Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 13:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 540 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 36  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wiosna 2019
PostNapisane: wtorek, 23 kwietnia 2019, 16:28 
Ekspert
Ekspert

ZbyszekTW napisał(a):
W studni (11 m głębokości) mam 1 metr wody na dnie.

To się ciesz. W mojej 40m studni od kilku lat nie ma wody w ogóle.(Bełchatów blisko). Jest sucho jak pieprz. Ostatnio pokropiło (symbolicznie) 3 kwietnia.

PostNapisane: wtorek, 23 kwietnia 2019, 16:53 
Kiper
Kiper

U mnie studnia wiercona na ok 9 metrach odpukać,pompa ciągnie równo wodę na trawnik..!
Tymczasem Regent:
Załącznik:
20190423_174032-300x600.jpg
20190423_174032-300x600.jpg [ 100.48 KiB | Przeglądane 817 razy ]

Ostatnio edytowano wtorek, 23 kwietnia 2019, 17:11 przez narc81, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: wtorek, 23 kwietnia 2019, 17:25 
Ekspert
Ekspert

Burze piaskowe to najczęściej podobno nad Saharą :!:
A ja dzisiaj spotkałem kilka takich mniejszych nad Mazowszem :shock: :!:
Susza taka ,że ziemia jak popiół i tam gdzie była ziemia wiosną wzruszona silny wiatr przenosił rolnikom glebę do sąsiadów :!:
Z mojej winniczki nic nie wywiało , bo mam zadarnioną :D
PS
Przez kilka godzin nie miałem na "działce" prądu,wody i internetu...
Teraz już wiatr mniejszy i wszystko wraca powoli do normy :wink:

PostNapisane: wtorek, 23 kwietnia 2019, 17:30 
Kiper
Kiper

VanKlomp, masz idealne miejsca do przechowywania sztobrów w ziemie i chłodzenia piwa w lecie ;-)
Kolega koło największej dziury w Europie tak wykorzystuje swoją suchą studnie.
BTW kolega narzeka na przymrozki już od końca sierpnia, też tak masz (z okna widzi kominy EC)?

PostNapisane: wtorek, 23 kwietnia 2019, 21:26 
mistrz
mistrz

ZbyszekTW napisał(a):
U mnie mocno do przodu wyrwał Agat Doński. Tak wygląda na dzisiaj.

...moje też wyrwały! (Seneka, Prieobrażenie - fot. dzisiejsze).

Załączniki:
IMG_0535.JPG
IMG_0535.JPG [ 133.07 KiB | Przeglądane 667 razy ]
se.jpg
se.jpg [ 138 KiB | Przeglądane 667 razy ]

PostNapisane: wtorek, 23 kwietnia 2019, 21:51 
Ekspert
Ekspert

W Forumowych dyskusjach nad pogodą i stopniem rozwoju winorośli, często przewijają się tego typu pomysły:
Mcin napisał(a):
...Każde siedlisko ma swoją specyfikę temp. pow. i gleby oraz klimatu lokalnego, zatem warto powiązać obserwacje faz rozwoju poszczególnych gat. roślin wskaźnikowych (Fenologia) z otoczenia z naszymi winoroślami...
Sam się na tym łapię, że tak robię...
A już Roman Myśliwiec pisał, że winorośl kończy okres głębokiego spoczynku zimowego w połowie lutego. Później następuje w naszym klimacie okres spoczynku wymuszonego. Kiedy dana odmiana rusza (w tym okresie) zależy tylko do przebiegu zmian temperatury.
Wiadomo, że jedna roślina np. Agrest już ładnie dojrzewa jak winorośl np. hybryda Frontenac budzi się do życia, gdzie inna winorośl też zresztą hybryda Arkadia śpi w najlepsze.
Czy naprawdę obserwując agrest czy linguster mamy szansę wyliczyć/przewidzieć co się stanie z naszą winoroślą za tydzień?

PostNapisane: wtorek, 23 kwietnia 2019, 21:56 
Ekspert
Ekspert

RolnikSam napisał(a):
A deszcz skąd weźmiesz? ;)

W Nowej Zelandii mają porę deszczową gdzie wody pod dostatkiem i porę suchą w której mogą korzystać wyłącznie ze zgromadzonej deszczówki. Wodę do picia kupują w markecie. Tak więc jest to tylko kwestia wielkości zbiorników.
Moi rodzice gromadzą wodę z dachu, dzięki temu nie muszą jej wozić ze stawu. W suszę starcza jej tylko do podlewania pomidorów w foliaku, ale jest darmowa.

PostNapisane: wtorek, 23 kwietnia 2019, 22:17 
mistrz
mistrz

Hm, z tą deszczówką to fajny pomysł, ale jak dachy kryte eternitem to już chyba nie jest za fajnie... ? :shock:

PostNapisane: wtorek, 23 kwietnia 2019, 23:41 
mistrz
mistrz

suszi napisał(a):
W Forumowych dyskusjach nad pogodą i stopniem rozwoju winorośli, często przewijają się tego typu pomysły:
Mcin napisał(a):
...Każde siedlisko ma swoją specyfikę temp. pow. i gleby oraz klimatu lokalnego, zatem warto powiązać obserwacje faz rozwoju poszczególnych gat. roślin wskaźnikowych (Fenologia) z otoczenia z naszymi winoroślami...
Sam się na tym łapię, że tak robię...
A już Roman Myśliwiec pisał, że winorośl kończy okres głębokiego spoczynku zimowego w połowie lutego. Później następuje w naszym klimacie okres spoczynku wymuszonego. Kiedy dana odmiana rusza (w tym okresie) zależy tylko do przebiegu zmian temperatury.
Wiadomo, że jedna roślina np. Agrest już ładnie dojrzewa jak winorośl np. hybryda Frontenac budzi się do życia, gdzie inna winorośl też zresztą hybryda Arkadia śpi w najlepsze.
Czy naprawdę obserwując agrest czy linguster mamy szansę wyliczyć/przewidzieć co się stanie z naszą winoroślą za tydzień?

Myślę, że tak. Być może mniej nam powie zachowanie jagody kamczackiej czy palmy, ale rośliny rodzime lub zaaklimatyzowane, ale dobrze przystosowane do naszego klimatu, "działają" w zakresie temperatur zazębiającym się z winoroślą. Przy założeniu, że klimat danego rejonu ma w każdym momencie pewien określony zakres temperatur potencjalnych, można w przybliżeniu określić zależności pomiędzy poszczególnymi gatunkami. Będą one wyraźniej widoczne w danym siedlisku i coraz trudniej uchwytne wraz ze zwiększaniem skali obserwacji. Nie sądzę przy tym, aby obserwacje fenologiczne miały jakąś znacznie mniejszą sprawdzalność od sprawdzalności współczesnych prognoz pogody, szczególnie tych długoterminowych. Okres spoczynku wymuszonego mają też inne rośliny, różne (choć czasem bardzo zbliżone) są tylko temperatury progowe. A co do szczegółowych różnic w budzeniu się poszczególnych odmian winorośli to często bywa i tak, że jedna Arkadia śpi jeszcze w najlepsze, podczas gdy inna, rosnąca dwa metry dalej, jest już w fazie wełnistego pąka. Zbyt wiele nieuchwytnych dla nas czynników składa się na termin występowania poszczególnych faz BBCH, abyśmy mogli przewidywać je z jakąś nadzwyczajną precyzją. Więc póki co, będę obserwował ligustr...

Pozdrawiam.
Mariusz

Ostatnio edytowano środa, 24 kwietnia 2019, 07:16 przez sailor, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: środa, 24 kwietnia 2019, 05:50 
Ekspert
Ekspert

garbom napisał(a):
Hm, z tą deszczówką to fajny pomysł, ale jak dachy kryte eternitem to już chyba nie jest za fajnie... ? :shock:

Wszystko szkodliwe co mogło się wypłukać już dawno się wypłukało. Jeśli nie będziesz chodzić po dachu i łamać go...

R.S.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: środa, 24 kwietnia 2019, 06:15 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Napiszę krótko. Nie ma odmiany, której krzewy nie miałyby już liści. Austriacka Rosa, Chasselas i Triumf Alzacki oraz Juliamsrebe mają kwiatostany.
Co do suszy, podłączam wkrótce do rynny okalającej dom ozdobną beczkę, natomiast od sąsiada (bauera) kupiłem pojemnik w metalowym stelażu. Chcę na garażu założyć rynny i gromadzić wodę w tym zbiorniku. Wczoraj, przed północą, nieco padało, jednak nawet nie ma śladu w glebie po tym opadzie..

PostNapisane: środa, 24 kwietnia 2019, 09:15 
Kiper
Kiper

Niema? To coś mim zezarło liście! ;-)
Taki zbiornik w koszu potocznie nazywany jest mauzerem, a fachowo paletopojemnikiem. 1000L wyda się sporo, ale większy ogródek przyda się ich kilka. Plus jest taki że można je piętrować bodajże do trzech w górę.
Nie wszystkie są dobrze stabilizowane na UV i po kilku latach mogą pękać.

PostNapisane: środa, 24 kwietnia 2019, 09:31 
Kiper
Kiper

Dolnoslązak pisze o swojej lokalizacji. U niego nie ma odmiany bez liści.

PostNapisane: środa, 24 kwietnia 2019, 14:44 
mistrz
mistrz

zbyszekB napisał(a):
Burze piaskowe to najczęściej podobno nad Saharą :!:
A ja dzisiaj spotkałem kilka takich mniejszych nad Mazowszem :shock: :!:
Susza taka ,że ziemia jak popiół i tam gdzie była ziemia wiosną wzruszona silny wiatr przenosił rolnikom glebę do sąsiadów :!:
Z mojej winniczki nic nie wywiało , bo mam zadarnioną :D
PS
Przez kilka godzin nie miałem na "działce" prądu,wody i internetu...
Teraz już wiatr mniejszy i wszystko wraca powoli do normy :wink:

Te Twoje burze (wichury) piaskowe przy obserwacji z ziemi mogły się wydawać niewielkie. Przeszły one jednak przez całą północną część Polski (przez Szczecin również), podnosząc z gołych i suchych pól ogromne ilości pyłu. Pył ten, unoszony przez konwekcję i transportowany silnym SE wiatrem, przeszedł nad zachodnim Bałtykiem, południową Skanią, Danią i Cieśninami Duńskimi, by po wyjściu nad Morze Północne dotrzeć wieczorem na E od Szetlandów! Pasma pyłów są doskonale widoczne zarówno na wczorajszych, jak i dzisiejszych zdjęciach satelitarnych. I znowu ubyło nam trochę ziemi...
U mnie ten wiatr przyniósł dodatkowo niewielki, popołudniowy deszcz, które zapewne podniósł kwietniową sumę opadów dla Szczecina powyżej magicznej liczby 1 mm!

Pozdrawiam.
Mariusz

PostNapisane: czwartek, 25 kwietnia 2019, 07:34 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Dzisiaj +27,+28, a jutro nawet +30. Podlewania zatem ciąg dalszy.
Merlot wykształcił kwiatostany.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 540 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 36  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1