Teraz jest środa, 14 maja 2025, 14:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 listopada 2009, 23:21 
Ekspert
Ekspert

[quote="Zuzanna"]...Nawet jak jest w tym ziarnko prawdy to uważam, że dużo pracy a małe efekty.
'''
Zuzanna

"O mój rozmarynie, rozwijaj się…"
Bardzo patriotyczna pieśń :lol:

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 listopada 2009, 23:35 
Kiper
Kiper

[quote="Zuzanna"][quote="Ricci"]
Ok :wink:
Chodzi mi bardziej o to, aby te rośliny pomagały winoroślom w pewien sposób; dostarczenia dodatkowych aromatów, lub składników pokarmowych, celem uzyskania korzystniejszych właściwości.
Bezwzględnym priorytetem jest tutaj winorośl. :wink:

Nawet jak jest w tym ziarnko prawdy to uważam, że dużo pracy a małe efekty.
Lepiej posadzić Narancisu-podobno ma smak pomarańczy albo ONTARIO -nawet krzak pachnie jak perfumowany.
:twisted:
Zuzanna
Wybacz Zuzanno :oops: :wink: ,nie do końca rozumiesz moje intencje; nie chodzi mi o to żeby winorośl pachniała pomaracza itp.
Szczep winorosli ma być z górnej półki do wyrobu win, a dodatkowa roślinność ma jeszce poprawić własciwości tego szczepu.
W przypadku Toskanii np. na wzgórzu Montalcino jest to szczep Sangiovese, z których powstaje słynne wino Brunello. W pobliżach winnic sadzi się rozmaryn, który być może "poprawia" to doskonałe wino. To "być może" jest przedmiotem do dopytania w tym watku. :wink:

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 listopada 2009, 00:19 
Kiper
Kiper

Rozumiem.
Z tą pomarańczą to już tak na luzie pisałam
:wink:
Na Twoim miejscu to bym stawiała raczej na kupaże,bo w Jaśle po degustacji win najlepsze dla mnie były z kupaży i tylko takie.Wina odmianowe nie miały tych aromatow.Ale ja przerobowych nie uprawiam więc więcej nie będę się wychylać.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 listopada 2009, 08:28 
mistrz
mistrz

[quote="Ricci"]W pobliżach winnic sadzi się rozmaryn, który być może "poprawia" to doskonałe wino. To "być może" jest przedmiotem do dopytania w tym watku. :wink:

Mnie, na chłopski rozum, wydaje się, że to coś jak placebo i chwyt marketingowy.
Coś tak jakby winogrodnik zapewniał "na naszej winnicy pracujemy zawsze ubrani na niebiesko, nasze winorośle to uwielbiają i mają niższe kwasy dzięki temu"

:)

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 listopada 2009, 09:08 
Ekspert
Ekspert

Moim zdaniem może coś być na rzeczy w przypadku jakiejś Toscanii czy innych bardzo ciepłych rejonow - w końcu wiele roslin w gorace dni pachnie - czyli wydziela olejki eteryczne, ktore w końcu na czymś osiadaja - pewnie i na winorosli jesli rosliny sąsiadują ze soba - a czy to moze miec jakiś wpływ na wino??? W pazdzierniku - kiedy jest winobranie to raczej już takich upałów nie ma. Olejki z gron winorosli dawno zmyły deszcze. Choć muszę przyznać, że przechodząc koło swojego żywopłotu z antypki kilka dni temu jeszcze czułem jej wyraźny zapach, więc może... może... (tylko czy nie łatwiej wrzucić do kadzi gałązke rozmarynu :wink: )

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 listopada 2009, 17:14 
Kiper
Kiper

Dziekuję wszystkim za dotychczasowe głosy w dyskusji i prosze o wiecej. :)
Podsumujmy dotychczas omówione zagadnienia,skróty głównych wypowiedzi:
@ heavy - potwierdził główna teze watku (rozmaryn może dodawać "tego czegoś") :wink:
@ Misza - zauważył że w Winnicy Jaspis rosnie macierzanka, która jako wydzielajaca olejki eteryczne może pełnić podobne funkcje. :wink:
@ Zuzanna - dodała, że macierzanka wzmacnia skarpy tarasów i to jest bezsprzeczny fakt, zapewne właściciele winnicy naprawde wiedzą jaki cel spełnia ta roślina nie wykluczone że oba. :wink:
@ Kyniek - stwierdził, że oregano może być taką rosliną - sprawdziłem w Wilkipedii, rzeczywiście wydziela przyjemne zapachy, a jej właściwości predysponuja ja do funkcji o której piszemy. :wink:
@ zbyszekB - zaproponował zadarnianie miedzyrzędzi koniczyną białą jej bardzo pozytywne cechy (wytrzymała, dostarcza potrzebny azot) na pewno ja do tego predysponuja.Zbyszku, jezeli będę zadarniał międzyrzędzia zrobie to koniczyna białą. :wink:
@ olmek - wykazał sie duzym refleksem, cecha zaiste bardzo potrzebna i pozytywna w dzisiejszych czasach. :wink:
@ Misza - jw, zaczuwał ze zdjatkiem koniczyny białej w miedzyrzędziach winnicy. :wink:
@ MAF - wyraził opinię, że może to być chwyt marketingowy - nie wykluczone że tak jest. :wink:
@ DarekRz - zgadza sie że może coś być na rzeczy z tym rozmarynem. :wink:

Troche to wygląda jak mój testament :mrgreen: , ale zapewniam Was,że tak nie jest.
Zamierzam wtrącać swoje trzy grosze w dalszej dyskusji, która mam nadzieję będzie trwać w tak przyjaznej atmosferze jak dotychczas. :lol:
Szczególnie cieszy fakt,że w dyskusji zaroiło sie od Ekspertów :) - mamy sie od kogo uczyć;poczatkujący też sa(ja :oops: ), ale armia bez szeregowców nic nie była by warta. :mrgreen:
Jeszcze raz dzięki wszystkim za udzielanie sie w tym watku. :wink:

PS:Może ktoś był w Toskanii i może powiedzieć więcej z własnych spostrzeżeń ? :wink:

edit: literówki

Ostatnio edytowano poniedziałek, 30 listopada 2009, 19:36 przez Ricci, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 listopada 2009, 19:07 
Kiper
Kiper

Witam
Przepraszam ale nie wiem nawet jak wygląda rozmaryn :D ponieważ lubię wermuty to posadziłem piołun 8O .
http://fotoo.pl/zdjecia/files/2009-11/a41abd35.jpg

Wacek

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 listopada 2009, 19:31 
Kiper
Kiper

Czyli lubisz absynt a nie vermouth :)

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 listopada 2009, 20:16 
Kiper
Kiper

[quote="Wacek"]Witam
Przepraszam ale nie wiem nawet jak wygląda rozmaryn :D ponieważ lubię wermuty to posadziłem piołun 8O .
http://fotoo.pl/zdjecia/files/2009-11/a41abd35.jpg
Wacek

(cyt. Wilkipedia:"Piołun zawiera olejek lotny składający się głównie z tujonu i tujolu oraz azulenu, ponadto związki goryczkowe, flawonoidy i garbniki.")
Czy zauwazyłeś wpływ olejków lotnych piołunu na smak jagód winorosli ? :wink:

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 listopada 2009, 22:02 
mistrz
mistrz

Niby nie w temacie, ale jestem fanem absyntha, destyluję go co jakiś czas i wychodzi mi świetny, jak ktoś ma jakieś pytania to śmiało na PW :)

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 listopada 2009, 22:03 
Kiper
Kiper

Ja też, tak więc podsyłam :)

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 grudnia 2009, 04:50 
przedszkolak
przedszkolak

"Nazywano go świeżym powiewem morza. Był uważany za symbol wiernej miłości."[/quote]

U mnie blisko gór taki morski powiew czasami by się przydał :P

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 grudnia 2009, 06:32 
Kiper
Kiper

[quote="Ricci"]
Czy zauwazyłeś wpływ olejków lotnych piołunu na smak jagód winorosli ? :wink:

Witam
Nie zauważyłem bo Wiszniewyj latoś nie obrodził 8O

Wacek

Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 grudnia 2009, 08:12 
Kiper
Kiper

[quote="Ricci"]Dziekuję wszystkim za dotychczasowe głosy w dyskusji i prosze o wiecej. :)
Podsumujmy dotychczas omówione zagadnienia,skróty głównych wypowiedzi:
@ heavy - potwierdził główna teze watku (rozmaryn może dodawać "tego czegoś") :wink:
@ Misza - zauważył że w Winnicy Jaspis rosnie macierzanka, która jako wydzielajaca olejki eteryczne może pełnić podobne funkcje. :wink:
@ Zuzanna - dodała, że macierzanka wzmacnia skarpy tarasów i to jest bezsprzeczny fakt, zapewne właściciele winnicy naprawde wiedzą jaki cel spełnia ta roślina nie wykluczone że oba. :wink:
@ Kyniek - stwierdził, że oregano może być taką rosliną - sprawdziłem w Wilkipedii, rzeczywiście wydziela przyjemne zapachy, a jej właściwości predysponuja ja do funkcji o której piszemy. :wink:
@ zbyszekB - zaproponował zadarnianie miedzyrzędzi koniczyną białą jej bardzo pozytywne cechy (wytrzymała, dostarcza potrzebny azot) na pewno ja do tego predysponuja.Zbyszku, jezeli będę zadarniał międzyrzędzia zrobie to koniczyna białą. :wink:
@ olmek - wykazał sie duzym refleksem, cecha zaiste bardzo potrzebna i pozytywna w dzisiejszych czasach. :wink:
@ Misza - jw, zaczuwał ze zdjatkiem koniczyny białej w miedzyrzędziach winnicy. :wink:
@ MAF - wyraził opinię, że może to być chwyt marketingowy - nie wykluczone że tak jest. :wink:
@ DarekRz - zgadza sie że może coś być na rzeczy z tym rozmarynem. :wink:

Troche to wygląda jak mój testament :mrgreen: , ale zapewniam Was,że tak nie jest.
Zamierzam wtrącać swoje trzy grosze w dalszej dyskusji, która mam nadzieję będzie trwać w tak przyjaznej atmosferze jak dotychczas. :lol:
Szczególnie cieszy fakt,że w dyskusji zaroiło sie od Ekspertów :) - mamy sie od kogo uczyć;poczatkujący też sa(ja :oops: ), ale armia bez szeregowców nic nie była by warta. :mrgreen:
Jeszcze raz dzięki wszystkim za udzielanie sie w tym watku. :wink:

PS:Może ktoś był w Toskanii i może powiedzieć więcej z własnych spostrzeżeń ? :wink:

edit: literówki

A mnie się wydaje, że chodzi o coś zupełnie innego. Ricci wrzuć do Wikipedii hasło "allelopatia".

Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 grudnia 2009, 08:53 
Kiper
Kiper

@ Kyniek.
Dokładnie o to mi chodziło :wink: , jeżeli chodzi o rozmaryn; to jezeli jest sadzony np w Toskanii można domniemywać, że allelopatia jest dodatnia.( rozmaryn--> winorośl)
Okazuje się że nie każda kompozycja musi być dodatnia ...
Dzieki :) , Twoja wypowiedź duzo wniosła do tematu. :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1