[quote="Ricci"]Dziekuję wszystkim za dotychczasowe głosy w dyskusji i prosze o wiecej.
Podsumujmy dotychczas omówione zagadnienia,skróty głównych wypowiedzi:
@ heavy - potwierdził główna teze watku (rozmaryn może dodawać "tego czegoś")
@ Misza - zauważył że w Winnicy Jaspis rosnie macierzanka, która jako wydzielajaca olejki eteryczne może pełnić podobne funkcje.
@ Zuzanna - dodała, że macierzanka wzmacnia skarpy tarasów i to jest bezsprzeczny fakt, zapewne właściciele winnicy naprawde wiedzą jaki cel spełnia ta roślina nie wykluczone że oba.
@ Kyniek - stwierdził, że oregano może być taką rosliną - sprawdziłem w Wilkipedii, rzeczywiście wydziela przyjemne zapachy, a jej właściwości predysponuja ja do funkcji o której piszemy.
@ zbyszekB - zaproponował zadarnianie miedzyrzędzi koniczyną białą jej bardzo pozytywne cechy (wytrzymała, dostarcza potrzebny azot) na pewno ja do tego predysponuja.Zbyszku, jezeli będę zadarniał międzyrzędzia zrobie to koniczyna białą.
@ olmek - wykazał sie duzym refleksem, cecha zaiste bardzo potrzebna i pozytywna w dzisiejszych czasach.
@ Misza - jw, zaczuwał ze zdjatkiem koniczyny białej w miedzyrzędziach winnicy.
@ MAF - wyraził opinię, że może to być chwyt marketingowy - nie wykluczone że tak jest.
@ DarekRz - zgadza sie że może coś być na rzeczy z tym rozmarynem.
Troche to wygląda jak mój testament

, ale zapewniam Was,że tak nie jest.
Zamierzam wtrącać swoje trzy grosze w dalszej dyskusji, która mam nadzieję będzie trwać w tak przyjaznej atmosferze jak dotychczas.
Szczególnie cieszy fakt,że w dyskusji zaroiło sie od Ekspertów

- mamy sie od kogo uczyć;poczatkujący też sa(ja

), ale armia bez szeregowców nic nie była by warta.
Jeszcze raz dzięki wszystkim za udzielanie sie w tym watku.
PS:Może ktoś był w Toskanii i może powiedzieć więcej z własnych spostrzeżeń ?

edit: literówki