Teraz jest piątek, 9 maja 2025, 12:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 870 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 58  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wiosna 2014
PostNapisane: poniedziałek, 5 maja 2014, 08:15 
mistrz
mistrz

W mojej okolicy przymrozek był mniejszy jak wczoraj. Przy gruncie -0,5 o godz. 3:30, zraszacze włączone do godz.7:00, nie mam uszkodzeń, tylko pergola oberwała mrozem, nie była dobrze zabezpieczona i już widać zmrożenie.

PostNapisane: poniedziałek, 5 maja 2014, 09:39 
Ekspert
Ekspert

U mnie - 2,5 stopnia.
Przetestowałem różne warianty ochrony (od agrowłókniny, przez samą plandekę, plandekę + agrowłóknina, plandekę ze zniczami i mocno spóźnione zraszanie. Aż mnie ciekawi jakie będą efekty jak wrócę z pracy.

PostNapisane: poniedziałek, 5 maja 2014, 10:14 
Kiper
Kiper

U mnie termometr na wysokośći 1m nie zszedł poniżej 0C, ten leżący na gruncie wskazał minimalną -2C, woda poszła od temp. przy gruncie 0C, w sumie 2m3. Pomimo takichwskazań nie było szronu na trawie, efekty ocenię po powrocie do domu.

PostNapisane: poniedziałek, 5 maja 2014, 10:19 
Ekspert
Ekspert

tomekb1 napisał(a):
U mnie - 2,5 stopnia.
Przetestowałem różne warianty ochrony (od agrowłókniny, przez samą plandekę, plandekę + agrowłóknina, plandekę ze zniczami i mocno spóźnione zraszanie. Aż mnie ciekawi jakie będą efekty jak wrócę z pracy.

Też mnie to mocno ciekawi. Opublikuj wyniki.
Wydaje mi się, że istotny jest też dokładny pomiar temperatury bo:
1. Termometry mają błędy.
2. W różnych miejscach temperatura przy bezwietrznej nocy jest różna i to nie tylko w pionie ale i w poziomie.

PostNapisane: poniedziałek, 5 maja 2014, 12:49 
czeladnik
czeladnik

U mnie nad ranem spadło do 0.
O północy było jeszcze + 7 i lekkie zachmurzenie.
Potem niebo się wyczyściło i około czwartej było już zero.
Jednak niżej już nie spadło i około szóstej, gdy wyszło słoneczko bardzo szybko zaczęło się ocieplać.

PostNapisane: poniedziałek, 5 maja 2014, 13:07 
czeladnik
czeladnik

alkor napisał(a):
... Różnice minimalnych temperatur pomimo niewielkiego areału był też spore na trzech termometrach, od +1*C do -2*C. Wniosek że nawet w niedużej winniczce warto mieć kilka termometrów...

Pewnie TAK z jednym małym "ale" - jaką dokładność mają te termometry? Położyłeś je obok siebie i sprawdzałeś czy pokazują to samo? Najlepiej oczywiście sprawdzić to zarówno w niskiej jak i w wysokiej temperaturze, żeby zobaczyć czy zachowują też liniowość odchyleń.
Absolutnie nie żebym podważał jakość twoich termometrów ale to pewnie taka uwaga bardziej dla tych co zaraz chcieliby powiesić te trzy termometry :-) i jeszcze szybciej zobaczyli te różnice temperatur.

Większość standardowych termometrów to dokładność +-1 oC - i to o ile się wierzy chińczykom :-) Lepsze to +-0,5 oC

Kiedyś kupiłem jakąś tanią stację pogody z czujnikiem zewnętrznym - po położeniu obok siebie (stacja + czujnik) różnica wskazań około 3 oC. Po wymianie w sklepie różnica to "tylko" 0,6 oC.

PostNapisane: poniedziałek, 5 maja 2014, 13:08 
Ekspert
Ekspert

Wyjaśnijcie mi o co chodzi, bo ciemna jak tabaka w rogu jestem :crazy:

Wydawało mi się, że przy -7,3 padnie wszystko dokumentnie, nawet to co okryte.
Tymczasem nie mam żadnych nowych strat. To co wymarzło w 2 ostatnie noce to wymarzło i więcej nic... Winogrona przy murze wszystkie zielone. Okryłam tylko na jednej domowej ścianie, a na wiatce i szopce nie. Dominika meldowała, że jej przy ścianie ścięło wszystko, a miała mniejszy mróz.

Czy to możliwe by jednak nie było -7?
Przełożyłam wieczorem czujkę na odkryty teren w miejsce gdzie rano nie ma słońca, żeby nie wisiała podwieszona przy altance, bo tam jednak ciut cieplej.
Przed północą było 0. Gdy się obudziłam i zerknęłam na termometr wyrwało mi się "ocenzurowano" ... termometr wskazywał -6. Nim się zebrałam i wyszłam na dwór termometr pokazywał już -5 i temperatura dość szybko rosła. Jednak czujka była mocno oszroniona.
Czy z tego powodu termometr mógł pokazać niższą temperaturę niż było faktycznie? No bo inaczej nie potrafię wyjaśnić dlaczego nie pomarzło mi ani w szklarni, ani pod agro na odkrytym terenie, ani bez agro na ścianach.
Przy mniejszym mrozie winorośl owinięta kilka razy agro przemarzała w poprzednich latach.

Mój termometr może i psikusy robi, ale wczoraj ponoć +13 mieliśmy w Szczecinku, a dziś??
Czyżby jednak było -12, a ja mam jakieś super pancerne odmiany?? :mrgreen:

http://www.weatheronline.pl/weather/map ... L=C&SI=kph :mrgreen:

Nawet w tv podawali, że w Szczecinku ekstremalny mróz był, chyba z tej samej stacji czytali :roll:

PostNapisane: poniedziałek, 5 maja 2014, 13:37 
Ekspert
Ekspert

Miałem też taki termometr z dwoma odczytami: temp. wewnętrzna i zewnętrzna z czujki podłączonej na kabelku (z 1.5 - 2 metry kabelka).
Kupiłem go gdzieś za parę złotych w markecie budowlanym.
Przy poprzednich przymrozkach w kwietniu wyrzuciłem go do kosza bo jak wyniosłem go na dwór na mróz to zaczynał głupoty pokazywać - o kilka stopni właśnie zaniżał. Możliwe, że powodem było to że sama elektronika powinna stać w temperaturze pokojowej a tylko czujka powinna być na zewnątrz. Chińczyki pewnie oszczędzili na kompensacji.

PostNapisane: poniedziałek, 5 maja 2014, 13:49 
Ekspert
Ekspert

Moja jest bez kabelka, w pudełku.
Do tej pory pokazywał bardzo rzetelnie. Cały rok jest na podwórku. Wcześniejsze przymrozki pokazywał dobrze. Jak tylko spadało poniżej 0 zaraz było widać, że auta oszronione.
Jak jadę rano do pracy to porównuję z temperaturą wskazaną przez termometr w aucie i różnica jest góra 1-2 stopnie.

Pomyślałam, że powodem może być mocne zaszronienie pudełka, że jakieś tam może procesy zachodzą - coś bardziej oddaje ciepło, coś pobiera... ale nie znam się na tym kompletnie.

Leżało cały czas w cieniu, ale jak tylko słońce się zaczęło podnosić nad drzewami, to i wskazania termometru w oczach rosły.

PostNapisane: poniedziałek, 5 maja 2014, 14:55 
Ekspert
Ekspert

gbed napisał(a):
tomekb1 napisał(a):
U mnie - 2,5 stopnia.

Też mnie to mocno ciekawi. Opublikuj wyniki.
Wydaje mi się, że istotny jest też dokładny pomiar temperatury bo:
1. Termometry mają błędy.
2. W różnych miejscach temperatura przy bezwietrznej nocy jest różna i to nie tylko w pionie ale i w poziomie.

Nici z wyników , bo wszystko przetrwało.
Muszę mieć chyba coś nie tak z termometrem, albo rozkład temperatury był taki, że raptem 10 m od termometru temperatura była wyższa. Ocalało wszystko, nawet kilka nieokrytych i niezraszanych latorośli timura i kristaly . Mróz na pewno był bo na zraszanych powierzchniach pojawiał się lód, a stojąca woda w wiadrze miała cienką warstwę lodu.

Mimo wszytko chyba mi się udało, bo dzisiejsza noc u mnie ma być bez przymrozków.

PostNapisane: poniedziałek, 5 maja 2014, 14:56 
Ekspert
Ekspert

stwor napisał(a):
alkor napisał(a):
... Różnice minimalnych temperatur pomimo niewielkiego areału był też spore na trzech termometrach, od +1*C do -2*C. Wniosek że nawet w niedużej winniczce warto mieć kilka termometrów...

Pewnie TAK z jednym małym "ale" - jaką dokładność mają te termometry? Położyłeś je obok siebie i sprawdzałeś czy pokazują to samo? Najlepiej oczywiście sprawdzić to zarówno w niskiej jak i w wysokiej temperaturze, żeby zobaczyć czy zachowują też liniowość odchyleń.
Absolutnie nie żebym podważał jakość twoich termometrów ale to pewnie taka uwaga bardziej dla tych co zaraz chcieliby powiesić te trzy termometry :-) i jeszcze szybciej zobaczyli te różnice temperatur.

Większość standardowych termometrów to dokładność +-1 oC - i to o ile się wierzy chińczykom :-) Lepsze to +-0,5 oC

Kiedyś kupiłem jakąś tanią stację pogody z czujnikiem zewnętrznym - po położeniu obok siebie (stacja + czujnik) różnica wskazań około 3 oC. Po wymianie w sklepie różnica to "tylko" 0,6 oC.

Termometr potrafię sobie sprawdzić. Przez te wszystkie lata walki przerobiłem kilka stacji i termometrów, bo mało które modele da się kalibrować. Nie wiem jak dużą masz winnicę ale uwierz że na przestrzeni nawet 50m mogą być takie różnice. Dużo zależy od ukształtowania terenu, osłon i przeszkód a także z której strony spływa mróz, a nawet czy w międzyrzędziach masz czarny ugór zbity lub świeżo spulchniony, długą lub krótką trawę.
W wielu miejscach po zraszaniu chodziło się po zamarzniętej trawie jak po tłuczonym szkle , kilka metrów dalej trawa była jedynie mokra. Mróz nie zawsze rozchodzi się jednorodną falą po winnicy, często lawiruje i rozkład uszkodzeń na winnicy bywa dziwaczny i nielogiczny dla analityków i teoretyków.

PostNapisane: poniedziałek, 5 maja 2014, 17:41 
Ekspert
Ekspert

Współczuję wszystkim co ponieśli straty wskutek przymrozków.
U mnie w centrum miasta żadnych strat, wszystko zielone. Wszystko co mam rośnie na murach (piętrowo) lub przy betonowym płocie, z każdej strony ciasna miejska zabudowa. To daje chwilową przewagę w walce z przymrozkami, ale cóż z tego jak areał na posesji mocno ograniczony i jedynie ok.50 stanowisk udało mi się z trudem wygospodarować.

Dwie ostatnie noce jedynie kilka maluchów okryłem kartonem lub wiadrem do góry dnem i poszedł prędzej oprysk asahi. Było u mnie jedynie blisko 0 stopni C i przymrozków nie stwierdziłem, więc trudno stwierdzić czy to coś pomogło.

PostNapisane: poniedziałek, 5 maja 2014, 18:47 
Ekspert
Ekspert

Obejrzałem odczyty z pastylek.
Na poziomie 1,5m miałem prze 1,5 godziny -1C.
Straty niewielkie - dwie najwyższe latorośle po jednej na dwóch pergolach. Pryskałem gliceryną ale w tej sytuacji to trudno powiedzieć czy to coś dało.
A może to tylko zmarzły właśnie te co najszybciej przyrosły od pryskania (2 dni temu) , bo zmarzły same końcówki - kwiatostany przetrwały.
Dwie pergole miałem nie okryte przy czym jedną podgrzewałem nieco doniczkami ze zniczami (mało - 5 sztuk)

Jedyny ciekawy wniosek, że pastylka położona na ziemi dokładnie pod tą pomiarową, obstawiona dwoma wiadrami z wodą w odległości ok 10 cm a całość owinięta wiosenną agro dookoła ale bez góry (taka pionowa rynna) wskazała w tym samym momencie +3,5 stopnia czyli o 4,5 stopnia więcej.

PostNapisane: poniedziałek, 5 maja 2014, 19:32 
mistrz
mistrz

Dopiero dzisiaj byłem na wsi. Wczoraj temperatura -3, dzisiaj -1. Krzewy leżące na ziemi i przykryte - strat zero, wszystkie nieokrywane przy ścianach bez żadnych uszkodzeń.Orzechy włoskie i nn na niby pergoli oddalonej od budynków jednak dostały po młodych listkach. Bitwa wygrana. Współczuję wszystkim "zmrożonym".

PostNapisane: poniedziałek, 5 maja 2014, 19:59 
nowicjusz
nowicjusz

Witam
U mnie nad ranem -2
a do ochrony od 3 lat używam agrowłókniny
wygląda to tak:

Załączniki:
IMG_0647v1.jpg
IMG_0647v1.jpg [ 114.72 KiB | Przeglądane 400 razy ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 870 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 58  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1