Teraz jest poniedziałek, 19 maja 2025, 05:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 275 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 19  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wiosna 2012
PostNapisane: środa, 2 maja 2012, 10:24 
Kiper
Kiper

Po kilku dniach obserwacji stwierdzam, że te pozostałe pąki chyba też wystartują ale z dużym opóźnieniem względem tych pierwszych :roll: To ja tu będę mieć już pewnie po 20-30 cm a tamte dopiero ruszą.

Najrówniej wystartowała Wiktoria, Alden i Prim. Reszta dziwacznie, Timur też u mnie z tych co najsilniej ruszył ostatni pąk.

Zdecydowanie najsilniej ruszyła Wiktoria. Silne grube pędy i widać kwiatostany :)

PostNapisane: środa, 2 maja 2012, 11:05 
Ekspert
Ekspert

Solaris na SO4 z poprzedniej wiosny, rósł jak wściekły i w tym roku pozwalam mu na ograniczone owocowanie.
lekko okryty kopczykiem w zimie, od połowy dnia był w cieniu (w zimie).
Obrazek

Leon ... temu to nic nie zaszkodziło
Obrazek

Alden pod ścianą
Obrazek

Festive pod ścianą
Obrazek

PostNapisane: środa, 2 maja 2012, 16:11 
Ekspert
Ekspert

A ja tam się cieszę że w polu jeszcze nie mam rozwiniętych liści, bo grad wielkości grubego grochu przed chwilą sypnął, że sieczka leżałaby w szpalerach. Pod domem na szczęście od zawietrznej rosną. Miejmy nadzieję że to pierwszy i ostatni raz w tym roku.

PostNapisane: środa, 2 maja 2012, 17:01 
nowicjusz
nowicjusz

Witam Forumowiczów, przy okazji mojego pierwszego posta.

W mojej lokalizacji problem z ruszeniem ma Muskat Letni, Karmakod, Nadieżda AZOS i jedna z Arkadii, a także Prim. Oczywiście wszystko było zakopczykowane na zimę stroiszem i ziemią, a po ich ściągnięciu wyglądały obiecująco, ale teraz jakby stały w miejsce.

pozdrawiam

PostNapisane: środa, 2 maja 2012, 18:40 
przedszkolak
przedszkolak

Cześć u mnie najszybciej wystartował Peage , potem Agat doński, Chrupka różowa i na samym końcu Prim . Wszystkie sadzonki były odkryte 13 marca .I przy okazji spytam się czy czarne mrówki nie szkodzą winorośli bo u mnie jest ich pełno.;/

Pozdrawiam Janek.

Załączniki:
SAM_0919.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg
SAM_0919.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg [ 65.88 KiB | Przeglądane 704 razy ]
SAM_0917.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg
SAM_0917.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg [ 61.61 KiB | Przeglądane 704 razy ]

PostNapisane: środa, 2 maja 2012, 22:23 
Ekspert
Ekspert

aguskac napisał(a):
Nie chcę krakać ani być złym prorokiem, ale 3 lata temu też miałam podobne "kwiatostany". Rosły właśnie przy wąsach czepnych. Cieszyłam się bardzo, a one zrobiły mi psikusa.... rozjeżdżały się ... rozjeżdżały.... aż pozamieniały się w takie poskręcane wąsy. Gdzieś nawet tu na forum wklejałam zdjęcia i pytałam co się dzieje...
Mam jednak nadzieję, że się mylę i to nie będzie to, bo jednak zdjęcia nie oddają dokładnie tego co widzi oko. Bardzo Ci życzę, by były z tego owoce.
Muszę zweryfikować to co napisałam wcześniej .... dziś obejrzałam Piesnię w szklarni i faktycznie ma pąki za 4 liściem :oops:

PostNapisane: czwartek, 3 maja 2012, 08:53 
mistrz
mistrz

alkor napisał(a):
A ja tam się cieszę że w polu jeszcze nie mam rozwiniętych liści, bo grad wielkości grubego grochu przed chwilą sypnął, że sieczka leżałaby w szpalerach. Pod domem na szczęście od zawietrznej rosną. Miejmy nadzieję że to pierwszy i ostatni raz w tym roku.

Chyba przesada z tym gradem. U nas wczoraj był grad i co? Nic się nie stało. Trochę listków podziarganych, krzaki nadrobią z nawiązką. Ważne że przymrozków nie będzie - to się liczy. A jaki kataklizm gradowy musiałby być, aby "sieczka leżała w szpalerach"? Chyba grad wielkości jajek? i nawałnica chyba często niespotykana?

PostNapisane: czwartek, 3 maja 2012, 09:41 
Kiper
Kiper

Antarjani napisał(a):
alkor napisał(a):

Chyba przesada z tym gradem. U nas wczoraj był grad i co? Nic się nie stało. Trochę listków podziarganych, krzaki nadrobią z nawiązką. Ważne że przymrozków nie będzie - to się liczy. A jaki kataklizm gradowy musiałby być, aby "sieczka leżała w szpalerach"? Chyba grad wielkości jajek? i nawałnica chyba często niespotykana?

Poszukaj moich postów ze zdjęciami z tamtego roku co zrobił grad padający 10 minut. Minęły przymrozki, cieszyłem się jak dziecko że będą zbiory, 10 minut rozwiało moje oczekiwania. 99% latorośli grubych jak palec legło w międzyrzędziach, wyglądało tak jakby mi trawa wzeszła w 10 minut. Dość powiedzieć, że z prawie 300 krzewów zrobiłem w sumie 15 litrów wina. Ot "tylko grad".

PostNapisane: czwartek, 3 maja 2012, 10:23 
Ekspert
Ekspert

Nawet taka centymetrowa kulka jak spada ma taki pęd, że po uderzeniu w ziemię jeszcze na pół metra się odbija.
Grad wielkości kurzych jajek to rozbija dachówki i szyby w samochodach. Zawiązki kwiatostanów są trochę delikatniejsze, no chyba że ktoś w winnicy same liście ma :mrgreen:
A poszarpane liście grzybki bardzo lubią, więc nie wiem czy jest się z czego cieszyć :roll:

Tytuł: Wiosna 2012
PostNapisane: czwartek, 3 maja 2012, 10:51 
Kiper
Kiper

aguskac napisał(a):
Muszę zweryfikować to co napisałam wcześniej .... dziś obejrzałam Piesnię w szklarni i faktycznie ma pąki za 4 liściem

Ciesze się bardzo, że napisałaś o tym. Niesamowicie źle się czuję, kiedy przychodzi mi udowodnić, że nie jestem wielbłądem, a do tego, że w swoim dość długim życiu widziałem już na oczy prawidłowo rozwijające się na winorośli kwiatostany. Nigdy nie przyszło mi do głowy liczyć, za którym liściem rozwijają się kwiatostany. Traktowałem to jako rzecz tak naturalną, że nie zawracałem sobie głowy ilością liści poniżej kwiatostanów.
U mnie również kwiatostany rozwijają się za drugim liściem, ale jest też sporo takich odmian, u których kwiatostany startują wyżej. Za czwartym mam wszystkie kwiatostany na ładnie rozwijającej się Canadice. Nero ma większość kwiatostanów za czwartym liściem, choć zdarzają się za trzecim. To samo na Wiktorii 5. Nero i Wiktoria poniżej na fotkach sprzed południa.

Załączniki:
Nero3831.jpg
Nero3831.jpg [ 58.33 KiB | Przeglądane 542 razy ]
Wiktoria5-3830.jpg
Wiktoria5-3830.jpg [ 56.59 KiB | Przeglądane 542 razy ]

PostNapisane: czwartek, 3 maja 2012, 11:39 
Ekspert
Ekspert

U mnie też część odmian ma kwiatostany za czwartym liściem: arkadia, muskat letni, muskat jantarnyj, kodrianka, bianka, kristaly. Ogólnie zauważyłem, że za drugim liściem kwiatostany mają odmiany przerobowe a deserowe za czwartym. Może wynika to z wielkości i ciężaru gron?

PostNapisane: czwartek, 3 maja 2012, 11:48 
Kiper
Kiper

Ja u siebie zauważyłem, że zielone pędy mają u dołu grubość starego drewna, z którego wyrastają, a czasem nawet większą. Tłumacze sobie więc, że winorośl najpierw skierowała energię na rozwój latorośli, a potem na kwiatostany.
Równie dobrze może to być wynikiem warunków pogodowych. W określonych warunkach kwiaty równo rozwijają się z pędami, a w innych, najpierw idzie w pędy, potem w kwiatostany.
Dla mnie nie ma problemu. Ważne, by wszystko się ładnie rozwijało i dotrwało do zbiorów.
Regułą u mnie jest, że szybciej i lepiej wybiły odmiany szczepione. Nero na własnych korzeniach w podobnych warunkach jest daleko w tyle za Nero na podkładce.

PostNapisane: czwartek, 3 maja 2012, 13:25 
Kiper
Kiper

Właśnie dwudziestominutowa burza gradowa przerzedziła mi kwiatostany o jakieś 20-30 % . To nawet dobrze , bo kiedy to jestem zmuszony robić sam - serce mnie boli z chciwości i żalu :mrgreen: .
Pozdrawiam.
Mariusz.

Sezon 2012 : https://plus.google.com/photos/10936528 ... 1334856433
Sezon 2013 : https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7474865297

PostNapisane: czwartek, 3 maja 2012, 13:34 
Ekspert
Ekspert

manuns napisał(a):
Właśnie dwudziestominutowa burza gradowa przerzedziła mi kwiatostany o jakieś 20-30 %
I co Mariusz? Był wielkości kurzych jaj? Bo ponoć mniejszy to niegroźny jest :roll:

PostNapisane: czwartek, 3 maja 2012, 15:10 
Ekspert
Ekspert

GrapesEater napisał(a):
aguskac napisał(a):
Muszę zweryfikować to co napisałam wcześniej .... dziś obejrzałam Piesnię w szklarni i faktycznie ma pąki za 4 liściem

Ciesze się bardzo, że napisałaś o tym
Grunt to umieć przyznać się do błędu :mrgreen:
Napisałam to tylko dlatego, że faktycznie miałam taki przypadek, że coś co wyglądało jak kwiatostany rozwinęło się w wąsy i bardzo się wtedy rozczarowałam.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 275 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 19  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1