Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 03:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 849 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 57  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wiosna 2020
PostNapisane: piątek, 8 maja 2020, 08:57 
mistrz
mistrz

Ja też niezbyt wierzę prognozom dłuższym niż 3 dni. Póki co wyznacznikiem jest dla mnie Meteo.pl ale i ono się sprawdza w 90% tylko dla 24h do przodu. A korzystam z niego dla różnych lokalizacji (Wyszków, Mazury, Jura). Na razie do niedzieli pokazuje wzrost temperatury ale w ostatnich dniach sporo było zawirowań i ta prognoza też się mocno zmienia.
Zaczynam się cieszyć że posadzone w kwietniu sadzonki gołokorzeniowe jeszcze kopczyków nie zaczęły przebijać. Oby się zbytnio nie pospieszyły. Czy w razie czego dobrym pomysłem jest je trochę jeszcze nadsypać?
Sadzonki z ukorzeniania siedzą na balkonie w Warszawie na 4 piętrze więc im chyba nic nie grozi w razie przymrozku ale jak coś to będę przenosił do domu. Ktoś ma jakieś doświadczenia z balkonowaniem?

PostNapisane: piątek, 8 maja 2020, 09:15 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
pjetrof napisał(a):
Ja też niezbyt wierzę prognozom dłuższym niż 3 dni. Póki co wyznacznikiem jest dla mnie Meteo.pl ale i ono się sprawdza w 90% tylko dla 24h do przodu. A korzystam z niego dla różnych lokalizacji (Wyszków, Mazury, Jura). Na razie do niedzieli pokazuje wzrost temperatury ale w ostatnich dniach sporo było zawirowań i ta prognoza też się mocno zmienia.
Zaczynam się cieszyć że posadzone w kwietniu sadzonki gołokorzeniowe jeszcze kopczyków nie zaczęły przebijać. Oby się zbytnio nie pospieszyły. Czy w razie czego dobrym pomysłem jest je trochę jeszcze nadsypać?
Sadzonki z ukorzeniania siedzą na balkonie w Warszawie na 4 piętrze więc im chyba nic nie grozi w razie przymrozku ale jak coś to będę przenosił do domu. Ktoś ma jakieś doświadczenia z balkonowaniem?
Na moim balkonie jest bezpiecznie, kilka tygodni temu samochody oszronione, a na balkonie +2.
Balkon wschodni, 2p, sadzonki dosuniete do drzwi balkonowych.

Meteo.pl wymiata. Czasami tylko słabo widać na wykresie brązowe słupeczki temperatury przy gruncie.

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: piątek, 8 maja 2020, 09:49 
Kiper
Kiper

fels napisał(a):
Meteo.pl wymiata. Czasami tylko słabo widać na wykresie brązowe słupeczki temperatury przy gruncie.

Polecam http://mapy.meteo.pl/

Można sobie wybrać temperaturę powierzchni i mocno przybliżyć widok, wtedy pokazuje wartość na danym kwadraciku.

PostNapisane: piątek, 8 maja 2020, 12:56 
Ekspert
Ekspert

jokaer napisał(a):
Zdecydowanie się dziś ociepliło.

Ciągle mam nadzieję, że zimnej Zośki nie będzie, a i ogrodnicy też odpuszczą.
Pospieszyłam się z pomidorami i wysadziłam je w tunelu to dogrzewałam go parafiną.
Grzanie się powiodło, bo w tunelu było ciągle w granicach 10 st. podczas tego zimna.
Jakby mróz przyszedł to winorośle się ogrzeją i chociaż przeżyje aż 6 krzaczków .

Mała uwaga.
Jeśli ktoś chciałby sobie zrobić znicze. Sama parafina nie jest najlepsza. Spala się stosunkowo szybko.
Dobrym dodatkiem jest stearyna / udało mi się ją kupić w tej samej cenie co parafinę i już jedzie do mnie.
Bo nie wiem czemu stearyna jest prawie dwa razy droższa od parafiny. Inne dodatki utwardzające to już zbytek./
Na YT gość zrobił świecę-lampę olejową z jadalnego oleju. Paliło się 3 dni. Większy knot,naczynie i darmowe dogrzewanie w tunelu,bo w gruncie chyba zdmuchnie.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: piątek, 8 maja 2020, 12:59 
Ekspert
Ekspert

filar napisał(a):
Porady dla nowicjusza potrzebuję, mam około 50 krzaków zasadzonych miesiąc temu.
Ładnie puściły zielone i pną się dw górę. Na 12 zapowiadają u nas lekki przymrozek. Co mam zrobić, trzeba je zabezpieczyć ?
Myślałem o agrowłóknienie, cos na zasadzie wbicia obok krzewu patyczka z 20 cm, na to agrowłóknina obsypana przy powierzchni ziemią, taki namiocik nad krzakiem. Ma to sens ? Czy jakoś inaczej zabezpieczyć ?
Taka włóknina na niewielki przymrozek radiacyjny starczy. Ewent. wsadź świecę do takiego namiotu w nocy. U mnie na -3st starczyło obłożemie sianem.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: piątek, 8 maja 2020, 13:21 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
Na YT gość zrobił świecę-lampę olejową z jadalnego oleju. Paliło się 3 dni. Większy knot,naczynie i darmowe dogrzewanie w tunelu,bo w gruncie chyba zdmuchnie.

Nie widziałam, ale wyobrażam sobie jeden podstawowy problem.
Co z knotem? Normalnie w lampie naftowej trzeba knot ciągle regulować.
W przypadku świeczek jest to zbędne.
No i olej spalając się chyba kopci. :? :(

Nim zrobiłam swoje ocieplacze z parafiny, syn kupił 8 zniczy 200 gramowych:
paliły się noc, następny dzień cały, całą noc i znowu dzisiejszą noc.
Jeszcze się nie wypaliły, tzn jeszcze zostało tam coś w tych wkładach,
bo oczywiście rano wszystkie zgasiłam.

I z oleju nie ma się za darmo, bo jak ktoś nie używa oleju to go musi też kupić :wink:

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: piątek, 8 maja 2020, 13:32 
Ekspert
Ekspert

Do Zośki jeszcze parę dni, a "piegowatość" już jest i to nawet przy ścianie , chociaż mrozu w maju nie dopuszczam...

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: piątek, 8 maja 2020, 16:48 
czeladnik
czeladnik

Z poniedziałku na wtorek na Dolnym Śląsku może być Armagedon :wtf: :shock:

PostNapisane: piątek, 8 maja 2020, 17:37 
Ekspert
Ekspert

sergiovanhelsing napisał(a):
Z poniedziałku na wtorek na Dolnym Śląsku może być Armagedon :wtf: :shock:

Jak prawie co roku. Przyjdzie jedna taka noc, zniszczy wszystko (nie tylko winorośl) a potem będzie już pięknie i ciepło. :mrgreen:

PostNapisane: piątek, 8 maja 2020, 19:37 
Kiper
Kiper

Modele numeryczne nie moga sie zdecydowac. Co aktualizacja to inne warunki dla poludniowego-wschodu. Kilka godzin temu sie cieszylem a teraz LEKKI niepokoj :shock:

PostNapisane: piątek, 8 maja 2020, 22:10 
przedszkolak
przedszkolak

Współczuję wszystkim, którzy muszę się martwić czy ich latorośle przetrwają wiosenne przymrozki.
Ja w tym roku mam szczęście. Świeżo posadzone krzewy a pąki jeszcze pod kopczykami.
Więc chyba nic im nie grozi. Mogę spać spokojnie?

Załączniki:
20200504_184113_resize_10.jpg
20200504_184113_resize_10.jpg [ 155.52 KiB | Przeglądane 570 razy ]

PostNapisane: sobota, 9 maja 2020, 07:02 
Ekspert
Ekspert

Jak się nie rozwiną pod ziemią. Szparagi nawet jak ich nie wyłamiesz i nawet jak ich słońce nie spali po odkryciu to słabo się później rozwijają.
Ekstremalne opóźnianie i tak bardzo krótkiej wegetacji w Polsce też jest ryzykowne. Przymrozki na samym początku października stają się już niemal regułą jak te majowe. Można z cukierni czy piekarni zorganizować nawet za free wiaderek po różnych masach. Przykrycie nawet kilkudziesięciu sadzonek wiaderkami to chwila moment, można nawet kilka dni zostawić okryte i nic im się nie stanie. Nawet pod białymi, nieprzezroczystymi wiaderkami są zielone i rosną jak w szklarni i w połowie maja będą już miały ładne przyrosty.

PostNapisane: sobota, 9 maja 2020, 07:38 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
newrom napisał(a):
Muszę powiedzieć że z roku na rok zmniejsza się moja zazdrość do płd-zach kraju. Właśnie przez to że najpierw mają radochę z zielonki, a później jeden podmuch i mnie na wygwizdowie w maju więcej zielonego zostaje...

Jest to niemiłe, faktycznie, ale od lat nie było u mnie więcej jak -1 i od 11 lat, od kiedy uprawiam winorośl, nie miałem straty plonu. No, poza pamiętnym rokiem 2011, gdy 3 maja spadł śnieg i zważyło zielone. Ventusky podaje dla Brzegu i okolic najniżej +2st. na 2m o poranku w czwartek, 15 maja. Winorośl w fazie BBCH14, ale duża część jest już w BBCH15-16.

PostNapisane: sobota, 9 maja 2020, 08:05 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
alkor napisał(a):
Przymrozki na samym początku października stają się już niemal regułą jak te majowe.

Tak jest. Teraz widzę, że przymrozek na początku października 2019 załatwiły mi większość przyrostów sadzonek. Nie zdążyły zdrewnieć. W maju był przymrozek, w czerwcu susza, nadrabiały wzrostem w sierpniu.
Teraz wybijają gdzieś z boku ale na razie nie wszystkie.

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: sobota, 9 maja 2020, 10:14 
czeladnik
czeladnik

W nocy z czwartku na piątek miałem zapowiadane 0st. Młodziaki poszły pod doniczki, niestety nie było tkaniny w ogrodniczym - nie dojechała, wiec reszta odkryta z nadzieja że się uda. Rano się przeraziłem samochód szyby oszronione i trawa plackami biała. Po pracy spodziewałem się zastać winniczkę wypaloną, a tu niespodzianka. Strat zero :Yahoo!:
Ściągnąłem w końcu rejestrator, na 1,5m wysokości zarejestrował minus 0,5 st.C. Czyli miałem szczęście. Oby w tym roku było potrzebne ostatni raz i następny wtorek/środa jednak skorygowali ten spadek temp. Musze e końcu tą tkaninę białą kupić by pomóc szczęściu ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 849 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 57  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1