Teraz jest środa, 4 czerwca 2025, 05:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 maja 2009, 19:59 
Ekspert
Ekspert

[quote="lantan"]Dzięki Domoniko skoro mówisz, że się ukorzenia u Ciebie to jest szansa, że nie będę musiał w przyszłości odbyć dalekiej podróży do Grzesia(836km), ale może krótszą, gdzieś tak 20m od Warszawy, aby zdobyć sztoberka Monarcha. :wink: W każdym razie życzę porządnego systemu korzeniowego i w przyszłośći co najmniej 2 metrowych latorośli. :lol:

Jeśli obiecujesz, że mnie tak nie będziesz nazywał, możesz przyjechać za 2 lata :lol:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 maja 2009, 20:49 
Ekspert
Ekspert

Tak to znaczy jak nazywał, bo mnie się wydaje, że starałem się jak mogłem, być bardzo grzeczny w dialogu z Tobą i teraz nie wiem, czy chodzi o imię, czy o te 20m :wink: A tak na poważnie to mój Timur rokuje nadzięję na przeżycie po wiosennych przymrozkach, bo odbija z zapasowego, podobnie jak Muskat Letni. Tak więc tylko Ludmiła i King Rubi są jeszcze pod znakiem zapytania. Ale nie wywalam ich jeszcze, bo w przypadku odmiany Krystaly, która słabo startowała po zimie, dzisiaj zrobiłem fenomenalne odkrycie. Mało tego, że ruszyła z zapasowego pąka na górze, to jeszcze z dołu tego sztoberka(przepraszam-sadzonki od Krzewińskich) wypuściła latorośl, która przebiła się przez ziemię i około 4cm od głównego pieńka sobie rośnie. Tak więc czekam jeszcze co zrobią Ludmiła i King Rubi. Jeśli możesz(to znaczy jak Ci się chce) to podeślij mi na PW listę obecnie posiadanych odmian(oprócz Monarcha oczywiście). Pozdrawiam lantan.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 maja 2009, 20:53 
Ekspert
Ekspert

Sorry Dominika, ale przy wysyłaniu tego poprzedniego posta zobaczyłem ten BŁĄD w imieniu, ale wiesz, jak się szybko pisze na lapku to takie wpadki się zdarzają. :oops:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 maja 2009, 21:00 
Ekspert
Ekspert

:D Spoko :wink: Sama czasem tak piszę w pośpiechu :lol:

Przypomnij się z listą w czerwcu, wtedy powinno być już wiadomo, co się ukorzeniło i przyjęło.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 maja 2009, 10:41 
czeladnik
czeladnik

[quote="lantan"]...Generalnie przy rozstawie 1m podwójny royat byłby chyba za bardzo ściśnięty.

Generalnie rozstaw 1m dla deserówek przy każdej formy bedzie za mały,no chyba że przy ścianie i poprowadzone piętrowo.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 maja 2009, 13:06 
Ekspert
Ekspert

Ja tam teraz będę sadził już kolejny rząd deserówek co metr i podobnie jak poprzedni myślę wyprowadzić na podwójny Royat.
Prawda, że krzewy w czasie największego rozrostu są trochę ściśnięte ale dają sobie rade i ja jeszcze też. Sadzę eksperymentalnie po 2 takie same odmiany obok siebie w rzędach po 15m. i 1,5m między rzędami.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 maja 2009, 13:19 
czeladnik
czeladnik

[quote="Erikos"]Ja tam teraz będę sadził już kolejny rząd deserówek co metr i podobnie jak poprzedni myślę wyprowadzić na podwójny Royat

A wiesz, że przez roztargnienie pozbyłem sie wszystkich Suzy, jakimi dysponowałem? Szkoda, że nie wybrałeś Seneki dla sąsiada :lol:
Napisz, co to za odmiana NN, którą mi wczoraj dałeś - chodzi mi o walory smakowe, a może masz gdzieś fotki jej owoców?

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 maja 2009, 14:18 
Ekspert
Ekspert

Po jednej już dałem sąsiadowi i bratowej ale zostały mi te dwie i jeśli chcesz to jedną może dało by Ci się jakoś podesłać.
Jeśli chodzi o to węgierskie to nazwy nie znam, sadzonkę sam tam wykopałem będąc raz na wycieczce. W zeszłym roku pierwszy raz mi w miarę obficie zaowocowała, zbiór już był gotowy końcem sierpnia i prawie całość przeznaczyłem na wino którego wyszło około 4 litrów, w tym roku widać zatrzęsienie kwiatostanów mimo, że i tak ograniczyłem liczbę łóz. Smak hmm powiem szczerze, że nie pamiętam ale bardzo aromatyczne wino z niego wyszło, nie cierpkie i kwaśne ale o bardzo dobrym leciutko słodkawym smaku.
Nawet na soki lub przetwory na pewno wyśmienicie Ci się nada.
Niedługo porobię fotki i wrzucę na forum z prośbą o ustalenie nazwy odmiany.

Obrazek

Obrazek

Na razie tak na szybko wrzucam fotki jaki uzyskałem kolorek z niego.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 maja 2009, 14:55 
czeladnik
czeladnik

[quote="Erikos"]Po jednej już dałem sąsiadowi i bratowej ale zostały mi te dwie i jeśli chcesz to jedną może dało by Ci się jakoś podesłać

Zartowałem, i tak będe miał niedługo zawrót glowy, bo z niektórych odmian będę musiał zrezygnować. Planuje tylko jeden rząd 40 metrowy, więc wejdzie mi tam max. 20 sadzonek.
Ładny kolor tego wina, tę sadzonkę będę musiał gdzieś posadzić. :wink:

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 maja 2009, 15:21 
Ekspert
Ekspert

Ericos czy piszesz o sadzonce Seneki, jeśli tak, a Jurek jej nie chce, to ja bym chętnie przygarnął tę odmianę. Po prostu nigdzie nie mogę jej namierzyć, a wydaje mi się tak wartościowa jak Iza, którą mam. To może pomyśl o sąsiedzie Jurka czyli o mnie :wink:

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 maja 2009, 20:10 
Ekspert
Ekspert

@lantan, nie wiem co to za odmiana bo byłem kiedyś na wycieczce z firmy na Węgrzech i mieliśmy zwiedzanie winnicy, degustację win białych itd. i na następny dzień poszedłem do tej winnicy i wycyganiłem sadzonkę.
Jakie było moje zdziwienie gdy okazało się, że nie jest ono białe hahaha.

Żeby nie było tak całkiem OffTopic to podsyłam dzisiejsze zdjęcia z późnym startem tematowych:

Reginy (V25/20)
Obrazek

i Troszkę mocniejszej Arkadii
Obrazek

W porównaniu do Bianki:
Obrazek

Obrazek

i innych to różnica jest kolosalna jak widać.

A to tegoroczne nasadzenia od kolegi Pawła poznajecie?
Kordianka:
Obrazek

Nero:
Obrazek

Ostatnio edytowano sobota, 9 maja 2009, 20:50 przez Erikos, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 maja 2009, 20:50 
Ekspert
Ekspert

Erikos myślałem, że chodzi Senekę, ale jeśli nie to sadź u siebie. Faktycznie przyrosty na Reginie i Arkadii masz marne u mnie Regina jest podobna w rozwoju do Twojej Bianki, a Arkadia trochę gorzej jakieś trzy liście dopiero ma. Najważniejsze, że przeżyła to na cieple się rozkręci.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 maja 2009, 20:53 
Ekspert
Ekspert

O Senece wcześniej z Jurkiem pisaliśmy więc z tego co pisze to ma ją chyba w nadwyżce musisz go poprosić :lol:

A to mój 15 metrowy szpalerek przydomowych zeszłorocznych nasadzeń

Obrazek

w tym roku obok niego przybędzie jeszcze 2 takie rzędy :D

Tak, że jeszcze miejsca jest i troszkę krzaków poupycham.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 maja 2009, 21:11 
Ekspert
Ekspert

Piękny ten rządek, a na słupkach zamiast daszków lampki solarne? :lol:
Tę wyściółkę zamiast kamykami możesz umocować klamerkami z drutu w kształcie litery L lub U.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 maja 2009, 21:18 
Ekspert
Ekspert

Mam też przymocowaną takowymi, coś jak szpilki od namiotu sam porobiłem, ale jeszcze trawa lubi podnosić włókninę i może wiatr podwiewać stad te kamienie. Wiem, że wygląda jak pikowana kanapa ale będzie lepiej w przyszłości.

Jak będzie więcej rzędów to planuję jednak wyłożyć matą szkółkarską. :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1