Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 17:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 540 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 36  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wiosna 2019
PostNapisane: poniedziałek, 20 maja 2019, 18:40 
Ekspert
Ekspert

Piotrze (@piotr77), moim zdaniem to jest właściwe podsumowanie problemów ochrony winorośli i udzielania rad na forum :!: :thumbup:
Podobnie i ja jestem guru dla własnego siedliska :wink:
I dlatego już od dawna nie udzielam rad na forum w sprawie ochrony winorośli.
Polska to duża kraina :!: :!: :!: :mrgreen:
P.S. Dla jasności, jestem guru tylko wyłącznie dla swojego siedliska i o nim mogę się "wymądrzać" :wink:
U mnie rządzi m.pr. atakuje każdego roku. Mam siedlisko raczej suche , bo w granicach 500mm opadów, ale latem częste mgły.

PostNapisane: poniedziałek, 20 maja 2019, 18:56 
mistrz
mistrz

Wszystko jest możliwe. Nawet to, że prognozy pogody podają utrzymujące się w opolskim regionie ciepła temperatury rzędu 25 stopni C i wilgotność w granicach 40 do 100 procent, a nie niedawne opady śniegu, długotrwałe przymrozki i opady deszczu. W departamencie Var też już poważnie myślą o mączniaku właściwym. Swoją drogą, gdybym uprawiał winorośl en foule, to znaczy w środku jeden krzew rodzicielskie i co około metr odkłady z niego i z następnych to samo, aż do granicy uprawy, bardziej obawiałbym się rzekomego, bo zagęszczenie to on lubi. Problem polega na tym, że wielu ludzi może stracić swoje zbiory, gdy uwierzą doświadczonym użytkownikom, którzy zaraz po opadach śniegu, przymrozkach długotrwałych i w trakcie opadów deszczu zaczną chronić się przed właściwym.

PostNapisane: poniedziałek, 20 maja 2019, 19:27 
nowicjusz
nowicjusz

Piotr77 zgaduję - rak bakteryjny.

lub Plasmopara vitikola

PostNapisane: poniedziałek, 20 maja 2019, 19:38 
Ekspert
Ekspert

googol napisał(a):
Piotr77 zgaduję - rak bakteryjny.

lub Plasmopara vitikola

Miejsce po przyklejonym ślimaku? ;)

PostNapisane: poniedziałek, 20 maja 2019, 20:33 
Ekspert
Ekspert

Piotr77 napisał(a):
Dlatego, z nieukrywaną przykrością muszę stwierdzić, że na tym poziomie "kultury", nie mogę z Tobą dalej prowadzić dyskusji.
:shock: faktycznie tak będzie lepiej.

PostNapisane: wtorek, 21 maja 2019, 05:24 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Piotr77, bardzo mądre słowa.
A,Piotrze, na sąsiednim forum również czekamy na Twoje wnioski i obserwacje.
Wcześniej, może miesiąc temu, opisywałem, że na niektórych krzewach obserwowałem tzw."flag shoots", stąd ma walka od początku sezonu z mączniakiem prawdziwym.
Poniżej przedstawiam cytat z opracowania dr. Mazurka.
"(...)Na plantacjach gdzie mączniak prawdziwy rokrocznie stanowi duży problem potrzebny jest program wczesnej ochrony winorośli przed tym patogenem. Uwzględniając najbardziej rozpowszechniony fungicyd jakim jest siarka program taki obejmuje wykonanie przynajmniej 3 oprysków do kwitnienia. Najczęściej zabiegi wykonuje się terminach kiedy rośliny są w fazie rozwojowej:
- 5-6 liści
- 8-10 liści
- bezpośrednio przed kwitnieniem w fazie 12-15 liści.

Odstępy pomiędzy poszczególnymi zabiegami są związane z pojawianiem się przyrostów pędów z 4-5 nowymi liśćmi, które muszą zostać pokryte preparatem przed kolejną reprodukcją grzyba i związanym z tym masowym rozsiewaniem zarodników. Termin wykonania pierwszego zabiegu po pękaniu pąków jak i odstępy pomiędzy kolejnymi różnią się w zależności od klimatu i tempa przyrostu winorośli
(...)".
za: http://www.klinikaroslin.com/winorosl/1 ... -winorosli

Dr Mazurek wydał ostatnio małe opracowanie, gdzie opisuje nowego szkodnika w plantacjach płd.zach. Polski, którego zaobserwowano w ubiegłym roku, a jego efekty działania w gronach przypominają skutki szarej pleśni lub mączniaka prawdziwego w gronach. Charakterystyczną oznaka działalności szkodnika jest octowy zapach w uprawie. Gdy dotrę ponownie do opracowania, podam jej link.

PostNapisane: wtorek, 21 maja 2019, 16:12 
Kiper
Kiper

Jedno jest pewne-
Świeżaki nie panikujcie. Obserwujcie krzewy. Na obecnym etapie wegetacji w mojej ocenie nie należy świrować.
Jako guru (sie można fajnie tytułowac) siedliska własnego wiem, ze maczniaki nie niszcza krzewow w 2 dni. I nie kazdy krzew sie podda tym maczniakom.
Ja czasu na miliard opryskow nie mam a corocznie jakies tam owoce mam do zjedzenia. Alkalin dobra rzecz i pozyteczna.

A teraz gryzę się w język bo tak znowu leje u mnie, że MRZ wylezie bez gadania. Szkoda słów na pogodę w tym roku.

E/
Informacja dla potomnych- Arkadia zawiązuje kwiatostany na wilkach :roll:

Ostatnio edytowano wtorek, 21 maja 2019, 18:41 przez pionty, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: wtorek, 21 maja 2019, 16:17 
Ekspert
Ekspert

A ja w tym roku stawiam na wczesną profilaktykę.
Zwykle rozpoczynałem opryski w czerwcu dopiero, zwykle kończyło się to większymi czy mniejszymi infekcjami MRz i MP. A i SzP się pojawiała. Zbiory zawsze były na 90-100%.
Ale w tym roku już wykonałem oprysk myjący siarkolem w kwietniu oraz już zastosowałem Ridomil Gold 17.05.2018.

Co do konkursu zdjęciowego Piotra - ja bym stawiał na jakiegoś owada. Raczej bym się tą plamą nie przejmował nadmiernie, jakby u mnie wystąpiła...

PostNapisane: wtorek, 21 maja 2019, 17:50 
mistrz
mistrz

suszi napisał(a):
@Piotr77 czy zdjęcie liścia z plamką jest aktualne czy z archiwum? Tak pytam z ciekawości...

Zdjęcie aktualne, wykonane wczoraj.

Pozdrawiam
Piotr

PostNapisane: wtorek, 21 maja 2019, 18:34 
Kiper
Kiper

Ja wiem! puściłeś lub samoczynnie pojawił się mikro-zajączek :wink:

Piotr

PostNapisane: wtorek, 21 maja 2019, 18:37 
Ekspert
Ekspert

Kiedy będzie rozwiązanie plamko-zagadki?
;)

PostNapisane: wtorek, 21 maja 2019, 18:56 
nowicjusz
nowicjusz

Na temat takich plamek znalazłem opis/artykuł pod adresem :
https://klinikaroslin.wordpress.com/2018/05/13/male-zolte-plamki-na-lisciach-winorosli-to-nie-zawsze-infekcja-maczniakiem-rzekomym/

PostNapisane: wtorek, 21 maja 2019, 21:06 
Kiper
Kiper

W oczekiwaniu na rozwiązanie plamkowej zagadki przerwa na gorące plotki z internetu ;)

AccuWeather wróży tego lata fale gorąca większe niż w 2018:

Obrazek

The heat will begin in June across the Iberian Peninsula before spreading north and eastward throughout the summer months.

The heat will be more persistent than during last summer, when record temperatures were recorded in parts of Portugal, Belgium, the Netherlands, Germany and Scandinavia, but generally lasted for only a week or so at a time. Even when the most intense heat waves wane, it will be brief and temperatures will remain near or above normal before returning to dangerous levels once again. High temperatures in excess of 38 C (100 F) will be possible from northern France, Belgium and Netherlands into Poland, Slovakia and Hungary.

"High temperatures may reach 40 C (104 F) in parts of southern and eastern France from July into early August," AccuWeather Meteorologist Tyler Roys said.
The hottest locations throughout Portugal and Spain will see multi-day heat waves with temperatures peaking at or above 43 C (110 F).

Unseasonably warm nights will also be a concern during these heat waves, making for dangerous conditions as homes without air conditioning that will be unable to cool down before heat builds again the following day. It will be important for residents and visitors to take extra care in the heat to prevent illness. Drinking plenty of water, spending time in the shade and wearing light clothing will be necessary.

https://www.accuweather.com/en/weather- ... t/70008315

PostNapisane: wtorek, 21 maja 2019, 21:55 
Kiper
Kiper

Pewnie całkiem przypadkiem ten artykuł ukazał się w tamtym roku, podczas omawiania "plamki kapitanki" jak to ktoś nazwał :) . Link do tego tematu podawałem już wcześniej więc nie będę się powtarzał.

PostNapisane: środa, 22 maja 2019, 00:18 
mistrz
mistrz

tupisac napisał(a):
W oczekiwaniu na rozwiązanie plamkowej zagadki przerwa na gorące plotki z internetu ;)

AccuWeather wróży tego lata fale gorąca większe niż w 2018

Póki co to mamy (przynajmniej u mnie) porę deszczową. Wystarczyło kilka godzin opadów od rana (choć tak naprawdę pada z przerwami od początku maja) i już przed południem moje sadzonki posadzone w gruncie z utworzeniem tzw. misy zostały utopione. Starsze krzewy mam nadzieję, że to przetrwają, choć pada nadal. Doszukałem się informacji, że prognozuje się w mojej okolicy opad wynoszący nawet 130mm :crazy: Obłęd. Lokalne rzeczki i kanały nie są w stanie przyjąć tak dużej ilości wody, więc wystąpiły już podtopienia mimo, że teren jest położony wyżej niż okoliczne miejscowości. Młode sadzonki spisałem już na starty (i to dotkliwe patrząc na pieniądze jakie właśnie wyrzuciłem dosłownie w błoto), obawiam się co gorsza o starsze krzewy. Nie wspomnę o temperaturach, które są jednak niższe niż o tej porze roku powinny być. Jaki będzie miało to wpływ na owocowanie krzewów łatwo się domyśleć...
Czekam zatem z niecierpliwością na te fale gorąca!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 540 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 36  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1