Teraz jest niedziela, 27 lipca 2025, 16:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 870 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 58  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wiosna 2014
PostNapisane: czwartek, 8 maja 2014, 09:24 
mistrz
mistrz

tomest napisał(a):
maciek19660714 napisał(a):
pieniek wikingów przecięty na krzyż. Odpowiednio spreparowany tli się całą noc.

Jak się preparuje takie ognisko

Pieniek o długości 30 40cm stawia się pionowo, Przecina na krzyż, wzdłuż osi grubą piłą ale nie do końca. Następnie wierci od spodu otwór do miejsca rozcięcia, w którym rozpala się wiązkę słomy lub trocin. W rozcięciach tworzy się cug i pieniek powoli żarzy się i spala od środka. Duże znaczenie ma odpowiednia wilgotność drewna; za mała - spala się za szybko. Pewnie to kwestia doświadczenia.
Widziałem je na Dniach Morza w Szczecinie dwa lata temu, żarzyły się cały dzień i wytwarzały także sporo dymu. Jeszcze nie miałem okazji przetestować.

Inna alterantywa do podgrzania szklarni czy pergoli to piecyk gazowy na butle. Piecyk 150zł, butla 40zł. Za te 40 zł można grzać przez tydzień przez osiem godzin- sprawdzone.
Przy zastosowaniu nawiewu można by spokojnie doprowadzić ciepłe powietrze pod namiociki lub nawet pod zwykłą folię naprędce narzuconą na szpaler - rozwiązanie dla gapowiczów...

Ostatnio edytowano czwartek, 8 maja 2014, 09:32 przez maciek19660714, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: czwartek, 8 maja 2014, 09:29 
Ekspert
Ekspert

Jeszcze dodam wykres z ostatniej (mam nadzieje) mroźnej nocy zaznaczając że zraszacze włączyłem ok 23:45
Win_agro to właśnie ten zraszany czujnik a k_tun20 to czujnik 30m dalej i najniżej w ogrodzie ale osłonięte od północy.

Obrazek

PostNapisane: czwartek, 8 maja 2014, 09:32 
nowicjusz
nowicjusz

Space99 napisał(a):
Troche za późno włączyłem zraszacz

OK to w takim razie jasne. Ja myślałem, że zraszacz chodził cały czas (od początku wykresu).
A jeszcze mnie jedna rzecz zastanawia, bo widzę na zdjęciach i filmiku, że te Twoje flippery są ustawione na szczycie słupków (co jest logiczne, żeby nie zasłaniać wody). Ale jest to spora odległość od pędów nisko nad ziemią. Woda, zdąży się przez ten 1-1,5m wychłodzić. Nie lepiej było by wbić jakieś tymczasowe słupki metrowe i na nich instalować flippery? Czy to też kwestia tego, że wysokość musi być dla uzyskania zasięgu?

Pozdrawiam,
Marcin

PostNapisane: czwartek, 8 maja 2014, 09:51 
Ekspert
Ekspert

gbed napisał(a):
Pomysł raczej dobry nie jest z powodów elektrycznych. Nie liczyłem dokładnie ale wydaje mi się że trudno będzie uzyskać przy takich założeniach odpowiednią moc (P= U*U/R = I*I*R).

W tym przypadku niska rezystancja drutu jest właśnie zaletą. 50 m drutu stalowego o średnicy 3 mm ma rezystancję ok 1?. Przy 24V da nam moc 576W, a to z kolei będzie 11,5W na mb, czyli całkiem rozsądną wartość. Problemem będzie sam transformator. Wątpię, żeby u wielu osób walały się takie gdzieś w przepastnych piwnicznych zasobach :mrgreen:. Można do tego celu zaadaptować transformator spawarki, która jest jednak powszechniejsza. Można kombinować z połączeniem (równoległo-szeregowym), tak aby aby osiągnąć zakladaną moc, oczywiście im wyższa, tym większy kłopot z zasilaniem. Na pewno będzie to lepsze rozwiązanie niż lampki choinkowe, czy skuteczne nie mam pojęcia. Niewątpliwie jednak w tym przypadku sądziedzi nie będą pukać się w głowę :D

PostNapisane: czwartek, 8 maja 2014, 09:59 
Ekspert
Ekspert

olmek napisał(a):
gbed napisał(a):
Pomysł raczej dobry nie jest z powodów elektrycznych. Nie liczyłem dokładnie ale wydaje mi się że trudno będzie uzyskać przy takich założeniach odpowiednią moc (P= U*U/R = I*I*R).

W tym przypadku niska rezystancja drutu jest właśnie zaletą. 50 m drutu stalowego o średnicy 3 mm ma rezystancję ok 1?. Przy 24V da nam moc 576W, a to z kolei będzie 11,5W na mb, czyli całkiem rozsądną wartość. Problemem będzie sam transformator. Wątpię, żeby u wielu osób walały się takie gdzieś w przepastnych piwnicznych zasobach :mrgreen:. Można do tego celu zaadaptować transformator spawarki, która jest jednak powszechniejsza. Można kombinować z połączeniem (równoległo-szeregowym), tak aby aby osiągnąć zakladaną moc, oczywiście im wyższa, tym większy kłopot z zasilaniem. Na pewno będzie to lepsze rozwiązanie niż lampki choinkowe, czy skuteczne nie mam pojęcia. Niewątpliwie jednak w tym przypadku sądziedzi nie będą pukać się w głowę :D

No fakt, to pięknie wychodzi ale nie u mnie. Ja mam tylko 6 metrowe druty. Ale może by je w szereg połączyć. :idea: Ale miałbym power jakby wszystkie druty grzały. Muszę to przeliczyć dokładnie.

PostNapisane: czwartek, 8 maja 2014, 10:03 
czeladnik
czeladnik

falerum napisał(a):
OK to w takim razie jasne. Ja myślałem, że zraszacz chodził cały czas (od początku wykresu).A jeszcze mnie jedna rzecz zastanawia, bo widzę na zdjęciach i filmiku, że te Twoje flippery są ustawione na szczycie słupków (co jest logiczne, żeby nie zasłaniać wody). Ale jest to spora odległość od pędów nisko nad ziemią. Woda, zdąży się przez ten 1-1,5m wychłodzić. Nie lepiej było by wbić jakieś tymczasowe słupki metrowe i na nich instalować flippery? Czy to też kwestia tego, że wysokość musi być dla uzyskania zasięgu?

Właśnie, jak wysoko ponad pąkami/latoroślami i w jakich odstępach umieszczać flippery?( w prospekcie NAANDANJAIN jest do 8m rozstawu ale po doświadczeniu ze zraszaczami bijakowymi mam wątpliwości co do takich zapisów)
I jeszcze jedno pytanie co do flipperów: Czy może się zdarzyć, że wiatr prostopadły do rzędów przesunie strumień wody tak że woda będzie padała na międzyrzędzia? W czasie przymrozków raczej wiatru nie ma ale ... warto wiedzieć czy jest takie zagrożenie.

PostNapisane: czwartek, 8 maja 2014, 10:17 
przedszkolak
przedszkolak

Ufff już myślałem że Was nie dogonię :D

Cześć wszystkim

Pierwsza noc u mnie 4/5:
W żadnej prognozie ani modelu nie było przymrozków w Częstochowie.
Model UM do samego rana pokazywał że w najgorszym razie od 01 am będą napływały
chmury. No więc luzik. Kolejny raz się nabrałem. Tak na wszelki wypadek jednak postanowiłem
poczekać na te chmury. Lekka drzemka do 24. Wstałem wystawiłem termometr od strony stoku
sprawdziłem temp od ulicy (+3) wracam a tam już -2. Panika. Sciągnąć ze strychu folię 30x6
i rozwiesić po ciemku to wyzwanie. Masę nowych pąków obłamaliśmy ale to już jest walka o życie.
Skończyliśmy o 3. Rano o 6. było -4.
Druga noc 5/6 :
Folie niestety zwiało no i czekamy z założeniem co będzie.
Wystawiam termometr od strony stoku o 21.30. W 5 min było -2. A z drugiej strony +5
Powtórka z rozrywki.

Efekty okrywane winne: 2 krzewy trup do pnia. Reszta tam gdzie liście dotykały folii kaput.
Okrywane kocami, pledami, starymi kurtkami...etc(nie włókniną bo ma tylko jedną warstwę)
po pierwszej nocy OK po drugiej pojedyncze liście spalone.

Nieokrywane deserówki: Przetrwały głównie V68021 reszta kaput.
Mieszkamy na stoku W-Z+Pn-Pd W deserówkach najniższy punkt to Pd-Zach. W koło nie wykoszona
trawa sąsiadów i tu do pnia trup co do jednego.
Zadymiałem ale o tym to bym musiał napisać elaborat.
Kesza-1 i Kodrianka na Pd ścianie domu. (na styropianie więc nie ma akumulacji ciepła):
Kesza OK kodrianka 2 pąki przetrwały. I tu ciekawie bo Kesza wyższa i bardziej schowana "za rogiem"
Zalecenia na przyszły rok: przetnę stok nad desrówkami ukośnie zawieszoną folią. Grill do foliówki
(świetny pomysł, bo mi się butli nie chciało drugiej odkręcać), poprawić rusztowanie na folię, Nie wierzyć prognozą.
Współczuję wszystkim strat ja już do tego trochę lżej podchodzę ale parę lat temu też włosy z głowy darłem.
Żal mi wody, którą wylewacie. Jak bym miał wylać tak od sobie np. 8m3 to by mi serce pękło. W tym roku poziom wody w studni bardzo niski, mało śniegów było. Sucho ale moja żonka i tak sołtysa z traktorem utopiła :D
PS
Arturro na litość Boską "bynajmniej" jest przeczeniem. Więc zdanie
" Bynajmniej w Zamościu wlewają z 1000l pojemników..." jest bez sensu. "Przynajmniej"
Przepraszam ale bardzo jestem na tym punkcie wrażliwy. Drugi to "dzięki bardzo".
Co to kurna jest??? :D
Pozdrawiam ciepło wszystkich oprócz tego trola z Opola

PostNapisane: czwartek, 8 maja 2014, 10:54 
Ekspert
Ekspert

gbed napisał(a):
olmek napisał(a):
gbed napisał(a):

No fakt, to pięknie wychodzi ale nie u mnie. Ja mam tylko 6 metrowe druty. Ale może by je w szereg połączyć. :idea: Ale miałbym power jakby wszystkie druty grzały. Muszę to przeliczyć dokładnie.

Jak najbardziej można łączyć szeregowo, dzięki temu napięcie podzieli się na poszczególne rzędy. Jeśli zastosujesz przykładowo transformator o napięciu wtórnym 12V (do halogenów)a do niego połączysz szeregowo 12 rzędów po 6m, to na każdym rządku masz 1V, a na krzewie około 0,2V, czyli napięcie bezpieczne i dla człeka i dla zielska. Podane przeze mnie napięcie 24V jest górnym ograniczeniem ze względu na ochronę przed porażeniem, tak samo jak konieczność uziemiania lub zerowania rdzenia transformatora.
Szczególnej troski wymagają połączenia, muszą być czyste metaliczne i natłuszczone jakimś smarem lub tłustym kremem.

PostNapisane: czwartek, 8 maja 2014, 10:55 
Ekspert
Ekspert

Jacek_P napisał(a):
Ufff już myślałem że Was nie dogonię :D

.... Nie wierzyć prognozą.
....
na litość Boską "bynajmniej" jest przeczeniem. Więc zdanie
" Bynajmniej w Zamościu wlewają z 1000l pojemników..." jest bez sensu. "Przynajmniej"
Przepraszam ale bardzo jestem na tym punkcie wrażliwy. Drugi to "dzięki bardzo".
Co to kurna jest??? :D

Każdemu niestety się zdarza. "Nie wierzyć prognozom." :mrgreen:

PostNapisane: czwartek, 8 maja 2014, 11:20 
przedszkolak
przedszkolak

"Nie wierzyć prognozom" :D
To prawda, tyle że nie cała. U mnie to choroba czy może wada.
Tak czy siak nie potrafię zapamiętać co jak się pisze ale w stopniu totalnym.
Teraz z Chromem to i tak mam lepiej, dawniej to była prawdziwa męczarnia.
Tym razem Chrom mi tego nie poskreśla/ił więc zostało jak napisałem.
A "dzięki bardzo" używa 95% mich współpracownic (a jest nas ok 200)
- powstało to przez kalkę z Radia Z "Dzień dobry bardzo".
Pozdrawiam :D

PostNapisane: czwartek, 8 maja 2014, 11:24 
Kiper
Kiper

poszukiwacz napisał(a):
Jak najbardziej można łączyć szeregowo, dzięki temu napięcie podzieli się na poszczególne rzędy. Jeśli zastosujesz przykładowo transformator o napięciu wtórnym 12V (do halogenów)a do niego połączysz szeregowo 12 rzędów po 6m, to na każdym rządku masz 1V, a na krzewie około 0,2V, czyli napięcie bezpieczne i dla człeka i dla zielska.

No to może czas zejść na ziemię. Wszystko ładnie. Wolty, ampery, druty, niby wszystko gra, a ja zadaję proste pytania:
1). Jaka jest powierzchnia emisyjna drutów?
2). Jaką moc należałoby wpompować w druty, by zdołać podgrzać ogromne masy mroźnego powietrza o kilka stopni?
3). Jaką temperaturę powinien mieć drut o określonej masie i powierzchni emisyjnej, by temperatura powietrza w odległości kilku do trzydziestu centymetrów (w zależności od stopnia rozwoju winorośli) od drutu była bezpieczna dla latorośli, pąków i liści?
Pytania, w mojej ocenie, retoryczne.

PostNapisane: czwartek, 8 maja 2014, 11:27 
Ekspert
Ekspert

A może by wykorzystać te druty grzejne z ukorzeniarek? Jeśli ktoś ich nie zalał betonem. :mrgreen:

PostNapisane: czwartek, 8 maja 2014, 11:42 
przedszkolak
przedszkolak

olmek napisał(a):
Załóżmy, że miało być tak:
"Bynajmniej, w Zamościu nie wlewają z 1000l pojemników tylko 2000l"
"Nie wierzyć witrynom z prognozą"

1. Wychodzi fatalnie:
Co do gliceryny : czystą roślinną kupuje się w sklepach z paszami dla zwierząt. Bynajmniej, w Zamościu wlewają z 1000l pojemników do czego kto ma.
2. Dobre :D fajnie to brzmi.
Ale za to potrafię wymówić h i ch a Ziemi Cieszyńskiej tambylcy r i rz - i to jest zabawa :D

PostNapisane: czwartek, 8 maja 2014, 11:50 
mistrz
mistrz

Z tymi żarówkami to może być wcale nie głupi pomysł. :) Był to dość często stosowany myk wśród kierowców ciężarówek jeżdzących zimą w odleglejsze zakątki Rosji. Żarówka reflektorowa (podłączona do prądu :) )zamknięta w zbiorniku paliwa, skutecznie zapobiegała wytrącaniu się parafiny z on. Było to skuteczniejsze rozwiązanie niż wszystkie uszlachetniacze, uzdatniacze czy tym podobne środki dodawane do paliwa.

pozdrawiam.

PostNapisane: czwartek, 8 maja 2014, 12:25 
przedszkolak
przedszkolak

krzysiekm42 napisał(a):
Z tymi żarówkami to może być wcale nie głupi pomysł. :) Był to dość często stosowany myk wśród kierowców ciężarówek jeżdzących zimą w odleglejsze zakątki Rosji. Żarówka reflektorowa (podłączona do prądu :) )zamknięta w zbiorniku paliwa, skutecznie zapobiegała wytrącaniu się parafiny z on. Było to skuteczniejsze rozwiązanie niż wszystkie uszlachetniacze, uzdatniacze czy tym podobne środki dodawane do paliwa.
.

Mocne zważywszy, że najprostszy detonator robi się np. z żaróweczki od latarki.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 870 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 58  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1