Teraz jest wtorek, 22 lipca 2025, 12:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 849 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 57  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wiosna 2020
PostNapisane: środa, 4 marca 2020, 10:52 
Ekspert
Ekspert

kulinaria/wino-z-pedow-winorosli-t5099.html

PostNapisane: środa, 4 marca 2020, 10:58 
Kiper
Kiper

Sok z płaczących łóz da się wypić. Bez wyraźnego smaku z tego co pamiętam, sensacji żołądkowych nie odnotowano, przynajmniej w moim przypadku.

PostNapisane: środa, 4 marca 2020, 11:57 
Ekspert
Ekspert

PiotrSz napisał(a):
Czy to forum musi się już składać tylko z wątków "Wiosna XXXX", "Lato XXXX", Jesień XXXX", Zima XXXX"? W ten sposób przypomina jeden wielki czat, a nie forum tematyczne! Kiedyś takich wątków w ogóle na forum nie było (przynajmniej nie pamiętam, żeby były),

Piotrze takie wątki muszą być, żeby forumowi meteorolodzy nie zaśmiecali innych wątków. :mrgreen:

PostNapisane: środa, 4 marca 2020, 12:28 
Kiper
Kiper

kapitan napisał(a):
Piotrze ta dyskusja od pewnego momentu nie dotyczy cięcia tylko mnie. Co jakiś czas wyspecjalizowany jeden czy drugi prowokator robi "wrzutkę" i leci. Gdyby tacy prowokatorzy byli odpowiednio traktowani, nie byłoby problemu.
Rozumiem, ale mój wniosek jest jakby abstrahując od tej konkretnej sytuacji.
vanKlomp napisał(a):
Piotrze takie wątki muszą być, żeby forumowi meteorolodzy nie zaśmiecali innych wątków. :mrgreen:
Ok, ale w efekcie ten wątek (i podobne) pożera wszystkie inne i nie da się oddzielić ziarna od plew.

Ostatnio edytowano środa, 4 marca 2020, 12:55 przez PiotrSz, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: środa, 4 marca 2020, 12:38 
mistrz
mistrz

Przepraszam, ale muszę zaprotestować, żadne "ziarna od plew". Dyskusja jest niezmiernie ciekawa i wartościowa (pomijając oczywiście osobiste wycieczki). Podpierana cytatami uznanych autorytetów, którzy jednak się różnią w ocenie zjawisk.
Generalnie początkujący ogrodnik dzięki lekturze tej dyskusji dowie się:
1. Przegapienie terminu cięcia to żaden dramat
2. Należy unikać płaczu łozy, lub go chociaż minimalizować i tu
2a. unika się tnąc w stanie głębokiego spoczynku (nie kierować się terminami książkowymi tylko przebiegiem pogody)
2b. minimalizuje się tnąc... późno - start "zielonego" hamuje płacz łozy. Można ciąć wręcz po starcie.

A jak ktoś ładnie napisał - niewiele trzeba, żeby samemu sobie przetestować, jeden krzaczek uciąć tak, drugi inaczej i porównać.

PostNapisane: środa, 4 marca 2020, 13:03 
Kiper
Kiper

Dormant napisał(a):
Przepraszam, ale muszę zaprotestować, żadne "ziarna od plew". Dyskusja jest niezmiernie ciekawa i wartościowa (pomijając oczywiście osobiste wycieczki). Podpierana cytatami uznanych autorytetów, którzy jednak się różnią w ocenie zjawisk.
Generalnie początkujący ogrodnik dzięki lekturze tej dyskusji dowie się:
1. Przegapienie terminu cięcia to żaden dramat
2. Należy unikać płaczu łozy, lub go chociaż minimalizować i tu
2a. unika się tnąc w stanie głębokiego spoczynku (nie kierować się terminami książkowymi tylko przebiegiem pogody)
2b. minimalizuje się tnąc... późno - start "zielonego" hamuje płacz łozy. Można ciąć wręcz po starcie.
Ale być może to jest właśnie to ziarno, które nie powinno ginąć w natłoku postów?

Przecież poruszane problemy (np. dot. terminu cięcia) dotyczą nie tylko wiosny 2020, tylko każdej wcześniejszej i kolejnej? Po co wałkować to na nowo, skoro można w osobnym dedykowanym wątku, w którym już w poprzednich latach wiele na określony temat zostało powiedziane?

PostNapisane: środa, 4 marca 2020, 21:52 
Ekspert
Ekspert

vanKlomp napisał(a):
PiotrSz napisał(a):
Czy to forum musi się już składać tylko z wątków "Wiosna XXXX", "Lato XXXX", Jesień XXXX", Zima XXXX"? W ten sposób przypomina jeden wielki czat, a nie forum tematyczne! Kiedyś takich wątków w ogóle na forum nie było (przynajmniej nie pamiętam, żeby były),

Już kiedyś pisałem aby wątki o pogodzie, Wiosna, Lato Zima, przenieś do działu Polityka, obyczaje i o wszystkim. Tam miłośnicy opisów pogody, obserwatorzy, meteoropaci, zwolennicy faz księżyca, będą mogli do woli dawać upust swoim spostrzeżeniom.
Dział Uprawa, niech będzie o uprawie winorośli i o opisach naszych doświadczeń.

PostNapisane: czwartek, 5 marca 2020, 04:59 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Płacz Chasselas Blanc od 28 lutego. Krzewy dwuletnie i parę trzyletnich rosnące na glinie, z której cegły można lepić.
https://wino.org.pl/forum/Thread-MOJA-W ... #pid399743
Dzisiaj lekki przymrozek.

-- czwartek, 5 marca 2020, 05:58 --

jokaer napisał(a):
Już na tym forum było o biodynamice Steinera.
Robiono doświadczenia z zaleceniami Marii Thun i okazało się mówiąc krótko, że to lipa. :(
(...)

Może i było, Jolu, jednak we Francji jest cały ruch winiarzy biodynamicznych (można poszukać artykułów w internecie), a od 20-30 lat wzrost liczby gospodarstw biodynamicznych. Wystarczy porównać liczbę takich gospodarstw we Francji i w tym kraju. Myślę, że to jest dobry kierunek, ale nikogo nie namawiam. Moja uprawa, moje błędy.

PostNapisane: czwartek, 5 marca 2020, 09:18 
Kiper
Kiper

jawormcz11 napisał(a):
Już kiedyś pisałem aby wątki o pogodzie, Wiosna, Lato Zima, przenieś do działu Polityka, obyczaje i o wszystkim. Tam miłośnicy opisów pogody, obserwatorzy, meteoropaci, zwolennicy faz księżyca, będą mogli do woli dawać upust swoim spostrzeżeniom.
Dział Uprawa, niech będzie o uprawie winorośli i o opisach naszych doświadczeń.
A ja mam taki POSTULAT:
żeby całe wątki Wiosna 20xx, Lato 20xx, Jesień 20xx, Zima 20xx miały od razu po utworzeniu obowiązkowo ustawianą datę wygaszenia np. po roku.

Wtedy wszystko samo się wyreguluje:
- forum wróci do wątków tematycznych (bo jak ktoś chce prowadzić dyskusję na konkretny temat - zamieści ją w oddzielnym wątku tematycznym),
- a na lejących wodę takie postawienie sprawy automatycznie wpłynie samoograniczająco (i w wątkach sezonowych pozostaną tylko sprawy dotyczące bieżącego sezonu).

PostNapisane: czwartek, 5 marca 2020, 10:02 
Kiper
Kiper

piotr85 napisał(a):
PiotrSz napisał(a):
A ja mam taki POSTULAT:
żeby całe wątki Wiosna 20xx, Lato 20xx, Jesień 20xx, Zima 20xx miały od razu po utworzeniu obowiązkowo ustawianą datę wygaszenia np. po roku.

Po zamknięciu można wrócić do postów w tym wątku? Czy ginie bezpowrotnie? Może to głupie pytanie, ale kto pyta nie błądzi.
Chodzi mi o wygaszenie, czyli wątek znika. To by wymusiło pisanie w wątkach tematycznych. Zawsze można rodzącą się dyskusję na jakiś temat przenieść do nowego wątku i tam kontynuować, prawda?
Zamknięcie nic by nie dało, no bo co by to zmieniło? Oczywiście mówię o nowo tworzonych wątkach - stare muszą już zostać.

PostNapisane: czwartek, 5 marca 2020, 13:03 
Kiper
Kiper

Wątki typu "pora_roku rok" są swego rodzaju kroniką klimatyczną. Można sobie wejść kilka lat wstecz i porównać kiedy komu ruszyły krokusy. Jako początkujący ogrodnik lubię je czytać i nie chciałbym aby zginęły.

Jak ktoś nie lubi meteorologii czy zdjęć krokusów, to wystarczy nie wchodzić i nie czytać.

A propos postulatów - czy czasem nie powinny one znaleźć się w dziale "uwagi"?

PostNapisane: czwartek, 5 marca 2020, 13:18 
Ekspert
Ekspert

Dolnoslonzok napisał(a):
Może i było, Jolu, jednak we Francji jest cały ruch winiarzy biodynamicznych (można poszukać artykułów w internecie), a od 20-30 lat wzrost liczby gospodarstw biodynamicznych. Wystarczy porównać liczbę takich gospodarstw we Francji i w tym kraju. Myślę, że to jest dobry kierunek, ale nikogo nie namawiam. Moja uprawa, moje błędy.

Ale Pawle ja napisałam, że jestem baczną obserwatorką przyrody. :angel:
jednak w rogi i czaszki bawić się nie będę :thumbdown:

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: czwartek, 5 marca 2020, 14:33 
Kiper
Kiper

tupisac napisał(a):
Wątki typu "pora_roku rok" są swego rodzaju kroniką klimatyczną. Można sobie wejść kilka lat wstecz i porównać kiedy komu ruszyły krokusy. Jako początkujący ogrodnik lubię je czytać i nie chciałbym aby zginęły.

Jak ktoś nie lubi meteorologii czy zdjęć krokusów, to wystarczy nie wchodzić i nie czytać.
Gdyby tutaj były tylko sprawy pogodowo-klimatyczne, to masz rację - nie wchodzić i nie czytać. Ale problem w tym, że tutaj jest dosłownie WSZYSTKO. Całe forum zawłaszczone przez te wątki, a wątki tematyczne są martwe.

Dormant napisał(a):
tupisac napisał(a):
A propos postulatów - czy czasem nie powinny one znaleźć się w dziale "uwagi"?

Strzał w 10 :lol: :thumbup:
Kulą w płot.
Owszem. Podobnie jak wiele innych rzeczy powinno się znaleźć gdzie indziej. O to właśnie chodzi. Dlatego ja początkowo włączyłem wygaszanie, bo to off-top. Ale inni (w tym @tupisac i Ty) odpowiadając na moje posty nie wygaszali, więc też przestałem, bo się robiło bez sensu.

PostNapisane: czwartek, 5 marca 2020, 15:08 
Kiper
Kiper

Dolnoslonzok napisał(a):
Może i było, Jolu, jednak we Francji jest cały ruch winiarzy biodynamicznych (można poszukać artykułów w internecie), a od 20-30 lat wzrost liczby gospodarstw biodynamicznych. Wystarczy porównać liczbę takich gospodarstw we Francji i w tym kraju.

Warto by jeszcze porównać dopłaty we Francy i w Polsce, zasobność klientów (czyli ich chęć do wydawania większych pieniędzy na artykuły eko/bio). To pozwoli nieco krytycznym okiem spojrzeć na ten kraj.
Bo inaczej to wyjdzie że Polska jest krajem zacofanym i nędznym w porównaniu np do Wietnamu, wszak liczba hodowli psów na mięso u nas jest zerowa!

PostNapisane: czwartek, 5 marca 2020, 18:33 
mistrz
mistrz

piotr85 napisał(a):
dziadek2 napisał(a):
Jestem za, a nawet przeciw :wink:

Może warto przejrzeć krzewy, czy coś jeszcze zostało :wink:

Obrazek

Roman. I tym oto sposobem masz zbiory 2x w roku :ROFL:

A Ty Piotr znalazles najpozniejsza odmiane :ROFL:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 849 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 57  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1