Teraz jest wtorek, 27 stycznia 2026, 05:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 13 listopada 2006, 20:52 
nowicjusz
nowicjusz

Zakladam nowa winniczke,ktora polozona bedzie posrodku pol uprawnych.Uprawiane sa tam przewaznie zboza,ktore wymagaja opryskow.Przy sadzeniu winorosli oczywiscie zachowuje odpowiednia odleglosc,ale pomyslalem,ze naturalna ochrona przed opryskami moze byc dosc szczelny szpaler malin odmian poznych nie wymagajacych szczegolnych zabiegow agrotechnicznych.Czy ktos z Was mial do czynienia z takim mixem????
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 listopada 2006, 22:25 
Kiper
Kiper

Ja obsadzilem dz. roza. Jak na razie rosnie :)

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 listopada 2006, 22:48 
Kiper
Kiper

Zależy o jakich odmianach malin piszesz. Gdy przyjdzie Ci się ścigać z rozłogami malin to stwierdzisz, że łatwiej upilnować sąsiadów z opryskami.
Włodekj[/url]

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 listopada 2006, 23:00 
Ekspert
Ekspert

[quote="wlodekj"]Zależy o jakich odmianach malin piszesz. Gdy przyjdzie Ci się ścigać z rozłogami malin to stwierdzisz, że łatwiej upilnować sąsiadów z opryskami.
Włodekj[/url]

Święte słowa..., święte słowa.... :wink:
Janusz

PostNapisane: wtorek, 14 listopada 2006, 05:05 
Kiper
Kiper

[quote="mateos2"] pomyslalem,ze naturalna ochrona przed opryskami moze byc dosc szczelny szpaler malin odmian poznych nie wymagajacych szczegolnych zabiegow agrotechnicznych.Czy ktos z Was mial do czynienia z takim mixem????

Owszem.
W moim przypadku był to szpaler malin odm. Pokusa (a więc odm. późna powtarzająca, silnie rosnąca).
Jaki efekt?
Otóż od początku sierpnia aż do mrozów praktycznie nie możliwe jest wykonanie jakichkolwiek oprysków ochronnych winorośli, najpierw ze względu na dojrzewające grona, później ze względu na owocujące maliny (których nie da się przecież popłukać czy myć bieżącą wodą). Takiej okazji Mateosie żaden mączniak nie przepuści.

Specjalnego "ścigania" z rozłogami malin, o czym pisano powyżej, nigdy nie miałem. W przypadku tej odmiany malin, wystarczy raz w roku odciąć to co wyrasta poza szpaler i kłopocie.

Piszę wszystko w czasie przeszłym, bowiem co roczny, jesienny atak mączniaka prawdziwego powodował, że musiałem pryskać krzewy po zbiorze gron. Z malin więc nie było żadnego pożytku. Co gorsze, trudno wytłumaczyć np. dzieciom by nie zrywały zatrutych owoców.
Dlatego zlikwidowałem ów mix tej jesieni.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 14 listopada 2006, 07:35 
nowicjusz
nowicjusz

Dzieki sliczne za rady! Pozostaje mi zatem faktycznie pilnowanie poczynan sasiada,a ze czasu mam sporo to mysle,ze mi sie to skutecznie uda.Mysle tez,ze odleglosc 4 m pierwszego rzedu od granicy dzialki tez chyba jest wystarczajaca.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 14 listopada 2006, 07:41 
Ekspert
Ekspert

ja mam dziką różę, rośnie dobrze, cięcie nie jest uciążliwe

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 14 listopada 2006, 07:50 
Kiper
Kiper

[quote="mateos2"]Mysle tez,ze odleglosc 4 m pierwszego rzedu od granicy dzialki tez chyba jest wystarczajaca.

Mając 4 m wolnego miejsca możesz Mateosie posadzić Aronię, Leszczynę wielkoowocową itp. Rośnie to wystarczajaco wysoko, jest wystarczająco gęste, a dodatkowo uzyskasz pożytek z owoców.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 14 listopada 2006, 08:02 
Kiper
Kiper

Witam
A ja mam szpaler dereni jadalnych :D
Wacek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 14 listopada 2006, 09:53 
nowicjusz
nowicjusz

Zdecydowanie odradzam sadzenie na tak wąskim pasku (4m jak piszesz) leszczyny. Ja mam obok siebie szpaler winorośli i szpaler leszczyn w odległości 3m. Kiedy je sadziłem, wszystko wydawało się być w porządku - leszczyny zamykają mi optycznie ogród. Niestety urosły i co roku walczę z gałęziami leszczyn pakującymi się w winorośl (zacieniają) i pędami winorośli wplątującymi się w leszczyny. Przy przekopywaniu ziemi widzę wymieszane (i konkurujące ze sobą) korzenie powierzchniowe obu roślin. Mógłbyś przy granicy działki posadzić żywopłot formowany, np z ałyczy lub grabu i przez cięcie trzymać go w ryzach. Przy okazji miałbyś ochronę przed niepożądanymi wspólnikami ale to wymaga sporo dodatkowej pracy. Zorientuj się, kiedy i czym sąsiedzi opryskują zboża, może są to tylko herbicydy stosowane wiosną, nie niszczące winorośli i nie trujące owoców a wtedy wsadź sobie na tych 4 metrach dodatkowy rząd tego co trzeba.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 14 listopada 2006, 21:21 
nowicjusz
nowicjusz

Czy mam rozumiec,ze herbicydy stosowane przez sasiadow wiosna nie beda szkodliwe dla winorosli? Czy alycz szybko sie rozrasta? Mam takiej wspolnej granicy okolo 200 mb.Wyczytalem,ze alycza jest dostepna takze w postaci nasion,ale ile czasu potrzebuje by stworzyc ochrone???

Tytuł: dzika róża
PostNapisane: wtorek, 14 listopada 2006, 22:02 
czeladnik
czeladnik

Podoba mi się pomysł z dziką różą, tylko nie wiem gdzie kupić taką ilość sadzonek żeby winnicę otoczyć. Ponadto róża jest czuła na mączniaki i może służyć jako dobry sygnalizator mączniakowy.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 14 listopada 2006, 22:03 
Ekspert
Ekspert

Witam
Herbicydy najwyżej Ci załatwią sadzonki, już nie raz o tym tutaj pisano. Po drugie Staszku - główny oprysk na chwasty w uprawach zbożowych, a zwłaszcza przy uprawie pszenicy wykonuje się na wiosnę. Wypadałoby sprawdzić, czy liście proponowanych roślinek rozwiną się na tyle, że będzie to solidna zapora dla herbicydów. Moim zdaniem tuja jest pewniejsza.

Pozdrawiam
Zdzich

Tytuł:
PostNapisane: środa, 15 listopada 2006, 16:51 
nowicjusz
nowicjusz

Moim zdaniem 4 metry to wcale nie jest dużo. Dzisiaj u sąsiada jest zboże,co wcale nie znaczy, że w następnych latach nie będzie rzepak, buraki cukrowe ,ziemniaki itd. Oczywiście najgroźniejsze są opryski herbicydami a są one wykonywane (w zależności od uprawianej rosliny) od jesieni poprzez wczesną wiosn do późnego maja. Poza tym na uprawach polowych wykonuje się opryski zoocydami i fungicydami.
Przy niewielkim wietrze winorośl może być zagrożona.
Najlepszym izolatorem będzie tu zwarty żywopłot z roślin dobrze znoszących formowanie i szbko rosnących. Polecałbym ałyczę, liguster. żywotniki (tuje), forsycje.
Cierpliwi mogę próbować wyhodować te rosliny z nasion ale pożytek z nich będzie dopiero po 5 - 6 latach. Trzeba skorzystać z gotowych sadzonek lub wyhodować sobie sadzonki wegetatywnie tak samo jak uzyskujemy sadzonki winorośli.
turwit

Tytuł:
PostNapisane: środa, 15 listopada 2006, 16:54 
Ekspert
Ekspert

[quote="turwit"] Polecałbym liguster.

A z ligustra to jakiej wysokości żywopłot można wyprowadzić? 8)
Janusz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1