Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 07:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 21  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wiosna 2016
PostNapisane: wtorek, 24 maja 2016, 17:47 
nowicjusz
nowicjusz

Zodiak napisał(a):
SAT za 18 dni maja mam 254. Idzie na rekord. Prognozy są takie, że powinien przekroczyć w maju 400. Jeżeli jesień będzie ciepła to może się powtórzyć 2014. Wtedy to Riesling by u mnie dojrzał.

Jak u ciebie SAT jest taki idący na rekord to i u mnie tez będzie podobnie --mam taka nadzieje -To tylko ok.30-40 km odległości .
To i wino w tym roku będzie wyjątkowe ... Ten rok jest u mnie przełomowy po raz pierwszy pozwolę większej ilości gronom zaowocować i dojrzeć . Zobaczymy jakie będzie lato i jesień ,jestem dobrej myśli ...

PostNapisane: wtorek, 24 maja 2016, 18:00 
Ekspert
Ekspert

Piotrze sam widzisz jak jest. Lipiec w maju. Suma SAT na koniec maja powinna zbliżyć się do tego co było w 2014. Wtedy maj nie był tak upalny, ale w kwietniu nabiło 270. Wprawdzie na początku czerwca ma się ochłodzić, ale też jestem dobrej myśli.

PostNapisane: wtorek, 24 maja 2016, 21:40 
Kiper
Kiper

Przetrwałem przymrozki, ale opady deszczu załatwiły mi sadzonki.
Podobnie jak rok temu po obfitych opadach, tak i w tym roku kilka sadzonek oberwało. Pięknie rosnący Kiszmisz Zaporoski nagle się zatrzymał i zaczyna gubić liście. Tak samo aż 8 innych sadzonek w moim skromnym ogródku.
Trochę średnia opcja.

Na przyszłość już wiem, że sadzenie u mnie głębiej niż 25cm nie ma najmniejszego sensu.
Jutro jak się uda poprawię ze 2 sadzonki. Albo padną do końca, albo będę miały ciut lepsze warunki bytowe.

PostNapisane: środa, 25 maja 2016, 23:01 
Ekspert
Ekspert

pionty napisał(a):
Na przyszłość już wiem, że sadzenie u mnie głębiej niż 25cm nie ma najmniejszego sensu.
Jutro jak się uda poprawię ze 2 sadzonki. Albo padną do końca, albo będę miały ciut lepsze warunki bytowe.

Nie wiemy jak głęboko zasadziłeś, ale jak jest glina średnia, to nie powinno być zbyt głęboko sadzone. Jeśli gleba jest ciężka, tworząca skorupę - to możesz wokół sadzonek ściągnąć wierzchnią warstwę i pomieszać ją z jakąś piaszczystą i z kompostem. Trzeba dopuścić powietrze i ciepło do korzeni.
A może za dużo azotu?
Zodiak napisał(a):
Piotrze sam widzisz jak jest. Lipiec w maju. Suma SAT na koniec maja powinna zbliżyć się do tego co było w 2014. Wtedy maj nie był tak upalny, ale w kwietniu nabiło 270. Wprawdzie na początku czerwca ma się ochłodzić, ale też jestem dobrej myśli.
Jestem zdania że w naszym zakątku SAT jest najbardziej ograniczany przez późną wiosnę. Choć późna wiosna to też brak zagrożenia przymrozkiem.

PostNapisane: czwartek, 26 maja 2016, 07:35 
Kiper
Kiper

poszukiwacz napisał(a):
pionty napisał(a):

Nie wiemy jak głęboko zasadziłeś, ale jak jest glina średnia, to nie powinno być zbyt głęboko sadzone. Jeśli gleba jest ciężka, tworząca skorupę - to możesz wokół sadzonek ściągnąć wierzchnią warstwę i pomieszać ją z jakąś piaszczystą i z kompostem. Trzeba dopuścić powietrze i ciepło do korzeni.
A może za dużo azotu?.

Nie nawoziłem niczym jak do tej pory. W ubiegłym roku miałem to samo po majowych trzydniowych deszczach.

Ziemię mam bardzo ciężką. Sadziłem tak, że stopka na 30-35cm. I widzę teraz, że to za głęboko. Przy obfitych opadach, woda zostaje w wykopie pod sadzonkę jak w wielkim wiadrze.
Po kilku dniach jest już ok, ale dla młodych korzonków jest to jak widać duży problem.
Starsze krzewy praktycznie tego nie odczuły. Tylko te w najgorszym miejscu się na chwilę zatrzymały, ale już idą do przodu.

W mojej sytuacji nie wyobrażam sobie, żeby krzewy nie miały korzeni podpowierzchniowych. Gdyby nie one, prawdopodobnie byłoby z moimi winoroślami dużo gorzej.

PostNapisane: czwartek, 26 maja 2016, 13:13 
czeladnik
czeladnik

pionty napisał(a):
poszukiwacz napisał(a):
pionty napisał(a):

A może za dużo azotu?.

Nie nawoziłem niczym jak do tej pory. W ubiegłym roku miałem to samo po majowych trzydniowych deszczach.

Ziemię mam bardzo ciężką. Sadziłem tak, że stopka na 30-35cm. I widzę teraz, że to za głęboko. Przy obfitych opadach, woda zostaje w wykopie pod sadzonkę jak w wielkim wiadrze.
Po kilku dniach jest już ok, ale dla młodych korzonków jest to jak widać duży problem.
Starsze krzewy praktycznie tego nie odczuły. Tylko te w najgorszym miejscu się na chwilę zatrzymały, ale już idą do przodu.

W mojej sytuacji nie wyobrażam sobie, żeby krzewy nie miały korzeni podpowierzchniowych. Gdyby nie one, prawdopodobnie byłoby z moimi winoroślami dużo gorzej.

Też mam glinę, sadziłem coś ponad 200 sadzonek we wcześniejszych latach i uważam że głebokie sadzenie 40cm uratowało te sadzonki przed suszą dla pprzykładu wklejam zdjęcia z połowy czerwca zeszłego roku, do sierpnia na winnicy bywało i gorzej ale ogromna większośc sadzonek przetrwała. Jednak glina ma swoje zalety, w przypadku innej gleby bez podlewania by się pewnie nie obeszło.Obrazek
W tym roku krzaczki wykazują się ogromną plennością po 4 pięc na łozie, bardzo dużą ilośc kwiatostanów zwłaszcza na Regencie, będę to po zapyleniu ograniczał do dwóch trzech gronek na krzew żeby nie przeholować.Obrazek

PostNapisane: czwartek, 26 maja 2016, 14:33 
mistrz
mistrz

looney31 napisał(a):
Jednak policja ma swoje zalety, w przypadku innej gleby bez podlewania by się pewnie nie obeszło.

Przepraszam, że się czepiam, ale czy nie miało być gliny?

Co do tematu również mam u siebie gliniastą ziemię i doskonale sprawdziła się w zeszłym roku, sadzonki również sadziłem głęboko 35-40 cm.

PostNapisane: czwartek, 26 maja 2016, 20:07 
Ekspert
Ekspert

Solaris ma w tym roku imponujące kwiatostany. Jeżeli dobrze się zapyli to będzie sporo pracy z zielonym zbiorem.

Załączniki:
Komentarz: Solaris koniec maja 2016
2016-05-26 21.01.50.jpg
2016-05-26 21.01.50.jpg [ 98.9 KiB | Przeglądane 407 razy ]

PostNapisane: czwartek, 26 maja 2016, 20:19 
mistrz
mistrz

Ja na 2 letniej Kristaly(sadzonki) posadzonej wiosną tego roku miałem na 6 latorośli 4 latolośle z gronami...zostawię może pół gronka na części takich sadzonek.Bo od początku aż rwą się do życia...

PostNapisane: piątek, 27 maja 2016, 00:19 
nowicjusz
nowicjusz

Czy w maju można zwalczać skutecznie szpeciela pilśniowca , pilśń już występuje na spodzie liści, do kiedy dopuszczalny jest oprysk, występuje w znacznej ilości na Izie i Aldenie . Czy już jest za późno na skuteczne zwalczenie. co mam robić w takiej sytuacji Jaki środek będzie skuteczniejszy- Magnus 200SC, Nissorum 050 EC, Otrus 05 SC , czy może mieszanina obu ostatnich środków. W etykietach wszystkich środków producent podaje , że zwalczają przędziorka chmielowca, o szpecielu nic nie ma, czy mimo braku takiej informacji zwalczą go. ile oprysków trzeba wykonać. Proszę o odpowiedź winnoogrodników którzy mają doświadczenie w tej materii i sami stosowali te środki, a może znają aktualnie dostępne i skuteczniejsze środki na szpeciela pilśniowca. Jak zwalczyć go skutecznie w przyszłości jeżeli teraz jest już późno. chemią - ŚOR, czy istnieją inne sposoby oprócz dobroczynka gruszkowego.

PostNapisane: piątek, 27 maja 2016, 08:07 
mistrz
mistrz

Co prawda ja u siebie tego gada jeszcze nie miałem, (na całe szczęście :D ) ale jak podają praktycy, skuteczny w tej materii jest Magus.
Co do tego dobroczynka to nie mam zielonego pojęcia, ale wydaje mi się że dla ortodoksyjnych ekologów jest w sam raz. Mają spokojne sumienie.

PostNapisane: piątek, 27 maja 2016, 10:18 
Ekspert
Ekspert

Straszne opóźnienia widać na zdjęciach z Podkarpacia. Ja dziś tapenerowałem latorośle na Lubelszczyźnie, a na zdjęciach z okolic Jasła przyrosty mają po kilkanaście cm?

PostNapisane: piątek, 27 maja 2016, 10:54 
mistrz
mistrz

alkor napisał(a):
Straszne opóźnienia widać na zdjęciach z Podkarpacia. Ja dziś tapenerowałem latorośle na Lubelszczyźnie, a na zdjęciach z okolic Jasła przyrosty mają po kilkanaście cm?

Nie wiem jak u koleżanek i kolegów na Dolnym Śląsku ale u mnie też słabiutko to wszystko idzie Sewnson red i Rumba jako tako idzie a tak to słabo kilka ma po 3-4 cm :(

PostNapisane: piątek, 27 maja 2016, 11:55 
Ekspert
Ekspert

Niestety tak jest w tym roku. U mnie większość oberwała przymrozkiem w kwietniu i jakoś nie może sobie poradzić z zapasowymi.

PostNapisane: piątek, 27 maja 2016, 12:16 
Ekspert
Ekspert

Start z zapasowych, czy start sadzonek to trochę inna sprawa i opóźnienia mogą być znaczne.
Ja prze chwilą pryskałem "trawisko" Leopardem. Lewo skończyłem i zaczęło lać. A taka ładna pogoda była. Szkoda roboty i preparatu :?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 21  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1