Teraz jest wtorek, 20 maja 2025, 00:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 527 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wiosna 2015
PostNapisane: piątek, 29 maja 2015, 21:19 
Ekspert
Ekspert

pionty napisał(a):
Wszystko inne pionowo w górę, a te dwie siksy coś niebardzo wyglądają i takie mięciutkie w dotyku

Piotrek lepiej cycki podotykaj też są miękkie i będzie pionowo w górę ( sorry nie mogłem się powstrzymac)

PostNapisane: piątek, 29 maja 2015, 23:42 
Ekspert
Ekspert

Mirek a czyje dotykałeś? Myślę że powinny być twarde i jędrne :lol:

Piotrek widać że nie masz pod ręką i dlatego tak chodzisz wokół sadzonek ,gdybyś miał pewnie by wytłumaczyła ci kto jest ważniejszy ,a i sadzonki trochę oddechu by złapały. Może się stresują jak tak co dzień im się przyglądasz :D .

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: sobota, 30 maja 2015, 05:19 
mistrz
mistrz

Zwiędnięty czubek pędu na róży to niekoniecznie przymrozek, mogą być też szkodniki - bruzdownica pędówka albo (nomen omen) zwiot różany :)

Na moich winogronach też niektóre czubki wywinięte do dołu trochę, ale nie przyszło mi do głowy ich obmacywać. Za parę lat pewnie ty sam z siebie będziesz się śmiał :lol:

PostNapisane: sobota, 30 maja 2015, 06:59 
nowicjusz
nowicjusz

U mnie też końcówki pędów były wywinięte do dołu, a nawet oklapnięte ( szczególnie na Dornfelderze). Nawet osoba z rodziny nie znająca się na rzeczy, stwierdziła że nic z nich nie będzie. A tu bardzo miła niespodzianka. Pędy podniosły się pogrubiały i mają duże zawiązki kwiatostanów.
Maréchal Foch posadzony w kwietniu nie daje znaku życia. Tylko patyk bez liści wystaje z ziemi. Co prawda po przycięciu patyka zobaczyłem zielony kolor w środku.Poza tym jest giętki czyli żyje. Jednak zmusi mnie do usunięcia go ziemi, jeśli nie pokarze nowych znaków życia.

Pozdrawiam

Marcin

PostNapisane: poniedziałek, 1 czerwca 2015, 19:59 
mistrz
mistrz

U mnie, podobnie jak u części z Was, tej wiosny wszystko nieco opóźnione. Na Marszałku, który z moich odmian startuje najszybciej mam w tej chwili 7-8 liści. I tu pytanie.
Przed kwitnieniem muszę prysnąć amistarem. Wg. info z kliniki roślin, powinno się to odbyć w fazie 12-15 liści. Coś mi podpowiada, że gdybym czekał do tej ilości liści, to będzie po kwitnieniu... Czy zatem w takim opóźnionym sezonie kwitnienie może odbyć się przy mniejszej ilości liści? Niestety nie mam możliwości obserwacji winnicy na co dzień i muszę trochę wyprzedzać wypadki.

PostNapisane: poniedziałek, 1 czerwca 2015, 20:19 
Ekspert
Ekspert

Przyłączam się do pytania Andrzeja. U mnie Solaris i SayvalB 4-6 liści i zastanawiam się o ile opóźni się kwitnienie.

-- poniedziałek, 1 czerwca 2015, 21:19 --

Zaczął się czerwiec chyba czas zamykać wątek "wiosna 2015" i otwierać "lato 2015"

PostNapisane: poniedziałek, 1 czerwca 2015, 20:25 
mistrz
mistrz

U mnie kwitnie LM i MF na ścianie . W tamtym roku zaczęły około 20 V więc opóżnienie - 10 dni. Ogólnie jestem zadowolony bo wogóle nie miałem przymrozku. Żeby wszystkie wiosny były takie :)

PostNapisane: poniedziałek, 1 czerwca 2015, 20:33 
Ekspert
Ekspert

_Andrzej_ napisał(a):
U mnie, podobnie jak u części z Was, tej wiosny wszystko nieco opóźnione. Na Marszałku, który z moich odmian startuje najszybciej mam w tej chwili 7-8 liści. I tu pytanie.
Przed kwitnieniem muszę prysnąć amistarem. Wg. info z kliniki roślin, powinno się to odbyć w fazie 12-15 liści.

Amistar nie ma rejestracji do ochrony winorośli i nie wydaje mnie się żeby autor strony, o której wspominasz zalecał jego stosowanie wogóle. Natomiast jeżeli chcesz stosować strategię profilaktyczną na mączniaka rzekomego to wg zalecenia z tej samej strony (6-8 liści) faza rozwojowa jest jak najbardziej właściwa na pierwszy oprysk, niezależnie co zastosujesz.

PostNapisane: wtorek, 2 czerwca 2015, 06:09 
Kiper
Kiper

Da radę wpłynąć jakoś na fakt, że te Kodrianki w ciągu dnia, w upale robią się oklapnięte? Co im może nie pasować?
Wieczorem jak temperatura spada wracają do pionu.

Dla osób, które jeszcze nie stosowały agrotkaniny- uwaga przy sadzonkach, które mają nisko listki. Wczoraj mi usmażyło Lille i liścia Zodiaka. Patelnia jak cholera.

PostNapisane: wtorek, 2 czerwca 2015, 10:14 
Ekspert
Ekspert

pionty napisał(a):
Da radę wpłynąć jakoś na fakt, że te Kodrianki w ciągu dnia, w upale robią się oklapnięte? Co im może nie pasować?
Wieczorem jak temperatura spada wracają do pionu.

Dla osób, które jeszcze nie stosowały agrotkaniny- uwaga przy sadzonkach, które mają nisko listki. Wczoraj mi usmażyło Lille i liścia Zodiaka. Patelnia jak cholera.

Prawdopodobnie grunt jest już nadmiernie przesuszony lub gryzonie znacząco ograniczyły system korzeniowy. Na początek podlej, tylko wieczorem.

PostNapisane: wtorek, 2 czerwca 2015, 10:27 
Kiper
Kiper

kapitan napisał(a):
Prawdopodobnie grunt jest już nadmiernie przesuszony lub gryzonie znacząco ograniczyły system korzeniowy. Na początek podlej, tylko wieczorem.

Z brakiem wody raczej nie powinno być w tej chwili problemu, bo przecież tydzień temu miałem jeden wielki basen.
Zmartwiłeś mnie tym ewentualnym podgryzieniem korzeni.

PostNapisane: wtorek, 2 czerwca 2015, 11:12 
Ekspert
Ekspert

W grę może wchodzić również częściowe uszkodzenie systemu korzeniowego z innych powodów np przemarznięcie. W takiej sytuacji krzew rośnie prawidłowo do pewnego momentu czerpiąc substancje zapasowe z drewna i łóz. Kiedy ilość masy zielonej jest zbyt duża dość szybko zamiera. Skoro jednak wieczorem wraca do normy to możliwe, że jest to tylko efekt silnego promieniowania słonecznego?

PostNapisane: wtorek, 2 czerwca 2015, 11:34 
Kiper
Kiper

A może po prostu przez cały czas miałeś chmury i deszcze, i nagle od tak patelnia. Liście nie są przyzwyczajone do tak silnego słońca. Tak jakby trzymać roślinę w domu i potem nagle wystawić na patelnie.

PostNapisane: wtorek, 2 czerwca 2015, 11:46 
Kiper
Kiper

kapitan napisał(a):
W grę może wchodzić również częściowe uszkodzenie systemu korzeniowego z innych powodów np przemarznięcie. W takiej sytuacji krzew rośnie prawidłowo do pewnego momentu czerpiąc substancje zapasowe z drewna i łóz. Kiedy ilość masy zielonej jest zbyt duża dość szybko zamiera. Skoro jednak wieczorem wraca do normy to możliwe, że jest to tylko efekt silnego promieniowania słonecznego?

Xellos napisał(a):
A może po prostu przez cały czas miałeś chmury i deszcze, i nagle od tak patelnia. Liście nie są przyzwyczajone do tak silnego słońca. Tak jakby trzymać roślinę w domu i potem nagle wystawić na patelnie.

Mrozy odpadają, bo to tegoroczne sadzonki.
Zapewne jest tak jak piszecie z tą dużą ilością słońca. Sfinksy też cosik marnieją przez dzień, a wieczorami im lepiej.
Dzięki :)

PostNapisane: wtorek, 2 czerwca 2015, 13:30 
Ekspert
Ekspert

@pionty
Tydzień temu miałeś basen na winnicy.
Istnieje więc możliwość częściowego uszkodzenia korzeni przez wodę i brak tlenu ?!
Po wyschnięciu i wyparowaniu wody gleba się zaskorupiła i nie dopuszcza powietrza !?
Motyka w dłoń lub jakieś inne narzędzie spulchniające.
Rośliny lekko podlać jeżeli jest już sucho? i spulchniać często glebę wokół.
Korzenie się odbudują.
Jak masz mało roślin to możesz cieniować w upalne i słoneczne dni, aż nabiorą wigoru i zaczną rosnąć ,co będzie oznaką odbudowy systemu korzeniowego.
Zbyszek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 527 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1