Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 02:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 540 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 36  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wiosna 2019
PostNapisane: poniedziałek, 25 marca 2019, 19:52 
czeladnik
czeladnik

No cos podobnego !!! a u mnie zakwitły już dawno jagody kamczackie :D

PostNapisane: poniedziałek, 25 marca 2019, 19:59 
Ekspert
Ekspert

No kurcze a u mnie (Kopanka koło Skawiny) nie mogą zakwitnąć. Pąki są już ze trzy tygodnie,
ale nie rozwinięte. Może w tym tygodniu? Za to Dereń kwitnie jak dureń jakiś :)

R.S.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: poniedziałek, 25 marca 2019, 20:56 
Kiper
Kiper

U mnie listki wypuścił tylko porzeczkoagrest, dereń jeszcze kwiatów nie otwarł do końca. Kamczacka też jeszcze śpi. W zasadzie tylko krokusy i irysy kwitną w pełni, agrestowi popękały pąki, czarnej porzeczce też. Winorośle śpią.

PostNapisane: poniedziałek, 25 marca 2019, 21:03 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
dragon99 napisał(a):
Dolnoslonzok napisał(a):
Niedziela z temperaturą +14,+15 st. C. Czarne porzeczki mają kwiatostany niczym winorośl, a agresty pokazują je od tygodnia. Hiacynty i żonkile pięknie kwitną, tulipany na dniach otworzą kwiaty. Od soboty Triumf Alzacki i trzy krzewy Alzatczyka z Brzegu (domniemany Oberlin Noir) są w fazie wełnistego pąka.

Niby mamy tak blisko do siebie a u mnie porzeczka czarna dopiero rozwija listki. Na czerwonej pękają pąki tak jak i na agreście.

Blisko faktycznie, a coś w różnicy jest.

Mcin napisał(a):
Witam
Na pd.W-wia jest jak w Wilczycach, widać już pąki winorośli u Izy, Nero, Galantha i zielone pąki porzeczek, brzoskwiń, małe kwiaty agrestu.
Mam czarnoziem 40cm i niżej glinę - one wolniej się nagrzewają to Pradolina Wrocławska ,b.żyzna, płaska i wilgotna.
U Dolnoślązaka jest wyraźnie cieplej, (ma jednak wyższe i b. piaszczyste tereny a jeszcze Sudety dają halny ).
Jego winogrona dojrzeją wcześniej: do degustacji to lepiej ale ... jak zrobić wino np.: w lipcu? :)
Pozdrawiam

Przepraszam, ale tu - bez obrazy, a z gwoli obowiązku - muszę już Kolegę sprostować. :) Mój ogród winoroślowy, sad i krzewy owocowe są na madzie rzecznej, glinie, z której można lepić cegły i na glebie piaszczysto-gliniastej, a pod nimi, na głębokości ponad 70 cm jest piach rzeczny. To Dolina Nysy Kłodzkiej (na piachu krzemowym mam lawendę i będę mieć przyszłą uprawę przerobową winorośli na płd. od domu). Co do wysokości, to nie mam wzgórz, mam płasko, a jestem na 147-149 m.n.p.m, czyli tyle, a nawet nieco mniej niż mój rodzinny, pobliski Brzeg (do 150 m.n.p.m.), czy podwrocławskie Kobierzyce i Tyniec Mały( do 147 m.n.p.m.). I jedna ważna rzecz. Na Nizinie Śląskiej nie wieje halny, a fen sudecki, który wpływa również na klimat naszego Wrocławia, czy Legnicy, Nysy, Grodkowa, Brzegu i innych miast wzdłuż Odry i Nysy Kłodzkiej :). No i ostatnie zdanie. Mieszkam w samym centrum wrocławsko-opolskiego ośrodka ciepła (najcieplejszy rejon Niziny Śląskiej, czyli najbardziej uprzywilejowanego termicznie rejonu kraju), dlatego te korzystne warunki klimatyczne. Opole, Oława, Brzeg, Grodków, czy Lewin Brzeski leżą ponadto na kierunku wiatrów południowych, kierowanych z Doliny Dunaju, Doliną Morawy do Doliny Odry i także przez Sudety Wschodnie, czyli Góry Opawskie (najcieplejsze góry w Polsce). Do tego, wzdłuż Doliny Odry mamy ciepłe wiatry z zachodu (zimą atlantyckie masy powietrza), stąd ta kumulacja ciepła. Tyle wyjaśnieniem. Przepraszam za wywód. :)

Ostatnio edytowano wtorek, 26 marca 2019, 04:12 przez Dolnoslonzok, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: poniedziałek, 25 marca 2019, 22:13 
Kiper
Kiper

Kurde Michał opis dokładniejszy jak budowa szwajcarskich zegarków...;) Brawo!
Co chcesz żeby sprawdzić i opisać, jak to u mnie wygląda...? ;)

PostNapisane: poniedziałek, 25 marca 2019, 23:53 
przedszkolak
przedszkolak

Witajcie
Czy nocne przymrozki o tej porze mogą zagrozić winorośli zasadzonej zeszłej wiosny (zapowiadają -5)? Czy groźne są dopiero te przymrozki wiosenne gdy winorośl jest już zielona? Jeszcze nie odkopałem.

PostNapisane: wtorek, 26 marca 2019, 04:20 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
narc81 napisał(a):
Kurde Michał opis dokładniejszy jak budowa szwajcarskich zegarków...;) Brawo!
Co chcesz żeby sprawdzić i opisać, jak to u mnie wygląda...? ;)

:) Włodku, podaj wszystko, łącznie z nr konta ;).
Poważnie, to uważam, że przy zakładaniu uprawy ważna jest znajomość warunków klimatycznych lokalnych i regionalnych, a także aspektów historycznych, które wiele mówią, podpowiadają i wskazują.

-- wtorek, 26 marca 2019, 05:19 --

piotrasta napisał(a):
Witajcie
Czy nocne przymrozki o tej porze mogą zagrozić winorośli zasadzonej zeszłej wiosny (zapowiadają -5)? Czy groźne są dopiero te przymrozki wiosenne gdy winorośl jest już zielona? Jeszcze nie odkopałem.

Nie przejmuj się, Kolego. Wszystko masz jeszcze zakopczykowane. Wiosną nawet jednostopniowy przymrozek uszkodzi zielone.

PostNapisane: wtorek, 26 marca 2019, 06:18 
mistrz
mistrz

Nawiązując do Twojego poprzedniego postu uważam że Wrocław jest w pewnym sensie chroniony od północy Wzgórzami Trzebnickimi - stąd mniej północnych wiatrów. Niestety są i uwarunkowania negatywne (dziś może mniej odczuwalne): duża wilgotność spowodowana wieloma rzekami.
Z drugiej strony na nasze uprawy mają i tak wpływ dodatkowe uwarunkowania - przykładowo ja mam od siebie oddalony o 50m zbiornik wodny i to wystarcza że cała wegetacja się opóźnia o około 10 dni (na szczęście 'jeziorko' nie jest w niecce i nie ma zastoiska mroźnego. W przyrodzie wszystko się liczy.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: wtorek, 26 marca 2019, 07:04 
Ekspert
Ekspert

Zgadza się. W każdej lokalizacji jest to terroir i to jest ważne, a nawet najważniejsze. Jestem na wschodniej krawędzi Doliny Nysy Kłodzkiej, która nieznacznie, ale wyraźnie wynosi się w terenie na wschód od mojego ogrodu, a gdzie temperaturę mam czasami o stopień wyższą niż w Lewinie Brzeskim, czy niedalekim Brzegu (Na marginesie. Ten łagodny stok to pole sąsiada. Może udałoby się kiedyś odkupić od niego i założyć przez drogę uprawę w pełnym słońcu i na małym nachyleniu terenu. Może). U mnie jest szeroka dolina rzeczna i szereg mniejszych potoków i dolinek mniejszych rzeczek, nie mówiąc o Dolinie Odry, która parę kilometrów na płn.wsch. łączy się z Doliną Nysy Kłodzkiej, co powoduje wzrost wilgotności, a i tak nie narzekam na warunki, choć uprawa na madzie rzecznej jest nasłoneczniona latem jedynie do godz. 16-17 (część przerobowa na piachu będzie miała nasłonecznienie nawet w październiku do 17-18). Cóż dopiero można uzyskać na pagórkach parę kilometrów na południe od Brzegu w rejonie wsi Pępice lub wzniesieniach Wału Łosiowskiego ciągnącego się na przestrzeni kilkunastu kilometrów wzdłuż Doliny Nysy Kłodzkiej, od Różyny przez Łosiów, Jasionę, Nową Wieś Małą i Michałów, gdzie wzniesienia mają po 180 m.n.p.m, a nachylenia stoków w kierunku południowym, jak choćby uprawa Kukiza w niedalekim Łosiowie, dają wielkie szanse na rozwój winiarstwa.

PostNapisane: wtorek, 26 marca 2019, 07:44 
Kiper
Kiper

TatOR napisał(a):
...
Niestety są i uwarunkowania negatywne (dziś może mniej odczuwalne): duża wilgotność spowodowana wieloma rzekami.
...

To akurat może być zaletą. Popatrzcie na okolicę Tokaju. Tam właśnie mikroklimat tworzą rozlewiska leniwie płynących Bodrogu i Cisy. Może ktoś z Was zdecyduje się na jakieś poletko doświadczalne ála Tokaj? W wielu miejscach na świecie próbowano zrobić wina tokajskie. Nikomu się nie udało. Może to właśnie kolej na Was koledzy. :)

PostNapisane: środa, 27 marca 2019, 20:34 
Ekspert
Ekspert

Juliamsrebe jako kolejna odmiana wchodzi w fazę wełnistego paka. Łuski pękają u Chasselas.

PostNapisane: środa, 27 marca 2019, 20:52 
Ekspert
Ekspert

Dolnoslonzok napisał(a):
Juliamsrebe jako kolejna odmiana wchodzi w fazę wełnistego paka. Łuski pękają u Chasselas.

Jeżeli nie będziesz miał majowych przymrozków to będziesz miał z dojrzewaniem "do przodu"
W przeciwnym razie będzie "do tyłu"
Módl się gorliwie o wiosnę bez przymrozków :mrgreen:

PostNapisane: środa, 27 marca 2019, 20:58 
Ekspert
Ekspert

Dzisiaj w nocy u mnie było -3C. Już mi się te przymrozki nudzą ;)

R.S.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: środa, 27 marca 2019, 23:42 
mistrz
mistrz

RolnikSam, weź poprawkę w takim razie na fakt, że w najgorszym scenariuszu ta "męka" potrwa do połowy maja :roll:
U mnie wczoraj wieczorem i w nocy padał śnieg z deszczem, a momentami nawet śnieg, który oczywiście szybko topniał. Prognozy też nie są najlepsze. Marzę o takiej wiośnie jak rok temu...
Winorośle w większości jeszcze śpią. Fakt faktem deserówki mam okryte i przycięte wstępnie jesienią, ale nieokryty Regent był niedawno cięty i zero płaczu. Płacz pojawił się za to na jednym nieokrytym i przyciętym krzewie Arkadii :crazy: Płakał też Wostorg SV, którego w drodze wyjątku odkryłem. Może ktoś z kolegów z Podkarpacia, bądź Małopolski napisze jak to u niego wygląda? :wink:

PostNapisane: czwartek, 28 marca 2019, 04:53 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):
Jeżeli nie będziesz miał majowych przymrozków to będziesz miał z dojrzewaniem "do przodu"
W przeciwnym razie będzie "do tyłu"
Módl się gorliwie o wiosnę bez przymrozków :mrgreen:

Identycznie było w roku 2017 i ubiegłym, 2018. Zielone przyrosty pojawiły się w kwietniu, ale na szczęście ominęły mnie typowe jeszcze przymrozki występujące u mnie do 20 kwietnia. W maju nie było szkód, bo nie było przymrozków. Dojrzewanie owoców było trzy, cztery tygodnie przyśpieszone.
Zielone zaczęło pojawiać się w ubiegłym roku od 15 kwietnia. Po tygodniu było już tak:
http://wino.org.pl/forum/Thread-MOJA-WI ... #pid378661

Pinot Blanc świetnie regeneruje się po majowych przymrozkach, co wiem z doświadczenia w roku 2015, gdy w jeden poranek "majówki" temperatura spadła do niespełna -1 st. C, ważąc zielone na dwóch krzewach rosnących w pobliżu nieskoszonej trawy. Odbiły i owocowały.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 540 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 36  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1