Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 00:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wiosna 2016
PostNapisane: środa, 1 czerwca 2016, 08:40 
Ekspert
Ekspert

Mam Villarisa (powinienem chyba napisać miałem) posadzonego w maju zeszłego roku. Na zimę okryty. Niestety do tej pory nie daje odznak życia.

PostNapisane: środa, 1 czerwca 2016, 09:36 
Ekspert
Ekspert

Teraz tak pomyślałem - w zeszłym sezonie też zauważyłem parę zaschniętych kwiatostanów Villarisa i zrzuciłem winę na zbyt duże stężenie środków podczas oprysku, tyle, że w tym roku niczym go jeszcze nie pryskałem.

PostNapisane: środa, 1 czerwca 2016, 09:55 
przedszkolak
przedszkolak

_Andrzej_ napisał(a):
U mnie dziwny objaw tej wiosny - pierwszy raz w 7-letnim stażu winnicy.
Na wszystkich odmianach, choć w różnym stopniu, zielone puściło tylko z 2-3 pierwszych pąków.
MF - kurtyna na 180 cm, cięte na 5 oczek - objaw najmniej widoczny i gdyby nie pozostałe odmiany to pewnie nie zwróciłbym uwagi.
LM - kurtyna j.w. - objaw wyraźnie widoczny na 50-60% łóz
Regent - Guyot z pniem ok 50-60cm - objaw katastrofalny na 80-90% łóz

Ciąłem pod koniec lutego. Mrozów nie było, chyba że jakiś niezauważony przymrozek, ale na pewno nie na nabrzmiałych pąkach, a tym bardziej nie na zielonych.
Co się mogło stać??? Gdyby nawet przymrozek, to przy regentach powinno chyba wyciąć pierwsze i ostatnie pąki (najbliżej ziemi), a na LM nie powinienem mieć wcale tego efektu.
Czy ktoś coś podpowie?

U mnie jest identycznie, ale przymrozek kwietniowy nie ma tu nic do tego. Moje krzaki były w tym czasie okryte ziemią. Według mnie zeszłoroczna susza spowodowała że winorośl nie przygotowała się dostatecznie do zimy. Dowodem na to jest u mnie jeden krzak Krystaly który jako jedyny u mnie w zeszłym roku nie owocował (był przycięty do korzenia), a w tym roku jako jedyny z 10 krzewów wypuścił na całej łozie normalne, owocujące latorośle. Jednak Guyot to ryzykowna forma prowadzenia winorośli.

PostNapisane: środa, 1 czerwca 2016, 10:03 
Ekspert
Ekspert

Dotyczy to nie tylko winorośli. Brzoskwinie u mnie połowę gałęzi mają podeschnięte. Owoców prawie nie ma. Nawet tuje częściowo suche.

PostNapisane: środa, 1 czerwca 2016, 12:15 
Ekspert
Ekspert

@Zdrzewa nie rozumiem na czym polega ryzyko w prowadzeniu winorośli w formie Guyot (na typowym pniu 50-80cm)? Może Wasze łozy mimo braku przymrozku, dlatego nie chcą owocować, bo były przeciążone owocowaniem? Zwłaszcza fakt, że startują pąki znajdujące się blisko pnia (z początku łozy) świadczą o braku zdrewnienia łozy na zimę. A może ubiegłoroczny wrześniowy przymrozek ściął liście zanim łozy zdrewniały.

W każdym razie jak się ma fakt braku zdrewnienia łozy, czy też uschnięcia pąków z dalszej jej części do formy prowadzenia?

PostNapisane: środa, 1 czerwca 2016, 14:02 
Ekspert
Ekspert

Zdrzewa napisał(a):
....

... Jednak Guyot to ryzykowna forma prowadzenia winorośli.

Też tak sądzę, że w polskich warunkach jest to bardzo ryzykowna forma prowadzenia winorośli.
Zaprawiam dołki kompostem przed posadzeniem i więcej już nie zasilam nawozami (od 10 ciu lat).
Wszystkie odmiany rosną i owocują dobrze. Jednak nie wszystkie odmiany drewnieją wystarczająco dobrze na całej długości łozy.
Niektóre odmiany drewnieją dobrze do połowy łozy, wszystkie bez wyjątku drewnieją dobrze do 3-4 go oczka od nasady łozy.
Dlatego więc nie stosuję u siebie formy "guyot".
Forma sznura z ramieniem stałym i cięciem sposobem "royat" lub "casaneve" pozwala mi pozbyć się nie zdrewniałych części łozy.
Ale o tym napisałem już na tym forum blisko 4 lata temu.
Niektórzy w tamtym czasie nawet się z tym zgadzali i pewnie stosują to ? :wink:
Kilka lat temu na tym forum Piotr S. opisywał cięcie pinota na dwa pąki(royat) w Kalifornii.

PostNapisane: środa, 1 czerwca 2016, 18:41 
Ekspert
Ekspert

Zbyszku jest dużo racji w tym co napisałeś, zwłaszcza w odniesieniu do odmian deserowych. Co do przerobówek to się nie wypowiem, bo mam tylko trzy sztuki i też ich prowadzę Royatem.

PostNapisane: środa, 1 czerwca 2016, 22:00 
mistrz
mistrz

suszi napisał(a):
@Zdrzewa nie rozumiem na czym polega ryzyko w prowadzeniu winorośli w formie Guyot (na typowym pniu 50-80cm)? Może Wasze łozy mimo braku przymrozku, dlatego nie chcą owocować, bo były przeciążone owocowaniem? Zwłaszcza fakt, że startują pąki znajdujące się blisko pnia (z początku łozy) świadczą o braku zdrewnienia łozy na zimę. A może ubiegłoroczny wrześniowy przymrozek ściął liście zanim łozy zdrewniały.

W każdym razie jak się ma fakt braku zdrewnienia łozy, czy też uschnięcia pąków z dalszej jej części do formy prowadzenia?

1. Nie miałem przymrozków we wrześniu, ale jaki ma związek ścięcie liści przed zdrewnieniem łozy???
2. Nie zauważyłem, żeby łozy były mniej zdrewniałe niż w latach ubiegłych.
3. Wczesną wiosną wszystkie pąki wyglądały podobnie. Dopiero, kiedy zaczęły (lub powinny zacząć) ruszać, ujawniła się różnica.

Nadal uważam że przyczyna jest nietrafiona.
Może wyjątkowo lekka zima i ewentualne konsekwencje z tym związane +termin cięcia? Tak jak wspomniałem ciąłem na koniec lutego.
Na MF i LM część łóz podczas przycinania była żywa, a teraz poniżej 2-3 pąka jest sucha. Nie dotyczy to jednak Regenta, który najbardziej oberwał, a jednak łozy żywe w większości przypadków prawie do samego końca.

PostNapisane: czwartek, 2 czerwca 2016, 06:33 
Ekspert
Ekspert

Zdrzewa napisał(a):
_Andrzej_ napisał(a):
U mnie dziwny objaw tej wiosny - pierwszy raz w 7-letnim stażu winnicy.
Na wszystkich odmianach, choć w różnym stopniu, zielone puściło tylko z 2-3 pierwszych pąków.
MF - kurtyna na 180 cm, cięte na 5 oczek - objaw najmniej widoczny i gdyby nie pozostałe odmiany to pewnie nie zwróciłbym uwagi.
LM - kurtyna j.w. - objaw wyraźnie widoczny na 50-60% łóz
Regent - Guyot z pniem ok 50-60cm - objaw katastrofalny na 80-90% łóz

Ciąłem pod koniec lutego. Mrozów nie było, chyba że jakiś niezauważony przymrozek, ale na pewno nie na nabrzmiałych pąkach, a tym bardziej nie na zielonych.
Co się mogło stać??? Gdyby nawet przymrozek, to przy regentach powinno chyba wyciąć pierwsze i ostatnie pąki (najbliżej ziemi), a na LM nie powinienem mieć wcale tego efektu.
Czy ktoś coś podpowie?

U mnie jest identycznie, ale przymrozek kwietniowy nie ma tu nic do tego. Moje krzaki były w tym czasie okryte ziemią. Według mnie zeszłoroczna susza spowodowała że winorośl nie przygotowała się dostatecznie do zimy. Dowodem na to jest u mnie jeden krzak Krystaly który jako jedyny u mnie w zeszłym roku nie owocował (był przycięty do korzenia), a w tym roku jako jedyny z 10 krzewów wypuścił na całej łozie normalne, owocujące latorośle. Jednak Guyot to ryzykowna forma prowadzenia winorośli.

U mnie w tym roku też sporo łóz nie wypuściło pąków. Może faktycznie to przyczyna zeszłorocznej suszy...

PostNapisane: czwartek, 2 czerwca 2016, 06:54 
przedszkolak
przedszkolak

suszi napisał(a):

Nie sądzę żeby 2 kg na 7 - 14 letni krzew było zbyt dużym obciążeniem. A co do przymrozków to pierwsze miałem około 10 października.

PostNapisane: czwartek, 2 czerwca 2016, 10:45 
mistrz
mistrz

Też miałem taki przypadek na 2-3 sadzonkach, urosły grube na 1cm niby dobrze zdrewniały, bo jak ciąłem to kapało, ale pąki jednak czarne. Potem jedna wypuściła pąka z dołu i jakiś zapasowy z góry, a dwie do dziś nic mimo że były kopczyki.
Kolejny dziwny przypadek to, padł jeden cały krzak, może po wiosennych przymrozkach, na całej łozie są pąki które wybiły, a potem zaschły i do tej pory żaden zapasowy nie wystartował.

PostNapisane: czwartek, 2 czerwca 2016, 12:11 
mistrz
mistrz

Ja też miałem podobny problem z pąkami tyle że na pobranych jesienią sztobrach.

I moja teoria jest taka że pąki nie dojrzały(zdrewniały) dostatecznie.

W trakcie sezonu nie miałem żadnych poważnych problemów i wydawało mi się że łoza ładnie zdrewniała.

A wiosną wykopane sztobry w środku zielone a pąki w większości czarne.

PostNapisane: czwartek, 2 czerwca 2016, 14:50 
Ekspert
Ekspert

Wygląda na to, że głównym winowajcą jest zeszłoroczna susza.

PostNapisane: czwartek, 2 czerwca 2016, 16:17 
Kiper
Kiper

zbyszekB napisał(a):
Zdrzewa napisał(a):
....Jednak Guyot to ryzykowna forma prowadzenia winorośli.

Też tak sądzę, że w polskich warunkach jest to bardzo ryzykowna forma prowadzenia winorośli.

Ja mam na razie mieszane uczucia co do sznura. Wszystkie krzaki prowadziłem od zawsze na niskiego podwójnego guyota (i raczej z tej formy jestem zadowolony). W zeszłym roku postanowiłem przetestować sznury i w kilku przypadkach zostawiłem jedno ramię guyota a drugie uformowałem w sznur poziomy. O ile np. na Konsule wszystko jest ok, to już na Timurze, lub na Wierze na latoroślach które wyrosły na sznurze nie mam kwiatostanów. Łozy piękne ale owocowania nie będzie (może to zbieg okoliczności więc narazie wniosków jakichś głębokich nie wyciągam).
Z guyotem jest problem z okrywaniem (trzeba się napracować nad formą by dało się kilkuletnie krzewy dobrze okryć) i napewno sznur jest tu wygodniejszy. Pewnie więc będę testował dalej, za jakieś kilka lat napiszę jak mi to wychodzi ;).

PostNapisane: czwartek, 2 czerwca 2016, 16:38 
Ekspert
Ekspert

Jest dobrze, :D od wczoraj kwitnie Sfinks na południowej ścianie. :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1