kapitan napisał(a):
_Andrzej_ napisał(a):
U mnie, podobnie jak u części z Was, tej wiosny wszystko nieco opóźnione. Na Marszałku, który z moich odmian startuje najszybciej mam w tej chwili 7-8 liści. I tu pytanie.
Przed kwitnieniem muszę prysnąć amistarem. Wg. info z kliniki roślin, powinno się to odbyć w fazie 12-15 liści.
Amistar nie ma rejestracji do ochrony winorośli i nie wydaje mnie się żeby autor strony, o której wspominasz zalecał jego stosowanie wogóle. Natomiast jeżeli chcesz stosować strategię profilaktyczną na mączniaka rzekomego to wg zalecenia z tej samej strony (6-8 liści) faza rozwojowa jest jak najbardziej właściwa na pierwszy oprysk, niezależnie co zastosujesz.
To się nie zrozumieliśmy:)
Przywołałem sugerowane terminy (fazy wzrostu) oprysków i mam zamiar przed kwitnieniem wykonać oprysk czymś z grupy strobiluryn.
Nie chodzi mi o to czy mogę w fazie 8 liści czymś prysnąć, bo zrobiłem to już dwa razy z wykorzystaniem siarki.
Pytanie moje jest następujące: czy kwitnienie jest ściśle związane z ilością liści, czy może zdarzyć się wcześniej? Po prostu nie chciałbym przegapić okresu tuż przed kwitnieniem, bo z poprzednich lat wiem, że pomijając ten oprysk, będę miał spory kłopot z mączniakiem.