Teraz jest poniedziałek, 19 maja 2025, 11:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 527 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 36  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wiosna 2015
PostNapisane: piątek, 24 kwietnia 2015, 22:06 
przedszkolak
przedszkolak

hospes napisał(a):
Za późno :D rano rozgarnąłem ale na razie zacieniłem. Na słońce wystawie je jak się trochę oswoją ze światem zewnętrznym :)

Arkadia się nie oswoiła. Złapała jakieś 3 godziny porannego słońca i pąki wyglądają na poparzone. Reszta sadzonek wygląda dobrze. Ta arkadia jest z jesiennego sadzenia. Miała dwa pąki. Ten dolny, który wyglądał gorzej oberwałem. Wczoraj prysnąłem ASAHI co mi od papryczek zostało. Może chociaż z zapasowych wybije. Macie może jakieś sugestie, co do dalszego postępowania?
Wiosna ACH to TY :D
I wybaczcie, że cytuje samego siebie...

PostNapisane: piątek, 24 kwietnia 2015, 22:07 
mistrz
mistrz

poszukiwacz napisał(a):
castleman napisał(a):
pionty napisał(a):
Ma znaczenie czy czarne, czy czerwone mrówki? ;) Niedaleko mam agrest i się te mrówki wzięły za zapylanie kwiatów. Pszczoły sąsiada jakoś niechętnie startują w tym roku.
Najwyżej sypnę coś, żeby parę sztuk mrufkuw padło.

Te które wyżerały drewno z winorośli były raczej jasne, żółtawe.

Mało prawdopodobne aby mrówki żywiły się celulozą, raczej pnie popękały a mrówki zbierają jakiś sok z pęknięcia. U mnie mrówki poprawiają napowietrzanie gleby, zwiększają plon, który następnie służy muchom :lol:

Wydaje mi się, że mrówki redukują też populacje przędziorków i innych roztoczy, ale może to tylko przypadek. W domu na ukorzenianych sadzonkach panoszą się często roztocza . Po wystawieniu do ogrodu i pojawieniu się mrówek problem znika.

Profil wiki - wykaz uprawianych odmian

PostNapisane: sobota, 25 kwietnia 2015, 06:46 
Kiper
Kiper

Moim zdaniem mrówki są potrzebne. Oczyszczają teren z martwych organizmów. Ale najważniejsze, że po prostu...załatwiają się :lol: Dwa drzewa owocowe, pod którymi są mrowiska rosną najsilniej. To nie przypadek. Mrówki przecież jedzą a potem wydalają, naturalny nawóz.

U mnie pewnie jest ich milion, mam wiele kamieni w ogrodzie i pod każdym siedzą. Siedzą tam dlatego, że jak robią kopce to je rozgarniam. Nie pozwalam im ich tworzyć, to siedzą pod ziemią i pod kamieniami :)

Jedyna wada to mszyce...ale u mnie już tej wady nie ma. Od kiedy pojawiła się biedronka azjatycka to mrówki są bez szans :P Rok temu obie czereśnie zostały wyczyszczone do zera z mszycy przez azjatki. Ta biedronka jest bardzo waleczna.

Jedyny powód jaki bym znalazł do pozbycia się punktowego mrówek, to młoda sadzonka, ale nie winorośli. Winorośl to się sadzi głęboko. Ale np. młoda sadzonka borówki amerykańskiej, jak w niej sobie urządzą mrowisko to kiepsko.

PostNapisane: niedziela, 26 kwietnia 2015, 12:21 
mistrz
mistrz

Witam. U niektórych odmian ( JHD, Wostorg, Wiera) obserwuję tendencję do zasuszania się latorośli - nawet połowa pędu sucha, lub dwuroczne sadzonki wybijają tylko z ziemi a brak silnych mrozów i dobrze zabezpieczone żeby przemarzły. Większość wybija ze 100% oczek. Obserwujecie coś takiego ??

PostNapisane: niedziela, 26 kwietnia 2015, 13:01 
Ekspert
Ekspert

Zasuszanie latorośli, czy łozy? Słabo zdrewniałej łozie nawet okrycie czasem nie pomoże.
No chyba, że to może mieć coś wspólnego z tym wpisem
daniels napisał(a):
Nie bój się, nie zaszkodzi - sam pryskałem dwa dni temu, a pąki są fajnie porozbijane. Jedynie susza mnie dobija, muszę podlewać. :evil:

PostNapisane: niedziela, 26 kwietnia 2015, 15:01 
mistrz
mistrz

To raczej nie wina oprysku Siarkolem, nie mam pojęcia dlaczego latorośl co najmniej do połowy sucha. zrobię fotę to zobaczysz.

PostNapisane: niedziela, 26 kwietnia 2015, 16:21 
przedszkolak
przedszkolak

Hej, jesienią wsadziłem 7 dobrze ukorzenionych sadzonek w docelowe miejsca i ja zakopczykowałem, niestety zima nie dopisała przez co prawdopodobnie ziemia była zbyt wilgotna. Na 7 tylko 2 sadzonki mają zielone pąki, u reszty uległy zniszczeniu. Czy z waszego doświadczenia wynika, że taka sadzonka ma szansę jeszcze wybić jakiś uśpiony pąk czy raczej jest do wyrzucenia?

pzdr

PostNapisane: niedziela, 26 kwietnia 2015, 16:40 
Ekspert
Ekspert

daniels napisał(a):
... nie mam pojęcia dlaczego latorośl co najmniej do połowy sucha.

Czytałeś o co Roman pytał ? Jak poruszasz problem to może czytaj dokładnie posty, bo wygląda na to, że czytasz wybiórczo i nie odróżniasz latorośli od suchej łozy.

Przemo7755 napisał(a):
Hej, jesienią wsadziłem 7 dobrze ukorzenionych sadzonek w docelowe miejsca i ja zakopczykowałem, niestety zima nie dopisała przez co prawdopodobnie ziemia była zbyt wilgotna. Na 7 tylko 2 sadzonki mają zielone pąki, u reszty uległy zniszczeniu.

pzdr

Twoja teoria jest mało prawdopodobna. Raczej coś zżarło pąki. Myślę że masz w ziemi jakiegoś nocnego zżeracza, lub coś zżarło korzenie? Koniecznie daj zdjęcie tych pąków, z bliska.

PostNapisane: niedziela, 26 kwietnia 2015, 17:32 
przedszkolak
przedszkolak

Szczerze? To ja tych pąków po odkopaniu za bardzo nie widziałem. Sama część zdrewniała była nienaruszona, jednak pąków na tych 5 sadzonkach to nie zauważyłem. W czwartek będę w domu to porobię zdjęcia miejsc "gdzie pąki powinny być". 3 sadzonki wykopię, bo i tak miałem je przesadzić to zobaczę jak wygląda system korzeniowy, jak będzie cały to tymczasowo wsadzę je do doniczek, bo nowe miejsca jeszcze nie są gotowe. W każdym razie jeśli korzenie są całe to czy istnieje możliwość, że wybiją z zapasowych?

PostNapisane: niedziela, 26 kwietnia 2015, 17:38 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
niestety zima nie dopisała przez co prawdopodobnie ziemia była zbyt wilgotna

Myślę, że wiedziałeś iż przy jesiennym sadzeniu sadzonek lepiej nie podlewać :)
Cytuj:
W każdym razie jeśli korzenie są całe to czy istnieje możliwość, że wybiją z zapasowych?

Zawsze jest szansa, jak nie były szczepione to nawet duża szansa o ile nie są całe martwe.

PostNapisane: niedziela, 26 kwietnia 2015, 17:45 
przedszkolak
przedszkolak

Hehe :).
Są (mam nadzieje, że dalej) na swoich korzeniach. W czwartek wsadzę zdjęcia. Arkadia i Łora ładnie ruszyły, pozostałe to Kiszmisz Ł., Aleksa, Super Extra, Sfinks, A-1704, więc szkoda byłoby gdyby się nie udało ich uratować, bo z tego co czytałem to bardzo fajne odmiany.

PostNapisane: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 09:34 
Ekspert
Ekspert

Przemo7755 napisał(a):
Hej, jesienią wsadziłem 7 dobrze ukorzenionych sadzonek w docelowe miejsca i ja zakopczykowałem, niestety zima nie dopisała przez co prawdopodobnie ziemia była zbyt wilgotna. Na 7 tylko 2 sadzonki mają zielone pąki, u reszty uległy zniszczeniu.

Przysypywanie łączy się z ryzykiem uszkodzenia pąków przez gnicie, jeśli mamy kilka cennych sadzonek to lepiej je przygiąć do ziemi i przykryć gałęziami z choinek, tekturą, agrowłókniną, itp. Zazwyczaj dotkliwe mrozy przychodzą pod koniec stycznia, akurat w momencie likwidacji zielonych drzewek. Podgryzacze też wolą zakopane przekąski.

Xellos napisał(a):
Moim zdaniem mrówki są potrzebne. Oczyszczają teren z martwych organizmów. Ale najważniejsze, że po prostu...załatwiają się :lol: Dwa drzewa owocowe, pod którymi są mrowiska rosną najsilniej. To nie przypadek. Mrówki przecież jedzą a potem wydalają, naturalny nawóz.

U mnie pewnie jest ich milion, mam wiele kamieni w ogrodzie i pod każdym siedzą. Siedzą tam dlatego, że jak robią kopce to je rozgarniam. Nie pozwalam im ich tworzyć, to siedzą pod ziemią i pod kamieniami :)

Jedyny powód jaki bym znalazł do pozbycia się punktowego mrówek, to młoda sadzonka, ale nie winorośli. Winorośl to się sadzi głęboko. Ale np. młoda sadzonka borówki amerykańskiej, jak w niej sobie urządzą mrowisko to kiepsko.

Siedzą tam też z powodu ochrony przed zalewaniem. Pod płytką czy kawałkiem linoleum nie tworzą kopców, a chętnie zajmują te miejsca, mam je pod większością krzewów, ale najlepszy efekt jest przy dużym mrowisku pod linoleum z boku krzewu. Na mojej gliniastej ziemi są wybitnie pożyteczne, to małe bezimienne ogrodniczki.

PostNapisane: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 10:11 
Ekspert
Ekspert

poszukiwacz napisał(a):
Podgryzacze też wolą zakopane przekąski.

A jeszcze bardziej gałęzie z choinek. :lol:

PostNapisane: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 13:34 
Ekspert
Ekspert

poszukiwacz napisał(a):
Przysypywanie łączy się z ryzykiem uszkodzenia pąków przez gnicie,...

Taki mam grunt, że czasami bardzo długo wody gruntowe utrzymują się na poziomie zero, a okryte łozy wielokrotnie leżały długotrwale w wodzie. Nigdy, nic nie zgniło. Jest to możliwe tylko w przypadku niezdrewniałych odcinków, ale te obumierają i bez wody.

PostNapisane: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 16:25 
przedszkolak
przedszkolak

Zapomniałem zapytać. Czy są jakieś metody, aby zwiększyć prawdopodobieństwo wybicia pąków zapasowych? Może przycięcie lub delikatne okaleczenie? Czy nie stosuje się nic takiego?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 527 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 36  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1