Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 15:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 540 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wiosna 2019
PostNapisane: poniedziałek, 17 czerwca 2019, 08:08 
Ekspert
Ekspert

nostro napisał(a):
ależ winoroślie ruszyły , upał im odpowiada , pytanie teraz takie , 2 letni krzew arkadii prowadzę na jeden pęd i już w tej chwili osiągnął 1,90 m przerośnie za chwilę bambusową tyczkę , inne trochę w tyle , czy mam już w czerwcu ogłowić latorośl czy przedłużyć i dać mu rosnąć ku niebu ?

Ja bym spróbował dołączyć drut wygięty w pałąk i prowadzić latorośl nie w górę, tyle że w dół. Taka jednolatoroślowa kurtyna. Zatrzyma wzrost bez obcinania stożka wzrostu.

-- poniedziałek, 17 czerwca 2019, 08:08 --

vasteq napisał(a):
Witam.
Mam pytanie odnośnie ukorzeniania. Spóźniłem się z ukorzenianiem w tym roku i dopiero jakieś 2 dni temu wyciągnąłem sztobry z ukorzeniarki. Większość odmian miała ładne 3-5 cm korzonki, Jednak z braku czasu na wysadzenie umieściłem sztobry w pojemnikach z czystą kranową wodą. Po 2 dniach sprawdzam stan sztobrów i widzę że większość korzonków chyba zaczęła gnić a woda zaczęła śmierdzieć z lekka amoniakiem. Czy w takim wypadku jest sens wysadzania czy może dać do doniczek lub ponownie spróbować ukorzenić?

Wysadź jak najwcześniej do doniczki w lekką ziemią ogrodniczą. Może wytworzony kallus puści kolejne korzonki.

PostNapisane: poniedziałek, 17 czerwca 2019, 18:24 
mistrz
mistrz

vasteq napisał(a):
Witam.
Mam pytanie odnośnie ukorzeniania. Spóźniłem się z ukorzenianiem w tym roku i dopiero jakieś 2 dni temu wyciągnąłem sztobry z ukorzeniarki. Większość odmian miała ładne 3-5 cm korzonki, Jednak z braku czasu na wysadzenie umieściłem sztobry w pojemnikach z czystą kranową wodą. Po 2 dniach sprawdzam stan sztobrów i widzę że większość korzonków chyba zaczęła gnić a woda zaczęła śmierdzieć z lekka amoniakiem. Czy w takim wypadku jest sens wysadzania czy może dać do doniczek lub ponownie spróbować ukorzenić?

Pomimo, że sztobry można ukorzeniać w wodzie, to przełożone z ukorzeniarki do wody tracą korzenie! Sam kilkakrotnie popełniałem ten błąd, najpierw z nieświadomości, później z powodu braku czasu lub dostatecznej ilości doniczek. Wydaje mi się, że sztobry wyjęte z ukorzeniarki nie powinny przebywać w wodzie dłużej niż dobę. Gdy nie starczy czasu lub pojemników, lepiej chyba przysypać je ponownie wilgotnym perlitem. Jeśli sztobry, które straciły w wodzie korzonki mają kallus, można je śmiało wysadzać. Niestety, czasami korzonki wyrastają z patyka, a kallusu brak. Takie sztobry posadzone do ziemi u mnie zazwyczaj marniały. Lepiej więc chyba spróbować ponownie je ukorzenić. Została mi w wodzie garstka takich, więc na zasadzie próby ponownie wrzucę je do ukorzeniarki. Sam jestem ciekawy efektów.

Pozdrawiam.
Mariusz

PostNapisane: poniedziałek, 17 czerwca 2019, 18:31 
Kiper
Kiper

Jeśli są już korzenie i z jakiegoś powodu nie można posadzić natychmiast to warto kupić pompkę napowietrzającą do akwarium/oczka, do tego "kamień napowietrzający" o możliwie dużej powierzchni i niech natlenia i miesza wodę.
Niestety korzenie pędzone w wodzie są generalnie słabsze i bardziej kruche od tych z ziemi.

PostNapisane: poniedziałek, 17 czerwca 2019, 22:04 
czeladnik
czeladnik

sailor napisał(a):

Gdy nie starczy czasu lub pojemników, lepiej chyba przysypać je ponownie wilgotnym perlitem.

Tak poczyniłem wtedy z jedną odmianą w ilości ok 40 sadzonek, przysypane tylko z leksza ziemią z perlitem i nawet lekko podeschły korzonki ale były nadal sztywne. Wysadzone do gruntu nawet w upał (ale po ok 24h nastała silna ulewa) i wygląda na to że się przyjęły. Zrobiłem przegląd i w większości tam gdzie były korzonki pozostał nadal twardy kalus, choć już nie biały ale w niektórych raczej brązowawy, a w rzadkich przypadkach kalus również obgnił bo można go było palcem zetrzeć. Połowa wróciła do ukorzeniarki, chociaż w obecne temp to chyba muszę nastawić 28 st żeby to miało sens?

PostNapisane: wtorek, 18 czerwca 2019, 08:37 
Ekspert
Ekspert

Jedne sztobry wykopałem 1 czerwca. Większość miała szparagi po 1-3cm. Poszły od razu na wał z ziemią. Szparagi zaschły i odpadły, w tej chwili większość już puszcza listki z pąków zapasowych - znaczy, że mają też już jakieś korzonki .... Winorośl żywotna jest, ale lubi ciepło.

PostNapisane: środa, 19 czerwca 2019, 10:21 
Ekspert
Ekspert

A u mnie ostatnie dni wiosny wyglądają tak:

Załączniki:
DSC_0394.JPG
DSC_0394.JPG [ 158.1 KiB | Przeglądane 936 razy ]

PostNapisane: środa, 19 czerwca 2019, 13:49 
czeladnik
czeladnik

W ubiegłym roku bardzo fajnie udało mi się ukorzenić kilkanaście odmian poprzez odkłady powietrzne czyli założyłem woreczki z ziemią na gałązki zdrewniałych winorośli. W tym roku również bym chciał to uczynić pytanie tylko czy orientuje się ktoś czy muszą to być koniecznie zdrewniałe czy mogą to być również tegoroczne zielone pędy?

PostNapisane: środa, 19 czerwca 2019, 13:51 
mistrz
mistrz

Piotr KAPITAN pokazywał że można to robić na zielonym. Robił to na PETcie.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: środa, 19 czerwca 2019, 14:05 
Ekspert
Ekspert

https://winnicakapitana.blogspot.com/20 ... swoja.html

PostNapisane: środa, 19 czerwca 2019, 17:55 
Kiper
Kiper

Hej
Jaka wiosna 2019????
Upał i sucho 30-35st od 3 tygodni, ostatnie kwiaty winorośli przekwitają, większość już śrutuje, zamiast trawy ściernisko.
Wiosna to była w maju... ale się zbyła niestety. :wink:
P.S.
Tylko jakichś Przymrozków 2019 niech nikt nie przypomina :silent:

PostNapisane: środa, 19 czerwca 2019, 18:35 
czeladnik
czeladnik

TatOR napisał(a):
Piotr KAPITAN pokazywał że można to robić na zielonym. Robił to na PETcie.

Na PETcie robiłem ale w upał potrafi wysychać i trzeba często doglądać, podlewać. Ja wykorzystuje woreczki foliowe szczelnie zamknięte, z lekką próchniczą ziemią żeby wilgoć trzymało. Robię pionowe nacięcie, przykładam do gałązki, owijam szczelnie strechem i na koniec folią aluminiową żeby się na słońcu ziemia nie zagotowała. Jest to sposób szybki, sprawdzony a woreczki lekkie. Podpatrzone gdzieś na YT gdzie w Azji rozmnażali tak cytrusy. W ten sposób ukorzenilem też porzeczki, kamczackie.

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: środa, 19 czerwca 2019, 18:37 
mistrz
mistrz

A masz linka bo sposób jest ciekawy.

PostNapisane: środa, 19 czerwca 2019, 19:46 
Ekspert
Ekspert

Jurek na spotkaniu w Wygiełzowie przytoczył sposób ukorzeniania z wykorzystaniem mchu. Może i tu się nada.

Ahoj. Piotrek

PostNapisane: środa, 19 czerwca 2019, 22:16 
czeladnik
czeladnik

TatOR napisał(a):
A masz linka bo sposób jest ciekawy.

Azjaci używają ziemi czy torfu kokosowego. Tutaj link którym się kierowałem a wpisując Air Layering można znaleźć masę innych filmików.

https://youtube.com/watch?v=TgKrIelx6WI&t=45s

Owijanie folia aluminiową można znaleźć na innych filmikach. Przy winoroślach, porzeczkach i innych łatwo ukorzeniających się roślinach nawet nie trzeba zdejmować paska kambium.

Ja wykorzystuje woreczki od paczek (takie wielkie bąbelkowe zabezpieczenia) bo są sztywne i nie rozpadają się przy zakładaniu.

PostNapisane: środa, 19 czerwca 2019, 23:05 
mistrz
mistrz

Jeszcze raz dziękuję za te informacje - to oznacza że dla amatorskiego ukorzeniania ten sposób może być rewelacyjny.
Podziękowania również dla Piotra Kapitana.
Dla takich jak ja którzy mają po kilkadziesiąt krzaczków to sposób przyjemny i szybki no i wygląda że dość pewny.
Jutro rozpoczynam eksperyment :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 540 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36

Strefa czasowa: UTC + 1