Teraz jest środa, 11 czerwca 2025, 10:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 7 stycznia 2022, 22:37 
nowicjusz
nowicjusz

Ja kompostuję kłącza perzu, podobnie jak i powoju (który na mojej obecnej działce jest dużo większym problemem niż perz, bo pnie się po winorośli i potrafi skutecznie stłumić młode sadzonki). Wszystko zależy od metody kompostowania. U mnie są to czarne, plastikowe kompostowniki i nie ma szans, żeby tam jakieś kłącza przetrwały. Inaczej ma się sprawa z kompostownikami otwartymi, np ze zbitych palet. Kilka lat temu na innej działce odziedziczyłam taki kompostownik z dużą ilością kompostu i właśnie perzu. Podejrzewam, że dostęp światła miał tam duże znaczenie i kłącza perzu tak się rozrosły w kompoście, że trzeba było go przesiewać.

PostNapisane: niedziela, 6 marca 2022, 10:36 
Kiper
Kiper

PostNapisane: poniedziałek, 14 marca 2022, 21:04 
nowicjusz
nowicjusz

W temacie kompostu. Kiedy jest najlepszy moment, aby go rozkładać pod winorośl?

PostNapisane: piątek, 18 marca 2022, 10:30 
czeladnik
czeladnik

sajmonvip napisał(a):
W temacie kompostu. Kiedy jest najlepszy moment, aby go rozkładać pod winorośl?

Najlepiej przy sadzeniu. Jak już posadzone to można na wiosnę, najlepiej przemieszać z wierzchnią warstwą ziemi.

PostNapisane: czwartek, 7 kwietnia 2022, 10:17 
Kiper
Kiper

A czy do kompostu dodajecie może zrębki z gałęzi. I czy to dobry pomysł czy raczej taki sobie ?
Czy pocięta łoza winorośli może być pomocna w kompostowaniu czy lepiej tego unikać ?
Jak zobaczyłem ceny nawozów (Florovit Agro Complex 25kg jaki co roku kupuję, jak na początku roku kosztował 90.-PLN teraz już 120.-PLN i pewnie będzie jeszcze droższy) to się mocno zastanowiłem nad jakimś poważniejszym kompostowaniem i chciałbym wykorzystać na maks to co mam dostępne czyli chwasty i trawę z koszenia międzyrzędzi (mam zadarnione) a by to trochę zróżnicować myślałem o tych zrębkach tylko nie wiem z kolei jak długo będą się kompostować .

PostNapisane: czwartek, 7 kwietnia 2022, 10:57 
mistrz
mistrz

Zaczęło się od tego ze kilkanaście lat temu na dno domowego wiadra na zielone odpadki wrzucałem kilka garści trocin i to po paru dniach lądowało na kompostowniku, z czasem trocin lub zrębków (zależy co miałem pod ręką) był coraz więcej , latem każda warstwa skoszonej trawy była czymś przesypana, a od kiedy mam kultywator spalinowy dodatkowo jest to wszystko nim mieszane i po dwóch latach na ogródek warzywny. Ziemię mam kiepską i badań żadnych nie robiłem (jedynie pH) ale dzięki temu kompostowi jakoś wszystko rośnie. Czy dobrze robię i bez tych trocin rosło by lepiej lub gorzej nie wiem jedyne co zauważyłem że taki kompost utrzymuje się dłużej w ziemi i po roku go jeszcze widać a ten wcześniejszy jakoś szybciej znikał. Nie daję zrębków winorośli bo ogródek sąsiaduje z winoroślami.

PostNapisane: czwartek, 7 kwietnia 2022, 11:00 
Ekspert
Ekspert

Ja dodaję ale liściaste. Mam maszynę do rozdrabniania i kompostuję gałęzie z przycinania drzew i żywopłotu. Raczej nie zaleca się kompostowania zrębków z drzew iglastych bo zakwaszają. trzeba by było wapnować.

PostNapisane: czwartek, 7 kwietnia 2022, 12:44 
Ekspert
Ekspert

newrom napisał(a):
Jak dajesz zielone typu trawę, łozy itp - to trzeba dać czarnego typu drewno, karton, suche liście i inne.
Poszukaj to nawet znajdziesz czego ile dawać. Mikroorganizmy rozkładające ligninę (czy generalnie zdrewniałe części roślin) potrzebują azotu. Dlatego aby przyspieszyć rozkład warto polać np mocznikiem czy innym nawozem wysokoazotowym, zielone części zawierają stosunkowo dużo azotu i mogą zapewnić azot zrębkom choć nie tyle by rozkład był szybki.
Problemem jak zawsze są patogeny, można je sobie później rozsiać po uprawie chyba że zastosuje się kompostowanie ciepłe/gorące.

Nic dodać nic ująć.

PostNapisane: wtorek, 17 maja 2022, 23:38 
mistrz
mistrz

iwonaceae napisał(a):
Ja kompostuję kłącza perzu, podobnie jak i powoju (który na mojej obecnej działce jest dużo większym problemem niż perz, bo pnie się po winorośli i potrafi skutecznie stłumić młode sadzonki). Wszystko zależy od metody kompostowania. U mnie są to czarne, plastikowe kompostowniki i nie ma szans, żeby tam jakieś kłącza przetrwały. Inaczej ma się sprawa z kompostownikami otwartymi, np ze zbitych palet. Kilka lat temu na innej działce odziedziczyłam taki kompostownik z dużą ilością kompostu i właśnie perzu. Podejrzewam, że dostęp światła miał tam duże znaczenie i kłącza perzu tak się rozrosły w kompoście, że trzeba było go przesiewać.
Przy przygotowaniach gleby pod koniec 2021, pod uprawę winorośli połowę perzu ulozylem na czarnej folii i przykryłem druga warstwą folii, druga połowa poszła na popiół.
Ciekaw jestem rezultatów z kompostowania tejże właśnie pryzmy z perzem.

Wysłane via Tapatalk

PostNapisane: środa, 18 maja 2022, 08:07 
Ekspert
Ekspert

Ja wrzucam perz, lekko podsuszony, do czarnego worka i zostawiam na słońcu. Czasem odwracam worek, żeby się dobrze grzało w środku. Po ok. 1-2 miesiącach robię przegląd i wyrzucam na kompost. Do następnego sezonu wystarcza to do unicestwienia perzu.

jokaer napisał(a):
Wszystkie głęboko korzeniące się rośliny posiadają te zdolności. :D
Np łubin czy gatunki rdestu te co takie duże, wysokie rosną; nostrzyk biały.

To jeszcze rzodkiew oleista - sięga 1-1,5 m w głąb gleby, podobnie do nostrzyków i łubinów, które również mają korzenie palowe.

PostNapisane: środa, 18 maja 2022, 23:15 
mistrz
mistrz

Dlaczego sposób użyźnienia gleby pod nasadzenia z czeskiego filmu jest najlepszy ?
Bo jest najbardziej :
-ekologiczny,
-ekonomiczny,
-szybki.
Sprawdza się dla odmian deserowych na glebach piaszczystych.
Po próbach z sadzeniem winorośli przeniosłem patent na sadzenie wszystkich krzewów owocowych, a ostatnio także truskawek, poziomek i pomidorów.
Z tym, że roślinne odpady kuchenne uzupełniam nieprzerobionym całkowicie kompostem z pryzmy.

PostNapisane: czwartek, 19 maja 2022, 06:52 
Kiper
Kiper

Andrzej_z_Wolki napisał(a):
Rozpoczynający przygodę z winoroślą nie OGLĄDAJCIE "pisma obrazkowego" Kolegi @wolqu.
To jest "propaganda typu wschodniego"

Rozpoczynając przygodę zastanówcie się jakie deserówki są najlepsze: te ze wschodu czy te z nie ze wschodu. Krytyka jest słuszna jak jest czymkolwiek poparta. Sam oglądam często wschodnie kanały i z racji wieku nie jest to dla mnie specjalnie uciążliwe bo rosyjski miałem w szkole. Jest tam sporo wiedzy, którą u nas czasem trudno znaleźć. No i lata doświadczeń i tysiące nowych odmian co roku, u nas winoogrodnictwo (zwłaszcza deserowe) dopiero raczkuje.
Reasumując "masz rozum decyduj za siebie".

PostNapisane: czwartek, 19 maja 2022, 15:35 
Kiper
Kiper

Wroniarz napisał(a):
Dlaczego sposób użyźnienia gleby pod nasadzenia z czeskiego filmu jest najlepszy ?
Bo jest najbardziej :
-ekologiczny,
-ekonomiczny,
-szybki.
Sprawdza się dla odmian deserowych na glebach piaszczystych.
Po próbach z sadzeniem winorośli przeniosłem patent na sadzenie wszystkich krzewów owocowych, a ostatnio także truskawek, poziomek i pomidorów.
Z tym, że roślinne odpady kuchenne uzupełniam nieprzerobionym całkowicie kompostem z pryzmy.

Trzeba wyraźnie zaznaczyć , ze mowa jest TYLKO o szczątkach roslin bez zdolności do regeneracji.
Jak długie jest Twoje doświadczenie ?

-- Cz, 19.05.2022 15:22 --

McGr3gor napisał(a):
Rozpoczynający przygodę z winoroślą nie OGLĄDAJCIE "pisma obrazkowego" Kolegi @wolqu.

Rozpoczynając przygodę zastanówcie się jakie deserówki są najlepsze: te ze wschodu czy te z nie ze wschodu. Krytyka jest słuszna jak jest czymkolwiek poparta. Sam oglądam często wschodnie kanały i z racji wieku nie jest to dla mnie specjalnie uciążliwe bo rosyjski miałem w szkole. Jest tam sporo wiedzy, którą u nas czasem trudno znaleźć. No i lata doświadczeń i tysiące nowych odmian co roku, u nas winoogrodnictwo (zwłaszcza deserowe) dopiero raczkuje.
Reasumując "masz rozum decyduj za siebie".

Tu o kompoście i o FAŁSZYWYM obrazowaniu tego przez szanownego Kolegę stąd porównanie :)

Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja

PostNapisane: czwartek, 19 maja 2022, 19:45 
Kiper
Kiper

Tu o kompoście i o FAŁSZYWYM obrazowaniu tego przez szanownego Kolegę stąd porównanie

Nie mam w zwyczaju kopać się z koniem wiec z góry zaznaczę, iż nie jest moją ambicją aby udowodnić obywatelom świata moją niewiedzę.

Tak przyznaję się bez bicia. Na wschodzie ludzie uprawiają winorośl i wyobraź sobie, że nawet potrafią film nakręcić o swojej uprawie nie mówiąc o wstawianiu zdjęć choćby na forum.
Mniemam, iż wiesz co to zdjęcie i jak się go na forum wkleja... .

Na pocieszenie powiem Ci, iż ludzie mądrzeją z wiekiem ... ale niektórzy dopiero z wiekiem od trumny. Taka zasłyszana ostatnio maksyma.

To tyle z mojej strony.
:wink:

PostNapisane: czwartek, 19 maja 2022, 20:38 
Ekspert
Ekspert

Poprawnie podany kompost pod roślinę w zasadzie niczemu nie przeszkadza. Odpadki roślinne zawierają w sobie wiele składników odżywczych i w glebie potrafią się rozłożyć,
zneutralizować do stopnia wchłonięcia przez korzenie innych roślin.
Sam od wielu lat uprawiam ogród i to co zielone a nie potrzebne wraca do gleby, odpadki z żywności również.
Robię to jednak głównie na jesień po zbiorach. W cyklu rocznym wszystko znika.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1