Teraz jest wtorek, 20 maja 2025, 02:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 527 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wiosna 2015
PostNapisane: czwartek, 28 maja 2015, 09:14 
nowicjusz
nowicjusz

Jak wiadomo, jesli komuś na czymś zależy to się martwi o to. Nawet jeśli jest to tylko a może aż winorośl. Według mnie najlepiej podchodzić do wszystkiego zdroworozsądkowo.
Typowy przykład : robisz ciasto "aby było" czyli szybko i niezbyt dokładnie i upieczesz dobre , a zarobisz na odwrót , wszystko super dokładnie itp. i nie będzie już takie super :P

Pozdrawiam

Marcin

PostNapisane: czwartek, 28 maja 2015, 09:33 
Ekspert
Ekspert

No ta ja wtrącę swoje trzy grosze. Rozumiem, ze kiedy ma się parę krzaczków to się chucha i dmucha. Zastanówcie się jak to wygląda kiedy się ma kilkaset lub kilka tysięcy krzewów. Nawet gdyby się chciało chuchać i dmuchać to się fizycznie nie da, a krzewy rosną, owocują i przy zastosowaniu podstawowych zasad postępowania jest dobrze. Winorośl tak naprawdę nie jest rośliną wymagająca chuchania i dmuchania, a że wypadnie parę krzaków to co z tego.
Jest takie fajne powiedzenie "dwa miliardy Chińczyków się tym nie przejmuje"

PostNapisane: czwartek, 28 maja 2015, 09:52 
Kiper
Kiper

Ja myślę, że to początki takie są. Z czasem już podchodzi się do tematu z większym dystansem.
Nie dziwcie się mi, że panikuję, ale pierwsza wiosna i od razu taka pogoda, że można się załamać. Sadzonki słabo rosną, zero doświadczenia, do tego zewsząd informacje o mączniakach i strach czy to w ogóle sobie poradzi. Wyobrażenia były inne, ale rzeczywistość wszystko weryfikuje.
Przychodzisz do domu, patrzysz i wszystko pływa- od razu jeden wielki mączniak przed oczami :)

Tak musi być. Do pewnych rzeczy trzeba dorosnąć, a z pewnych wyrosnąć :)
Jak mi tych sadzonek szlag nie trafi to w przyszłym roku aż takiego szumu na forum robić nie będę :lolno:
Chyba :mrgreen:

krzysiekm42 napisał(a):
pionty, a ty czytasz czasami co ludzie piszą ? :wave:
Daj tym krzewom chwilę spokoju, a zapewniam że urosną . Oczywiście dyskretnie obserwuj (tak jak ojciec dorastającą córkę) i w razie potrzeby reaguj.

pozdrawiam.

No już, już.
Siedzę cicho i nie gadam ;)

Ostatnio edytowano czwartek, 28 maja 2015, 11:28 przez pionty, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: czwartek, 28 maja 2015, 11:17 
mistrz
mistrz

pionty, a ty czytasz czasami co ludzie piszą ? :wave:
Daj tym krzewom chwilę spokoju, a zapewniam że urosną . Oczywiście dyskretnie obserwuj (tak jak ojciec dorastającą córkę) i w razie potrzeby reaguj.

pozdrawiam.

PostNapisane: czwartek, 28 maja 2015, 17:12 
czeladnik
czeladnik

Witam.

Powiecie mi Panowie koledzy co można zrobić, zadziałać z tegorocznymi sadzonkami Cabernet Cortis i Solaris które zostały przez sąsiada potraktowane
herbicydami do zwalczania chwastów na pobliskim polu jakiś 3-4 tygodnie temu. Kilkucentymetrowe latorośle pozwijała się, część zwiędła.
Zaraz po tym spryskałem je TYTANITEM, dziś powtórzyłem nim oprysk a sadzonki wyglądają nie za ciekawie czyli tak:

ps. Za wszelkie rady z gór dziękuję.

Załączniki:
20150528_124508.jpg
20150528_124508.jpg [ 142.51 KiB | Przeglądane 578 razy ]
20150528_124454.jpg
20150528_124454.jpg [ 136.84 KiB | Przeglądane 578 razy ]
20150528_124441.jpg
20150528_124441.jpg [ 142.15 KiB | Przeglądane 578 razy ]

PostNapisane: czwartek, 28 maja 2015, 17:21 
Ekspert
Ekspert

Nie wyglądają źle. Daj im rosnąć. Możesz jeszcze spryskać Asahi, chociaż lepiej było to zrobić zaraz po herbicydzie.

PostNapisane: czwartek, 28 maja 2015, 17:30 
czeladnik
czeladnik

Zaraz po herbicydzie spryskałem Tytanitem a z tego co się orientowałem to jest podobny w działaniu co Asahi z tym że ma więcej składników mineralnych.
Zmartwił mnie wygląd latorośli listki są bardzo małe postrzępione a niektóre sadzonki mają po ok 3-4cm i od dłuższego czasu nie zauważyłem wzrostu...

Pozdrawiam, Michał

PostNapisane: czwartek, 28 maja 2015, 17:44 
Ekspert
Ekspert

Michał spokojnie, nic już więcej nie poradzisz. Roślinki naprawdę źle nie wyglądają. Cierpliwości, dbaj aby chwasty nie za rosły, dodaj palik i czekaj. Sorry palik jest. A tak swoją drogą to bardziej wyglądają na poparzone mrozem niż herbicydem. Nie zmienia to sposobu postępowania.

PostNapisane: czwartek, 28 maja 2015, 19:08 
Kiper
Kiper

misiekkk3 napisał(a):
Zaraz po herbicydzie spryskałem Tytanitem a z tego co się orientowałem to jest podobny w działaniu co Asahi z tym że ma więcej składników mineralnych.
Zmartwił mnie wygląd latorośli listki są bardzo małe postrzępione a niektóre sadzonki mają po ok 3-4cm i od dłuższego czasu nie zauważyłem wzrostu...

Pozdrawiam, Michał

Michał, jesteś blisko mojej lokalizacji i powiem Ci, że Zodiak ma raczej na pewno rację. Czyli prawdopodobni dostały lekko mrozem i dodatkowo nie mogą sobie poradzić przy tak niskich temperaturach jakie były ostatnimi czasy.
U mnie sadzonki wyglądają tak samo marnie jak Twoje, a nikt niczego nie pryskał w okolicy. I też od jakiegoś czasu nie rosną. Tylko kilka poszło naprzód, ale zdecydowana większość strajkuje od początku maja.
Zapowiada się kilka pięknych i gorących wręcz dni. Wody mamy w ziemi pod dostatkiem. Muszą w końcu ruszyć z kopyta, nie mają innego wyjścia :)
Ja tak panikuję od kilkunastu dni i mnie tutaj Koledzy uspokajają. Cierpliwości :)

PostNapisane: czwartek, 28 maja 2015, 19:12 
Ekspert
Ekspert

Słabe zdjęcia, jednak przebarwienia na liściach i deformacje to wpływ herbicydu.

PostNapisane: czwartek, 28 maja 2015, 19:40 
czeladnik
czeladnik

Dzięki Mirek za podpowiedź. Jak to z winoroślami: cierpliwość, czas wszystko pokarze;) Mrozem na pewno nie były sparzone są to herbicydy. Dziś wierzchnią warstwę ziemi przeplewiłem mieszając ją z wapnem magnezowym i pozbyłem się chwastów. Na razie będę profilaktycznie dolistnie podawał florovit.
Teraz z innej beczki...
Pamiętam jak moja obecna żona przywiozła mi winogrona ze swojej działki, poczyniłem z nich winko, wyszło naprawdę bardzo smaczne. Po tak udanym trunku zachęcony, zacząłem robić kolejne ale już nie z winogron bo ich nie miałem. W ruch poszły: banany, kiwi (rewelacja po 1,5 roku wino zmieniło się nie do poznania istne niebo w gębie), truskawki, ryż, mlecz, czarny bez. Do czego zmierzam? Wszystko to miało wpływ na moje obecne podejście do tematu uprawy winorośli i produkcji wina. Stało się to moich obecnym hobby ( no bo jak wytłumaczyć to że winorośla snią mi się po nocach a połowę wolnego czasu spędzam na czytaniu o ich uprawi albo je pielęgnuję?) To tak oczywiście poza tematem;)
Przy okazji pozdrawiam wszystkich forumowiczów i osoby które mają już duże doświadczenie z tymi szlachetnymi roślinami i również mocno fascynują się nimi...

Michał

-- czwartek, 28 maja 2015, 20:40 --

pionty napisał(a):
misiekkk3 napisał(a):

Pozdrawiam, Michał

Michał, jesteś blisko mojej lokalizacji i powiem Ci, że Zodiak ma raczej na pewno rację. Czyli prawdopodobni dostały lekko mrozem i dodatkowo nie mogą sobie poradzić przy tak niskich temperaturach jakie były ostatnimi czasy.
U mnie sadzonki wyglądają tak samo marnie jak Twoje, a nikt niczego nie pryskał w okolicy. I też od jakiegoś czasu nie rosną. Tylko kilka poszło naprzód, ale zdecydowana większość strajkuje od początku maja.
Zapowiada się kilka pięknych i gorących wręcz dni. Wody mamy w ziemi pod dostatkiem. Muszą w końcu ruszyć z kopyta, nie mają innego wyjścia :)
Ja tak panikuję od kilkunastu dni i mnie tutaj Koledzy uspokajają. Cierpliwości :)

No to sam już nie wiem, nie zauważyłem przymrozków ale jeżeli druga osoba o nich mówi która mieszka nie tak daleko ode mnie to może coś w tym być. Co nie zmienia faktu że na pewno były porażone herbicydami.
Dokładnie tak, musimy czekać i obserwować jak nam te młode winorośla pną się w górę (mam nadzieję że tak będzie:)

Pozdrawiam, Michał

PostNapisane: piątek, 29 maja 2015, 08:05 
Ekspert
Ekspert

alkor napisał(a):
natknąłem się na takie zdjęcie i dało mi ono do myślenia.
http://www.winetitles.com.au/diagnosis/details.asp?view=25

Też napotykam różne informacje na ten temat i myślę ,że nie są tak całkiem wyssane z palca
http://translate.google.pl/translate?hl ... rev=search

PostNapisane: piątek, 29 maja 2015, 20:58 
Kiper
Kiper

Nareszcie ciepło. Od razu widać, że sadzonkom się taka ilość promieni słonecznych podoba.

Mam pytanie odnośnie Kodrianki, bo coś mam flaki zamiast latorośli- czytałem, że po opadach deszczu Kodrianka lubi wypić dużo wody i popękać owoce.
Czy chodzi o same owoce, czy może ta odmiana ma to do siebie, że pije bez opamiętania i latorośle też mogą się za bardzo "rozmiękczyć"? Te młode przede wszystkim. Czy to w ogóle możliwe, czy niekoniecznie?

Nie panikuję, pytam z ciekawości :) Wszystko inne pionowo w górę, a te dwie siksy coś niebardzo wyglądają i takie mięciutkie w dotyku.
Przymrozku raczej nie miałem (chociaż na róży jeden wierzchołek ugotowany).

PostNapisane: piątek, 29 maja 2015, 21:06 
mistrz
mistrz

Sam sobie odpowiedziałeś w zasadzie (przymrozek).

PostNapisane: piątek, 29 maja 2015, 21:17 
Kiper
Kiper

No właśnie nie do końca jestem pewien.
Ale jeśli winny może być przymrozek no to cóż. Musiało całe popieścić. No nic, czekam.

Zodiak napisał(a):
pionty napisał(a):
Wszystko inne pionowo w górę, a te dwie siksy coś niebardzo wyglądają i takie mięciutkie w dotyku

Piotrek lepiej cycki podotykaj też są miękkie i będzie pionowo w górę ( sorry nie mogłem się powstrzymac)

:(
Nie mam pod ręką, to nie pomacam ;(

Ostatnio edytowano piątek, 29 maja 2015, 21:21 przez pionty, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 527 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1