Teraz jest środa, 14 maja 2025, 03:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 870 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 58  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wiosna 2014
PostNapisane: piątek, 18 kwietnia 2014, 07:14 
mistrz
mistrz

Zobaczyłem wczoraj piękny księżyc na niebie, i już było wiadomo jak to się skończy...

-- piątek, 18 kwietnia 2014, 07:14 --

Zobaczyłem wczoraj piękny księżyc na niebie, i już było wiadomo jak to się skończy...

PostNapisane: piątek, 18 kwietnia 2014, 07:38 
mistrz
mistrz

U mnie dzisiaj na plusie było ale w nocy z 15/16 przymroziło do -2,5 i niektóre pąki te bardziej nabrzmiałe są miękkie, parę latorośli sczerniało, no cóż nie trzeba będzie regulować plonu :wink:, niestety młodziki okryte od wczoraj dopiero.

PostNapisane: piątek, 18 kwietnia 2014, 07:40 
Kiper
Kiper

Na chwilę się człowiek odwróci, a tu tyle wpisów :D . Na Mazowszu też przymroziło, ale mniej niż poprzednio. Jedna noc -3, druga -1. Winorośle przykryte zimową agro, więc nie ucierpiały. (Pod takim przykryciem wytrzymały -5. Niższych wartości nie miałam okazji sprawdzić - na szczęście).

PostNapisane: piątek, 18 kwietnia 2014, 07:50 
nowicjusz
nowicjusz

We Wrocku było trochę cieplej. U mnie przy ścianie termometr pokazał min. +4, choć stacja pogody 2 km ode mnie mówi, że było -1. Wczoraj było trochę zimniej, ale przykryte wszystko, więc na razie nie jest źle.

PostNapisane: piątek, 18 kwietnia 2014, 07:50 
czeladnik
czeladnik

gbed napisał(a):
... Zbiorników na deszczówkę mam już 7, pod każdą rynną, ale takich po 150l. Chyba pomysł z takim megazbiornikiem 10 000l by mi odpowiadał. Czy ktoś ma doświadczenie z taką konstrukcją? Zastanawiałem się nad użyciem w tym celu gotowego plastikowego szamba. Ale one parę tysięcy kosztują.

Może lepiej by ci było zamiast takich po 150 l (pewnie to beczki?) kupić takie kwadratowe, białe, plastikowe które maja po 1000l - używane chyba w zakładach przemysłowych do przewożenia różnego rodzaju płynów. Używane takie sprzedają na alledrogo i nie tylko, są z podstawą i stelażem lub bez. Jeszcze ze trzy lata temu płaciłem za takie poniżej 100zł, trzeba czekać i szukać okazji bo często można tanio trafić.
Problem jedynie taki że jeżeli masz zamiar to zakopać to trzeba zbiornik czymś obłożyć żeby go napór ziemi nie zgniótł (i oczywiście zasypywać napełniony). Ale z plastikowym szambem jest podobnie, często zdarza się, że są zgniatane - część budowlańców obkłada je suchym betonem.

PostNapisane: piątek, 18 kwietnia 2014, 11:34 
przedszkolak
przedszkolak

A ja widzę że brak majowych przymrozków w moim rejonie zdaje się potwierdzać ten rok. Przygruntowego przymrozku nie było nawet w te mroźne dni, od ponad tygodnia.

PostNapisane: piątek, 18 kwietnia 2014, 15:05 
Ekspert
Ekspert

U mnie tej nocy było na plusie. Może najgorsze mamy już za sobą? :roll:

PostNapisane: piątek, 18 kwietnia 2014, 19:05 
Kiper
Kiper

Może tak a może nie pogoda 16 dniowa jest optymistyczna w dzień około 20 stopni a w nocy prawie pod 10 stopni. Takie prognozy dla mojej okolicy.

PostNapisane: piątek, 18 kwietnia 2014, 19:14 
Ekspert
Ekspert

stwor napisał(a):
gbed napisał(a):
... Zbiorników na deszczówkę mam już 7, pod każdą rynną, ale takich po 150l. Chyba pomysł z takim megazbiornikiem 10 000l by mi odpowiadał. Czy ktoś ma doświadczenie z taką konstrukcją? Zastanawiałem się nad użyciem w tym celu gotowego plastikowego szamba. Ale one parę tysięcy kosztują.

Może lepiej by ci było zamiast takich po 150 l (pewnie to beczki?) kupić takie kwadratowe, białe, plastikowe które maja po 1000l - używane chyba w zakładach przemysłowych do przewożenia różnego rodzaju płynów. Używane takie sprzedają na alledrogo i nie tylko, są z podstawą i stelażem lub bez. Jeszcze ze trzy lata temu płaciłem za takie poniżej 100zł, trzeba czekać i szukać okazji bo często można tanio trafić.
Problem jedynie taki że jeżeli masz zamiar to zakopać to trzeba zbiornik czymś obłożyć żeby go napór ziemi nie zgniótł (i oczywiście zasypywać napełniony). Ale z plastikowym szambem jest podobnie, często zdarza się, że są zgniatane - część budowlańców obkłada je suchym betonem.

Masz racje na pewno byłyby lepsze te kwadratowe. Widziałem takie, tylko że to nie nówki ale po jakichś chemikaliach i mam obawy to kupić.

PostNapisane: piątek, 18 kwietnia 2014, 20:27 
Ekspert
Ekspert

Byłem dzisiaj sprawdzić jak rośliny przetrwały wczorajszy mróz. Wygląda na to, że bardzo dobrze i te przykryte doniczkami i te nieprzykryte wyglądają OK. Było -3 w powietrzu przy gruncie nie wiem. Dowiem się po 20 maja kiedy odczytam dane z pastylek.

PostNapisane: piątek, 18 kwietnia 2014, 21:53 
Ekspert
Ekspert

KonradB napisał(a):
U mnie dzisiaj na plusie było ale w nocy z 15/16 przymroziło do -2,5 i niektóre pąki te bardziej nabrzmiałe są miękkie, parę latorośli sczerniało, no cóż nie trzeba będzie regulować plonu :wink:, niestety młodziki okryte od wczoraj dopiero.

Jakim rewelacyjnym zabezpieczeniem przed przymrozkiem okazały się rozlewiska Odry?
Im dalej od rzeki - tym większe szkody przymrozkowe.

PostNapisane: piątek, 18 kwietnia 2014, 22:24 
Ekspert
Ekspert

monteverst napisał(a):
Może tak a może nie pogoda 16 dniowa jest optymistyczna w dzień około 20 stopni a w nocy prawie pod 10 stopni. Takie prognozy dla mojej okolicy.

To zależy na którą pogodę patrzysz. Accuweather dla mojej okolicy (dla Twojej zresztą też) na czwartek i piątek znowu prorokuje w nocy -2 i -1. A to raptem 6 dni.
Oby im się nie sprawdziło.

PostNapisane: sobota, 19 kwietnia 2014, 07:10 
Kiper
Kiper

''gbed''

''To zależy na którą pogodę patrzysz. Accuweather dla mojej okolicy (dla Twojej zresztą też) na czwartek i piątek znowu prorokuje w nocy -2 i -1. A to raptem 6 dni.
Oby im się nie sprawdziło.''

Ja sprawdzam pogodę na www.twojapogoda.pl/16dni.htm Chociaż zauważyłem że temperatury nocne w mojej okolicy były dość niższe niż w tej pogodzie. niekiedy jakies 2-3 stopnie mniej.Ale od teraz na naj blisze 16 dni temperatury nocne zapowiadane w tej prognozie pogody oscylują od 8 do 14 stopni na polskę południową
Czyli są bardzo optymistyczne :) a jak będzie to się przekonamy .

Pozdrawiam .

Marcin.

PostNapisane: sobota, 19 kwietnia 2014, 07:24 
mistrz
mistrz

A ja już sam nie wiem której pogodzie wierzyć. www.twojapogoda.pl/16dni.htm wystraszyła mnie przymrozkami nawet do -4, przykrywałem wszystko a tu całe szczęście wszystko nasz rejon ominęło. Gdy dziś patrzyłem co przyniesie przyszły tydzień to rozbieżności są straszne.

PostNapisane: sobota, 19 kwietnia 2014, 14:10 
Ekspert
Ekspert

U mnie były 2 noce z przymrozkami. Raz było całkiem zimno, bo woda w wiadrze grubo zamarzła.
Ale o dziwo chyba na winnicy bez szkód :) Tylko kilka listków (jeszcze nie całkiem otwartych) zczerniało lekko. Ale środek żywy, zielony...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 870 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 58  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1