Teraz jest poniedziałek, 22 grudnia 2025, 09:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 527 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wiosna 2015
PostNapisane: wtorek, 2 czerwca 2015, 19:55 
Kiper
Kiper

Zbyszku, brak powietrza też jest prawdopodobny.
Dzisiaj rano zanim wyjechałem do pracy byłem na miejscu i lekko rozruszałem wierzchnią warstwę ziemi bo faktycznie była skorupa. Ponadto 2 rzędy mam już przekopane po 80cm z każdej strony rzędu i nadsypane piachem i żwirem, żeby nieco rozluźnić ziemię.
Dzisiaj nie ma takiej lampy jak wczoraj. Niebo zachmurzone. Zobaczę jak wyglądają po takim dniu.

Teren wzruszony, sadzonki dostały delikatnym stężeniem Florovitu dolistnie. Populacja Turkucia zmniejszona o 3 osobniki.

Następne pytania już w temacie Lato 2015 :roll:

Tytuł: Re: Wiosna 2015
PostNapisane: wtorek, 2 czerwca 2015, 20:31 
mistrz
mistrz

kapitan napisał(a):
_Andrzej_ napisał(a):
U mnie, podobnie jak u części z Was, tej wiosny wszystko nieco opóźnione. Na Marszałku, który z moich odmian startuje najszybciej mam w tej chwili 7-8 liści. I tu pytanie.
Przed kwitnieniem muszę prysnąć amistarem. Wg. info z kliniki roślin, powinno się to odbyć w fazie 12-15 liści.

Amistar nie ma rejestracji do ochrony winorośli i nie wydaje mnie się żeby autor strony, o której wspominasz zalecał jego stosowanie wogóle. Natomiast jeżeli chcesz stosować strategię profilaktyczną na mączniaka rzekomego to wg zalecenia z tej samej strony (6-8 liści) faza rozwojowa jest jak najbardziej właściwa na pierwszy oprysk, niezależnie co zastosujesz.

To się nie zrozumieliśmy:)
Przywołałem sugerowane terminy (fazy wzrostu) oprysków i mam zamiar przed kwitnieniem wykonać oprysk czymś z grupy strobiluryn.
Nie chodzi mi o to czy mogę w fazie 8 liści czymś prysnąć, bo zrobiłem to już dwa razy z wykorzystaniem siarki.

Pytanie moje jest następujące: czy kwitnienie jest ściśle związane z ilością liści, czy może zdarzyć się wcześniej? Po prostu nie chciałbym przegapić okresu tuż przed kwitnieniem, bo z poprzednich lat wiem, że pomijając ten oprysk, będę miał spory kłopot z mączniakiem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 527 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36

Strefa czasowa: UTC + 1