Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 14:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 540 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wiosna 2019
PostNapisane: sobota, 1 czerwca 2019, 20:20 
Kiper
Kiper

dziadek2 napisał(a):
Naturalna selekcja ruszyła - co wartościowsze musi odpaść :)

Co się stało? To tak samo z siebie?

PostNapisane: poniedziałek, 3 czerwca 2019, 06:59 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
ZbyszekTW napisał(a):
U Dolnoslonzoka wszystko jest szybciej, to pewnie kwestia lekkiej gleby która się szybko nagrzewa oraz sposobu prowadzenia winorośli.

Mam pewną swoją teorię. Podejrzewam, że ten niewielki w stosunku do okolic Wrocławia przyśpieszony rozwój wegetacji to sprawa mas powietrza. Oprócz ciepłych mas idących na nas z płd.zach. oraz z zachodu wzdłuż Doliny Odry, do mnie dociera nieco więcej ciepłego powietrza z południa. Z Doliny Dunaju przez Dolinę Morawy, a dalej Bramą Morawską w Dolinę Odry wędruje to ciepłe powietrze. Zachodni skraj tego ciepłego strumienia z południa, idącego również przez najniższe pasmo Sudetów, czyli Jeseniki i Góry Opawskie, dociera zatem nad okolice Brzegu i Oławy, które to, podobnie jak okolice Opola, leżą właśnie na styku tych dwóch ciepłych mas powietrza. Wrocław, odległy w linii prostej od mojego ogrodu ledwie o 50 km, jest już jednak poza tą strefą ciepła znad Dunaju.

A moja lawenda jest na piachu i nie raz już pisałem, że winorośl i drzewa owocowe mam zarówno na glebie piaszczysto-gliniastej i gliniastej, z której można cegły robić. Faktyczne porównanie kwitnienia w mojej uprawie miedzy glebą lekką a cięższą, będę mieć zatem, gdy uprawa przerobowa powstanie na tym piachu krzemowym, gdzie rośnie lawenda.
-- niedziela, 2 czerwca 2019, 07:04 --

sergiovanhelsing napisał(a):
Dolny Śląsk jest ok. ale wczesny start to nie raz kłopoty.

Właśnie.
Na razie cieszę się z pogody i wykonanych wczoraj oprysków. Zobaczymy po kwitnieniu, co się zawiąże i jak.

-- poniedziałek, 3 czerwca 2019, 07:59 --

Sprawdzałem wczoraj różnice w rozwoju krzewów na piachu i cięższej, gliniastej glebie. Rosa austriacka i Chasselas rosnące na piachu mają już 15-16 liść. Chasselas na ciężkiej glebie i pozostałe odmiany są w fazie 12-14 liścia.

PostNapisane: wtorek, 4 czerwca 2019, 16:11 
mistrz
mistrz

Dla mnie wiosna trwa do rozpoczęcia kwitnienia, więc najwyższy czas na drobne podsumowanie tej części sezonu.

Na jego przebieg duży wpływ miała łagodna zima ( zwiększona ilość różnego robactwa ) oraz długo utrzymujące się niskie temperatury wraz z ulewnymi deszczami, co spowodowało znaczne przyhamowanie wegetacji w porównaniu z rokiem ubiegłym - rozpoczęcie kwitnienia nastąpiło u mnie 12 dni później.

Podczas przymrozków dochodzących do -3,5C, najsłabiej zabezpieczone Rondo, trochę oberwało. Jednak skalę redukcji owoców poznam po kwitnieniu.

Długotrwałe opady deszczu kazały przypomnieć sobie rok 2017, ale ostatnie 10 dni przyniosły słońce i wysokie temperatury, co znacznie przyspieszyło wegetację, a samej wiośnie pozwala "wyjść z twarzą" - w 2015r który uważam za lepszy od ubiegłego, kwitnienie również rozpoczęło się 03.06; oby to był dobry prognostyk na dalszą część sezonu.

W tym roku, dla niektórych odmian, postanowiłem zmienić formę prowadzenia z jednoramiennego Guyota na Royata.
PNP, Cabernet Dorsa, Dunaj, Blaufränkisch i Pinot Blanc bardzo dobrze sobie radzą z krótkim cięciem na 2 oczka. Znacznie gorzej zniósł to Gewürztraminer i tutaj, albo wrócę do Guyota albo zastosuję dłuższe cięcie.

Moja ocena całości przebiegu wegetacji dla tej części sezonu, to 3+.

Pozdrawiam
Piotr

PostNapisane: wtorek, 4 czerwca 2019, 21:16 
Ekspert
Ekspert

U mnie jeszcze nic nie kwitnie i dlatego zrobiłem oprysk Topasem, ale ciekawostką jest fakt, że przędziorki zjadły mi prawie cały krzew siedmioletniego Timura. Co ciekawe rosnąca obok niego Aurora, nie ma śladów takich zniszczeń, a także Plewen Muskat tuż obok zdrowiutki. Trochę to dziwne. Czyżby te pajęczaki wybierały sobie smaczniejsze odmiany?

PostNapisane: środa, 5 czerwca 2019, 11:55 
mistrz
mistrz

Zaczyna kwitnąć lawenda, czyli ok 7-10dni opoznienia wiosennego wzgledem kol. Dolnoslązaka.
Pozdrawiam :)

PostNapisane: środa, 5 czerwca 2019, 13:44 
Kiper
Kiper

Piotr77 napisał(a):
. . .
W tym roku, dla niektórych odmian, postanowiłem zmienić formę prowadzenia z jednoramiennego Guyota na Royata.
PNP, Cabernet Dorsa, Dunaj, Blaufränkisch i Pinot Blanc bardzo dobrze sobie radzą z krótkim cięciem na 2 oczka. Znacznie gorzej zniósł to Gewürztraminer i tutaj, albo wrócę do Guyota albo zastosuję dłuższe cięcie.
Pozdrawiam
Piotr

Piotrze czym przejawia się nichęć traminera do Royata?

PostNapisane: środa, 5 czerwca 2019, 16:28 
mistrz
mistrz

przemar napisał(a):
Piotrze czym przejawia się nichęć traminera do Royata?

Gewürztraminer z pierwszego oczka prawie wogóle nie zawiązuje kwiatostanów. Z drugiego oczka, jeżeli zawiąże, to bardzo nikłe. Dorodne kwiatostany zawiązuje od trzeciego pąka, ale z ilością szału nie ma ( jeden dorodny, drugi słabszy lub brak ).
Pomimo, że ciąłem na 2 pąki, to wybiły też niewidoczne przy nasadzie, więc na jednym węźle miałem 3 latorośle, w tym pierwsza bez kwiatostanów - tragedii nie ma, ale lubię mieć rezerwę, której tutaj brakuje.
Albo będę ciął na 4 oczka, albo wrócę do Guyota.

Natomiast, rosnący obok Pinot Blanc, pomimo niemiłosiernego ( świadomego ) dociążenia w zeszłym roku, kwiatostanów ma po min. 2 już od pierwszego pąka.

P.S. Może ta informacja dotycząca Gewürztraminera będzie warta odnotowania w kategorii Odmiany.

Pozdrawiam
Piotr

PostNapisane: środa, 5 czerwca 2019, 19:10 
mistrz
mistrz

lantan napisał(a):
przędziorki zjadły mi prawie cały krzew siedmioletniego Timura. Co ciekawe rosnąca obok niego Aurora, nie ma śladów takich zniszczeń, a także Plewen Muskat tuż obok zdrowiutki. Trochę to dziwne. Czyżby te pajęczaki wybierały sobie smaczniejsze odmiany?
Coś w tym musi być bo na 50 odmian co prawda nie przędziorki a szpeciel pilśniowiec ale co roku atakuje właśnie Timura i jedną NN (oprysków nie robię, obrywam liście i nie dopuszczam do mocnej inwazji).

PostNapisane: środa, 5 czerwca 2019, 20:05 
Ekspert
Ekspert

Stąd prosty wniosek, że Timura trzeba opryskac w pierwszej kolejności na przędziorki. W tym roku się zagapiłem i mam to co mam.

PostNapisane: środa, 5 czerwca 2019, 21:02 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
U mnie od wczoraj start kwitnienia, co można przeczytać w sąsiednim temacie. Po wczesnym starcie winorośli tej wiosny kwitnienie przyhamował deszczowy maj, jednak teraz wszystko odbywa się w terminach, jak od lat. Jest upalnie i słonecznie. Reszta odmian zacznie kwitnąć na dniach.

PostNapisane: środa, 5 czerwca 2019, 21:24 
mistrz
mistrz

dragon99 napisał(a):
Piotrze czy przy cięciu na 4 oczka u Ciebie wybijają latorosle z wszystkich 4?

Kuba, na 4 oczka nie ciąłem, lecz na 2 i przy takim cięciu, jedynie z Gewürztraminerem mam problem.
Na przyszłość, albo zdecyduję się na 4 pąki ( co nie do końca mi odpowiada ), albo wrócę do Guyota.

Generalnie, owocowanie z 1-go, czy 3-go pąka zależy od indywidualnych cech danej odmiany, więc z poszczególnymi odmianami bywa różnie.

Pozdrawiam
Piotr

PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2019, 05:10 
Kiper
Kiper

Piotr77 napisał(a):
Gewürztraminer z pierwszego oczka prawie wogóle nie zawiązuje kwiatostanów. Z drugiego oczka, jeżeli zawiąże, to bardzo nikłe. Dorodne kwiatostany zawiązuje od trzeciego pąka, ale z ilością szału nie ma ( jeden dorodny, drugi słabszy lub brak ).
P.S. Może ta informacja dotycząca Gewürztraminera będzie warta odnotowania w kategorii Odmiany.
Pozdrawiam
Piotr

Zdecydowanie trzeba ! :), jakie masz obciążenie [kg] na krzew i jakie parametry osiąga u Ciebie? Posadziłem w tym roku i jestem b. ciekawy co z tego wyjdzie. Bo wina z niego jakoś mi przypasowały.

PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2019, 16:21 
mistrz
mistrz

przemar napisał(a):
jakie masz obciążenie [kg] na krzew i jakie parametry osiąga u Ciebie?

W zeszłym roku sobie pozwoliłem, ponieważ sezon był "wypasiony" i zostawiłem 2,8kg/krzew, 23 brix.
W planie miałem wytworzenie wina słomkowego, ale w ostatniej chwili, z powodów poza winiarskich, wytworzyłem półsłodki ulepek dla ładniejszej płci z mojego otoczenia, choć faktem jest, że chłopakom też smakuje :lol:

W tym roku obciążenie na krzew będzie wynosiło max. 1,5 kg.

Pozdrawiam
Piotr

PostNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2019, 21:18 
nowicjusz
nowicjusz

ależ winoroślie ruszyły , upał im odpowiada , pytanie teraz takie , 2 letni krzew arkadii prowadzę na jeden pęd i już w tej chwili osiągnął 1,90 m przerośnie za chwilę bambusową tyczkę , inne trochę w tyle , czy mam już w czerwcu ogłowić latorośl czy przedłużyć i dać mu rosnąć ku niebu ?

PostNapisane: niedziela, 16 czerwca 2019, 19:58 
czeladnik
czeladnik

Witam.
Mam pytanie odnośnie ukorzeniania. Spóźniłem się z ukorzenianiem w tym roku i dopiero jakieś 2 dni temu wyciągnąłem sztobry z ukorzeniarki. Większość odmian miała ładne 3-5 cm korzonki, Jednak z braku czasu na wysadzenie umieściłem sztobry w pojemnikach z czystą kranową wodą. Po 2 dniach sprawdzam stan sztobrów i widzę że większość korzonków chyba zaczęła gnić a woda zaczęła śmierdzieć z lekka amoniakiem. Czy w takim wypadku jest sens wysadzania czy może dać do doniczek lub ponownie spróbować ukorzenić?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 540 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1