Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 02:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 17 listopada 2009, 21:38 
nowicjusz
nowicjusz

Witam. Zamierzam posadzić winorośle deserowe w ogrodzie.
Wymyśliłem sobie, że jako rusztowanie mogłoby posłużyć ogrodzenie siatkowe pomiędzy działką moją, a sąsiadki.
Pomysł stary jak świat, ale zawahałem się.
Chodzi o to, że plot biegnie w kierunku wschód-zachód.
Sąsiadka ma działkę po stronie południowej, a ja po północnej.
Pytanie, czy roślinka tak ciepłolubna nie przeniesie się 'w stronę słoneczka' i obsypie owocami sąsiadki odwracając się do mnie 'tyłem' ?
Miał ktoś podobne doświadczenia?

PostNapisane: wtorek, 17 listopada 2009, 22:14 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="gabi"]Sąsiadka ma działkę po stronie południowej, a ja po północnej.
Pytanie, czy roślinka tak ciepłolubna nie przeniesie się 'w stronę słoneczka' i obsypie owocami sąsiadki odwracając się do mnie 'tyłem' ?
Miał ktoś podobne doświadczenia?

Roślina będzie tak kombinować, ale jak odsuniesz od płotu rusztowanie min 0,5m to zależnie od konstrukcji płotu sąsiadka już będzie miała pewne problemy z podbieraniem gron, a Ty mniejsze problemy jesienią z wyrywaniem latorośli z konstrukcji.... ale o tym już było. A faktycznie ozdobę w formie wizualnej nieco stracisz :wink:

mietek.

PostNapisane: czwartek, 19 listopada 2009, 23:07 
nowicjusz
nowicjusz

Roślina będzie tak kombinować, ale jak odsuniesz od płotu rusztowanie min 0,5m to zależnie od konstrukcji płotu sąsiadka już będzie miała pewne problemy z podbieraniem gron, a Ty mniejsze problemy jesienią z wyrywaniem latorośli z konstrukcji.... ale o tym już było. A faktycznie ozdobę w formie wizualnej nieco stracisz :wink:

mietek.[/quote]

Dzięki za radę. Czy te 0,5 m to wystarczająca przestrzeń dla pielęgnacji roślinki?
Pozdrawiam

PostNapisane: piątek, 20 listopada 2009, 19:40 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="gabi"]Dzięki za radę. Czy te 0,5 m to wystarczająca przestrzeń dla pielęgnacji roślinki?

Płot ogranicza wygodny dostęp z jednej strony, ale te 0,5m w zupełności wystarczy.

mietek.

PostNapisane: piątek, 20 listopada 2009, 20:14 
Ekspert
Ekspert

[quote="mietek"][quote="gabi"]Dzięki za radę. Czy te 0,5 m to wystarczająca przestrzeń dla pielęgnacji roślinki?

Płot ogranicza wygodny dostęp z jednej strony, ale te 0,5m w zupełności wystarczy.

Wystarczy? Komu? Winorośli, ale i tak latorośle będę wchodzić w płot. Tobie na pewno nie wystarczy miejsca, żeby tam wejść z sekatorem. Sadzić należy przy samym płocie, ale wtedy się trzeba liczyć z konsekwencjami tego, albo co najmniej metr od niego a najlepiej półtora.

PostNapisane: piątek, 20 listopada 2009, 21:45 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="Misza"]Wystarczy? Komu? Winorośli, ale i tak latorośle będę wchodzić w płot. Tobie na pewno nie wystarczy miejsca, żeby tam wejść z sekatorem.

Wiem, że wystarczy i tyle. Wejść między płot a winorośla nie wejdziesz, ale spokojnie sięgniesz i sekatorem i opryskiwaczem i czym tam chcesz. A o utrudnieniu związanym z jednostronnym dostępem wspomniałem.
Dodam tylko, że np odbsadzając sciany na ogół też nie chodzisz po ścianie z sekatorem, a radzisz sobie z jednostronnym podejściem.
Po drugie kolega/nka gabi chce obsadzić płot o wystawie południwej, gdzie sam jest po stronie N, zatem mniemam, że chodzi mu o żywopłot.
W innym wypadku postawiłby rusztowania prostopadle do tego płotu i dyskusji by nie było

pozdrawiam mietek.

PostNapisane: piątek, 20 listopada 2009, 22:03 
Kiper
Kiper

[quote="gabi"]
Wymyśliłem sobie, że jako rusztowanie mogłoby posłużyć ogrodzenie siatkowe pomiędzy działką moją, a sąsiadki.

Chodzi o to, że plot biegnie w kierunku wschód-zachód.
Sąsiadka ma działkę po stronie południowej, a ja po północnej.

To z tego wygląda,że będziesz musiał wchodzić na działke sąsiadki żeby przyciąć winorośl.bo najwięcej łóz pójdzie w tamtą stronę i będą to łozy najbardziej owoconośne,Tobie zostaną niedobitki.Ty będziesz pielęgnował winorośl a sąsiadka będzie mieć plony.

A co stoi na przeszkodzie postawienia dwóch kołków na ogrodzie w dowolnym miejscu.rozciągnięcia kilku drutów i robisz wtedy jak Tobie pasuje. :D

Zuzanna

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 listopada 2009, 17:35 
nowicjusz
nowicjusz

Witam. Dzięki za wszystkie rady. Już wiem co robić.
Rozciągnę rusztowanie z drutu równolegle od płotu, odsunięte 1m.
Uzyskam:
- ładny parawanik
- wygodna obsługa
- owoce po właściwej str.płotu - (jeśli zaowocują rzecz jasna).
Dzięki, pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 listopada 2009, 00:38 
Kiper
Kiper

Mam taką samą sytuację jak Ty. :cry: Ja dogadałem się z sąsiadami , że to co po ich stronie to ich , a co po mojej to moje. :D Ale wcześniej poczęstowałem ich tym co u mnie rośnie, by posmakowali smak moich winogron i zamarzyli o perspektywie darmowych owoców z płotu. :lol: W trakcie wegetacji jak są przyrosty łozy to co kilka dni robię rekonesans i co przerośnie do sąsiadów to przeciągam prez siatkę na swoją stronę. Jak gronko zawiąże sie na drugiej stronie to przeciągam na swoje. 8O Nie zauważyłem strat z takigo postępowania. :wink:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 grudnia 2009, 04:46 
przedszkolak
przedszkolak

Ja mam podobną sytuację, jednak płotkiem przerodziłem swoją działkę :lol: od ogrodu który nie ma ogrodzenia :P . Ale jak miałbym ogrodzenie z sąsiadem, to chyba bym się odsunął od ogrodzenia na 1-1,5m. :P

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 grudnia 2009, 11:01 
nowicjusz
nowicjusz

Ja też mam taką sytuację, posadziłem winorośle ok.metra od siatki (a mogłem dalej...), zobaczymy jak będzie

Strefa czasowa: UTC + 1