Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 01:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 849 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wiosna 2020
PostNapisane: środa, 10 czerwca 2020, 22:56 
Kiper
Kiper

Dolnoślązaku u ciebie widać łachy w Nysie Kł., bo powyżej są 2 zbiorniki Nyski i Otmuchowski zatrzymujące wodę z gór i jeszcze w Michalowie tama i przerzut/przepompownia wody z do Oławy -woda pitna dla Wrocławia, a poniżej te resztki wody wyciąga Dolina Odry która jest niżej. I dzięki temu tak będzie zawsze.
Niemców nie ma za co chwalić bo oni zniszczyli m.in. Odrę - zamienili ją w kanał do spływu węgla z Gliwic. I swoje inne rzeki też tak zniszczyli - mają dzięki temu np. powodzie na Renie. Wystarczy szerzej oczy i rozejrzeć się wokół siebie.

PostNapisane: środa, 10 czerwca 2020, 23:33 
mistrz
mistrz

Jednakowoż na Żuławach ze sztucznym ujściem Wisły ich pomysł i wykonanie było doskonałe. Przekop ponad 7 km, pod k-c XIX w. Na Mierzei Wiślanej przekop 1 km, a emocji co niemiara.

PostNapisane: czwartek, 11 czerwca 2020, 00:24 
mistrz
mistrz

newrom napisał(a):
Wspaniali Niemcy skrócili Odrę o około 80km...

Gwoli ścisłości, dawna Odra miała ponad 1000 km, obecnie ma około 854 km. Niemcy skrócili ją więc o ponad 150 km!

Pozdrawiam.
Mariusz

PostNapisane: czwartek, 11 czerwca 2020, 07:01 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Mcin napisał(a):
Dolnoślązaku u ciebie widać łachy w Nysie Kł., bo powyżej są 2 zbiorniki Nyski i Otmuchowski zatrzymujące wodę z gór i jeszcze w Michalowie tama i przerzut/przepompownia wody z do Oławy -woda pitna dla Wrocławia, a poniżej te resztki wody wyciąga Dolina Odry która jest niżej. I dzięki temu tak będzie zawsze.
Niemców nie ma za co chwalić bo oni zniszczyli m.in. Odrę - zamienili ją w kanał do spływu węgla z Gliwic. I swoje inne rzeki też tak zniszczyli - mają dzięki temu np. powodzie na Renie. Wystarczy szerzej oczy i rozejrzeć się wokół siebie.

Zgadza się, jednak kiedyś stany wód były stabilne i zrzuty ze zbiorników podsudeckim w czasie wiosennych roztopów ustalały stałe poziomy wód. No, były one często alarmujące wobec spływu wód z mniejszych cieków. Na przedwiośniu Odra zawsze wylewała w obramowanych wałami polderach pod Brzegiem, podobnie Nysa zatapiała łąki w swojej dolinie. Teraz okres niskich stanów to większość roku, również w okresach zimowych. W Sudetach ne ma co topnieć. W kwietniu, ba nawet w maju na Śnieżniku czy Pradziadzie widać było od nas białe czapy na północnych zboczach tych gór. Teraz to rzadkość. Niemcy mieli opanowany system hydrologiczny, ale faktycznie to był czas wielkiego przemysłu i rzeki służyły rozwojowi gospodarczemu, a w tym pędzie zniszczono rzeki, jednak system małej hydrologii do dziś wzbudza uznanie. Pamiętajmy, wiek XIX, epoka przemysłowa, szaleńczy pęd ku rozwojowi nacjonalistycznych państw.
A co do współczesności. To nowobogackie domy z kostką na całej powierzchni i rzędem tuj od sąsiada powoduje zaburzenie w małej retencji. Woda spływa na drogę, szlam zatyka studzienki i tak miasta i wsie stają się ofiarami nowoczesności i lenistwa, a media mają temat o podtopieniach.

-- czwartek, 11 czerwca 2020, 08:00 --

Emerytka napisał(a):
Jednakowoż na Żuławach ze sztucznym ujściem Wisły ich pomysł i wykonanie było doskonałe. Przekop ponad 7 km, pod k-c XIX w. Na Mierzei Wiślanej przekop 1 km, a emocji co niemiara.

Zapomniałaś, że rżną co popadnie. Bez uzasadnienie ekonomicznego, bez ekspertyz środowiskowych, itp. Nie wchodzę w politykę, bo to nie ten temat, a nie chcę stać się niemiły.

-- czwartek, 11 czerwca 2020, 08:01 --

newrom napisał(a):
(...) Takie były czasy, ale teraz wiemy więcej i raczej należy patrzeć na nowe wiadomości zamiast powielać błędy najeźdźcy.

Racja, żyjemy w innych czasach, z inną świadomością, mądrzejsi o doświadczenia.

PostNapisane: czwartek, 11 czerwca 2020, 11:15 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
żyjemy w innych czasach, z inną świadomością, mądrzejsi o doświadczenia.

Źródło

Obrazek

Naczytałem się

Obrazek

Obrazek

I też zaczynam monitorowanie ogródka z powietrza :wink:

Obrazek

PostNapisane: czwartek, 11 czerwca 2020, 11:57 
mistrz
mistrz

Dolnoslonzok napisał(a):
Zapomniałaś, że rżną co popadnie. Bez uzasadnienie ekonomicznego, bez ekspertyz środowiskowych, itp. Nie wchodzę w politykę, bo to nie ten temat, a nie chcę stać się niemiły. :lol:

Wszystko na abarot. Zieloni, od zielonych dolców z" Greenpeace Polska" zamiast przykuwać się do rury ściekowej zanieczyszczającej Wisłę cytują ochoczo np. "Komsomołkę" kaliningradzką, a geniusze powielają te teksty.

PostNapisane: czwartek, 11 czerwca 2020, 12:14 
Ekspert
Ekspert

DariuszNS napisał(a):
minka napisał(a):
"Dorobiłam się" 2 metrowych odcinków starego drewna, trwało to ok 10 lat. Krzaczory poszły wysoko, a ja nieduża.
Uzbrojona w wiedzę próbuję wyhodować wilki ze starego, parę rośnie na Izie Z, gorzej z Aurorą, ale coś też wybiło. I tu mam problem. Te wilki są zdecydowanie mniej żywotne od latorośli. Cieńsze, słabiej rosną, zresztą później zastartowały.

Tu działa dominacja wierzchołkowa, roślina kieruje hormon wzrostu do najwyżej położonych części, dlatego wilki u podstawy są słabsze niż górne latorośle, na to jest jedno przykre lekarstwo, trzeba usunąć górę, żeby moc poszła w te dolne wilki.

minka napisał(a):
Jeśli u nasady latorośli wybiła druga, to ją należy usunąć?

Tak
Odwrotnie-hormon hamujący wybijanie wilków i pasierbów wydzielany jest w stożku wzrostu i wędruje w dól grawitacyjnie. Dlatego odcięcie wierzchołka albo położenie do poziomu latorośli hamuje jego dystrybuję w dół,czyli osłabia jego hamujące na pasierby działanie.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: czwartek, 11 czerwca 2020, 22:25 
czeladnik
czeladnik

Do Piotra
Dziekuję, rozumiem, że fizjologia nadal sugeruje krótkie obcięcie pnia w celu wyhodowania wilków. Na razie podskubuję pasierby, bo zaczął sie wysyp, są jeszcze maluśkie.
Zainteresowało mnie zkierowanie latorośli do poziomu, czy gdybym teraz spróbowała to jest szansa, że rachityczny wilk podrośnie?
Młode krzaczki nabrały od dwóch dni przyspieszenia, chociaż do waszych rozwinietych i kwitnacych daleko im. Mam na każdym krzaczku po dwa pędy i ew. jakiś mocno nabrzmiały pąk, tak się jakoś namówiły między sobą, że żaden się nie wychyla z trzecim pędem. Poniewać dwa chciałabym nisko prowadzić, to mam pytanie: pozwolic im rosnąć ile natura dała, czy jakoś zareagować i kiedy?

-- czwartek, 11 czerwca 2020, 22:25 --

do Emerytki
Byłaś tam chociaż raz? O czym ty w ogóle piszesz? Co ten przekop ma wspólnego z Wisłą? Można powiedzieć, że sie tam wychowywałam "wakacyjnie". I robią to na rympał. Żaden międzynarodowy port w Elblągu nigdy nie powstanie, a mierzeję zniszczą. M

PostNapisane: piątek, 12 czerwca 2020, 16:15 
czeladnik
czeladnik

Usunąć jeden i zostac bez "zapasu"? A jak mi wichura złamie? Parszywy dziki gołąbek zeżre? Na razie niech sobie rosną, mam tylko wątpliwość kiedy je ew. przygiąć poziomo do podpory. Chciałam miec poziomy pień na wysokości ok 45 cm. Krzewy posadziłam we wrzesniu jako dwuletnie, sa pełne wigoru. Jeden wytworzył zdecydowany przewodnik, drugi pęd ma słabszy, następny krzew ma dwa idealnie jednakowe przyrosty. Pozostałe dwa maluchy sa jednoroczne, na własnych korzeniach, daję im rosnąć w tym roku tak, jak chcą. Wybiorę po sezonie. Traktuję je intuicyjnie, oba są przewidziane na wysoka kratę.
Dzikie gołębie próbują mi się osiedlić w tym roku w ogrodzie, są kompletnie bezczelne, nie wiem, jak się ich pozbyć. Mam w elewacji domu parę gnazd wróblowatych, od lat, mamy swoje kosy, które nic sobie z nas nie robią, jak to kosy, ale gołąbków nie mogę zdzierżyć. Czy ktoś wie, jak je zniechęcić?

A co do Zalewu i przekopu, to geniusze planują tor wodny na głębokość 5 metrów, z opcją ciągłego pogłębiania. Plus sztuczną wyspę, żeby tego piachu z dna w kółko nie wywozić, tylko sypac gdzieś na środku.
Ciekawam, jak policzono opłacalność portu w Elblągu. Jaki % transportu morskiego powinien tam być kierowany, jakież to towary nie moga trafić do miasta i okolic przez porty w Gdańsku (45 min jazdy) i w Gdyni. I sto innych pytań. Jedyny ruch gwarantowany to trochę jachtów turystycznych. Obecnie na Zalewie pływa sporo jachtów i niedużych pyrkoczących motorówek, które raczej na pełne morze sie nie nadają. To motorówki w stylu "jedziemy z dziećmi na przejażdżkę". Czy pojawią się duże, luksusowe jachty? W sopockiej i gdyńskiej marinie nie widać ich w jakiejś dużej ilości. Na pewno ktoś wybuduje marinę, ktoś otworzy sklepik, ktoś hotel, ale czy te korzyści sa warte takiej inwestycji? Miejscowości na mierzei sa obecnie zabudowane maksymalnie, Krynica zrobiła się obrzydliwa, nie wiem, o ile może tam wzrosnąć ruch turystyczny, taki z noclegami. Bo wierzę w takich półdniowych gości, w stylu: oglądamy inwestycję i spadamy. Sama tak oglądałam Solinę czy tamę w Czorsztynie. Parking kosztuje majątek, kawa bywa obrzydliwa, pokiwamy głową, że to imponujące, śluzy, zwodzony most i chodu z powrotem.
Pozdrawiam sedecznie. M

PostNapisane: piątek, 12 czerwca 2020, 19:03 
mistrz
mistrz

newrom napisał(a):
...A przekop spokojnie prąd bałtycki zasypie, tak jak zasypał morze pomiędzy wysepkami tworzącymi dziś Hel.
A i sam Zalew Wiślany niespecjalnie się nadaje by coś dużego, czyli uzasadnionego ekonomicznie mogło tam pływać.
Mapa "Bałtyk południowo-wschodni. Zatoka Gdańska. Zalew Wiślany" w aktualnej wersji tania nie jest, ale czasami można znaleźć starsze za grosze (może w urzędzie morskim są do wglądu?) Po cyferkach oznaczających głębokość z miejsca widać że to budowa w stylu Misia czy Kanału Białomorskiego (a tu ze względu na głębokość tegoż i szerokość planowanego u nas). Średnia głębokość Zalewu to coś 2m.

Sytuacja jest bardzo podobna, jak z portem w Szczecinie. Po co komu taki port, położony w głębi lądu, 37 Mm (68 km) od morza, skoro nad samym morzem leży port w Swinoujściu, przez który zresztą trzeba przejść, chcąc wpłynąć do Szczecina? Po drodze też trzeba pokonać zalew (szczeciński), którego średnia głębokość wynosi około 3,8 m! Odpowiedzią niech będzie kilka danych (z 2015 roku):
w tymże roku w porcie szczecińskim przeładowano 23 174 400 ton towarów i 87 784 TEU kontenerów (to taki przelicznik na kontenery dwudziestostopowe).
Do portu w Szczecinie nie mogą wchodzić statki dłuższe niż 215 m i szersze niż 31 m (dla porównania - przeciętny blok o dwóch klatkach schodowych ma ok. 30 m długości), oraz o ładowności większej niż 61 000 ton.
Port obsługuje m.in. Górny Śląsk, Wrocław, Poznań, Berlin i inne aglomeracje, a dla Czech i Słowacji jest "ich" najważniejszym portem.
Cud??? :crazy:

Pozdrawiam
Mariusz

PostNapisane: piątek, 12 czerwca 2020, 20:15 
czeladnik
czeladnik

Sory za off topic.... ale..... jak u was z kwitnieniem ???

PostNapisane: piątek, 12 czerwca 2020, 21:04 
mistrz
mistrz

teksanski napisał(a):
Sory za off topic.... ale..... jak u was z kwitnieniem ???

U mnie już zielony groszek, ale to w tunelach ;)
sailor napisał(a):
newrom napisał(a):
...A przekop spokojnie prąd bałtycki zasypie, tak jak zasypał morze pomiędzy wysepkami tworzącymi dziś Hel.
A i sam Zalew Wiślany niespecjalnie się nadaje by coś dużego, czyli uzasadnionego ekonomicznie mogło tam pływać.
Mapa "Bałtyk południowo-wschodni. Zatoka Gdańska. Zalew Wiślany" w aktualnej wersji tania nie jest, ale czasami można znaleźć starsze za grosze (może w urzędzie morskim są do wglądu?) Po cyferkach oznaczających głębokość z miejsca widać że to budowa w stylu Misia czy Kanału Białomorskiego (a tu ze względu na głębokość tegoż i szerokość planowanego u nas). Średnia głębokość Zalewu to coś 2m.

Sytuacja jest bardzo podobna, jak z portem w Szczecinie. Po co komu taki port, położony w głębi lądu, 37 Mm (68 km) od morza, skoro nad samym morzem leży port w Swinoujściu, przez który zresztą trzeba przejść, chcąc wpłynąć do Szczecina? Po drodze też trzeba pokonać zalew (szczeciński), którego średnia głębokość wynosi około 3,8 m! Odpowiedzią niech będzie kilka danych (z 2015 roku):
w tymże roku w porcie szczecińskim przeładowano 23 174 400 ton towarów i 87 784 TEU kontenerów (to taki przelicznik na kontenery dwudziestostopowe).
Do portu w Szczecinie nie mogą wchodzić statki dłuższe niż 215 m i szersze niż 31 m (dla porównania - przeciętny blok o dwóch klatkach schodowych ma ok. 30 m długości), oraz o ładowności większej niż 61 000 ton.
Port obsługuje m.in. Górny Śląsk, Wrocław, Poznań, Berlin i inne aglomeracje, a dla Czech i Słowacji jest "ich" najważniejszym portem.
Cud??? :crazy:

Pozdrawiam
Mariusz

Port w Rouen znajduje się 80 km wgłąb lądu od ujścia Sekwany, czyli sześć godzin nawigacji. Jest największym portem zbożowym.

PostNapisane: piątek, 12 czerwca 2020, 22:12 
Kiper
Kiper

Odp: Zielony groszek to miał 07-06-2018r Cascade w gruncie- i wtedy dojrzały te pierwsze grona 31-07-2018 !
Teraz normalnie początek jego kwitnienia. Reszta odmian za kilka-lub naście dni...
Dzięki swemu portowi w Szczecinie - Czesi wszędzie mówią Ahoj, na powitanie. :lol:

PostNapisane: sobota, 13 czerwca 2020, 05:23 
Ekspert
Ekspert

newrom napisał(a):
Widziałeś w Polsce rolnika podlewającego zboże, ziemniaki czy inny rzepak?. A tam to norma.

To już wiem dlaczego uprzejmy Francuzik zakręca ci wodę podczas golenia. Potrzebują na podlewanie.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: sobota, 13 czerwca 2020, 05:41 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
newrom napisał(a):
(...) Widziałeś w Polsce rolnika podlewającego zboże, ziemniaki czy inny rzepak?(...)

Widziałem i widzę, nad Odrą. :)
U nas taki sprzęt na polach to norma w krajobrazie:
https://www.topagrar.pl/articles/aktual ... -i-oplaty/
https://www.aquagarden.com.pl/blog/post ... lnictwa-2/
Podlewają nawet kukurydzę.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 849 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1