Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 06:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 4 września 2012, 19:19 
czeladnik
czeladnik

Odnośnie trzech krzewów w jednej donicy zgadzam się z Toboą Piotrze.
Pozdrawiam.
Zbyszek z Leszna

PostNapisane: wtorek, 9 kwietnia 2013, 17:06 
nowicjusz
nowicjusz

Dzień dobry wszystkim!
Odgrzewam wątek, bo wygląda na to, że moje winorośle przeżyły zimę. Teraz cierpliwie czekam, czy pączki ruszą - wydaje mi się że są jakby większe w porównaniu ze stanem z niedzieli, ale może to złudzenie.
Przymierzam się do potraktowania ich siarkolem. Z tego co wyczytałam, należy poczekać na ciepły dzień? I czy wystarczy pomazać pędzlem same pączki, czy lepiej całe pędy? W końcu przy takiej ilości to żadna robota.

Pozdrawiam i życzę samych sukcesów w uprawie w nadchodzcym sezonie.

Dorota

PostNapisane: wtorek, 9 kwietnia 2013, 17:30 
Ekspert
Ekspert

Oczywiście że możesz pomazać pędzelkiem całe pędy. To nawet lepiej dla zdrowotności twoich roślin.
Sam zastanawiam się czy u siebie nie wybrać takiej formy nanoszenia siarkolu na winorośl. Chociaż mam tego sporo.
Czytałem ostatnio że nie należy się spieszyć i poczekać aż pąki zaczną pękać.

PostNapisane: wtorek, 9 kwietnia 2013, 20:45 
Ekspert
Ekspert

Na temat wiosennego zabiegu myjącego siarkolem napisano prawie wszystko,ale pewne zasady warto zachować dla bezpieczeństwa krzewu nie zapominając o stosowanym stężeniu cieczy. Z opryskiem na już pękające pąki byłbym
ostrożny.Osobiście odradzałbym oprysk w tej fazie rozwoju pąka.

Sensem stosowania tego zabiegu jest nie tylko oprysk pąka,ale obfity oprysk(mycie) całej łozy i pnia krzewu w celu skutecznego zniszczenia większości patogenów zimujących na wszystkich częściach krzewu.

PostNapisane: środa, 10 kwietnia 2013, 06:28 
Ekspert
Ekspert

jano napisał(a):
Sensem stosowania tego zabiegu jest nie tylko oprysk pąka,ale obfity oprysk(mycie) całej łozy i pnia krzewu w celu skutecznego zniszczenia większości patogenów zimujących na wszystkich częściach krzewu.

A możesz konkretnie napisać jakie patogeny masz na myśli?
Podobno siarka w tej fazie działa na roztocza (szpeciel, przędziorki i inne). Nie wiem, u mnie z takiego oprysku nic sobie nie zrobiły. Na mączniaka prawdziwego, który siedzi w pąki nie zadziała na pewno z braku bezpośredniego kontaktu.
Siarka jest łagodnym śor-em. Nawet jak byś się jej najadł to by ci za bardzo nie zaszkodziła. :wink:
Odnoszę wrażenie, że niektórzy próbują wmówić, że oprysk myjący siarkolem jest panaceum na wszystkie bolączki, a tak nie jest. Mało tego, ja śmiem twierdzić, że ten oprysk jest jak odprawianie czarów, ja z niego już dawno zrezygnowałem.

PostNapisane: środa, 10 kwietnia 2013, 06:41 
czeladnik
czeladnik

Misza napisał(a):
Siarka jest łagodnym śor-em. Nawet jak byś się jej najadł to by ci za bardzo nie zaszkodziła. :wink:
Odnoszę wrażenie, że niektórzy próbują wmówić, że oprysk myjący siarkolem jest panaceum na wszystkie bolączki, a tak nie jest. Mało tego, ja śmiem twierdzić, że ten oprysk jest jak odprawianie czarów, ja z niego już dawno zrezygnowałem.

Witam ,

i może właśnie tu "jest pies pogrzebany"...
Słowacy przecież rokrocznie polecają ten oprysk na roztocza w swoim programie ochrony,
lecz stosują większe stężenie.
Gdyby był nie potrzebny czyt. nieskuteczny , pewnie by z niego zrezygnowali.

pozdrawiam

PostNapisane: środa, 10 kwietnia 2013, 07:01 
Ekspert
Ekspert

jpionka napisał(a):
Słowacy przecież rokrocznie polecają ten oprysk na roztocza w swoim programie ochrony,
lecz stosują większe stężenie.
Gdyby był nie potrzebny czyt. nieskuteczny , pewnie by z niego zrezygnowali.

W którym programie? W tym co jam mam jest "Sulka" a to nie siarka tylko wielosiarczek wapnia.

PostNapisane: środa, 10 kwietnia 2013, 07:15 
czeladnik
czeladnik

Misza napisał(a):
W którym programie? W tym co jam mam jest "Sulka" a to nie siarka tylko wielosiarczek wapnia.

Misza ,

zwracam honor, wygooglałem coś takiego...
Sulka (polysulfid Ca) 4 ? 5 %
Sulikol K (síra 80 %) 2 ? 3 %

Byłem przekonany że sulka to siarka jako minerał , a sira - przetworzony.
Ach Ci Słowacy jak to potrafią zmylić młodego winoogrodnika.. :roll:

pozdrawiam

PostNapisane: środa, 10 kwietnia 2013, 09:44 
Ekspert
Ekspert

Misza napisał(a):
jano napisał(a):

A możesz konkretnie napisać jakie patogeny masz na myśli?
Podobno siarka w tej fazie działa na roztocza (szpeciel, przędziorki i inne). Nie wiem, u mnie z takiego oprysku nic sobie nie zrobiły. Na mączniaka prawdziwego, który siedzi w pąki nie zadziała na pewno z braku bezpośredniego kontaktu.

Ze skutecznością oprysku na całkowite zniszczenie zarodników grzybów mogą być trudności (zamknięty pąk),ale
mam pozytywne doświadczenie ze skutecznością tego zabiegu na stadia zimujących przędziorków i szpecieli.
Dwa lata wcześniej nie przeprowadziłem tego zabiegu i miałem inwazje wszelkiego robactwa,natomiast po ubiegłorocznym zabiegu myjącym był spokój cały sezon.Nawet dla takiego efektu warto zrobić ten oprysk.
Ja stosuję maksymalne stężenie tj. 5% roztwór siarkolu.

PostNapisane: środa, 10 kwietnia 2013, 19:19 
Ekspert
Ekspert

jano napisał(a):

Dwa lata wcześniej nie przeprowadziłem tego zabiegu i miałem inwazje wszelkiego robactwa,natomiast po ubiegłorocznym zabiegu myjącym był spokój cały sezon.Nawet dla takiego efektu warto zrobić ten oprysk.

Ja też dwa lata temu miałem silną presję przędziorków, w ubiegłym roku natomiast nie było. Ani dwa lata wstecz, ani w ubiegłym roku i nadal nie stosuję siarkolu przed pękaniem pąków. Co do zarodników chorób grzybowych to przy naszych zimach mają znikome szanse przetrwać do wiosny na powierzchni łozy, czy też drewna. Tam gdzie zimują siarkol w tym konkretnym oprysku nie dociera. Nieco inaczej ma się sprawa w uprawach pod osłoną, tam zainfekowana łoza może być źródłem infekcji pierwotnej.

PostNapisane: środa, 10 kwietnia 2013, 20:13 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):
jano napisał(a):

Ja też dwa lata temu miałem silną presję przędziorków, w ubiegłym roku natomiast nie było. Ani dwa lata wstecz, ani w ubiegłym roku i nadal nie stosuję siarkolu przed pękaniem pąków. Co do zarodników chorób grzybowych to przy naszych zimach mają znikome szanse przetrwać do wiosny na powierzchni łozy, czy też drewna. Tam gdzie zimują siarkol w tym konkretnym oprysku nie dociera. Nieco inaczej ma się sprawa w uprawach pod osłoną, tam zainfekowana łoza może być źródłem infekcji pierwotnej.

Biorąc pod uwagę sceptycyzm niektórych kolegów w skuteczność oprysku myjącego siarkolem efektywniej byłoby
zastosować któryś z preparatów olejowo parafinowych -Promanal,Paroil,Treol. Skuteczność działania tych preparatów jest potwierdzona!

PostNapisane: środa, 10 kwietnia 2013, 20:42 
nowicjusz
nowicjusz

:o , jakąś burzę nieświadomie wywołałam. Czyli jednak nie wszystko o siarkolu było już powiedziane.
Ponieważ już jednak go kupiłam, to w sobotę planuję malować.
Pozdrawiam.
D.
P.S. Nie mogę się już doczekać kiedy coś zielonego się pokaże, nosi mnie...

PostNapisane: sobota, 20 kwietnia 2013, 15:55 
nowicjusz
nowicjusz

Witam!
Mam jeszcze jedno pytanie (dla przypomnienia, chcę poprowadzić winorośl wzdłuż barierki balkonu w formie kaskady).
Mianowicie nie oberwałam zimą pączków, z których latorośle będa rosły w zła stronę, to znaczy do wnętrza balkonu, zamiast na zewnątrz. Dodatkowo na pniu pojawiło się sporo małych pąków (chyba zastępczych). Kiedy te zbędne pąki powinnam usunąć? Już teraz, czy poczekać aż coś z nich wyrośnie i dopiero wtedy wyłamać?

Dla zainteresowanych: wygląda na to, że system ogrzewania ziemi w donicy z termostatem nastawionym na -3 stopnie podczas tej zimy się sprawdził (zobaczymy jak będzie za rok). Rachunki za energię w miesiącach zimowych były o ok. 30 zł większe niż latem, ale nie wiem jaki w tym udział miało ogrzewanie winorośli, a jaki dłuższe korzystanie z oświetlenia.

Pozdrawiam

PostNapisane: sobota, 20 kwietnia 2013, 17:27 
Kiper
Kiper

Wyłamywać pąki/latorośle sugeruję dopiero gdy minie niebezpieczeństwo wystąpienia przymrozków - z reguły po zimniej Zośce, czyli po 15 maja.

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: wtorek, 14 maja 2013, 13:06 
nowicjusz
nowicjusz

Witam!
przymrozki odwołane, więc wyłamałam co niepotrzebne, tzn. co drugą latorośl.

Mam ich teraz 10 o różnej długości - od 10 do 30 cm. Każda z nich ma po 3 kwiatostany.

Będę chciała zostawić kontrolnie jedno grono, pozostałe pąki planuję wyłamac zaraz po przekwitnięciu, bo podobno kwiaty ładnie pachną, a to na balkonie jest cenne.

Zastanawiam się jednak, czy same kwiaty w takiej ilości nie będa zbytnim obciążeniem dla przesadzonego na jesieni krzewu? Czy warto je trzymać dla zapachu, czy lepiej wyłamać od razu?

Pozdrawiam

Dorota

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1