Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 20:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 849 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wiosna 2020
PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2020, 07:56 
Ekspert
Ekspert

Dolnoslonzok napisał(a):
Chodzi o fakt suszy. Górskie rzeki Nysa i Odra od zimy na niskich poziomach.Nie patrzę egoistycznie na potrzeby wodne winorośli, ale na stwierdzoną suszę i jej znaczenie dla przyrody.
To gdzie ta woda znika? W górnym odcinku odry,jaki codziennie przekraczam,poziom wysoki,czasem bardzo wysoki.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2020, 09:54 
Kiper
Kiper

Może przytrzymują na progach? Żeby np w Krakowie coś śluzować przez stopień Przewóz potrzeba czasem nawet 2 tygodni zbierania wody...
No i pewnie pojemność koryta w dolnym biegu jest większa, a woda paruje i może jest pobierana do celów produkcyjno-bytowych?
Tak czy siak, nie grozi nam w najbliższym czasie odrobienie zapasów wilgoci w głębszych warstwach ziemi.

PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2020, 12:16 
Ekspert
Ekspert

Dobrze, że i wczoraj powstrzymałem się z opryskiem - dzisiaj dróżką rzeczka płynie przez "naturalny oprysk".

Obrazek

PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2020, 13:18 
mistrz
mistrz

U mnie wczoraj, zgodnie z prognozą pogody, miało nie padać a padało. Dziś miało padać a nie pada. Ten rok jakiś dziwny. Adjuwant (Protector) dodany do oprysku sprawdza się. Pomimo opadów oprysk dalej pokrywa liście.

Załączniki:
p1012452.jpg
p1012452.jpg [ 33.09 KiB | Przeglądane 1041 razy ]

Krzysztof

PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2020, 21:07 
Kiper
Kiper

Woda z opadów nie znika - ona wsiąka w glebę - po zeszłorocznej suszy i bezśnieżnej zimie .
Bez tego np: nie ma plonów na polach czy wody w studni :)
Wystarczy wybrać: WILGOTNOŚĆ GLEBY 0-7 cm i 7-28 cm [%]
http://agrometeo.pogodynka.pl/obrazysat
to jest woda z ostatnich opadów: (1mm desczu to ~ 1cm wilgotnej gleby)

Z gór woda spływa na niziny i/ zasila wody podziemne oraz podnosi poziom rzek - co kolega jw obserwuje.
http://monitor.pogodynka.pl/#map/17.527 ... ue,false,0

Jeśli szybko spływa to źle / rowy melioracyjne i do Bałtyku / -i przy okazji tworzą się powodzie blisko rzek !
Lepiej gdy wsiąka, zostaje wtedy w studni i glebie na czas suszy.
Ale do tego muszą być małe pola, miedze, przy rzekach: łąki, torfowiska,lasy łęgowe oraz małe spiętrzenia na rowach i małe tamy na rzekach (one przytrzymują wodę, która wsiąka - bo ma na to czas),
a nie po horyzont pola rzepaku czy kukurydzy, gdzie woda z glebą spływa po wierzchu i do morza ...
Czesi to zaczynają widzieć i rozumieć, "Polopate" to znaczy łopatą do głowy. :lol:
https://www.ceskatelevize.cz/porady/106 ... deo/770511
https://www.ceskatelevize.cz/porady/106 ... deo/770506
u nas słabo... rolnik potęgą jest i basta.
Pozdrawiam :wink:

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2020, 21:14 przez Mcin, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2020, 21:09 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
Mcin ładnie to opisał.
Ja w tym roku wiedząc, że gleba >30cm jest sucha staram się nawozy dostarczać rozpuszczone. Poza krystalicznymi nawet Yara Complex ładnie się rozpuszcza. Czy robię dobrze, nie wiem.

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2020, 22:03 
Ekspert
Ekspert

Marcinie, u nas też zaczynają rozumieć konieczność małej regencji.
Są nawet fundusze na ten cel. Wystarczy poszukać informacji na ten temat.

(A działkowcom powinni dawać kubikowe zbiorniki gratis ;) )

ODDAM DESZCZ W DOBRE RĘCE! Tylko nie pchać się wszyscy na raz!

PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2020, 22:17 
Kiper
Kiper

fels napisał(a):
Mcin ładnie to opisał.
Ja w tym roku wiedząc, że gleba >30cm jest sucha staram się nawozy dostarczać rozpuszczone. Poza krystalicznymi nawet Yara Complex ładnie się rozpuszcza. Czy robię dobrze, nie wiem.

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

Jak sucho, to warto zrobić oprysk dolistny borem. Jeden/dwa przed kwitnieniem.

PostNapisane: poniedziałek, 8 czerwca 2020, 01:32 
mistrz
mistrz

kuneg napisał(a):
Marcinie, u nas też zaczynają rozumieć konieczność małej regencji.
Są nawet fundusze na ten cel. Wystarczy poszukać informacji na ten temat...

Zgadza się! Na przykład koło mnie w lesie zmeliorowali i osuszyli w zeszłym roku wiele hektarów bagien! Teraz harwester będzie mógł wreszcie wjechać i wyciąć wszystko w pień... A bobry (to te od małej retencji), niezależnie od tego, czy komuś szkodzą, czy nie, tępi się, aż miło! :lol:

Pozdrawiam
Mariusz

PostNapisane: poniedziałek, 8 czerwca 2020, 04:36 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Ruszają projekty o zatrzymaniu wody na wsi, co dotyczy gospodarstw, ale to jest dobry początek. Ilu Panów goli się pod bieżącą wodą ? Znajomy, z którym zaczynałem ponad 15 lat temu pracę w szkole w Skorogoszczy, dojeżdżając razem z Brzegu, już wtedy opowiadał, że na prowansalskiej plaży podbiegł do niego uprzejmy Francuz zakręcając wodę przy goleniu. U nas dopiero raczkujemy.
Po ostatnich dniach opadów, a szczególnie po burzach z wczoraj, które szły szerokim, 70 km pasem od Czeskich Budziejowic po Brno wprost na Wrocław-Opole, dzisiaj jest już ostrzeżenie IMGW z Wrocławia 2 stopnia dla m.in. rzek Oława i Nysa Kłodzka: http://pogodynka.pl/ostrzezeniahydro , Odra 1 stopień. Opole, Brzeg, Wrocław leżą w cieniu opadowym Sudetów i przy deszczach idących z płd.-zach. chmury zrzucają swój nadmiar w górach, dlatego sudeckie rzeki przy dużych i długotrwałych opadach szybko wzbierają i toczą swoje wody do Odry. Jak pisał wyżej Kolega, czas na mała retencję, miedze, zadrzewienia i mniejszy areał upraw.

PostNapisane: poniedziałek, 8 czerwca 2020, 06:08 
mistrz
mistrz

Dolnoslonzok napisał(a):
Ruszają projekty o zatrzymaniu wody na wsi, co dotyczy gospodarstw, ale to jest dobry początek. Ilu Panów goli się pod bieżącą wodą ? Znajomy, z którym zaczynałem ponad 15 lat temu pracę w szkole w Skorogoszczy, dojeżdżając razem z Brzegu, już wtedy opowiadał, że na prowansalskiej plaży podbiegł do niego uprzejmy Francuz zakręcając wodę przy goleniu. U nas dopiero raczkujemy.

Kolego nie mieszajmy dwóch systemów walutowych ;) Golenie się pod bieżącą wodą nie ma nic wspólnego ze zjawiskiem suszy i nawet jakbyśmy się włosek po włosku depilowali sytuacji by się nie zmieniło, taka ciekawostka: woda po moim goleniu ląduje w Wiśle (po uprzednim przejściu przez niesławną oczyszczalnię Czajka) zwiększając poziom wody w rzece ;) A ten "uprzejmy Francuz"... ech... to już bez komentarza :)

Dolnoslonzok napisał(a):
Po ostatnich dniach opadów, a szczególnie po burzach z wczoraj, które szły szerokim, 70 km pasem od Czeskich Budziejowic po Brno wprost na Wrocław-Opole, dzisiaj jest już ostrzeżenie IMGW z Wrocławia 2 stopnia dla m.in. rzek Oława i Nysa Kłodzka: http://pogodynka.pl/ostrzezeniahydro , Odra 1 stopień. Opole, Brzeg, Wrocław leżą w cieniu opadowym Sudetów i przy deszczach idących z płd.-zach. chmury zrzucają swój nadmiar w górach, dlatego sudeckie rzeki przy dużych i długotrwałych opadach szybko wzbierają i toczą swoje wody do Odry. Jak pisał wyżej Kolega, czas na mała retencję, miedze, zadrzewienia i mniejszy areał upraw.

Ano właśnie, zjawisko jest zrozumiałe i trzeba do tego dopasować inwestycje. Banał. "Tylko" zrealizować nie oglądając się na "uprzejmych Francuzów" ;)

PostNapisane: poniedziałek, 8 czerwca 2020, 08:54 
Ekspert
Ekspert

Wydaje mi się, że pod-Sudeckie rzeki są chyba najbardziej zretencjonowane w kraju... Na każdej rzece wielki zbiornik, a na Nysie to chyba ze 4...
Ale rozumiem róznicę, pomiędzy małą retencją, na wielkiej powierzchni, a postawieniem tamy i zbiornika 1000 ha :-)

PostNapisane: poniedziałek, 8 czerwca 2020, 12:54 
Ekspert
Ekspert

sailor napisał(a):
kuneg napisał(a):
Marcinie, u nas też zaczynają rozumieć konieczność małej retencji.
Są nawet fundusze na ten cel. Wystarczy poszukać informacji na ten temat...

Zgadza się! Na przykład koło mnie w lesie zmeliorowali i osuszyli w zeszłym roku wiele hektarów bagien! Teraz harwester będzie mógł wreszcie wjechać i wyciąć wszystko w pień... A bobry (to te od małej retencji), niezależnie od tego, czy komuś szkodzą, czy nie, tępi się, aż miło! :lol:

Pozdrawiam
Mariusz

Nie po raz pierwszy teoria mija się z praktyką. Na szczęście nie wszędzie.

Znam również przeciwne przypadki.

Koło Milicza już wiele lat temu, przy robieniu nowych nasadzeń leśnych, pogłębiano naturalne obniżenia terenu tworząc śródleśne oczka wodne. Byłam, widziałam. Takich oczek/stawów zrobiono wiele w tamtej okolicy. Ludzie chętnie korzystali z nich, jak z kąpielisk, bo gleba piaszczysta, to i ładna plaża się tworzyła. Niestety, pozostawiali po sobie syf niemiłosierny. Obecnie las na tym obszarze ma już 20-30 lat. Są więc miejsca, gdzie zarządzający Lasami Państwowymi już dawno zauważyli obniżanie się lustra wód podskórnych i potrafili podjąć stosowne działania.

Wyżej pisałam o funduszach dla rolników indywidualnych. Muszę doczytać, czy innych "posiadaczy ziemskich" to również dotyczy, bo można by to wykorzystać przy budowie przydomowych oczek wodnych i stawów kąpielowych. Jak się rynny podłączy do tego, to będzie mała retencja. :)

PostNapisane: poniedziałek, 8 czerwca 2020, 17:54 
Kiper
Kiper

Mała retencja na rzekach jest o kant d.. potłuc :)
Działa tak samo jak duża, tylko na mniejszą skalę. Czyli powoduje obniżenie lustra wody poniżej jazu/śluzy, podniesienie temperatury, odcięcie populacji itd.
Do zatrzymania wody potrzebne są poldery zalewowe, meandrujące rzeki, ciemne lasy, usunięcie dzieł meliorantów przyspieszających spływ wód.
Zbieranie wody z dachów powinno być normą, ile wody z hal fabrycznych czy magazynowych idzie wprost do burzowców zamiast do zbiorników wodnych typu oczko/zbiornik p.poż?

PostNapisane: poniedziałek, 8 czerwca 2020, 22:24 
Kiper
Kiper

I tu koledzy trafili w sedno - z dachów, parkingów, ulic itp , deszcz zatapia burzówkę, powoduje powodzie i podtopienia -
lepiej małe łąki, stawy, poldery, łąki, zagłębienia terenu na polach i zatrzymywanie jak najdalej od morza-> wsiąkanie tej wody.
P.S.
Kiedyś lokalna burza zalała z dachu, poprzez WC , dział Handlowy i Kadr na parterze w jednej firmie widziałem -Nic ciekawego :-(

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 849 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1