Teraz jest niedziela, 18 maja 2025, 12:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 527 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 36  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wiosna 2015
PostNapisane: wtorek, 21 kwietnia 2015, 20:30 
Kiper
Kiper

Odkryłem wszystko.
Wostorgi już mają takie pąki, że głowa mała. Chyba nawet centymetrowe. Szczęśliwie zielone jeszcze nie wyłazi.
Reszta też się garnie do życia mniej lub bardziej.
Faktycznie te kopce niewiele dały- ale spałem spokojnie, że niczego nie przemrozi :lol:

PostNapisane: wtorek, 21 kwietnia 2015, 20:46 
przedszkolak
przedszkolak

To i ja jutro poodkrywam. Dużo tego nie mam bo raptem 4 krzaki. Zielone pojawiło się pewnie dlatego, bo to miejsce pod południową ścianą. W lecie jest tam taka patelnia, że kompletnie nic nie rośnie. Może winorośl da sobie rade... Ale wracając do tematu to powiedzcie mi o co chodzi z tym przerastaniem latorośli przez kopczyki. Ochrona przed przymrozkami?, opóźnienie startu?, czy może chodzi o to, że takie podrośnięte latorośle są bardziej wytrzymałe na uszkodzenia mechaniczne przy rozgarnianiu?

PostNapisane: wtorek, 21 kwietnia 2015, 21:43 
Kiper
Kiper

U mnie pod ścianą sporo zielonego od kilku dni. Zależy od odmiany, jedne bardziej wyrywne, inne mają nabrzmiałe pąki.

PostNapisane: wtorek, 21 kwietnia 2015, 22:20 
przedszkolak
przedszkolak

Otrzymałem dziś część sadzonek (szczepione, "uśpione") a jutro zamierzam je sadzić. Sprawdzałem czy nie będzie przymrozków w najbliższych dniach, doły pokopane... więc zaczynam.

PostNapisane: środa, 22 kwietnia 2015, 07:17 
Kiper
Kiper

grzegorz78 napisał(a):
Otrzymałem dziś część sadzonek (szczepione, "uśpione") a jutro zamierzam je sadzić. Sprawdzałem czy nie będzie przymrozków w najbliższych dniach, doły pokopane... więc zaczynam.

Sprawdzać sobie mogłeś a pogoda swoje robi ;(
U mnie miało być tej nocy +3 a rano przymrozek. Lekko skołowany jestem i zastanawiam się czy to ma tak wyglądać, że po wybiciu zielonego co wieczór będę z kartonami po działce biegał? Bo na prognozie to raczej polegać nie można :wtf:

Ale sadzić przecież śmiało możesz :) Nic złego się im nie stanie nawet jak wystąpi przymrozek.

PostNapisane: środa, 22 kwietnia 2015, 08:22 
przedszkolak
przedszkolak

McGr3gor napisał(a):
Pogoda w tym roku jest taka że to trzymanie pod ziemią tak naprawdę niewiele albo i nic nie daje. Ja swoje krzaki odkryłem już ponad miesiąc temu a niektóre odmiany do tej pory śpią bo jest poprostu mało słońca, zimno i wietrznie. Do tej pory śladów życia nie daje Kodrianka, Nadjeżda AZOS, Bieżewyj inne dopiero od kilku dni mają wełniste pąki. Przypuszczam że trzymanie ich pod przykryciem do tej pory wyszłoby suma sumarum na to samo.
A czytając że macie już pod ziemią zielone to dochodzę nawet do wniosku że słońce bardziej nagrzewa glebę niż odkryte pąki na wietrze.
Z kolei takich odmian jak Aladdin, Agat Doński, Wostorg, Biełyj Kokł i tak nijak nie utrzymam w uśpieniu do Zimnej Zośki choćbym stawał na głowie.

To prawda że każda odmiana inaczej startuje.Wczoraj odkrywałem przerobówki. Zakopcowane Krystaly i Rondo miało mocno nabrzmiałe pąki (ok 5 mm),a Hibernal, Jutrzenka,Regent, Bianka jeszcze spały,natomiast w PNP to co wystawało ponad kopce miało pąki również ok 5 mm, a to co było zakopcowane spało w najlepsze.
A żeby jeszcze bardziej namieszać to powiem że LM,MF,Swenson Red, Gołubok prowadzone kurtyną miały pąki mniej rozbudzone od Krystaly i Rondo.
I jeszcze jedno. Przetrzymywanie pod przykryciem winorośli do kwietnia ma chronić ją przed kwietniowymi przymrozkami. Na Zośkę to tylko włóknina + znicze, zraszanie, wysokie prowadzenie.

PostNapisane: środa, 22 kwietnia 2015, 08:43 
mistrz
mistrz

Zdrzewa napisał(a):
Na Zośkę to tylko włóknina + znicze, zraszanie, wysokie prowadzenie.

Natura i tak płata figle... W ubiegłym roku u mnie w szpalerach mrozem nie dostał żaden krzak, ani tuż nad ziemią, ani wyżej. Ale kilka metrów dalej, taka "odmiana stodołowa NN", rosnąca i pnąca się wysoko po ścianie i dachu starej szopy oberwała równo i nie było ani jednego grona.

PostNapisane: środa, 22 kwietnia 2015, 09:11 
Ekspert
Ekspert

hospes napisał(a):
To i ja jutro poodkrywam. Dużo tego nie mam bo raptem 4 krzaki. Zielone pojawiło się pewnie dlatego, bo to miejsce pod południową ścianą. W lecie jest tam taka patelnia, że kompletnie nic nie rośnie. Może winorośl da sobie rade... Ale wracając do tematu to powiedzcie mi o co chodzi z tym przerastaniem latorośli przez kopczyki. Ochrona przed przymrozkami?, opóźnienie startu?, czy może chodzi o to, że takie podrośnięte latorośle są bardziej wytrzymałe na uszkodzenia mechaniczne przy rozgarnianiu?

Wręcz przeciwnie, łatwiej uszkodzić przy rozgarnianiu latorośle niż pąki. Ochrona przed przymrozkami tak, ale trudno doszukać się zalet skoro pąki szybciej ruszą w nagrzanej ziemi.

PostNapisane: środa, 22 kwietnia 2015, 09:35 
Ekspert
Ekspert

redfox napisał(a):
Ochrona przed przymrozkami tak, ale trudno doszukać się zalet skoro pąki szybciej ruszą w nagrzanej ziemi.

Ja porównasz to zobaczysz, że pąki na powietrzu startują szybciej niż te pod ziemią.

PostNapisane: środa, 22 kwietnia 2015, 09:40 
Ekspert
Ekspert

Jak ktoś za płytko przysypał to nie byłbym taki pewien. :roll:

PostNapisane: środa, 22 kwietnia 2015, 10:41 
przedszkolak
przedszkolak

U mnie było jakieś 15 cm ziemi nad pąkami. Pod tą południową ścianą tyle nie wystarczyło żeby opóźnić start.

PostNapisane: środa, 22 kwietnia 2015, 11:17 
mistrz
mistrz

Jestem już po odkryciu i cięciu winorośli, pąki niektóre wełniste i będą startowały, zdecydowanie większość jeszcze uśpiona, ta co głębiej była przysypana, łozy popłakują sobie, cięcie wstępne zrobiłem jesienią a teraz tylko redukcja niepotrzebnych latorośli. Za parę dni prysnę siarkolem i zwiększę czujność na przymrozki.
Pozdrawiam Bogdan

PostNapisane: środa, 22 kwietnia 2015, 11:50 
przedszkolak
przedszkolak

hospes napisał(a):
U mnie było jakieś 15 cm ziemi nad pąkami. Pod tą południową ścianą tyle nie wystarczyło żeby opóźnić start.

15 cm wystarczy do ochrony przed mrozami zimowymi, ale do opóźnienia startu to za mało. Ja sypię 30-40 cm i te przy ścianie rozgarniam jako pierwsze. Przy ścianie ryzyko uszkodzeń przez wiosenne przymrozki jest mniejsze.
Jeżeli już latorośle przerosły Ci przez kopczyki to niech tak rosną do jesieni (aż zdrewnieją). Jak rozgarniesz teraz to słońce je uszkodzi.

PostNapisane: środa, 22 kwietnia 2015, 12:54 
przedszkolak
przedszkolak

Zdrzewa napisał(a):
Jeżeli już latorośle przerosły Ci przez kopczyki to niech tak rosną do jesieni (aż zdrewnieją). Jak rozgarniesz teraz to słońce je uszkodzi.

Za późno :D rano rozgarnąłem ale na razie zacieniłem. Na słońce wystawie je jak się trochę oswoją ze światem zewnętrznym :)

PostNapisane: środa, 22 kwietnia 2015, 20:59 
Kiper
Kiper

Cholera jasna, pierwszy w karierze pąk wyłamany :crazy: Szczęśliwcem okazała się Kodrianka.

Pytanie za sto punktów. Co zrobić z mrówkami w "winnicy"? Mam tego od groma. A może i więcej :roll:
Truć, czy pozwolić żyć?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 527 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 36  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1