stosujecie nawożenie dolistne wapnem winorośli? Jeśli tak, to kiedy? Czy taki oprysk w razie czego można z czymś łączyć, z jakimś środkiem ochrony? Przeglądam w miarę pilnie, ale raczej nie znalazłam informacji na forum.
Poza opryskiem myjącym Topsinem niczego jeszcze nie stosowałam w tym roku. Wyglądają zdrowo, taka cisza przed MP.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich. M

PostNapisane: poniedziałek, 22 czerwca 2020, 04:31 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Mcin napisał(a):
Obok toczy się podobny wątek: viewtopic.php?t=13485#232265 :wink:

Deszcze świętojańskie - tradycja od setek lat, około św. Jana Chrzciciela , wróciły do nas ( dobrze że nie tak jak w 1997roku),
popadało nawet na Pustyni Bełchatowskiej k. Łodzi, a chyba najgorzej jest i będzie jeszcze w Karpatach, jak zwykle.
A i kolegę Dolnoślązaka też nie ominęło Opole 83mm! . :wink: https://www.weatheronline.pl/weather/ma ... L=C&SI=kph

Jestem pod Brzegiem, nie Opolem. Opole jest wyżej 0 20 m.n.p.m., a mój Brzeg na tej wysokości co ja. I pogodę mam łącznie z deszczem jak we Wro. :) A patrząc szerzej, Opole i Wrocław to ten sam obszar ciepła w klimatologii, zatem jestem w samym jego środku. :) No i gwoli ścisłości, Wg E. Romera Opole i Wrocław tworzą jeden region E4, wg Wiszniowskiego i Chełchowskiego jest to jeden region lubusko-dolnośląski ciągnący się szerokim pasem wzdłuż Odry. Z kolei Gumiński lokuje obydwa miasta w jednym, małym XIV regionie klimatycznym. No i na koniec warto wspomnieć podział Wosia, gdzie cały region od granicy z Niemcami po wschód woj.opolskiego to klimatyczny region dolnośląski. Tu wyróżnia się podział na Region XXIII - Dolnośląski Zachodni. Zajmuje zachodnią część Niziny Śląskiej oraz Przedgórza Sudeckiego. Region XXIV - Dolnośląski Środkowy. Obejmuje środkową część Niziny Śląskiej i Przedgórza Sudeckiego (Równinę Wrocławską). Region XXV - Dolnośląski Południowy - to obszar południowo-wschodniego fragmentu Niziny Śląskiej od Doliny Nysy Kłodzkiej przez Opole po Płaskowyż Głubczycki i tereny Doliny Odry do Raciborza oraz zachodniej części Wyżyny Śląskiej, czyli okolic Góry św. Anny. Gmina Brzeg i gmina Lewin Brzeski, czyli rejon wideł Doliny Odry i Doliny Nysy Kłodzkiej leżą na styku regionu XXIV i XXV, czyli klimatu dolnośląskiego środkowego i dolnośląskiego południowego. A w moim ogrodzie wskazania termometrów są jak na wrocławskim Ołbinie. :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 849 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 53, 54, 55, 56, 57

Strefa czasowa: UTC + 1