Teraz jest środa, 4 czerwca 2025, 05:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 lipca 2009, 08:35 
Ekspert
Ekspert

Wracając do tematu, 2 sztuki sadzonek V25/20 posadzone w zeszłym roku i przycięte na 1-2 oczka do dziś nie osiągnęły wysokości 30cm.

Dla porównania Arkadie które też późno wystartowały mają już po ponad 120cm.

Planuje ponowne skrócenie ich po tym sezonie do 2-3 oczek, bo z tego co wyrosło pewnie nijak stałego ramienia nie wyprowadzę, chyba, że jeszcze do jesieni coś da im kopa i podrosną z pół metra.
Później postaram się wrzucić aktualne fotki.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 lipca 2009, 20:30 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="olmek"]Nie

Czyli ze 100 % pewnością mogę być pewien że kupując winorośl z oznaczeniem Regina stanę się właścicielem Afus Ali a nie V25/20 ?
Ja też jestem skołowany , bo jak pytam o Karaburnu to tylko w czoło się pukają , a jak mówię że to Regina to mówią że to V25/20 .
Proszę o namiar szkółki lub sklepu gdzie kupię Reginę - Afus Ali (Karaburnu) .

pozdrawiam
Jacek

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 lipca 2009, 21:40 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="olmek"]Nie

Dziękuję za szybką,krótką i konkretną odpowiedź.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 lipca 2009, 22:16 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="Tomek C"]
... http://www.winogrona.org/modules.php?na ... p;start=15

znajdziesz tu cierpliwą i pełniejszą odpowiedź na Twoje pytanie.

Tomku C dziękuję za link do tematu powyżej.
Warto było dokładnie prześledzić i rozwiać wątpliwości.
Takie same , o których tam pisałeś.
Trochę to trwało.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 lipca 2009, 22:21 
przedszkolak
przedszkolak

Przede wszystkim trzeba podziękować "dominikams", Która to pięknie podsumowała.

[quote="dominikams"]
[quote="Tomek C"]
Jeśli dobrze zrozumiałem to:
V25/20 = Awgustin = Afus Ali = Regina?

To jeszcze raz

V25/20 = Awgustin = Regina (ale tylko w Polsce)

Afus Ali = Regina

Jeszcze raz dziękuję za rozwianie wątpliwości.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 lipca 2009, 22:36 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="henyk"][quote="olmek"]Nie

Ja Ci powiem tak : jeśli zapytasz, kto na tym forum posiada odmianę Afus Ali, to pewnie z 10 - 20 osób się przyzna , a kiedy zapytasz o Reginę to się okaże że z 60%-70% uczestników .
Wnioski wyciągnij sam .
Mnie osobiście ciekawi coś takiego : " http://vinograd.info/sorta/stolovye/ov-6-pk.html ".
Wostorg oryginalnyj , Piesnia tu jako jedna odmiana , u Krzewińskich dwie różne .
W różnych opisach smaki określano od nijakiego (wostorg oryg.) do rewelacyjnego (piesnia) . W odróżnieniu od poprzedniej zagadki , obydwie ( czy też jedna ) odmiany są w ofercie . Ktoś coś wie ?

pozdrawiam
Jacek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 lipca 2009, 11:11 
Ekspert
Ekspert

[quote="grassant"][quote="henyk"][quote="olmek"]Nie

Ja Ci powiem tak : jeśli zapytasz, kto na tym forum posiada odmianę Afus Ali, to pewnie z 10 - 20 osób się przyzna , a kiedy zapytasz o Reginę to się okaże że z 60%-70% uczestników .
Wnioski wyciągnij sam .
Mnie osobiście ciekawi coś takiego : " http://vinograd.info/sorta/stolovye/ov-6-pk.html ".
Wostorg oryginalnyj , Piesnia tu jako jedna odmiana , u Krzewińskich dwie różne .
W różnych opisach smaki określano od nijakiego (wostorg oryg.) do rewelacyjnego (piesnia) . W odróżnieniu od poprzedniej zagadki , obydwie ( czy też jedna ) odmiany są w ofercie . Ktoś coś wie ?

pozdrawiam
Jacek

Chyba kolega ciągle nie łapie.

To że jakaś grupa ludzi umyśli sobie żeby na gruszę mówić jabłoń i jeśli będą oni nawet w większości, to nie znaczy że będą oni mieli rację.

Narobicie tylko pasztetu jak dwie różne odmiany będziecie nazywać tak samo. V25/20 to co najwyżej Awgustin i nie można używać nazwy Regina, która odnosi się do zupełnie innej, mniej popularnej odmiany.

W jednej kwestii masz rację, jeśli zapytasz ile osób ma prawdziwą Rginę (Afus Ali) to faktycznie 10-20 osób się przyzna.

Wnioski wyciągnij sam.

Co do Twojego drugiego pytania.

Piesnia u Krzewińskich to Piesnia

A Wostorg Oryginalnyj to jakaś pomyłka i wbrew opisom bardzo późna i niezbyt ciekawa.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 lipca 2009, 12:47 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="alkor"]
Chyba kolega ciągle nie łapie.

To że jakaś grupa ludzi umyśli sobie żeby na gruszę mówić jabłoń i jeśli będą oni nawet w większości, to nie znaczy że będą oni mieli rację.

Narobicie tylko pasztetu jak dwie różne odmiany będziecie nazywać tak samo. V25/20 to co najwyżej Awgustin i nie można używać nazwy Regina, która odnosi się do zupełnie innej, mniej popularnej odmiany.

W jednej kwestii masz rację, jeśli zapytasz ile osób ma prawdziwą Rginę (Afus Ali) to faktycznie 10-20 osób się przyzna.

Wnioski wyciągnij sam.....

Łapię , łapię , tylko , że mnie chodzi bardziej o to żeby pomóc człowiekowi a nie ,zeby mieć rację . :D . Od razu zauważyłem że gość pisze gdzieś z okolic Gliwic a nie Ankary czy Salonik i bliżej mu do Obi w Sosnowcu , niż winnic Turcji czy Grecji .
Gdyby napisał : jadę na wywczasy do kraju Achajów , co kupię pod nazwą Regina to bym w 100% potwierdził że Afus Ali ( przypuszczam że właśnie pod taką nazwą handlowa jest tam sprzedawana ) ( Regina moim zdaniem nie od imienia a od łac . Regina - królowa ). Natomiast jak Ślunzok ( proszę o weryfikacje pisowni ) :D :oops: pyta co za Reginę kupił w Gliwicach to kolega ma serce mu napisać że to Karaburnu ?. 8O .
Z tego że z 10 osób w Polsce uprawia Afus Ali wyciągam wnioski - ciężko uprawiać w Polsce w gruncie winorośl której SAT wynosi prawie 3000 . Dlatego apeluję : pozwólcie ludziom uprawiać Reginę - V25/20 bo nigdy nie usłyszą o Afus Ali i Karaburnu . :D

pozdrawiam
Jacek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 lipca 2009, 12:57 
Ekspert
Ekspert

W dodatku oferowane przez sklepy ogrodnicze sadzonki V25/20 są sprzedawane pod nazwą Regina :?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 lipca 2009, 14:24 
Ekspert
Ekspert

[quote="grassant"] Dlatego apeluję : pozwólcie ludziom uprawiać Reginę - V25/20 bo nigdy nie usłyszą o Afus Ali i Karaburnu .

Ciekawe podejście. Analogicznie można nazwać E.Cs.7 - Tanatem , bo ludzie może nigdy nie usłyszą o Bordelais Noir i Madiranie , ale wszyscy będą wiedzieli ,że o Medinę chodzi. Trochę bez sensu , nie uważasz ?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 lipca 2009, 14:50 
przedszkolak
przedszkolak

Chodzi o to, że w zeszłym roku chcąc kupić V25/20 kupiłem chyba Reginę.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 lipca 2009, 16:44 
Ekspert
Ekspert

[quote="grassant"] Dlatego apeluję : pozwólcie ludziom uprawiać Reginę - V25/20 bo nigdy nie usłyszą o Afus Ali i Karaburnu .

A jak któregoś razu poprosisz o kogoś o sztobry Reginy a on Ci przyśle sztobry Reginy i będziesz je starannie pielęgnował przez 3 lata a później się okaże że zaczyna łapać cukier w okolicach gwiazdki zamiast w sierpniu, to do kogo będziesz miał żal? Powiesz z wyrzutami że Ci chodziło o tę Reginę która nie jest Reginą?
Tak sobie mogą ją nazywać pracownicy działu ogrodniczego OBI, ale nie ludzie którzy uważają się za pasjonatów tych roślin.

I tak jest bałagan w nazewnictwie, pomylone odmiany w szkółkach. Próbujesz świadomie mieszać nazwy, a z drugiej strony sam nie możesz połapać się w odmianach u Krzewińskich. Właśnie przez takie niejednoznaczne nazewnictwo którego jesteś zwolennikiem.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 lipca 2009, 19:04 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="henyk"]Chodzi o to, że w zeszłym roku chcąc kupić V25/20 kupiłem chyba Reginę.

Ja się poddaję :D , może koledzy ( olmek i alkor ) wyjaśnią henykowi co nabył :twisted: .
Bo człowiek " kupił chyba Reginę " . To co on ma - potraficie odpowiedzieć ? :lol:

pozdrawiam
Jacek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 lipca 2009, 22:06 
przedszkolak
przedszkolak

Chyba to jednak będzie V 25/20 (Regina PL) bo w winnicy "Źródło", gdzie ją nabyłem w zeszłym roku jest tylko ta odmiana-ale do końca nie jestem pewien. Rośnie dosyć słabo (ma ok.20-30 cm), a gołokorzeniowe sadzonki tegoroczne z e-sadzonka niektóre dochodzą nawet powyżej 1 metra.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 lipca 2009, 22:31 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="henyk"]Chyba to jednak będzie V 25/20 (Regina PL) bo w winnicy "Źródło", gdzie ją nabyłem w zeszłym roku jest tylko ta odmiana-ale do końca nie jestem pewien. Rośnie dosyć słabo (ma ok.20-30 cm), a gołokorzeniowe sadzonki tegoroczne z e-sadzonka niektóre dochodzą nawet powyżej 1 metra.

Wzrostem w pierwszym roku się nie przejmuj . W 2008 King Rubi posadzony w 2007 osiągnął coś koło 70 cm i był przeraźliwie cienki . Na dzień dzisiejszy ma 2 łozy już koło 2,5 m .To samo miałem z Timurem i Wostorgiem . Czekaj cierpliwie .
Aha, dla porządku dodam że chodziło o King Rubi Ustojcziwyj , a nie o ten drugi King Rubi ( teraz chyba będzie dobrze , o ile ktoś nie zarzuci mi nieoryginalnej pisowni - cyrylica :lol: ).

pozdrawiam
Jacek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1