Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 20:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 18 lipca 2017, 09:49 
nowicjusz
nowicjusz

http://www.winogrona.org/index.php?titl ... _z_balkona

PostNapisane: poniedziałek, 7 października 2019, 14:55 
nowicjusz
nowicjusz

Witam!
Ja też po przeczytaniu m.in. podlinkowanego wyżej artykułu kupiłem pierwszą w życiu sadzonkę muscat bleu. Była w doniczce i przesadziłem ją zaraz do większej. Na wiosnę będzie poprowadzona (jak przeżyje :-) na kratce na słonecznym balkonie. Po przeczytaniu kilku artykułów już jestem trochę zdezorientowany, więc bardzo będę wdzięczny za pomoc i odpowiedź na pytania. Po pierwsze, sadzonka ma ok 100 cm i liście - czy mam ją na zimę przyciąć? do jakiej długości? Dodam, że na razie chcę ją przy dużym mrozie schować do garażu - przy ilu stopniach mrozu powinno się to zrobić? Na drugim zdjęciu jest taki mały odrost - czy jest to tzw. pasierb do wycięcia? Czy ktoś pomoże? Pozdrawiam. Maciek

Załączniki:
img-20191007-143816-easy-resiz.jpg
img-20191007-143816-easy-resiz.jpg [ 116.1 KiB | Przeglądane 1980 razy ]
img-20191007-143937-easy-resiz.jpg
img-20191007-143937-easy-resiz.jpg [ 116.29 KiB | Przeglądane 1980 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 7 października 2019, 18:35 
Kiper
Kiper

Z cięciem poczekaj do przedwiośnia, chyba że będzie Ci przeszkadzać to przytnij.
Schowaj jak temp będzie spadać do zera... W DONICZCE.

A tu przykład sadzonki doniczkowej za 138eur ;-)
Obrazek

PostNapisane: poniedziałek, 7 października 2019, 21:07 
nowicjusz
nowicjusz

Dzięki wielkie za odpowiedź. Z przycinaniem poczekam...Czyli jak jest przymrozek tylko tak jak zeszłej nocy i dziś, to jeszcze się wstrzymać? Donica jeszcze nie przemarznie, a w dzień jest dużo ciepłej. W przyszłym tygodniu ma być nawet powyżej 20 stopni i nie chcę jeszcze na stałe wynosić do garażu. A jak potraktować te odrost z drugiego zdjęcia?

PostNapisane: wtorek, 24 listopada 2020, 21:56 
Kiper
Kiper

Z ciekawości jak tam Wasze balkonowe grona się udały?

PostNapisane: niedziela, 28 marca 2021, 14:46 
mistrz
mistrz

Moja arkadia na balkonie ma już tak z 1cm zielone na górnych pąkach, dolne jeszcze śpią.

PostNapisane: środa, 16 marca 2022, 15:43 
nowicjusz
nowicjusz

Chciałem się poradzić - kiedy wystawić winorośl przechowywaną w garażu na balkon? Czy jak minie już niebezpieczeństwo przymrozków, czy wcześniej? Pozdrawiam serdecznie!

PostNapisane: czwartek, 17 marca 2022, 18:36 
mistrz
mistrz

macbull napisał(a):
Chciałem się poradzić - kiedy wystawić winorośl przechowywaną w garażu na balkon? Czy jak minie już niebezpieczeństwo przymrozków, czy wcześniej? Pozdrawiam serdecznie!

To zależy ile światła pada do garażu, bo jak jest ciemno a pąki puściły to bynajmniej jak nie na balkon to gdzieś
gdzie dostanie sporo światła, a jak już na balkon to w razie przymrozków chować do cieplejszego pomieszczenia.

PostNapisane: piątek, 18 marca 2022, 14:10 
nowicjusz
nowicjusz

Dzięki wielkie, tak właśnie kombinowałem. Miałem długie pędy i coś tam zaczęło puszczać na końcówkach, jednak i tak te pędy były do przycięcia, więc je przyciąłem na odpowiednią ilość oczek i rzeczywiście je wystawię na balkon. Będzie trzeba tylko codziennie sprawdzać prognozy, bo młode pędy są chyba wrażliwe bardzo na przymrozek. A do ilu stopni mrozu powinny te młode pędy wytrzymać?

PostNapisane: piątek, 18 marca 2022, 17:44 
mistrz
mistrz

macbull napisał(a):
A do ilu stopni mrozu powinny te młode pędy wytrzymać?
Osobiście myślę że młode to zera nie przekroczy z utrzymaniem koloru zielonego :P inaczej, zmieni kolor jak powietrze spadnie poniżej zera :mrgreen: lub stopni ZERO to granica

PostNapisane: niedziela, 20 marca 2022, 15:20 
nowicjusz
nowicjusz

:yawn:
macbull napisał(a):
Witam!
Ja też po przeczytaniu m.in. podlinkowanego wyżej artykułu kupiłem pierwszą w życiu sadzonkę muscat bleu. Była w doniczce i przesadziłem ją zaraz do większej. Na wiosnę będzie poprowadzona (jak przeżyje :-) na kratce na słonecznym balkonie. Po przeczytaniu kilku artykułów już jestem trochę zdezorientowany, więc bardzo będę wdzięczny za pomoc i odpowiedź na pytania. Po pierwsze, sadzonka ma ok 100 cm i liście - czy mam ją na zimę przyciąć? do jakiej długości? Dodam, że na razie chcę ją przy dużym mrozie schować do garażu - przy ilu stopniach mrozu powinno się to zrobić? Na drugim zdjęciu jest taki mały odrost - czy jest to tzw. pasierb do wycięcia? Czy ktoś pomoże? Pozdrawiam. Maciek

Załączniki:
Komentarz: Moje Nero w doniczce czeka na sezon :)
IMG_20220320_133029_Easy-Resize.com.jpg
IMG_20220320_133029_Easy-Resize.com.jpg [ 31.12 KiB | Przeglądane 867 razy ]

PostNapisane: sobota, 15 marca 2025, 09:24 
mistrz
mistrz

Czy ktoś z forumowiczów ma winorośl chodowaną w donicy zimowaną pewnie w garażu lub innym pomieszczeniu gospodarczym - z łozą owocującą i efektami w postaci dojrzewająch gron? Mam zamiar wyprowadzić pień do wysokości poręczy balkonu i zakładam, że na cztero do piciopąkowej łozie można by uzyskiwać przyzwoity wzrost tych latorośli co roku. Owoc byłby dodatkowym efektem dekoracyjnym. Czy ktoś bawił się w takie pomysły? - i ciekaw jestem czy ma to sens?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1