Teraz jest środa, 7 maja 2025, 06:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 540 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 36  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wiosna 2019
PostNapisane: środa, 13 marca 2019, 00:59 
mistrz
mistrz

Dolnoslonzok napisał(a):
U nas, po dwóch nocach wichur połamane gdzieniegdzie drzewa i gałęzi. Wczoraj wiatr ucichł, jednak dojazd do Wro i z powrotem wydłużył się z racji opóźnień pociągów wywołanych uszkodzeniami trakcji między Opolem a Kędzierzynem-Koźlem. W pogodzie w ciągu dnia było wszystko, jak na marzec przystało: słoneczne chwile przeplatane deszczem, deszczem ze śniegiem, a we Wro padała przez moment krupa śnieżna. Temperatura +6,+7 st. C. Noc już spokojna i +2 st. C.
Mariuszu, niemieckie pogody zapowiadały suchy i ciepły marzec w zachodniej Polsce, a opóźniony start wiosny w pozostałych regionach kraju. Zobaczymy. U mnie wegetacja jest przyśpieszona o tydzień w stosunku do ubiegłego roku.

U mnie również. Musimy jednak pamiętać, że zeszłoroczne przedwiośnie cechowało się wyjątkowo niskimi temperaturami, trwającymi na Pomorzu Zachodnim aż do drugiego kwietnia. W związku z tym trzeba raczej uznać, że to w zeszłym roku wegetacja była opóźniona, i to znacznie. W tym roku natomiast zaczęła się wcześnie. Pierwsze, nieotwarte jeszcze kwiaty przebiśniegów pojawiły się w mojej winnicy tuż przed połową stycznia. A wracając do pogody nie jest to na pewno koniec wichur i opadów, również śniegu, który w wielu miejscach da się jeszcze we znaki. W mojej, prawobrzeżnej części Szczecina, leżącej kilka metrów nad poziomem morza, śnieg widziany był ostatnio jako "puder" zabielający brzegi trawników piątego lutego. Podobno jednak w najwyższych punktach Szczecina (ok. 130 m n.p.m.) trochę śniegu spadło w ostatnią niedzielę i jego resztki można tam jeszcze gdzieniegdzie zobaczyć. Byle do wiosny!

Pozdrawiam.
Mariusz

PostNapisane: środa, 13 marca 2019, 07:02 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Mariuszu, w ubiegłym roku przedwiośnie, jak wynika z moich zapisków, nie było zimne. Wegetacja przyśpieszona, a jedynie w sobotę i niedzielę, 17 i 18 marca, w dzień i w nocy, temperatura obniżyła się do -5,-6 st. C i spadł śnieg. Od 19 i 20 marca uderzyła fala ciepła, która już została do kwietnia.

Noc z temperaturą +5 st. C. Mocniej wieje o poranku z południa. Radio Wrocław prognozuje na niedzielę +21 st. C, podobnie podają niemieckie prognozy. :)
Z ukorzenianych odmian to Noir Hatif de Marseille wypuścił liście, chociaż ukorzeniam go w ciemnym pomieszczeniu. Teraz jest już w słonecznym miejscu.

PostNapisane: środa, 13 marca 2019, 10:11 
mistrz
mistrz

Dolnoslonzok napisał(a):
Mariuszu, w ubiegłym roku przedwiośnie, jak wynika z moich zapisków, nie było zimne. Wegetacja przyśpieszona, a jedynie w sobotę i niedzielę, 17 i 18 marca, w dzień i w nocy, temperatura obniżyła się do -5,-6 st. C i spadł śnieg. Od 19 i 20 marca uderzyła fala ciepła, która już została do kwietnia.

Noc z temperaturą +5 st. C. Mocniej wieje o poranku z południa. Radio Wrocław prognozuje na niedzielę +21 st. C, podobnie podają niemieckie prognozy. :)
Z ukorzenianych odmian to Noir Hatif de Marseille wypuścił liście, chociaż ukorzeniam go w ciemnym pomieszczeniu. Teraz jest już w słonecznym miejscu.

Czyli mieliśmy inaczej. Cały marzec 2018 roku był w Szczecinie ekstremalnie chłodny (średnia 0,3 st. C!), zimniejszy od przeciętnego szczecińskiego marca o całe 3,2 st. W dniu 31.03.2018 spadł w Szczecinie ostatni śnieg i leżał gdzieniegdzie jeszcze następnego dnia. Drugiego kwietnia średnia dobowa wyniosła 3,3 st., następnego dnia 9,9 st., a 4.04 już 16,2! Później kwiecień był już anomalnie ciepły, cieplejszy od przeciętnego kwietnia o całe 4,5 st. Tak dużej jak w zeszłym roku różnicy temperatur pomiędzy marcem a kwietniem i tak gwałtownego przeskoku od chłodu do ciepła chyba jeszcze nigdy na ziemi szczecińskiej nie było!

Pozdrawiam.
Mariusz

PostNapisane: piątek, 15 marca 2019, 21:32 
mistrz
mistrz

To już trzeci rok jak nie muszę odkrywać (bo nie przykrywam). Zimy ostatnio łagodne więc o przemarznięciu nie ma mowy. Jeszcze klika lat temu przykrywałem Rondo ponieważ ma opinię o szybkim starcie na wiosnę a pod przykryciem siłą rzeczy nawet jak wystartuje to i tak "szparagi" są przykryte. Ale teraz co roku mam stresik co przyniesie początek maja. Gdzieś obiło mi się o oczy, że późniejsze przycinanie i tym samym płacz łozy może opóźnić trochę start wiosenny pąków. Czy ktoś ma ten temat zdanie poparte doświadczeniem ?
Na razie swoje Rondo obchodzę bokiem a strzygę wszystkie pozostałe...

PostNapisane: niedziela, 17 marca 2019, 19:49 
Ekspert
Ekspert

Poźnozimowe dzisiejsze widoki z mojej winnicy na południe . Panorama Tatr.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

PostNapisane: niedziela, 17 marca 2019, 21:02 
mistrz
mistrz

Bylem dzis na dzialce zrobic ostatnie wykopki i posadzic ostatnie nabytki deserowe. Cala przyroda zbiera sie juz do zycia. Morele zaczynaja rozchylac platki kwiatow. Klapsa za chwile, jak brzoskwinie i nektarynki. ''Laskowe'' od tygodnia kwitna, wisnie i czeresnie paki nabrzmiale. Rozkopalem ziomowe kopce winorosli. Cisza i spokoj. Milcza jak ''Wloskie'' (ale akurat mam odmiany pozno startujace). Jabloniom nabrzmialy paki. Figowce sie juz wybudzily. Malinojezyny i jezyny zaczely puszczac zielone krotkopedy. WIOSNA!!! Pany-wiosna :)

PostNapisane: poniedziałek, 18 marca 2019, 00:50 
mistrz
mistrz

RobertR napisał(a):
Poźnozimowe dzisiejsze widoki z mojej winnicy na południe . Panorama Tatr.

Super,
Twoje zdjęcia można już spokojnie zaliczyć do tzw. dalekich obserwacji. Dla Tatr przyjmuje się, ze musi to być minimum 80 km. Tymczasem widoczny na zdjęciu Gerlach jest oddalony od Ciebie o ponad 124 km, Łomnica o ponad 122 km. Gratuluję zdjęć i zazdroszczę widoków!

Pozdrawiam.
Mariusz

-- poniedziałek, 18 marca 2019, 00:50 --

maiki95 napisał(a):
Bylem dzis na dzialce zrobic ostatnie wykopki i posadzic ostatnie nabytki deserowe. Cala przyroda zbiera sie juz do zycia. Morele zaczynaja rozchylac platki kwiatow. Klapsa za chwile, jak brzoskwinie i nektarynki. ''Laskowe'' od tygodnia kwitna, wisnie i czeresnie paki nabrzmiale. Rozkopalem ziomowe kopce winorosli. Cisza i spokoj. Milcza jak ''Wloskie'' (ale akurat mam odmiany pozno startujace). Jabloniom nabrzmialy paki. Figowce sie juz wybudzily. Malinojezyny i jezyny zaczely puszczac zielone krotkopedy. WIOSNA!!! Pany-wiosna :)

Zgadza się!
Na potwierdzenie dwa sobotnie zdjęcia z ogródka w Szczecinie.
Obrazek
Żonkile to kwiaty nieodłącznie kojarzące się z wiosną.
Obrazek
Młode pędy róż, które teraz są jeszcze czerwone, mają już po kilkanaście centymetrów, liście gladioli sięgają prawie do kolan.
W Szczecinie minął drugi tydzień w zasadzie bezustannych wiatrów. Na morzu sztorm goni sztorm. Jednak pomimo ciągłego, dokuczliwego chłodu wszystko rozwija się w szybkim tempie. Termicznie to jednak jeszcze nie wiosna. Myślę, że gdyby wreszcie przyszły ze dwa lub trzy ciepłe dni, spowodowały by u nas istną eksplozję zieleni!

Pozdrawiam.
Mariusz

PostNapisane: poniedziałek, 18 marca 2019, 05:59 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
U mnie wczoraj +21 i Malinówka Oberlandzka otworzyła pąki, wiśnie jakby chciały zaraz zakwitnąć. Krokusy przekwitły. Róże mają kwiatostany. Najstarsze Rieslingi (2010-2013) płaczą.

PostNapisane: poniedziałek, 18 marca 2019, 08:08 
Ekspert
Ekspert

U mnie pod Krakowem było wczoraj 29.5C w słońcu, 23C w cieniu :)
Dereń kwitnie jak głupi, jagoda kamczacka zaczyna...

R.S.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: poniedziałek, 18 marca 2019, 09:00 
mistrz
mistrz

Dolnoslonzok napisał(a):
U mnie wczoraj +21 i Malinówka Oberlandzka otworzyła pąki, wiśnie jakby chciały zaraz zakwitnąć. Krokusy przekwitły. Róże mają kwiatostany. Najstarsze Rieslingi (2010-2013) płaczą.

U mnie część krokusów jeszcze kwitnie. Kwitną też ostatnie przebiśniegi (już pełne dwa miesiące!). Na różach nie widać jeszcze pąków. Czyli właśnie nadchodzi ten moment, kiedy wiosna w dolnośląskiej dolinie Odry wyprzedza wiosnę u nas, w dolinie Dolnej Odry.

-- poniedziałek, 18 marca 2019, 09:00 --

RolnikSam napisał(a):
U mnie pod Krakowem było wczoraj 29.5C w słońcu, 23C w cieniu :)
Dereń kwitnie jak głupi, jagoda kamczacka zaczyna...

R.S.

A co to jest temperatura w słońcu???

Pozdrawiam.
Mariusz

PostNapisane: poniedziałek, 18 marca 2019, 09:35 
Ekspert
Ekspert

sailor napisał(a):
...

Pozdrawiam.
Mariusz

To opozycja temp. w cieniu.

R.S.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: poniedziałek, 18 marca 2019, 10:31 
mistrz
mistrz

RolnikSam napisał(a):
sailor napisał(a):
...

Pozdrawiam.
Mariusz

To opozycja temp. w cieniu.

R.S.

Temperatura w słońcu - bardzo przydatna informacja dla tych osób które akurat się opalają na plaży :)

PostNapisane: poniedziałek, 18 marca 2019, 12:19 
nowicjusz
nowicjusz

sailor napisał(a):

Pozdrawiam.
Mariusz

Fotosfera: 5505°C
Korona: ~2 mln °C
Jądro: ~15 mln °C

8)

PostNapisane: poniedziałek, 18 marca 2019, 13:08 
mistrz
mistrz

Haha DOSŁOWNIE:)

PostNapisane: poniedziałek, 18 marca 2019, 16:10 
Kiper
Kiper

RolnikSam, jeśli Ci nie zawiąże owoców dereń to dosadź mu zapylacza, albo zaokulizuj na nim inną odmianę.
U mnie winorośle mają zimę, czarne porzeczki ledwo się ruszyły, brzoskwinie mają pęknięte pąki, a tarnina jeszcze ze 2 tygodnie potrzebuje do kwitnięcia. "Uroki" wysokości.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 540 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 36  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1