Teraz jest czwartek, 5 lutego 2026, 19:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 27 lutego 2017, 19:38 
Ekspert
Ekspert

Myślicie już coś? Ja tam korzystając dzisiaj z ładnej pogody zacząłem przygotowania.
http://winnicakapitana.blogspot.com/201 ... wow-i.html

PostNapisane: poniedziałek, 27 lutego 2017, 20:58 
czeladnik
czeladnik

na blogu piszesz o źródle ciepła pod namiotami, co stosujesz?

PostNapisane: wtorek, 28 lutego 2017, 01:19 
przedszkolak
przedszkolak

Ja podobnie - namioty z agrowłókniny. Muszę przygotować to wcześniej bo potem przed samymi przymrozkami to kończy się tak jak rok temu, że pracuję przy pełni księżyca. Do tego pewniej przymocowuję dół, bo nie jestem na miejscu i czasem wiatr daje radę nawet cegłówkom. W tym roku dojdą pewnie też znicze do środka. Tfu tfu..

PostNapisane: wtorek, 28 lutego 2017, 08:39 
Ekspert
Ekspert

Właśnie zakupiłem 30 kg parafiny na znicze. Puszki po karmie dla psów zbieram cały rok, mam ich ponad setkę. Zwijam ciasno pas kartonu o szerokości zbliżonej do wysokości puszki. Ciasny zwój ma średnicę puszki. Wkładam do środka i zalewam roztopiona parafiną. Powstaje tzw bida świeca, która potrafi się palić nawet ok 10 h. Niestety niskie okrycia mogą się zapalić nad taką świecą, dlatego stosuje takie jak we wcześniejszym linku. Można zastosować mniejsze puszki i zrobić odpowiednio mniejsze świece. Taki knot z kartonu powoduje że świeca pali się na całej powierzchni i ilość wydzielanego ciepła jest nieporównywalnie większa niż ze znicza.
zdjęcie z zimowych prób

Załączniki:
Zdjęcie-0187.jpg
Zdjęcie-0187.jpg [ 63.79 KiB | Przeglądane 5272 razy ]

PostNapisane: wtorek, 28 lutego 2017, 15:18 
nowicjusz
nowicjusz

Ja dzisiaj zrobilem taka ale mniejsza z puszki po kukurydzy . zaraz odpalam i zobacze czas palenia

-- wtorek, 28 lutego 2017, 15:18 --

Noi mala puszka po kukurydzy 4h. Duza powinna miedzy 8-10 h wytrzymac

Załączniki:
Komentarz: 10:55 start
IMG_20170228_110147 (Copy).jpg
IMG_20170228_110147 (Copy).jpg [ 29.27 KiB | Przeglądane 5208 razy ]

PostNapisane: środa, 1 marca 2017, 10:10 
nowicjusz
nowicjusz

Nie prościej jakieś gazowe , piecyk kuchenka turystyczna.

PostNapisane: środa, 1 marca 2017, 11:37 
czeladnik
czeladnik

Ja u siebie na przydomowym szpalerze zrobiłem już blisko 3 lata temu prostą instalację zraszającą, poniżej zdjęcia z jesieni 2014, gdy jeszcze krzewy mi nie owocowały.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6a46d7884e9af16b.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fea68324e3e7521a.html

Ogólnie, to przymierzam się do powiększenia areału, chciałbym kiedyś w przyszłości osiągnąć przynajmniej 1-2 ha winnicę i obecny przydomowy ogródek winoroślowy traktuje raczej doświadczalnie, ale jeśli kiedykolwiek uda mi się to osiągnąć, to wiem, że napewno na etapie przygotowania winnicy zrobię instalację zraszającą. Coby nie mówić, to chyba jedyny profesjonalny i systemowy sposób ochrony przed przymrozkami. Agrowłókninę i zwykłe znicze stosowałem 3 lata temu z mieszanym skutkiem, część przyrostów zawsze mi wymarzała, bo albo stykały się z agrowłókniną, albo gdzieś był prześwit, że mróz i tak wchodził do środka.
A że z wykształcenia jestem inżynierem instalacji sanitarnych, już nawet mam w głowie projekt takiej instalacji, przy winnicy położonej na lekkim stoku układ byłby samoopróżnialny na zimę, żeby nie zakopywać rur poniżej głębokości przemarzania gruntu, co znacznie podniosłoby koszty. Niestety nie mam wciąż odpowiedniej działki, żeby zacząć realizować moje marzenia.

PostNapisane: środa, 1 marca 2017, 12:54 
czeladnik
czeladnik

Właśnie zakupiłem 30 kg parafiny na znicze. Puszki po karmie dla psów zbieram cały rok, mam ich ponad setkę. Zwijam ciasno pas kartonu o szerokości zbliżonej do wysokości puszki. Ciasny zwój ma średnicę puszki. Wkładam do środka i zalewam roztopiona parafiną. Powstaje tzw bida świeca, która potrafi się palić nawet ok 10 h. Niestety niskie okrycia mogą się zapalić nad taką świecą, dlatego stosuje takie jak we wcześniejszym linku. Można zastosować mniejsze puszki i zrobić odpowiednio mniejsze świece. Taki knot z kartonu powoduje że świeca pali się na całej powierzchni i ilość wydzielanego ciepła jest nieporównywalnie większa niż ze znicza.

Kapitan uważam , że trochę demonizujesz, nawet jeśli cos tam omarznie, to konstrukcje jakie Ty robisz są nieproporcjonalne 'monumentalne" :lol: do ew. strat.

PostNapisane: środa, 1 marca 2017, 20:08 
Ekspert
Ekspert

himeryk napisał(a):

Kapitan uważam , że trochę demonizujesz, nawet jeśli cos tam omarznie, to konstrukcje jakie Ty robisz są nieproporcjonalne 'monumentalne" :lol: do ew. strat.

To tylko Twoje subiektywne odczucie. Nie ja jeden okrywam, a co do konstrukcji to tylko drobne modyfikacja tego co i tak jest. Powiedział bym, że paradoksalnie z powodu okrywania konstrukcja szpalerów jest uproszczona do niezbędnego minimum. Szpalery stoją, druty wiszą, a geowłóknina kiedyś raz przygotowana na razie leży. Myślę że w 2-3 godziny jestem wstanie wszystko okryć i uruchomić ochronę. Pomalutku, to trzeba mi na to jeden dzień. Dzisiaj zrobiłem 20 świec, może jutro zrobię kolejne i mam "grzanie" majowe na co najmniej 3 dni w namiotach i na winnicy. Nikogo do niczego nie namawiam. Wiem jednak jak ważne dla kwiatostanów wielu odmian jest nie dopuszczenie do spadku temperatury (koniec kwietnia/maj) nawet do zera.
Gołym okiem uszkodzeń nie widać, a kwiatostany w okresie kwitnienia się sypią. Ja nie uprawiam dla liści.

Każda pali się ok 12 godzin sporym płomieniem.

Załączniki:
Zdjęcie-0219.jpg
Zdjęcie-0219.jpg [ 91.4 KiB | Przeglądane 4859 razy ]
Zdjęcie-0220.jpg
Zdjęcie-0220.jpg [ 68.34 KiB | Przeglądane 4859 razy ]

PostNapisane: środa, 1 marca 2017, 20:18 
nowicjusz
nowicjusz

Kapitanie a rury nierdzewnie fi 150mm zamiast puszek byłyby? Dno sobie dospawam

-- środa, 1 marca 2017, 20:18 --

Kapitanie a rury nierdzewnie fi 150mm zamiast puszek byłyby? Dno sobie dospawam

PostNapisane: środa, 1 marca 2017, 21:35 
Ekspert
Ekspert

No nie wiem. Miedziane np dobrze przewodzą ciepło. Jaja sobie robisz?

PostNapisane: środa, 1 marca 2017, 22:33 
nowicjusz
nowicjusz

No nie, mam dostęp do nierdzewki i spawarke w domu. Rure zrobię na 200 mm wysokości i pospawam do blachy. Mam taką możliwość to zrobię i na lata będzie

PostNapisane: czwartek, 2 marca 2017, 09:26 
Ekspert
Ekspert

Taka wysoka świeca po częściowym wypaleniu wymaga wykonania kilku otworków mniej więcej w połowie wysokości, bo w przeciwnym razie ma tendencje do gaśnięcia z braku tlenu. W puszce robi się to szybko i łatwo.

PostNapisane: wtorek, 9 maja 2017, 22:08 
czeladnik
czeladnik

U mnie właśnie przed 10 minutami temperatura spadła do -0,2, zraszacz chodzi od godziny, ale i tak się boję, bo to bardziej zamgławiacz niż zraszacz, jest delikatny wiatr i trochę znosi.

PostNapisane: wtorek, 9 maja 2017, 22:57 
mistrz
mistrz

0,5 stopnia na plusie na 2 metrach w tej chwili, przy gruncie już pewnie poniżej zera, a tyle maluchów dopiero co dosadzone:/ Zobaczymy ile zarejestruje o 5 rano. Aby okrycie podziałało i aby to był ostatni przymrozek w tym roku:/ ..... miejmy nadzieję..

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1