Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 18:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 540 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 36  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wiosna 2019
PostNapisane: niedziela, 21 kwietnia 2019, 08:17 
czeladnik
czeladnik

Spóźnialski Merlot :

Obrazek

Przodowniczka Iza Z.:

Obrazek

PostNapisane: niedziela, 21 kwietnia 2019, 18:48 
Ekspert
Ekspert

U mnie mocno do przodu wyrwał Agat Doński. Tak wygląda na dzisiaj.

Załączniki:
ad.jpg
ad.jpg [ 159.93 KiB | Przeglądane 1160 razy ]

PostNapisane: niedziela, 21 kwietnia 2019, 22:41 
mistrz
mistrz

Oto wczorajsze i dzisiejsze zdjęcia obrazujące, na jakim etapie jest wiosna w Szczecinie.

Obrazek
Kwitną już bzy, a zieleń krzewów robi się gęsta i ciemna.

Obrazek
Kasztanowce jeszcze nie kwitną, ale pąki kwiatowe są już duże. Jeśli wysokie temperatury się utrzymają, zakwitną lada dzień!

Obrazek
Jedna ze szczecińskich magnolii. Ich kwitnienie rozciąga się, w zależności od odmiany, na kwiecień i maj (ale jest też kilka odmian kwitnących latem).

Na podmokłych łąkach od dłuższego czasu żółcą się kaczeńce, a na trawnikach mniszki (mlecze).

Swoją drogą szkoda, że w tym wątku tak mało zamieszczacie zdjęć, pokazujących stan przyrody. Takie zdjęcia mówią często więcej niż tysiąc słów i łatwo można się zorientować, w jakich "okolicznościach przyrody" występują poszczególne fazy BBCH winorośli. A przecież wiedza, którą staramy się tutaj współtworzyć, bierze się w ogromnej mierze z obserwacji i porównań...

Pozdrawiam.
Mariusz

PostNapisane: poniedziałek, 22 kwietnia 2019, 09:36 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Moje Chasselas Dore (Roczne sadzonki mają jeszcze kopczyki chroniące zimą miejsce szczepienia. Jutro zostaną usunięte.) : http://wino.org.pl/forum/Thread-MOJA-WI ... #pid389779 .

PostNapisane: poniedziałek, 22 kwietnia 2019, 11:08 
Kiper
Kiper

Witam
Każde siedlisko ma swoją specyfikę temp. pow. i gleby oraz klimatu lokalnego, zatem warto powiązać obserwacje faz rozwoju poszczególnych gat. roślin wskaźnikowych (Fenologia) z otoczenia z naszymi winoroślami .
U mnie jest tak (choć to zaledwie po kilku sezonach):
1. kwitnienie agrestu, żółtych dużych żonkili, pojaw. pąków kwiat. papierówki -pęczniejące/wełniste pąki winorośli w zależności. od gat.
2. kwitnienie jabłoni papierówki, śliwki węgierki, niezapominajki - pierwsze liście i pojaw.pąków kwiat. u najwcześniejszych winorośli jn;
3. kwitnienie ligustru pospolitego- początek kwitnienia najwcześniejszych winorośli (są to Kristaly, Cascade, Iza, Nero).

PostNapisane: poniedziałek, 22 kwietnia 2019, 11:28 
Kiper
Kiper

A u mnie tak:
http://winnicamarysienka.blogspot.com/2019/04/winorosl-2019-bbch-07.html
i wcale się nie cieszę.
Jak co roku mam z głowy Nadjeżdę AZOS która śpi jak zabita. A inne wyrywne będę znowu musiał okrywać przed Zośką.

A i jeszcze jak ta zła wróżka wietrzę suszę w tym roku. Od nigdy na wiosnę nie brakowało mi wody w studni. Niestety w tym roku taki objaw mam. Grunt suchy jak pieprz a że to piaszczysko to będą się chyba winorośle musiały wysilić i korzonki głębiej zapuścić.

PostNapisane: poniedziałek, 22 kwietnia 2019, 12:49 
Ekspert
Ekspert

McGr3gor napisał(a):
Grunt suchy jak pieprz a że to piaszczysko to będą się chyba winorośle musiały wysilić i korzonki głębiej zapuścić.

Tak Grzegorz, ale młodziaki trzeba i tak podlewać, bo przy suszy same sobie ne poradzą. Tak było w zeszłym roku i kilka sztuk mi wypadło, bo nie dopilnowałem.

PostNapisane: poniedziałek, 22 kwietnia 2019, 16:19 
mistrz
mistrz

Dzisiaj gdzieś w centralnej Polsce[img][ [img]http://img4.garnek.http://img4.garnek.pl/amin.garnek.pl/03 ... _200.0.jpg[/img]
[img][img]http://img4.garnek.pl/amin.garnek.pl/035/021/35021057_200.0.jpg[/img]
images/smilies/icon_silent.gif[img][img]http://img1.garnek.pl/amin.garnek.pl/035/021/35021081_200.0.jpg[/img]
[/img] [/img]/img]

Przepraszam za bałagan w tych linkach.

PostNapisane: poniedziałek, 22 kwietnia 2019, 18:22 
Kiper
Kiper

jawormcz11 napisał(a):
Tak Grzegorz, ale młodziaki trzeba i tak podlewać, bo przy suszy same sobie ne poradzą. Tak było w zeszłym roku i kilka sztuk mi wypadło, bo nie dopilnowałem.

U mnie podobnie. Działkę mam bez prądu i wody a w dodatku kilka lat temu była nieco podmokła więc zrobiłem odwodnienie. Działa doskonale. Teraz się zastanawiam jak się pozbyć drenażu ;). Starsze krzewy sobie radzą natomiast młode tak jak Mirku piszesz trzeba podlewać. Niestety nie bardzo mam jak i to pewnie też spowodowało jakieś straty, jakie to jeszcze nie wiem ale najbliższe tygodnie pokażą.

PostNapisane: wtorek, 23 kwietnia 2019, 03:08 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Susza jest wielka. Na piachu, w uprawie lawendy, żółkną nawet chwasty.Glina jest nie do motykowania, stąd te chwasty w winorośli. I do tego od soboty jest mszyca na różach. Dzisiaj będzie czas, aby się nimi zająć.

PostNapisane: wtorek, 23 kwietnia 2019, 08:55 
mistrz
mistrz

Mcin napisał(a):
Witam
Każde siedlisko ma swoją specyfikę temp. pow. i gleby oraz klimatu lokalnego, zatem warto powiązać obserwacje faz rozwoju poszczególnych gat. roślin wskaźnikowych (Fenologia) z otoczenia z naszymi winoroślami .
U mnie jest tak (choć to zaledwie po kilku sezonach):
1. kwitnienie agrestu, żółtych dużych żonkili, pojaw. pąków kwiat. papierówki -pęczniejące/wełniste pąki winorośli w zależności. od gat.
2. kwitnienie jabłoni papierówki, śliwki węgierki, niezapominajki - pierwsze liście i pojaw.pąków kwiat. u najwcześniejszych winorośli jn;
3. kwitnienie ligustru pospolitego- początek kwitnienia najwcześniejszych winorośli (są to Kristaly, Cascade, Iza, Nero).

W moim siedlisku agrest kwitnie dobry miesiąc przed pęcznieniem pąków winorośli. Żonkile w Szczecinie zakwitły przed piętnastym marca (na wsi niestety ich nie mam, więc nie mogę dokładnie porównać). Węgierki jeszcze kwitną, inne śliwy dawno przekwitły. A winorośl? Winorośl jest w większości w fazie pąka wełnistego lub nawet dopiero nabrzmiewania pąków! Wyjątkiem są krzewy przy ścianie, będące w fazie BBCH 07 - 09 (jednak na tych pędach, które przylegają bezpośrednio do ściany, można zaobserwować już fazy 12 - 14).
Inna niż u ciebie kolejność rozwoju poszczególnych roślin spowodowana jest tym, że przedwiośnie zaczyna się u mnie najwcześniej w Polsce (zwykle w trzeciej dekadzie stycznia), natomiast wiosna przychodzi późno i jest zazwyczaj, przynajmniej w swej pierwszej fazie, dość chłodna. Inny jest więc rozkład średnich temperatur w całym tym okresie. Termiczne przedwiośnie trwa w moim rejonie średnio ok. 70 dni, a wiosna 30 - 35 dni.
Papierówki nie mam, ale za to ligustru mnóstwo, więc będę miał okazję zaobserwować zależność.

Pozdrawiam.
Mariusz

-- wtorek, 23 kwietnia 2019, 08:55 --

Dolnoslonzok napisał(a):
Susza jest wielka. Na piachu, w uprawie lawendy, żółkną nawet chwasty.Glina jest nie do motykowania, stąd te chwasty w winorośli. I do tego od soboty jest mszyca na różach. Dzisiaj będzie czas, aby się nimi zająć.

W Twoim rejonie były jednak w kwietniu "znaczne" opady. 13. 04 spadło ponoć w Opolu całe 6 mm deszczu! Natomiast u mnie kwietniowe opady wyniosły do tej pory 0,9 mm... Czyli u Ciebie spadło ok. 670 procent tego, co u mnie :lol:.

Pozdrawiam.
Mariusz

PostNapisane: wtorek, 23 kwietnia 2019, 10:51 
Ekspert
Ekspert

Święta, święta i do roboty czas wracać ;)

1. +2kg wagi :) Znowu :(
2. Zmrożony Marszałek pozbierał zwłoki i wypuścił kolejne dwa listki ;)
3. Jesienne sadzonki Aliberneta i Leona otwierają pąki - lada dzień będą listki...
3. Świdośliwa zakwitła.

R.S.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: wtorek, 23 kwietnia 2019, 14:43 
Ekspert
Ekspert

U mnie też susza.

W studni (11 m głębokości) mam 1 metr wody na dnie. Wypompuje do podlewania, na drugi dzień znowy trochę najdzie. Podlewam warzywa i świeżo posadzone drzewa owocowe.

W zeszłym roku taki niski stan wody gruntowej miał miejsce dopiero w lipcu.

Ciekawe co z tego wyniknie...

PostNapisane: wtorek, 23 kwietnia 2019, 15:55 
Kiper
Kiper

..., że trzeba kupić kilka pojemników na deszczówkę.

PostNapisane: wtorek, 23 kwietnia 2019, 16:19 
Ekspert
Ekspert

A deszcz skąd weźmiesz? ;)

R.S.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 540 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 36  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1