Teraz jest środa, 7 maja 2025, 05:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 15 maja 2013, 18:10 
nowicjusz
nowicjusz

Witam,

po raz pierwszy i prosze o rade.

U moich rodzicow na dzialce jest winorosl, o ktora chialaby zadbac. Nie znam sie na uprawie, wiem jedynie czy winogrona mi smakuja czy nie. Te zdecydowanie sa pyszne, maja smak dziecinstwa:).

Aktualnie wyglada to tak:
http://rzucidlo.pl/altanka/altanka.jpg
http://rzucidlo.pl/altanka/altanka2.jpg

Chce zbudowac nowa wiatke, ktora bylaby podparciem dla winorosli (jak ta dotychczas) i dawala mozliwosc dalszego oplatania. Jest tylko jeden problem, wiatka ma miec dach z transparentnego poliweglanu a winorosl aktualnie opiera sie na dachu a raczej jego szkielecie.

Nowa wiatka wygladalaby podobnie:

http://rzucidlo.pl/altanka/3227584856.jpg

Zastanawialam sie co zrobic aby winorosl dobrze sie czula i nadal piela po dachu i scianach wiaty.

To co przyszklo mi do glowy to:

Pomysl pierwszy
Nad dachem nowej wiaty, w odstepie, np: 30 cm zrobic konstrukcje dla winorosli. Choc nie jestem przekonana, ze 30 cm to nie za malo aby owoce nie lezaly bezposrednio na dachu z poliweglanu, aby liscie nie parzyly sie od tego dachu. Zaczyna tez robic sie wysoko, trudno zbierac owoce.

Pomysl drugi
Zrobic odwrotnie niz w pierwszym pomysle. Patrzac od gory. Dach z poliweglanu, ponizej konstrukcja dla winorosli, tez w pewnej odleglosci. Owocki wtedy swobodnie sobie zwisaja i dyndaja a ja siedzac pod wiatka i pracujac zawsze moge po nie siegnac:). Jednak komfort rosliny jest dla mnie wazny i tutaj sie boje, ze bedzie jej za goraco i za malo swiatla i deszcz listkow nie zmoczy. Poliweglan moze byc bez UV ale nie wiem czy przepuszcza to co roslinie potrzebne.

Z gory dziekuje za wszelkie pomysly i sugestie.

Pozdrawiam,
Klaudia

PostNapisane: środa, 15 maja 2013, 19:46 
Ekspert
Ekspert

Klaudia napisał(a):
Pomysl drugi
Zrobic odwrotnie niz w pierwszym pomysle. Patrzac od gory. Dach z poliweglanu, ponizej konstrukcja dla winorosli, tez w pewnej odleglosci. Owocki wtedy swobodnie sobie zwisaja i dyndaja a ja siedzac pod wiatka i pracujac zawsze moge po nie siegnac:). Jednak komfort rosliny jest dla mnie wazny i tutaj sie boje, ze bedzie jej za goraco i za malo swiatla i deszcz listkow nie zmoczy. Poliweglan moze byc bez UV ale nie wiem czy przepuszcza to co roslinie potrzebne.

Klaudia, dokładnie taki sam pomysł chodzi mi po głowie! A skoro z poliwęglanu komorowego robią szklarnie, więc chyba z dojrzewaniem nie byłoby problemu. Bardziej się zastanawiałem, czy winorośl się nie zadusi pod dachem, oraz czy latorośle będą "chciały" poziomo rosnąć...
A takie połączenie szczelnego (dla deszczu) dachu, światła i winorosli i gron nad głową - bajka :)

PostNapisane: środa, 15 maja 2013, 21:06 
Kiper
Kiper

Raczej nie to się nie uda bo w 2,3 roku jeżeli powiesisz kordon 30cm od pleksi nowe przyrosty
chcą do góry i będą się łamać,chyba że co roku będziesz kordon z przyrostami przekręcać.

PostNapisane: środa, 15 maja 2013, 22:50 
Kiper
Kiper

Klaudia napisał(a):
Pomysl drugi(...) Dach z poliweglanu, ponizej konstrukcja dla winorosli, tez w pewnej odleglosci(...)tutaj sie boje, ze bedzie jej za goraco i za malo swiatla i deszcz listkow nie zmoczy.

Jeśli to ma być tylko dach, a ścian nie masz zamiaru obudować, to za gorąco nie będzie - w tunelach foliowych winorośl całkiem dobrze sobie radzi. A że deszcz nie zmoczy liści to tylko zaleta - praktycznie odpada problem z mączniakiem rzekomym.
ZbyszekTW napisał(a):
Bardziej się zastanawiałem, czy winorośl się nie zadusi pod dachem, oraz czy latorośle będą "chciały" poziomo rosnąć...
Czy latorośle będą chciały rosnąć poziomo już zależy tylko od odmiany. Jeśli będzie to odmiana o pokroju wzniesionym typu Seyval, Kristaly, Regent, Dornfelder to nie wróżę bezproblemowej uprawy, natomiast gdy są to odmiany o wzroście raczej płożącym się typu Rondo, Marszałek, Leon, Solaris, Festivee, kłopotów być nie powinno :wink:

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: środa, 15 maja 2013, 22:55 
Ekspert
Ekspert

Veteran5 napisał(a):
Czy latorośle będą chciały rosnąć poziomo już zależy tylko od odmiany.

Latorośle może i będą chciały, ale pasierby (liczne) pewnie już nie specjalnie :wink:

PostNapisane: czwartek, 16 maja 2013, 13:39 
nowicjusz
nowicjusz

Veteran5 napisał(a):
Klaudia napisał(a):
Pomysl drugi(...) Dach z poliweglanu, ponizej konstrukcja dla winorosli, tez w pewnej odleglosci(...)tutaj sie boje, ze bedzie jej za goraco i za malo swiatla i deszcz listkow nie zmoczy.

Jeśli to ma być tylko dach, a ścian nie masz zamiaru obudować, to za gorąco nie będzie - w tunelach foliowych winorośl całkiem dobrze sobie radzi. A że deszcz nie zmoczy liści to tylko zaleta - praktycznie odpada problem z mączniakiem rzekomym.
ZbyszekTW napisał(a):
Bardziej się zastanawiałem, czy winorośl się nie zadusi pod dachem, oraz czy latorośle będą "chciały" poziomo rosnąć...
Czy latorośle będą chciały rosnąć poziomo już zależy tylko od odmiany. Jeśli będzie to odmiana o pokroju wzniesionym typu Seyval, Kristaly, Regent, Dornfelder to nie wróżę bezproblemowej uprawy, natomiast gdy są to odmiany o wzroście raczej płożącym się typu Rondo, Marszałek, Leon, Solaris, Festivee, kłopotów być nie powinno :wink:

A ja myslalm, ze deszcz dobrze robi:). Dawno nikt o to nie dbal i swietnie rosnie jak na moje niefachowe oko;-). Na pewno jak sa liscie i grona to wyglada bardzo zdrowo i ladnie. Scian nie bedzie, pelny przewiew.

A w jakiej odleglosci najlepiej zrobic ten dach z poliweglanu nad winorosla? georg pisal, ze nowe przyrosty chca do gory wiec ile powinno byc przstrzeni?

Odnosnie poziomego rosniecia to nie bedzie az tak bardzo poziomo. Nowa wiatka bedzie miala jeden skos. Moge zrobic wieksze nachylenie.

Strefa czasowa: UTC + 1