Teraz jest czwartek, 18 grudnia 2025, 02:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 527 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wiosna 2015
PostNapisane: sobota, 23 maja 2015, 22:44 
Ekspert
Ekspert

Mam nadzieję, że "haha !!!" jest poparte najnowszymi i zgodnymi ustaleniami fitopatologów, ponieważ do niedawna kwestia możliwości zimowania grzybni m.p. była dyskusyjna. Jednym z argumentów przeciw był brak flag shots po silnej infekcji w poprzednim sezonie, tylko nie wiem czy jest wystarczający żeby obalić TO, czy
TO ?

PostNapisane: niedziela, 24 maja 2015, 07:40 
Ekspert
Ekspert

olmek napisał(a):
Mam nadzieję, że "haha !!!" jest poparte najnowszymi i zgodnymi ustaleniami fitopatologów, ponieważ do niedawna kwestia możliwości zimowania grzybni m.p. była dyskusyjna. Jednym z argumentów przeciw był brak flag shots po silnej infekcji w poprzednim sezonie, tylko nie wiem czy jest wystarczający żeby obalić TO, czy
TO ?

Raczej na 99% mączniak prawdziwy może zimować w pąkach (ten 1% zostawiam na ewentualność, że materiał mikroskopowy był zanieczyszczony). Pytanie jednak, czy faktycznie to on jest odpowiedzialny za "flag shoots" ? Te chorągiewki pojawiają się (lub nie) często wbrew logice, jak sam zauważyłeś. Biały nalot również czasem jest a czasem go nie ma. Sam nalot to czasem mączniak a czasem tylko zagęszczenie przerośniętego kutnera. Ponadto, w niektórych nowszych pracach można natknąć się na uwagę: mączniak prawdziwy powoduje powstawanie "flag shoots" jednak łatwo je pomylić ze "stunt shoots" które są efektem działania zimujących w pąkach roztoczy. Patrzymy na zdjęcia jednych i drugich, i zastanawiamy się, czym właściwie one się różnią skoro wyglądają tak samo ? Dlaczego jedne są "flag" a drugie tylko "stunt" ?
Co w związku z powyższym ?
Co prawda nie natknąłem się jeszcze aby ktokolwiek wyraził to wprost, ale moja teoria jest taka:
zarówno za "flag" jak i "stunt" odpowiedzialne są roztocza, to one powodują deformację i hamują wzrost pędu. Dodatkowo, jeśli pąk zainfekowany był również mączniakiem prawdziwym, dochodzi do widocznej infekcji mączniakiem.

PostNapisane: niedziela, 24 maja 2015, 08:45 
Ekspert
Ekspert

DW napisał(a):
alkor napisał(a):
...Pytanie może dziwne, ale natknąłem się na takie zdjęcie i dało mi ono do myślenia.
http://www.winetitles.com.au/diagnosis/details.asp?view=25

Mam nadzieję, że doszedłeś do wniosku że coś się komuś po...... Zresztą, flag shoots powodowane przez mączniaka prawdziwego (zimującego w pąkach, haha !!!) to też kompletna bzdura

No ja fitopatologiem nie jestem. Wiosną prawdziwego też nigdy nie miałem. Witryna wydawała mi się poważna, stąd moje dziwne pytanie. Ale jak twierdzicie że to pomyłka, to biorę to w ciemno.

PostNapisane: niedziela, 24 maja 2015, 12:01 
Kiper
Kiper

Ja ostatnie 3 lata miałem mocno porażone MP krzewy i nie było na następny rok flag shoots.

Dlatego przekonuje mnie to co pisze DW. Może tak być że inni mają wiele chorób na raz. U mnie nic poza MP dotychczas nie było.

PostNapisane: niedziela, 24 maja 2015, 15:49 
Ekspert
Ekspert

Xellos napisał(a):
Ja ostatnie 3 lata miałem mocno porażone MP krzewy i nie było na następny rok flag shoots.

Nie było, bo grzybnia nie zdążyła przed zimą wrosnąć w pąki w takim stopniu, żeby wiosną były widoczne efekty. Czasem może być lekko zdeformowony pierwszy liść, innym razem cały pęd łącznie ze stożkiem wzrostu. Wszystko zależy od warunków rozwoju grzyba. im dłuższa i cieplejsza jesień, tym prawdopodobieństwo wystapienie flag shoots jest większe. Oczywiście podobne uszkodzenie mogą wystąpić wskutek zimowania roztoczy w pąkach i prawdopodobnie w naszych warunkach klimatycznych jest to najczęstsza przyczyna, ale udziału mączniaka prawdziwego nie można wykluczać. W końcu badania nad nim trwają od dziesiątków lat, a linkowane przeze mnie opracowanie nie pochodzi z okresu międzywojennego.

PostNapisane: wtorek, 26 maja 2015, 08:16 
Kiper
Kiper

Dawno nikt tutaj nie pisał, to się szarpnę ;)
Koleżanki i koledzy ze wschodu znają sytuację pogodową w naszych rejonach, ale zachód upaja się teraz pewno promieniami słonecznymi i nie do końca zdaje sobie sprawę z tego co się dzieje kilkaset kilometrów dalej w kierunku Mongolii ;)
Niestety np. u mnie non stop deszcze- w mniejszych lub większych ilościach. Słońca nie widziałem już tydzień a prognozy na najbliższe dni też optymistyczne nie są. Temperatura w górę, ale zachmurzenie 90% i możliwe wszelkiego rodzaju efekty specjalne.

Prawdopodobnie mam antraknozę na Aloszenkinie. Na najstarszym liściu pojawiła się brązowa plama średnicy ~0,5cm. Tzn nie tyle plama, co fragment liścia jest po prostu brązowy "na wylot". Zrobię fotę, mam nadzieje pomożecie :)
Jest na tyle mokro, że żadnego oprysku nie zrobię jeszcze długo.

Same roślinki w większości olewają wzrost w górę, ale coś tam próbują żyć i zwiększają powierzchnię liści.

Parafrazując klasyka "kij, pupa i kamieni stożek".

PostNapisane: wtorek, 26 maja 2015, 08:36 
nowicjusz
nowicjusz

Pionty, na lubelszczyźnie nie wiele lepiej. :wink:
Od kilku dni pogoda w kratkę.
Jak nie pada deszcz to mżaweczka z przerwami. W nocy grzmiało i lał deszcz aż dach dudnił i ciepło, ciepło. Dziś na razie nie pada jednak zapewne będzie bo niebo zasnute chmurami, nie ma w ogóle wiatru. Dopiero od czwartku ma się pogoda poprawiać Także grzybki mają dobre warunki jeśliby chciały rosnąć, choć mi udało się prysnąć środkiem o działaniu układowym w dwudniowej przerwie bez deszczu.
A roślinki powoli, ale jednak rosną.

Będzie lepiej z tą pogodą tylko na ile i kiedy to się sprawdzi czas pokaże.

Pozdrawiam

Marcin

PostNapisane: wtorek, 26 maja 2015, 12:52 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
ale zachód upaja się teraz pewno promieniami słonecznymi i nie do końca zdaje sobie sprawę z tego co się dzieje kilkaset kilometrów dalej w kierunku Mongolii

Pionty, cała Europa południowa pod deszczem. Oby nie było jak w zeszłym roku.
http://sat24.com/foreloop.aspx?type=1

Ponieważ maj ubiegłoroczny był taki sam jak teraz, deszcz i ciepło, to z końcem maja znalazłam pierwszego prawdziwka.
Teraz mi się wcale nie pali do grzybobrania. :sick:

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: wtorek, 26 maja 2015, 18:59 
Ekspert
Ekspert

Oj, na pierwszą połowę czerwca życzylibyśmy sobie brak opadów, żeby wszystko się dobrze zapyliło :?

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: wtorek, 26 maja 2015, 19:19 
Kiper
Kiper

Wróciłem z pracy i czym prędzej pobiegłem do ogródka. Oto co zastałem... Połowa "winnicy" pod wodą. Akurat dwa rzędy są na linii zejścia wody z pól.

Obrazek

Ta Tawria miała najgorzej, bo przykryta cała (nie ma jeszcze latorośli, a dołek ma głęboki bo sadzonka była bardzo krótka). Kilka innych odmian miało zamoczone nogi do kolan.
Oto jak to wygląda po szybkim przekopaniu terenu:

Obrazek

Przed południem nie padało jakoś mocno. Ale po południu deszcz nadrobił zaległości. Czekam teraz na wszystkie możliwe grzyby.
Na szczęście prognoza się zmieniła i od czwartku AŻ do poniedziałku ma być słoneczko. W zanadrzu mam Topsin i RidomilGold.

Bardzo proszę o Waszą poradę- kiedy prysnąć? Bardziej pod prawdziwego czy rzekomego? Oba na raz? Szanse, że nie wyjdzie z tego żaden podgrzybek są chyba raczej niewielkie ;x
Do tego na Aloszenkinie raczej na bank ta antraknoza zakichana. Zdjęcia nie mam bo za mocno pada i wszystko upaćkane ziemią.

PostNapisane: wtorek, 26 maja 2015, 19:34 
Ekspert
Ekspert

Nie każda dziurka w liściu to zaraz antraknoza, myślę że nawet osoby bardziej doświadczone mogą mieć problem ze stuprocentową identyfikacją.

PostNapisane: wtorek, 26 maja 2015, 19:38 
Kiper
Kiper

redfox napisał(a):
Nie każda dziurka w liściu to zaraz antraknoza, myślę że nawet osby bardziej doświadczone mogą mieć problem ze stuprocentową identyfikacją.

To nie tyle dziurka, co fragment liścia jest brązowy (zarówno jak patrzę od góry tak i od dołu, średnica ~0,5cm). Wydaje mi się, że jest tez ta obwódka ciemniejsza wokół tego brązowego. Tak jak wspomniałem, foty nie dało rady dzisiaj pstryknąć, ale uczynię to przy pierwszej lepszej okazji. No i oczywiście wolałbym, żeby to była pozostałość po mrozie...
Tak czy inaczej chyba będę pryskał jak tylko trochę to przeschnie, bo prawdopodobieństwo wyhodowania grzyba po tych opadach jest jednak dosyć spore ;x

PostNapisane: wtorek, 26 maja 2015, 19:58 
Kiper
Kiper

No widzisz a u mnie musiałem dzisiaj podlać sadzonki...bo oklapły z braku wody.

PostNapisane: wtorek, 26 maja 2015, 20:50 
Ekspert
Ekspert

Jak nie dużo sadzonek to można podlać. Z nadmiarem wody jest gorzej. Pojawiają się choroby, roślina gnije, nie ma jak pryskać bo ciągle leje. Duża ulewa na pochyłym polu robi też szkody w infrastrukturze uprawy. Któryś już rok z kolei mamy tak w Małopolsce. Niebawem przyjdzie ciepło, a wraz ze wzrostem temperatury choroby i infekcje.

PostNapisane: wtorek, 26 maja 2015, 21:01 
Kiper
Kiper

Dla jasności, napisałem to tylko informacyjnie. Nie narzekam, pogoda u mnie w tym roku dobra.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 527 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1